- Berichten
- 1.554
noskos zei:Beetje kinderachtig Danny.
Iets met pot en ketel Dennis?!noskos zei:NO BACON FOR YOU! (vrij naar de Soup Nazi)
Bekijk de onderstaande video om te zien hoe je onze site als een web app op je startscherm installeert.
Opmerking: Deze functie is mogelijk niet beschikbaar in sommige browsers.
noskos zei:Beetje kinderachtig Danny.
Iets met pot en ketel Dennis?!noskos zei:NO BACON FOR YOU! (vrij naar de Soup Nazi)
noskos zei:[/q][/q]
noskos zei:De EU geeft geen handvatten over hoe je gepekelde vleesproducten moet maken, wel maximumwaarden die in vlees mogen zitten en hoe je die kunt meten. [/l]Het is niet per se aan de EU wetgeving om te beslissen hoe jij je vlees klaar moet maken, w?l om een risico-inschatting te maken inzake bepaalde toevoegingen, en aan de hand daarvan te besluiten wat je in welke hoeveelheden mag toevoegen. En dat is in feite precies wat er gedaan is, toch?
Maximaal toegevoegde hoeveelheid nitriet is 150mg/kg, en "
Effe voor de gein, we zijn nu toch bezig
Kijkend naar bijvoorbeeld bijlage 2 van 1333/2008, onder "bacon":
het vlees wordt gedurende vier ? vijf dagen bij 5 ? 7 ?C in een pekelbad gezouten, waarna het gedurende normaliter 24 ? 40 uur bij 22 ?C rijpt, eventueel gedurende 24 uur bij 20- 25 ?C gerookt en gedurende drie ? zes weken bij 12-14 ?C opgeslagen."Wat missen jullie daar in? Ik heb het idee dat het best een nauwkeurige beschrijving is?
Hou toch op, je bent zo hypocriet als wat. Als er iemand is die het zeiken over van alles nog wat tot kunst heeft verheven dan ben jij het wel. En als je dan je standpunt niet op argumenten kan winnen, dan verzin je bogus-argumenten, je verzint nieuwe spelregels, je gaat het op de man spelen en/of je be?indigd de discussie. Daar heb ik genoeg voorbeelden van gezien de afgelopen jaren en het ligt altijd aan de ander en nooit aan jou.noskos zei:.... maar je blijft door zeiken, gewoon omdat je dat altijd doet.
Wat heeft water, maple syrup of schenkstroop met deze discussie te maken; helemaal niets en dat is ook helemaal niet relevant. Er wordt een maximum (dus geen minimum of advies wat de hoeveelheid moet zijn!) aan toegestaan nitriet per kg product opgegeven. Het medium voor je pekel waar je nitriet in gebruikt wordt nergens gespecificeerd. Ik kan het in ieder geval niet vinden, ook niet bij de FDA. Als je daar een bron van hebt, dan zie ik die graag.noskos zei:Die getallen van de EU geven verder geen uitleg. 150 mg/kg... maar wat die je als je water of maple syrup of voor mijn part schenkstroop toevoegd? Dus je kunt het wel simpel willen zien, maar dat is het niet.
En weer speel je het op de man. Ik verziek helemaal niets, maar geef consequent aan dat jullie stelling en regelgeving waarop jullie de rekenmethode gebaseerd hebben hier in NL niet relevant is. En het enige wat daarop herhalend terug komt is een slap excuus dat de EU-regelgeving te vaag is. En uiteraard dat ik jullie momentje verziek en mijn mond moet houden.noskos zei:Waarmee je onderhand de discussie zo verziekt dat op Dennis na niemand meer iets durft te opperen om te kijken hoe we er wel komen.
Dit is een conclusie die jullie zelf maken. De regelgeving schrijft maximum waardes voor en geen minimumwaardes. Binnen NL is onderzoek gedaan naar minimum waardes voor nitriet waarop nog steeds een voedselveilig product beschikbaar komt en dat is 80mg. Er wordt verder gesteld dat de EU deze waarde ook hanteert voor biologisch vlees en dat dit maximaal 80mg nitriet mag bevatten.Ewald zei:Minimaal 120 ppm Nitriet - Norm tussen de 150-180 ppm Nitriet - Maximaal 200 ppm Nitriet.
Of je de hoeveelheid nitriet mag berekenen door simpelweg vlees en vloeistof bij elkaar op te tellen, daar kan ik niet veel over vinden maar ik kan het ook niet weerleggen. Het aantal mg nitriet betreft een maximum (minder mag dus ook) wat in het vlees mag zitten en het lijkt mij logisch dat hoe langer je pekelt, hoe meer nitriet in het vlees trekt waardoor je bij lange pekeltijden over het maximum toelaatbare mg nitriet heen gaat of kan gaan. Dit kan je dus logischerwijs niet los zien zonder ook de pekeltijd van te voren te bepalen/weten.Ewald zei:Bepaal het gewicht van je getrimde vlees (gram), en tel daarbij op het gewicht aan vloeistoffen (gram)
Bereken op de volgende manier het benodigde hoeveelheid Colorozo
De EU-regels (met enkele uitzonderingen daargelaten) gaan standaard uit van een maximum (!) van 150mg nitriet, dus zoals eerder gezegd mag minder ook. Colorozo kan je daarnaast eventueel gewoon aanvullen met normaal keukenzout om op het gewenste zoutgehalte te komen, indien je dit niet direct bereikt met alleen colorozo.Ewald zei:(1500 +50 + 100) x 0,025= 41,25 gram Colorozo (150 ppm)
(1500 + 50 + 100) x 0,030 = 49,5 gram Colorozo (180 ppm)
Je hebt tussen de 41,25 gram en 49,5 gram Colorozo nodig is respectievelijk 150 ppm - 180 ppm
Dit is puur bangmakerij en stemmingmakerij en suggereert dat je een groot risico loopt als je geen of te weinig nitriet gebruikt.Ewald zei:INLEIDING:
Er is aangetoond dat een minimum van 50 ppm Nitriet nodig is om Botulisme groei te vermijden en Listeria te doden. Mensen gaan namelijk dood aan Botulisme dat is zo klaar als een klontje.
Clostridium botulinum is een curieus en gevaarlijk beest. Het is de meest dodelijke voedselpathogeen, veel dodelijker dan pathogene stammen van E-coli of salmonella. Maar groeit niet goed in de aanwezigheid van lucht, dus vormt het sporen die een harde pantser (harnas) hebben en in een winterslaap gaan totdat de omstandigheden goed zijn om te ontkiemen. De sporen komen gewoon voor in de directe omgeving om ons heen.
Maar de sporen zijn niet het directe probleem, tenzij de omstandigheden gunstig zijn en de sporen ontkiemen en de ontkiemde bacteri?n zo het dodelijke botulinumtoxine produceren. Clostridium botulinum geeft de voorkeur aan anaerobe (zuurstofvrije) omstandigheden. Dus het onderdompelen van vlees in water voor meerdere dagen is als "de rode loper voor ze uitrollen".
Het koken van het vlees is geen garantie voor de veiligheid omdat de sporen pas gaan afbreken vanaf een temperatuur van 121?C Dus kokend water krijgt ze niet vernietigd omdat kokend water nooit boven de 100?C komt.
Dit is ook weer een aanname en niet ergens op gebaseerd. De beroemde Italiaanse hammen welke het DPO (Protected Designation of Origin) keurmerk dragen, mogen geen eens toegevoegd nitriet hebben terwijl deze toch een behoorlijk lange tijd lucht gedroogd worden. Ze mogen alleen zeezout gebruiken.Ewald zei:Je zou je kunnen afvragen, waarom we niet altijd droog-pekelen in de lucht in plaats van in water, want Clostridium botulinum doet het slecht in open lucht, maar omdat er weinig zuurstof diep in het midden van een stuk vlees aanwezig is, kunnen Clostridium botulinum-sporen zich daar verbergen en ontkiemen.
DanBras zei:Of je de hoeveelheid nitriet mag berekenen door simpelweg vlees en vloeistof bij elkaar op te tellen, daar kan ik niet veel over vinden maar ik kan het ook niet weerleggen.
DanBras zei:het lijkt mij logisch dat hoe langer je pekelt, hoe meer nitriet in het vlees trekt waardoor je bij lange pekeltijden over het maximum toelaatbare mg nitriet heen gaat of kan gaan. Dit kan je dus logischerwijs niet los zien zonder ook de pekeltijd van te voren te bepalen/weten.
DanBras zei:
Dan zijn we voor bacon dus snel klaar. Geen nitriet gebruiken als je bang bent voor een te hoog niveau. Zelfs de USDA geeft aan dat dit geen probleem is, dus dat past dan mooi in jullie straatje van de FDA.noskos zei:En ja, je kunt bacon zonder nitriet maken en h?, ik hou je niet tegen, gewoon lekker doen wat je wilt. Wij willen echter een oplossing vinden voor de recepten die we nu hebben en waar we duidelijk teveel nitriet in gebruiken.
En dit is dus al weer meteen niet relevant. De EU-regels geven aan dat 150mg/kg aan maximum nitriet toegevoegd mag worden (voetnoot 7), maar er wordt nergens (ook bij de FDA niet) gesproken over hoeveel nitriet er in het product na het productieproces of na verloop in moet zitten. Als jezelf al aangeeft dat dit gehalte na verloop van tijd steeds minder wordt, hoe wil je dat dan meten. Het is dus helemaal niet relevant om een niveau van nitriet te bepalen die er na 1, 2 weken of langer in het product over blijft. Je mag gewoon niet meer dan 150mg/kg toevoegen en daar zal je het dus maximaal mee moeten doen.noskos zei:De hoeveelheid nitriet neemt af tijdens het pekelen en nog verder na verloop van tijd, Zie dit document, blz 2, rechts onderaan, dat ik ook al eerder had aangevoerd.
En waarom gaat dat niet voor industrievlees op?noskos zei:Gaat over biologisch vlees, niet van toepassing hier. Je kunt niet zomaar aannemen dat dat voor industrievlees hetzelfde is.
Kan je even aangeven dan waar de FDA daar duidelijker in is? Voor zover ik in de FDA regelgeving kan lezen worden daar net zoals in de EU-richtlijnen alleen maximum waardes aangegeven die in het eindproduct mogen zitten.noskos zei:De door Dennis aangevoerde verordening 1333/2008 geeft de maximale waarde en de uitzonderingen daarop. Hetzelfde wat het Ierse verhaal verteld. De bacon die wij maken valt niet onder de uitzonderingen. Dus dan zou de maximale toegevoegd nitriet 150mg/kg mogen zijn. Maar daar staat dus niet bij wat je moet doen wanneer je ook nog maple syrup en andere dingen toevoegt. (Of water, of schenkstroop.)
Als we ergens kunnen achterhalen of die 150mg/kg over het totaal gewicht mogen nemen zijn we al een heel stuk verder. De FDA is daar een heel stuk duidelijker in.
En dit is dus weer bangmakerij. Volgens de RIVM is er al jaren geen enkel voedselgerelateerd botulisme geval geweest. Zoals ik al eerder aangaf is de kans dat je de staatsloterij wint vele malen groter.noskos zei:En ja ik weet dat je bacon zonder nitriet kunt maken en als wij dat hier verkondigen en iemands oma valt om dan vind ik dat net iets erger dan dat iemand een recept maakt dat net buiten de EU regelgeving valt, totdat we een sluitende oplossing daarvoor hebben.
Kan je aangeven waar die onderwaarde vermeld staat? Voor zover ik in de FDA richtlijn kan zien staan hier (net zoals in de EU-richtlijnen) alleen de maximale niveaus en geen minimum niveaus vermeld. Dat zou ook een beetje apart zijn als de USDA aangeeft dat je bacon zonder nitriet kan maken, terwijl de FDA een minimumwaarde voorschrijft.noskos zei:We kunnen de onderwaarde van de FDA gebruiken, zitten we op 150mg/kg,.........
En waarin is de FDA dan precies duidelijker? Zoals je kan zien in de richtlijn met linkje wat ik hierboven geplaatst heb, worden er alleen maximale niveaus aangegeven. Er worden geen minimumniveaus vermeld, er wordt niet vermeld hoe de verhouding is wanneer je maple syrup, water of wat voor vloeistof je toevoegt of iets anders.noskos zei:De EU is onduidelijk, de FDA niet,
DanBras zei:Ik gebruik in onderstaande gewoon de term mg (milligram) voor de hoeveelheid nitriet en niet ppm (parts per million). Milligram is meteen duidelijk, het is gewoon hetzelfde en de EU-richtlijnen spreken ook over mg/kg; 100ppm nitriet in het verhaal van Ewald is dus hetzelfde als 100mg nitriet.
Ewald, excuus. Je hebt gelijk!Ewald zei:Danny, wees wel duidelijk, want de lezers kunnen in de war raken, 100 ppm en 100 mg zijn NIET hetzelfde, 100 ppm en 100 mg/kg zijn wel hetzelfde.
Ik zie dat je vaak die /kg vergeet achter mg.
DanBras zei:En waarin is de FDA dan precies duidelijker? Zoals je kan zien in de richtlijn met linkje wat ik hierboven geplaatst heb, worden er alleen maximale niveaus aangegeven. Er worden geen minimumniveaus vermeld, er wordt niet vermeld hoe de verhouding is wanneer je maple syrup, water of wat voor vloeistof je toevoegt of iets anders.
Interessant document, die had ik inderdaad nog niet gelezen en daar zal vast nog wel wat interessant spul in staan. Daar ga ik nog wel even een keer doorheen.noskos zei:Hier in dit document. Ik heb in het heetst van de strijd de ondergrens op 150mg/kg gezet, dat is 120mg/kg bij de USDA. Ook heb ik FDA gezegd, dat moest USDA zijn... Het zijn ook zoveel documenten.
"As a matter of policy, the Agency requires a minimum of 120 ppm of ingoing nitrite in all cured "Keep Refrigerated" products, unless the establishment can demonstrate that safety is assured by some other preservation process, such as thermal processing, pH or moisture control. This 120 ppm policy for ingoing nitrite is based on safety data reviewed when the bacon standard was developed." (blz. 12)
Aangezien het document dus al uit 1995 is, kan je hier dus ook vraagtekens bij zetten in hoeverre dit nog het advies en actueel is. De FDA heeft in de richtlijnen hier in ieder geval niets over opgenomen net zoals de EU dat ook niet heeft.noskos zei:Verder staat er een hele verhandeling in over hoe je moet rekenen wanneer je een "natte pekel" methode hanteert. Dus de Amerikanen zijn daar duidelijk in.
Hier kan ik weinig tegen inbrengen, maar als ik de aangewezen instantie die dit soort dingen bijhoudt en registreert al niet meer kan vertrouwen, dan kan ik beter mijn alu-hoedje maar gaan opzettennoskos zei:Dat er geen botulisme uitbraken zijn komt misschien wel omdat de industrie heel goed werk doet en er bijna niet thuis gemaakt wordt. Maar dat zijn aannames natuurlijk
Dat snap ik en er is ook meerdere keren aangegeven dat we het werk wat er ingestopt wordt om een dergelijke formule te bepalen waarderen. Het ging mij/ons enkel om het feit dat er regelgeving als basis wordt gebruikt die hier niet geldig is, terwijl er EU-regelgeving voor handen is. En wanneer daar voor de formule zaken niet duidelijk in zijn of vragen over zijn, dan lijkt het mij de juiste weg om daar hulp voor te vragen i.p.v. om dan maar uit te wijken naar afwijkende regelgeving.noskos zei:Verder sta jij anders in deze discussie dan wij. Wij zijn hiermee begonnen omdat we recepten hebben staan die niet met colorozo gemaakt kunnen worden. Daar hebben we we een methode voor gezocht die we op de huidige recepten, die al helemaal niet conform de EU zijn en waar nooit iemand ooit iets over heeft gezegd, los kunnen laten. Zo kunnen we die recepten alsnog met een product dat hier verkrijgbaar is kunnen maken. Ons uitgangspunt is niet om het zonder nitriet te doen. Nitriet heeft ook nog andere functies in het proces, het verandert de kleur en smaak.
Dennis en jij hebben ons op de EU norm gewezen en gaande weg deze discussie begint er eindelijk licht te gloren in hoe we e.e.a. dusdanig kunnen vormgeven dat we tot een formule komen waarbij we onze heerlijke gepekelde producten met het gebruik van nitriet en waarbij het conform de EU regels zijn.
Tja.....je zal het er uiteraard niet mee eens zijn maar ik heb alles nog eens teruggelezen en ik zie van mijn kant meerdere keren hetzelfde feit herhaald worden, terwijl daar ook herhalend aannames en een verkeerde regelgeving tegenover wordt gezet. Ik kan mij er dus niet echt schuldig over voelen dat dit zo stroef moe(s)t verlopen. Maar als daar straks gewoon een juiste rekenmethode uitrolt, dan vind ik het al lang prima.noskos zei:Dat de discussie met jou zo stroef moet verlopen is jammer, maar blijkbaar nodig om uiteindelijk tot een eindresultaat te komen.
Calculations for curing agents are based on the green weight of the meat and/or poultry and/or meat/poultry byproducts (meat block), used in the formulation of the product.
There are some recently introduced processes, such as injecting emulsion into the meat or poultry; and there are processes not specifically addressed in the regulations (such as immersion curing of products other than bacon). Nevertheless, the amount of curing solution permitted in these processes is also based on the green weight of the meat or poultry because FSIS believes that all the curing agent used is taken up by the meat or poultry.
SilverFox zei:Schitterend speurwerk Ewald, mijn dank is groot. Respect!
Een enkel detail dat ik me afvroeg wat betreft de pekeltijden is de combinatie met het vacumeren. Dit versnelt het proces, maarja.... hoeveel wordt het dan versnelt....
(ik snap wel dat dit een beetje buiten het spectrum ligt)
Nogmaals; top werk!
XJRBear zei:SilverFox zei:Schitterend speurwerk Ewald, mijn dank is groot. Respect!
Een enkel detail dat ik me afvroeg wat betreft de pekeltijden is de combinatie met het vacumeren. Dit versnelt het proces, maarja.... hoeveel wordt het dan versnelt....
(ik snap wel dat dit een beetje buiten het spectrum ligt)
Nogmaals; top werk!
Dit is ook wel te berekenen, maar...... dan moet je de druk van het vacumeren weten. Werkt (denk ik) hetzelfde als met impregneren. Wel interessant btw.