BasBQ
Beef en Steak

Charcuterie... een nieuwe wereld!

Stijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
926
OK daar gaan we, let op alles per 1000 g rauw vlees:

Coppa Tradizionale

Colorozozout (0,6% nitriet): 45 gram


Coppa Finocchio
Colorozozout (0,6% nitriet): 45 gram


Pancetta Tradizionale
Colorozozout (0,6% nitriet): 45 gram
@Sander72 : oppassen met het colorozozout.
Binnen Europa wordt aangeraden om maximaal 2.5% te gebruiken, maw 25gr/1000gr, de andere 20 gram kan je gewoon keukenzout gebruiken.

4.5% zout vind ik persoonlijk nogal veel, meestal ga ik richting de 3.5% (2.5% colorozo + 1% keukenzout).
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.649
Dank je Stijn, ik pas heel goed op.
 

Lin

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.301
Leuk te zien dat je nog steeds met zulke mooie projecten bezig bent. Sinds onze verhuizing naar Zweden ligt alles een beetje op zijn bbq gat hier maar dat komt straks vast weer helemaal goed! En wie weet mag ik me ook nog eens wagen aan de charcuteri. Succes met je projecten!
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.649
Dank je Lin, wat leuk om langs deze weg weer eens van je te mogen horen! Als alles straks weer een beetje meer op z'n pootjes terecht is gekomen dan heb je vast weer tijd, ruimte en goede zin in mooie projecten. Alle vertrouwen!
 
  • Leuk
Waarderingen: Lin

Stijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
926
Sander, nog een tip ivm coppa, om die mooi rond te krijgen kan je die opbinden met slagerstouw maar je kan ook rolladenet gebruiken.
Dit werkt een stuk sneller en efficiënter.

Om dit makkelijker rond je coppa te krijgen kan je een regenpijp/afvoerbuis in PVC gebruiken.
Ze verkopen ook speciale rolladebuizen maar dit is duur en nauwelijks efficiënter als een PVC buis van een paar euro.
1615814086446.png
 

@rno

BBQ Junkie
 
 
 
 
Berichten
5.722
Mooi project opgezet Sander en straks je eigen kast erbij 👍🏻
Nu vast een mooi handvat er voor ontwerpen zodat het weer een geheel is
 

jokop

Stoker
 
 
Berichten
432
Sander, nog een tip ivm coppa, om die mooi rond te krijgen kan je die opbinden met slagerstouw maar je kan ook rolladenet gebruiken.
Dit werkt een stuk sneller en efficiënter.

Om dit makkelijker rond je coppa te krijgen kan je een regenpijp/afvoerbuis in PVC gebruiken.
Ze verkopen ook speciale rolladebuizen maar dit is duur en nauwelijks efficiënter als een PVC buis van een paar euro.
Bekijk bijlage 17633
Dank je voor de tip, denk dat ik dit eens ga proberen. Ikzelf gebruik altijd een ronder zakeind en daar kan ik dan twee stukken procureur van elk een kilo in maken. Dan moet ik daarna alsnog slagerstouw opbinden om hem op te kunnen hangen. Om de procureur in een zakeind te krijgen gebruik ik een PVC verloopstuk waar ik het zakeind omheen doe.
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.649
Mooi project opgezet Sander en straks je eigen kast erbij 👍🏻
Nu vast een mooi handvat er voor ontwerpen zodat het weer een geheel is

Ja man, zou dat chique zijn, een walnoten houten handgreep op mijn rijpingskast!
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
982
Dit is toch gewoon genieten Sander. Wat ontzettend leuk. Als ik ooit de ruimte heb om een extra koelkast te zetten ga ik je idee zeker schaamteloos pikken. Ben erg benieuwd naar het vervolg!
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.649
Het afgelopen weekend was erg spannend, maar achteraf enorm goed geslaagd!

Mijn goede vriend Peter kwam langs om 'samen met mij' de droogkast te realiseren. Dat samen moet je niet te letterlijk nemen. Ik had gezorgd voor alle materiaal-inkopen, zorgde voor koffie en heb hier en daar wat gereedschap aangegeven, maar bovenal was ik enorm zenuwachtig en bang dat we heel die koelkast kapot zouden boren... je weet wel, beren op de weg enzo.

Maar het ging dus goed, ik vertel jullie daar graag meer over!

SDJ_1404.JPG


Dit is de koelkast die nu nog gewoon een koelkast is als elke andere. Lekker fonkelend nieuw en schoon.

Het uitgangspunt was dat beide zijwanden van de koelkast vrij zouden zijn van koelleidingen en electra. Maar daar zat hem nou net de uitdaging waar ik al die tijd zo gespannen over was... hoe weet je dat zeker? Ik had de verkopende winkel benaderd en de summiere gebruiksaanwijzing geraadpleegd maar daar werd ik niet heel veel wijzer van, behoudens de opmerking dat de garantie kwam te vervallen zodra er een boor of gatenzaag in de buurt zou komen... ja duh... dus wat was het plan, heel voorzichtig een ingang maken en dan voorzichtig prikken met een lange slanke schroevendraaier.

Maar eerst de koeling voluit aanzetten en dan op achterwand en zijwanden meten en voelen hoe de temperatuur veranderde. Heel koud bleek de koeling te zijn, heel warm de retour pers leiding... we troffen alleen dat eerste, op de achterwand. Niets aan de zijwanden. Rechts bij de deuropening zat een verklikkertje voor de verlichting dus daar wilde we ook weg blijven. Dat is gelukt!


SDJ_1405.JPG


Hier is de gynaecoloog voorzichtig aan het voelen... let op dat aan de binnenzijde het beoogde ventilatiegat al was uitgezet. Toen het gat vrij bleek van obstakels heeft peter die doorgezet met de gatenzaag:

SDJ_1407.JPG


Om zo min mogelijk te hoeven boren maar ook om de meetsensoren voor de vochtigheid en de temperatuur zo min mogelijk te hoeven beschadigen (we overwogen de draden te knippen en na doorvoer weer te solderen) lieten we die draden door hetzelfde ventilatiegat lopen! Hier zie je dat die heel globaal vast geplakt zijn, puur op lengte.

SDJ_1424.JPG


Toen dat ventilatiegat gezaagd was en de beide sensoren daar paralellel aan konden lopen hebben we daar een montageplaat passend op gemaakt zodat we ruimte hadden om de Inkbirds en andere electronica op weg te zetten.

SDJ_1412.JPG


De ventilator linksboven zou lucht aan gaan zuigen, rechtsonder maakte we daarom een tweede ventilatiegat waar filters voor kwamen om de aangezogen lucht te zuiveren en te voorkomen dat er vliegen en ander spul in zou kunnen kruipen.

SDJ_1419.JPG


Om zowel de lucht bevochtiger als de verwarming later makkelijk te kunnen plaatsen, besloten we een wandcontactdoosje te plaatsen in de koelkast. Met twee kabel doorvoeren konden we dat voor elkaar krijgen en hoefde we de stekker van de bevochtiger niet te demonteren. ook handig voor de evt. garantie van dat apparaat.

SDJ_1428.JPG


Na al dat spannende zagen en boren en electrawerk hebben we de kast naar zolder getild en daar geplaatst. Daar was het al lekker warm:

SDJ_1429.JPG


Toen was het tijd voor het leukste werk (vind ik dan) het afwerken en inrichten van de kast. Hieronder zie je de meetsensor voor de luchtvochtigheid en de thermometer voor beide Inkbirds:

SDJ_1430.JPG


Na de plaatsing op zolder viel pas op hoe perfect veel mazzel ik had gehad met de uitlijning van de lucht aanzuiging van de kast. Die paste perfect bij de boekenkast op zolder!

SDJ_1432.JPG


De bevochtiger los in de kast. Bijkomend voordeel is dat de verwarming zo modulair blijft. Als ik in de toekomst bier wil gaan laten gisten en er hogere temperaturen nodig zijn dan kan ik makkelijk de verwarming plaatsen en inpluggen op de WCD. Onder normale omstandigheden zal het op zolder niet kouder worden dan 12°C en hoeft de rijpingskast dus alleen zo nu en dan te koelen, niet te verwarmen. Het fermenteren van mijn droge worsten doe ik niet in deze rijpingskast maar elders. Dus voor charcuterie is het niet nodig te verwarmen. maar als het toch moet, dan kan het zo wel heel makkelijk!

SDJ_1433.JPG


Kastje staat perfect waterpas, dus hij kan aan zodra de boel 24 uur rustig rechtop heeft gestaan.

SDJ_1437.JPG


We zijn er al bijna klaar voor...

SDJ_1441.JPG


Nu we er dan toch zijn... Pimpen die Handel!

SDJ_1446.JPG


SDJ_1449.JPG


En lekker alvast een beetje inrichten voor de aankomende projecten!

SDJ_1451.JPG


Nu kan alles aangesloten en ingeregeld worden. Alvast een beetje proefdraaien... de ventilator is heerlijk stil en goed dimbaar. De koelkast zelf is ook lekker stil dus dat gaat helemaal goed komen. Ik heb zin in de volgende charcuterie-avonturen, de kast is alvast klaar!

SDJ_1476.JPG


Van de week nog maar vast wat vlees pekelen, het gaat nu echt beginnen!

Vriend Peter natuurlijk nogmaals enorm bedankt voor je hulp!
 

Robin1988

Sprokkelaar
 
 
Berichten
46
Het afgelopen weekend was erg spannend, maar achteraf enorm goed geslaagd!

Mijn goede vriend Peter kwam langs om 'samen met mij' de droogkast te realiseren. Dat samen moet je niet te letterlijk nemen. Ik had gezorgd voor alle materiaal-inkopen, zorgde voor koffie en heb hier en daar wat gereedschap aangegeven, maar bovenal was ik enorm zenuwachtig en bang dat we heel die koelkast kapot zouden boren... je weet wel, beren op de weg enzo.

Maar het ging dus goed, ik vertel jullie daar graag meer over!

Bekijk bijlage 18056

Dit is de koelkast die nu nog gewoon een koelkast is als elke andere. Lekker fonkelend nieuw en schoon.

Het uitgangspunt was dat beide zijwanden van de koelkast vrij zouden zijn van koelleidingen en electra. Maar daar zat hem nou net de uitdaging waar ik al die tijd zo gespannen over was... hoe weet je dat zeker? Ik had de verkopende winkel benaderd en de summiere gebruiksaanwijzing geraadpleegd maar daar werd ik niet heel veel wijzer van, behoudens de opmerking dat de garantie kwam te vervallen zodra er een boor of gatenzaag in de buurt zou komen... ja duh... dus wat was het plan, heel voorzichtig een ingang maken en dan voorzichtig prikken met een lange slanke schroevendraaier.

Maar eerst de koeling voluit aanzetten en dan op achterwand en zijwanden meten en voelen hoe de temperatuur veranderde. Heel koud bleek de koeling te zijn, heel warm de retour pers leiding... we troffen alleen dat eerste, op de achterwand. Niets aan de zijwanden. Rechts bij de deuropening zat een verklikkertje voor de verlichting dus daar wilde we ook weg blijven. Dat is gelukt!


Bekijk bijlage 18057

Hier is de gynaecoloog voorzichtig aan het voelen... let op dat aan de binnenzijde het beoogde ventilatiegat al was uitgezet. Toen het gat vrij bleek van obstakels heeft peter die doorgezet met de gatenzaag:

Bekijk bijlage 18058

Om zo min mogelijk te hoeven boren maar ook om de meetsensoren voor de vochtigheid en de temperatuur zo min mogelijk te hoeven beschadigen (we overwogen de draden te knippen en na doorvoer weer te solderen) lieten we die draden door hetzelfde ventilatiegat lopen! Hier zie je dat die heel globaal vast geplakt zijn, puur op lengte.

Bekijk bijlage 18059

Toen dat ventilatiegat gezaagd was en de beide sensoren daar paralellel aan konden lopen hebben we daar een montageplaat passend op gemaakt zodat we ruimte hadden om de Inkbirds en andere electronica op weg te zetten.

Bekijk bijlage 18060

De ventilator linksboven zou lucht aan gaan zuigen, rechtsonder maakte we daarom een tweede ventilatiegat waar filters voor kwamen om de aangezogen lucht te zuiveren en te voorkomen dat er vliegen en ander spul in zou kunnen kruipen.

Bekijk bijlage 18061

Om zowel de lucht bevochtiger als de verwarming later makkelijk te kunnen plaatsen, besloten we een wandcontactdoosje te plaatsen in de koelkast. Met twee kabel doorvoeren konden we dat voor elkaar krijgen en hoefde we de stekker van de bevochtiger niet te demonteren. ook handig voor de evt. garantie van dat apparaat.

Bekijk bijlage 18062

Na al dat spannende zagen en boren en electrawerk hebben we de kast naar zolder getild en daar geplaatst. Daar was het al lekker warm:

Bekijk bijlage 18063

Toen was het tijd voor het leukste werk (vind ik dan) het afwerken en inrichten van de kast. Hieronder zie je de meetsensor voor de luchtvochtigheid en de thermometer voor beide Inkbirds:

Bekijk bijlage 18064

Na de plaatsing op zolder viel pas op hoe perfect veel mazzel ik had gehad met de uitlijning van de lucht aanzuiging van de kast. Die paste perfect bij de boekenkast op zolder!

Bekijk bijlage 18065

De bevochtiger los in de kast. Bijkomend voordeel is dat de verwarming zo modulair blijft. Als ik in de toekomst bier wil gaan laten gisten en er hogere temperaturen nodig zijn dan kan ik makkelijk de verwarming plaatsen en inpluggen op de WCD. Onder normale omstandigheden zal het op zolder niet kouder worden dan 12°C en hoeft de rijpingskast dus alleen zo nu en dan te koelen, niet te verwarmen. Het fermenteren van mijn droge worsten doe ik niet in deze rijpingskast maar elders. Dus voor charcuterie is het niet nodig te verwarmen. maar als het toch moet, dan kan het zo wel heel makkelijk!

Bekijk bijlage 18066

Kastje staat perfect waterpas, dus hij kan aan zodra de boel 24 uur rustig rechtop heeft gestaan.

Bekijk bijlage 18067

We zijn er al bijna klaar voor...

Bekijk bijlage 18068

Nu we er dan toch zijn... Pimpen die Handel!

Bekijk bijlage 18069

Bekijk bijlage 18070

En lekker alvast een beetje inrichten voor de aankomende projecten!

Bekijk bijlage 18071

Nu kan alles aangesloten en ingeregeld worden. Alvast een beetje proefdraaien... de ventilator is heerlijk stil en goed dimbaar. De koelkast zelf is ook lekker stil dus dat gaat helemaal goed komen. Ik heb zin in de volgende charcuterie-avonturen, de kast is alvast klaar!

Bekijk bijlage 18072

Van de week nog maar vast wat vlees pekelen, het gaat nu echt beginnen!

Vriend Peter natuurlijk nogmaals enorm bedankt voor je hulp!
Ziet er netjes uit zeg!! Ben benieuwd naar de creaties 😎
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.649
Wat geweldig @BertM dat is dus precies waar ik nu tegenaan loop! Als de T oploopt dan slaat de koeling aan (vanaf 14,0 begint de koeling) en dan is de RV 72%. De koeling stopt bij het bereiken van 12,0 graden Celsius en dan is de RV volgens de meting in een paar minuten koelen 'ineens' terug gelopen naar 52%.
Dat zat me al niet zo lekker... ik zal die LV sensor verplaatsen richting de deur. Ik meende juist dat het achterin (weg bij de deur) stabieler zou zijn... maar ja, die deur is natuurlijk vooral heel veel dicht straks.
Dank voor de tip!
 

BertM

Gemarineerd
 
 
Berichten
2.127
De bedoeling van een “frost free” koelkast om te bouwen tot droogkast is om vocht te verwijderen.
Wanneer de koelkast loopt, zal de verdamper achterin de koelkast koud worden en vocht trekt naar dat koudste punt.( denk aan beslagen ramen of dauw in de vroege morgen.)
Koude lucht kan minder vocht bevatten dus je RV loopt op tot 100% achter in de kast.
Dit vocht slaat als condens neer op de achterwand en loopt dan via de drain naar buiten ( vaak boven op de compressor in een bakje).
Je krijgt dus verschil in RV in je kast als de koelkast draait:
Je ziet je meter erg teruglopen of oplopen. Denk erom dat we in zo een kleine ruimte over grammen vocht praten.

Dit is geen ramp! Je worst droogt niet in van de 3 minuten dat je compressor loopt. Schrik hier niet van, je kunt je kast niet binnen 5% rv regelen. Het gaat om het gemiddelde over de dag.

Dichtslaan van je product, het zogenaamde “case hardening” zal niet gebeuren door een te lage vochtigheid, maar eerder een te hoge luchtstroming. ( of doordat je je worst niet goed hebt gemaakt, maar dat is een ander verhaal)
 

McPeet

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.632
Het was een zeer geslaagde dag, vooral omdat Sander zijn taken heel serieus nam. De inwendige Peter werd super verzorgd, koffie, erwtensoep en bier. Dat bier dronken pas op de goede afloop. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren als je tijdens zo'n project te snel aan het bier gaat. Daarnaast kan Sander uitermate kundig gereedschap aangeven, en ook op het juiste moment.
Vrijdag rij ik nog even langs om de 2 electra doorvoeren te kitten, dat hebben we zaterdag niet gedaan.
En wat ben ik blij dat het gat aan de rechterzijde precies op de goede plek zit, je zou bijna denken dat we het zo hadden bedacht (not).

Ik ben heel beniewd naar al dat lekker wat de kast uitkomt. Jammer dat we daar nog "even" op moeten wachten
 
Bovenaan Onderaan