Ik ben benieuwd ! zoals iedereen denk ik, heb ik ook al zeker 20x verschillende dingen geprobeerd met pulled pork. Daarbij een aantal dingen geleerd, maar laten we voorop stellen dat het persoonlijk is, en smaak gebonden. Wat de ene lekker vind, vind de andere juist weer niet.
1) Recept van Noskos is een heel mooi recept, echter te weinig zout. Het zout in de rub is na een sessie van 8 uur, echt helemaal weg. Op 2,5 kg aan vlees mag van mij meer zout. Ik heb ook wel eens een gepekelde nek meegenomen bij de Hanos, ik dacht zweeds varken, dit is echt een wereld van verschil. Smaken komen veel meer uit!!
2) Glaze.. Mijn kinderen zijn erg kieskeurig en als er harde stukjes in zitten die net wat donkerder zijn dan vissen ze die eruit, ookal zit er juist in de bark de meeste smaak. Pubers, dus je kan lullen als brugman, maar helpt niet. De glaze beschermd je bark tegen het uitdrogen en blijft daarmee een stuk malser. Voor de smaak doet het niet veel vind ik. Beetje glaze op 2,5 kg vlees blijft weinig van over.
3) spayen ook een paar keer geprobeerd, maar zie het voordeel niet. Ik heb appel azijn, appelsap en water in gelijke delen geprobeerd. Binnen 2 min verdampt en maakt geen verschil voor de bark.
4) Injecteren, malser hoeft het niet te worden wat mij betreft, uitdrogen doet het ook niet, dus wat ik wil bereiken met injecteren is SMAAK, puur smaak. het binnenste, midden in de pulled pork als je dat vlees normaal proeft zonder te mengen met de bark, extra saus of iets. Is het flauw, smaakloos, soepenvlees. Heeft 8 uur liggen te stomen in zijn eigen vocht, er is echt geen zoutkorrel of smaakkorrel die 5 cm het vlees indringt van de rub.
Je hebt een vloeistof nodig, dus een mengsel van appelsap en appelazijn (wellicht breekt het toch nog wat structuur af)
daaronder gaat flink zout, bbq rub en een beetje bbq saus onder. goed mengen en injecteren!
In de pulled pork bbq rub zit al vrij veel suiker, dus extra honing ofzo zoals Noskos het doet, doe ik niet.
Dit laat ik afgedekt een paar uur, meestal een nacht intrekken. De voorbereidingen doe ik vaak de avond van te voren, omdat smorgens gelijk de BBQ aan gaat om tegen etenstijd klaar te zijn.
5) inpakken, ik pak altijd in. Een paar keer niet gedaan maar dan ben je echt stuk langer bezig, met het gevolg dat je bark echt een heel stuk droger wordt en ik dus ruzie krijg met mijn kinderen. Wellicht als je niet inpakt dan zou sprayen en meer glazen wel voordelen kunnen hebben.
6) Welke rub,saus en glaze.
- Zelfgemaakt, kant en klaar, ik heb vanalles geprobeerd. Pull that piggy van Ankerkraut, Pulled Pork van Not Just BBQ heb ik op dit moment staan, waarbij Not just BBQ mijn voorkeur heeft. Pull that piggy ruikt echt een stuk sterker, en veel meer naar Selderij/paprika.. hij moet toch op dus ik meng ze nu een beetje. Waarom deze rub, omdat ze makkelijk verkrijgbaar zijn in het tuincentrum en kosten niet veel. Je gebruikt echt wel een beetje rub op 2,5 kg vlees. Dus dit gaat snel.
Wat ik ook wel eens doe is deze rub mengen met Verstegen BBQ en vlees kruiden van de supermarkt. Deze is een heel stuk zouter, dus ik meng deze vaak voor het injecteren. Dan wil ik minder suiker in de injectievloeistof en juist meer zout.
- Glaze, ik ben erg fan van de Jack Daniels Honing glaze:
5012427091405.jpg deze!
Ik gebruik deze ook voor mijn spare ribs... tussen de 2 euro en 2,50 bij de Hanos of sligro ex btw. Dus onder de 3 euro per flesje.
- Saus, Ik gebruik graag de Mississippi Barbeque Saus. Deze week in de aanbieding bij de sligro! Ze verkopen ook grote flessen, en kleine flessen. En ze hebben verschillende smaken, original, sweet, spicy, etc etc:
f4f0c9110542188636c4f05d035777899b3f9acd.jpg deze bedoel ik. een normale fles kost in de aanbieding 2 euro excl btw. Een grote fles, geen idee meer, maar een stuk voordeliger dan blue hog of andere premium sausen. En eerlijk gezegd, vind ik een dure premium saus overbodig voor pulled pork.
En dan het vlees. Meestal koop ik mijn vlees bij de Hanos of Sligro. Soms bij andere slager in de buurt, maar eigenlijk meer voor ander vlees ipv procureur. Ook daarin moet ik zeggen, ik proef het niet!!! of ik nu een stuk zweeds varken van 10 euro de kg heb of een goedkoper stuk. Zoals gezegd een voorgepekeld stuk merk je natuurlijk wel. Dus. Ik kijk naar aanbiedingen. En het ligt eraan wanneer ik het vlees nodig heb, of het diepvries of vers is.
Maar meestal koop ik vlees, en gaat het toch thuis de diepvries in, dus koop ik voor 5,50 of 6,50 Procureur zonder been uit de vriezer. Een stuk van 2,5 kg kost me dan 14 euro (incl BTW) Toevallig gisteren weer gekocht namelijk. Vet valt reuze mee. Soms met uit elkaar trekken zit er binnenin nog een vetader die ik dan eruit haal.
Als het vlees klaar is, en 'gepulled' kan worden, de saus die je er dan doorheen doet is denk ik 50% van de smaak die je proeft en hier kun je dan ook het meeste mee variëren en de smaak aanpassen naar je eigen voorkeuren.
Ik meng hiervoor BBQ-saus, worshester saus, beetje mosterd, fijn gesnippert uitje, beetje extra paprika poeder, donker bruine bastardsuiker en beetje knoflook poeder.
Dat verwarm ik, en meng ik goed door en gaat door het warme vlees. Goed mengen en eten maar.
Hier thuis houden ze van lekker eten, een lekkere rib eye, tomahawk, MOINK balls, ribbetjes, etc. Zeker goed rundsvlees is best aan de prijs en dat proef je ook. Bij Pulled pork vind ik dat juist niet, en probeer ik de totale kosten wat naar beneden te krijgen.