Beef en Steak

Houtskool voor de Kamado, maar welke?

Ook hier een ontevreden gebruiker van Dammers.
Ik kocht omdat ik zoveel lovende reacties las over Dammers een aantal maanden terug enkele zakken. De 2e zak die ik opende zat materiaal in wat volgens mij niet thuis hoort in restaurant kwaliteit houtskool.
20210426_091329.jpg

Nadat ik contact nam met de shop waar ik de houtskool bestelde, besloten ze me een zak Grill Fanatics White Quebracho toe te sturen. Mooie grote stukken houtskool en lange brandduur. Topservice en ik weet al welke houtskool binnenkort aangekocht zal worden.
20210515_131848.jpg


Hoewel de aankoop van houtskool in tuincentra in het algemeen wordt afgeraden, me intussen ook laten verleiden door een aanbieding van het Belgische tuincentrum Aveve, waarbij ze toen €2 korting aanboden per zak bij een minimum aankoop van 2 zakken. Mooie grote chuncks houtskool, die zeer lang branden. Wanneer ik er nog eens ben en ik een zak kan meenemen van bovenop een pallet, zal ik dit zeker doen.
20210601_204021.jpg
 
De Gamhar (beige zakken) van smokin flavours vind ik niet slecht, sommige mensen hebben een spetterzee bij opnieuw aansteken, ik vind dat persoonlijk heel goed meevallen, ga niet zeggen dat het nooit gebeurd maar toch niet dikwijls.
Die Gamhar is hier ook al eens op mijn scherm verschenen, bij mijn zoektocht naar houtskool, ik ga die zeker eens bestellen binnenkort.
 
Ik gebruik zelf fire-up, blackranch en bonfire de laatste is qua prijs kwaliteit verhouding onverslaanbaar.
 
Ik vind dit dan weer overdreven. Te grote stukken.

20210602_172153.jpg
20210602_172240.jpg
20210602_172435.jpg
20210602_172446.jpg
20210602_172457.jpg



Ik heb nu 2 jaar van alles getest en mijn voorkeur gaat tot nu toe uit naar de Quebrancha van Josper.
 
Waar koop je die dan? Ik zag ?24,50 voor 10kg via google, en black ranch ?27,95 voor 15kg. In de winkels voor gewone stervelingen is josper dus best duurder.
Uhm ik kocht ze voorheen via de groothandel of een horecazaak met josperoven.

Edit: ik zie ze op de website van Sligo staan..
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij is blackrange iets van 21 euro incl BTW bij de groothandel in de aanbieding
 
Iemand ervaring met Blues Hog? Heb 2 zakken besteld, kijken of het wat is, vind het altijd wel leuk om diverse zakken uit te proberen.

5418F293-8CBA-4612-BC0A-9A6528157E39.jpeg
 
Iemand ervaring met Blues Hog? Heb 2 zakken besteld, kijken of het wat is, vind het altijd wel leuk om diverse zakken uit te proberen.

Bekijk bijlage 23546
Ja ik! Nu weet ik niet of ik pech had maar ik vond het niet best. Hele kleine sortering, hierdoor was het amper bruikbaar.
Ik heb de leverancier een bericht gestuurd en hij gaf aan dat dit de grootte is zoals het zou moeten zijn. Nogmaals ik denk dat ik een slechte batch te pakken had. Hopelijk heb jij een betere ervaring.

Edit: ik heb een foto gevonden. Op mijn hand de grotere stukken. Even ter info, ik heb vrij kleine handen haha.

Screenshot_20210607-202606.jpg
 
Oef das niet best.. kan ze denk makkelijker kwijt in de compact dan in mn large, maar toch.. laten we duimen. Krijg ze morgen binnen.
 
Yes ze zijn binnen. “Tikkie” kleiner dan de grove BR Quebracho, maar dat wilde ik ook, ga ze meer voor de Compact gebruiken.

Wel heb ik het idee dat de sortering iets grover is als wat jij hebt.

7989D31B-E0F6-4FBA-9600-C347BC346E31.jpeg


90F1D600-41EC-424C-8ABD-48A421852C9D.jpeg
 
Wel fijn te lezen te lezen dat ik niet de enige ben die geen fan is van de dammers houtkool. Heb de afgelopen maanden verschillende soorten getest maar ben toch blij dat alles op is en we morgen weer Grill Fanatics White Quebracho gaan inslaan 😃
 
Dit is een heel stuk grover. Ben benieuwd naar jouw ervaring (met name low and slow). Mits het bevalt wil ik weer een zak halen.
Ga ze uitproberen en laat het je weten!
 
  • Leuk
Waarderingen: Beun
Yup ik ook fan van de Quebrachos, spul is gewoon spijkerhard, leuk ook dat de lighter het niet zo snel aan krijgt, zit echt verschil in met zachtere soorten.
 
IMG_20210605_143816.jpg


De west Afrikaanse (blauwe) vind ik ideaal voor low and slow. Is ook best hard.
Marabu (rood) wou ik van dit merk eens proberen. Leuke houtskool, maar door de tak vorm wat minder optimaal imho.
De zuid Afrikaanse (groene) is heerlijk voor reverse sear en pizza.

Ben fan van het merk doordat het in dozen zit waardoor het gemakkelijker stapelt en minder gruis geeft van transport. Ze gebruiken ook niet vochtdoorlatende zakken wat zeker een plus is.

Dammers is leuk voor pizza. Kan echt super heet, maar idd teveel gruis bij mijn laatste zakken en is in no time opgebrand bij high and fast. Voor die prijs ben ik geen fan.

Volgende keer eens Quebrachos testen, gezien ik die nog nooit heb gehad.
 
Sinds kort gebruik ik Black Label, erg fijn. Zitten kleinere stukken in die lekker liggen in de KJ Jr en flinke stukken voor zijn grote broer. Weinig gruis en geen rook of rare smaak.
 
@Josser : die dozen is idd wel een sterk punt.....Zag vorige week wat mensen met zaken gooien daar knapt de inhoud niet van op.
 
Bekijk bijlage 23727

De west Afrikaanse (blauwe) vind ik ideaal voor low and slow. Is ook best hard.
Marabu (rood) wou ik van dit merk eens proberen. Leuke houtskool, maar door de tak vorm wat minder optimaal imho.
De zuid Afrikaanse (groene) is heerlijk voor reverse sear en pizza.

Ben fan van het merk doordat het in dozen zit waardoor het gemakkelijker stapelt en minder gruis geeft van transport. Ze gebruiken ook niet vochtdoorlatende zakken wat zeker een plus is.

Dammers is leuk voor pizza. Kan echt super heet, maar idd teveel gruis bij mijn laatste zakken en is in no time opgebrand bij high and fast. Voor die prijs ben ik geen fan.

Volgende keer eens Quebrachos testen, gezien ik die nog nooit heb gehad.

Mijn volgende bestelling van houtskool zal ook van Flames & Flavour zijn.
Las op verschillende plaatsen al reacties van mensen die zeer tevreden zijn over de houtskool en de service.
Deze 3 soorten staan ook op mijn verlanglijstje en dozen lijkt me ook handig om op te bergen in mijn tuinhuis (iets waar de vrouw dan ook weer tevreden mee is)

Quebracho houtskool is qua hardheid te vergelijken met die West-Afrikaanse maar geeft een vrij specifieke smaak af aan je bereiding.
Vooral op letten wanneer je die aansteekt om te wachten tot die mooi gloeit en geen rook meer afgeeft.
 
Terug
Bovenaan Onderaan