Beef en Steak

Tip ivm Thermoworks Signals: goede prijs

Als je dit alles in NL had besteld, zat je iets van €100 duurder. Dus zeker de moeite om het in de UK te bestellen.
Volgens mijn berekening €117.
 
Ow, in de afwas? Dat wist ik niet.

Ik ga hem zeker wel kunnen gebruiken. Frituren gebeurt bij ons niet. Telkens de frietketel gebruikt wordt, moet er nieuwe olie in omdat die er al 2 jaar of zo in stak :D Denk dat die al 4 jaar niet meer aan is geweest. Het is ook tegen veel principes in, maar die uit de Airfryer zijn eigenlijk ook wel heel erg OK.

Maar dat laat me denken aan mijn Oma en opa zaliger uit Nederland. Die hebben zelfs nooit een frietketel gehad. Frieten werden gewoon gebakken in een keteltje op het gasfornuis :ROFLMAO: .

Vanavond als ik thuis ben eens bekijken.
Ik heb trouwens de thermapen pro, weet niet of het ook geld voor de gewone. Deze was toen in de aanbieding, was goedkoper dan de standaard maar kon geen kleur kiezen.

Wat betreft frituren, ik heb een pot met vet (reuzel) in de koelkast staan. Als ik iets wil frituren smelt ik het vet in een pannetje. Na gebruik even filteren door keukenpapier (heb geen koffie filters). Het is niet dat ik er wekelijks friet in bak, maar had wat kroketten gemaakt van een kip die ik had geslacht. Straks als ik een grote brisket ga maken zal er wel weer een batch volgen :D
 
Dit probleem heb ik deze sessie ook. Bij mij lijkt het sinds de laatste update. Hiervoor had ik nergens last van.

Maar gemerkt dat als je gewoon het cijfer in Celsius ingeeft, dat hij het zo wel naar de signal stuurt. Maar als je de app dan weer bekijkt, heeft hij het naar farenheit gezet.
 
Ik heb het voor de zekerheid in Fahrenheit ingevuld.

Wat staat er trouwens bij jou op het display als je de fan aansluit? En dan bedoel ik de tekst bij probe 4.
Geen idee wat er vorige week bij stond. Ben ik vergeten.
Let wel op als je temperatuur in geeft, wat dat hij aanduidt op het scherm van de signals. Want kan zijn dat hij het dan nog hoger zet.
 
Op het scherm van de Signals stond wel 107 graden Celsius. Maar ik heb mijn Billows alweer afgekoppeld. Ik had constant last van overshoots, dit heb ik echt nog nooit meegemaakt. Op sommige momenten ging de temp richting de 140 graden Celsius maar de domethermometer van MB zelf stond op 100 graden Celsius.
Ben bezig aan ribben en is de eerste 2u tamelijk stabiel gebleven, nadien plots ook naar boven de 140 dan naar een dal van 99. Heb wel vastgesteld dat er toch wel wat wind zit hier, misschien die wind die in de ventilator blaast en zorgt voor de stijging. Las net ook nog ergens iemand die met Dammers houtskool problemen heeft om een op een stabiele temperatuur te zitten.
Voorlopig houd ik het dan maar op een combinatie van de wind en de kolen.

Iemand een tip voor goede houtskool voor Low&Slow?
 
Ofwel is er echt iets mis, ik kreeg hem vorige week ook niet stabiel met de billows.
Ook vorige week en vandaag gemerkt dat het verbinden met Wifi niet meer automatisch gaat en ik meerdere pogingen moet doen om opnieuw te verbinden.
 
Mijn eerste run met de billows was er één uit het boekje. De temperatuur bleef constant stabiel. Maar vandaag wilde het gewoon niet lukken.
Ven sedert gisteren lid van een FB-groep van Billows-eigenaren, zie dat ik misschien beter toch die damper die ze voor de Billows hebben, had meebesteld. Hier nergens te koop via een (web)shop en bestellen via UK £15 verzendkosten voor een item wat £3,50 kost, of via Thermoworks USA $50 verzendkosten voor een item wat in hun webshop $2,99 kost.
Ze zouden beter de Billows iets duurder maken en die damper standaard meeleveren.
Voorlopig heb ik via die FB-groep een huis-tuin-en-keuken oplossing gevonden (plastic formaat bankkaart en 2 elastiekjes). Echt geweldig oogt het niet, maar door het beperken van de luchttoevoer vandaag mijn reverse-sear mooi constant kunnen houden. (Dipje was door nog ff snel deksel te openen omdat ik geen foto had van mijn vlees op de rooster.)
487dec7ba4ef4e69b82d9bdf73610805.jpg
b15e22c9ac90c79b8e92cdf81b63623d.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G973F met Tapatalk
 
Ik heb de fan altijd naar beneden. Dacht dat het zo moest. Met betrekking tot de damper kan ik eens proberen.

We kunnen anders hier misschien een group buy starten?
Ik gebruik hem ook altijd andersom. Heel stabiel was hij de laatste keer bij mij ook niet, maar daarvoor altijd wel. Damper is voor mij helemaal nieuw

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
 
Ik heb de fan altijd naar beneden. Dacht dat het zo moest. Met betrekking tot de damper kan ik eens proberen.

We kunnen anders hier misschien een group buy starten?

Inderdaad en dan gelijk de probe spool meenemen


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Ik heb de fan altijd naar beneden. Dacht dat het zo moest. Met betrekking tot de damper kan ik eens proberen.

We kunnen anders hier misschien een group buy starten?
Ik heb die fan nu naar boven geplaatst, maakt het afregelen met het plastic kaartje iets handiger.
Denk dat die positie op zich niet zoveel uitmaakt. (tenzij je je Billows in een regenbui gebruikt, dan lijkt het me beter dat de fan naar beneden gericht is ;))

Aan een groupbuy zou ik waarschijnlijk wel deelnemen.
Mocht er nog iemand de aankoop van een Signals & Billows, Thermapen overwegen, zou het interessant zijn konden we daar bij aansluiten. Indien die 20% korting nog geldt, kunnen we de nog te betalen BTW voor de afzonderlijke apparaten gemakkelijk uitrekenen en de inklaringskosten en verzendkosten delen.

Ik las ook dat Thermoworks van de zomer met een batterijpack zal komen om de Signals & Billows aan te sturen, dan kan je deze gebruiken op plaatsen waar je geen stopcontact ter beschikking hebt. Een hebbeding wat me zeker ook wel interesseert, anders wacht ik tot ik batterijpack en damper samen kan aankopen eventueel met wat reserve probes.
 
Ik snap niet goed waarom iedereen zo een damper wil.

Op mijn BGE zijn de schommeling zeer beperkt (Daisy wheel bijna volledig dicht).
Of het vleesje nu op 106, 107 of 108 ligt, daar lig ik niet wakker van.

Bij groupbuy ben ik wel geïnteresseerd in die probe opbergers.
Zal misschien ook afhankelijk zijn van de grootte van je ei, zelf heb ik een Bastard medium en mijn top staat ook minimaal open
De schommelingen die je aanhaalt zijn inderdaad aanvaardbaar, 5-10 graden schommeling kan ik ook mee leven, maar zoals Beun aanhaalt een overshoot van 140 of meer lijkt me iets te veel van het goede. Vandaag met de DIY-damper was de schommeling slechts 1-2°
Het gegeven dat Thermoworks een damper ontwikkelde moet toch terug te voeren zijn op het feit dat meerdere gebruikers hun contacteerden ivm overshoots.

Die probe opbergers zijn ook interessant maar die zijn enkel te vinden op de site van Thermoworks zelf, zal dan bestellen zijn in USA (en zijn momenteel niet beschikbaar).
 
Blijft raar verhaal. Je koop zo’n complete set om alles qua temeratuur beheersing automatisch te laten regelen. Dan mag je met zo’n damper alsnog de luchttoevoer zelf gaan regelen.

#blijmetmijnflameboss500
 
Wel raar dat iedereen er over stoeft en dat sinds een week iedereen wat problemen ermee heeft. Zou het niet softwarematig zijn dat er momenteel schommelingen zijn? Mss terug opgelost bij de volgende update?

Vind het ook iets raar dat je er zoveel geld voor betaald en dat er niet bij zit. Erger nog dat je bij de NL site niet kunt bestellen. Ik had verwacht dat mijne billows het perfect zou doen zonder extraatjes.
 
Thermoworks heeft een enorm krachtige ventilator gemonteerd zodat je deze ook zou kunnen gebruiken op een grote smoker.
deze heeft dan voor sommige toepassingen een beetje teveel debiet :).
46 CFM voor de Billows vaste snelheid en de Flameboss Blower 6.5 CFM variabele snelheid
Billows haalt zijn temperatuur door de fan aan en uit te zetten, dus lijkt me niet onlogisch wanneer je het debiet dan zelf kan afregelen.
Eens je een aantal runs gedaan hebt, is het gewoon de damper plaatsen en openen op de voor jouw ideale instelling en heb je er voor de rest ook geen werk meer aan.
 
Thans die gele stop is wat overbodig erbij. Dus als je daar 2 gaten in maakt en dan met een ander plastiek ding (deksel van iets) een rondje met ook die gaten in, en een revet of zo erdoor, heb je er zelf eentje gemaakt.
 
Thans die gele stop is wat overbodig erbij. Dus als je daar 2 gaten in maakt en dan met een ander plastiek ding (deksel van iets) een rondje met ook die gaten in, en een revet of zo erdoor, heb je er zelf eentje gemaakt.
Je kan die gele dop wel gebruiken om je kamado te laten doven door deze op de fan te plaatsen na je run.
 
Deze informatie vond ik terug op de FB-groep.

And to all who read it, I am not the author, it was someone from TW that’s in this group:
Billows was developed using several different smokers and we tested the stability of the fire with all. There are a few essential things to keep in mind to get the best results. These points are in various places on the website, instructions, and videos.
Fan controlled drafts do not flow the same way the natural drafts of a smoker flow. By design, the fan is supposed to control the draft and the fan pulses at your set temp the whole time you are cooking. You do this by keeping the exhaust vent on your smoker closed down most of the way. This design is true with all fan controllers and if you look through the documentation, they all say the same thing.
People will say this cuts off the smoker's natural draft and will keep stale smoke on your meat. Yes and no. The goal of a fan controller is to manage the draft, not assist it. Billows has enough CFM to push a large amount of air even through a mostly closed vent. When the pit is at set temp, Billows will pulse off and on to keep the oxygen up for the fire but also push through any smoke "stuck" in the smoker. With a proper setup, you will not feel a slow constant draft you would get with vents only but stronger pulses of air pushed through the small vent opening by the fan accomplishing the same thing.
You can find a graph attached where I was cooking at 225°F on my Primo XL; it was stable. I wrapped the meat and changed the set temp to 250°F. You will see my pit temperature started getting erratic, I had my alarms off and when I went to investigate, I noticed the vent had slid open while I was wrapping my meat. I closed the vent back down to ⅛” open and the temperatures immediately stabilized at 250°F. If the top vent is left open too much, a few things may happen, including wide temperature swings. As the fan blows, more coals light due to the extra flow of oxygen allowed by the open vent. Then, when the fan stops, the fire takes too much time to come back down below set temp. When the fire finally passes the set temp, too many coals have died down, the hot air has left the cooking chamber, and the fire is dying out too quickly. So the fire takes longer to relight with the fan. Billows also thinks the air is cooling down too quickly and the issue starts to compound as Billows tries to manage the draft.
To summarize, fan controllers manage a draft by pulsing and forcing air through a small opening. They are not designed to assist a natural daft.
Setup:
1. Build your charcoal in a pyramid formation or use the minion method.
2. Add a few lit pieces of charcoal to the unlit charcoal in your smoker. Do not add as many hot coals as you would typically add to your smoker without Billows. The goal is to let Billows light as many pieces as it needs to get a stable fire. If you add too many hot coals or leave your lid open for too long after start-up, your fire will overshoot the set temp.
3. Give Billows 15-30 minutes to get your smoker up to temp and stabilize. Attached is an image of a test start and you can see the temperature start low and come up to the set temp gradually over 15 minutes without overshooting. I start my fire and then go prep my meat while Billows gets to work.
4. If you know your smoker well enough, you could also build your fire as you normally would, get the temperature stabilized where you want it, and then close down the vents and attach Billows. This allows you to control start up and Billows can maintain temperatures during the cook.
Troubleshooting:
1. Depending on your smoker's firebox layout, how you built your fire, and what kind of charcoal you are using, you might run into times where the coals need to be stoked, the ash brushed off, and the coals regrouped. This is normal.
2. If you are having a hard time staying at set temp, I would check for the following:
See if there are any restrictions blocking the air from Billows.
Check your fire to see where the lit coals are and if they are spread out too much. Try opening or closing the top vent a little more. My Primo Oval XL needs the vent closed 1/8th the way, where my WSM 22" needs the top vent 1/4 open. It might take a couple of cooks to find what works best for your smoker setup.
3. Billows was developed with multiple testing smokers. The programming is optimized to run without a fan damper, and a mostly closed top vent even with efficient smokers. We have BGE at ThermoWorks, and I have a Primo at home and have not had any issues keeping ±2°F while following the steps above. However, we understand everyone will have a different setup, no two smokers are exactly alike, and some people want more control. We have been working on an optional snap-in damper for some time now. These are being approved for production now and will be officially announced at a later date with other new accessories. We still recommend leaving the top vent closed down most of the way while using the damper for the reasons I mentioned above. The damper is designed to limit the CFM of the fan for smaller efficient smokers, or cold smoking.
 
Terug
Bovenaan Onderaan