BasBQ
Beef en Steak

Zoektocht naar DE Perfecte Pulled Pork

 
 
 

Bucari007

Stoker
Berichten
286
Mede Q-ers,

Ben benieuwd naar jullie recepten/ervaringen.
Ik heb de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd en vind het eigenlijk leuk om altijd wat nieuws/anders te maken. Ik heb nogal een verzameldrang als het gaat om recepten.

Ik ben nu echter opzoek naar mijn eigen signatuur recepten en wil dit jaar dan ook echt een paar recepten finetunen, beginnende met Pulled Pork.

*Wel/niet injecteren?
*Wel/niet sprayen?
*Wel/niet Glazen?
*Wel/niet inpakken?
*Welke Rub?
*Welke Saus?
*Low&Slow of Hot&Fast?
*Pekelen?

Als uitgangspunt neem ik het recept van onze welbekende Noskos, want eerlijk is eerlijk, dit is al een mooi recept.


Vandaag 2 x 2.5kg procureur op de Q.
1 x wel geïnjecteerd
1 x niet geïnjecteerd

Ben benieuwd.

Wordt vervolgd!
7271154055a8916347e2163817058078.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
 
Laatst bewerkt:
Ik ben benieuwd ! zoals iedereen denk ik, heb ik ook al zeker 20x verschillende dingen geprobeerd met pulled pork. Daarbij een aantal dingen geleerd, maar laten we voorop stellen dat het persoonlijk is, en smaak gebonden. Wat de ene lekker vind, vind de andere juist weer niet.
1) Recept van Noskos is een heel mooi recept, echter te weinig zout. Het zout in de rub is na een sessie van 8 uur, echt helemaal weg. Op 2,5 kg aan vlees mag van mij meer zout. Ik heb ook wel eens een gepekelde nek meegenomen bij de Hanos, ik dacht zweeds varken, dit is echt een wereld van verschil. Smaken komen veel meer uit!!
2) Glaze.. Mijn kinderen zijn erg kieskeurig en als er harde stukjes in zitten die net wat donkerder zijn dan vissen ze die eruit, ookal zit er juist in de bark de meeste smaak. Pubers, dus je kan lullen als brugman, maar helpt niet. De glaze beschermd je bark tegen het uitdrogen en blijft daarmee een stuk malser. Voor de smaak doet het niet veel vind ik. Beetje glaze op 2,5 kg vlees blijft weinig van over.
3) spayen ook een paar keer geprobeerd, maar zie het voordeel niet. Ik heb appel azijn, appelsap en water in gelijke delen geprobeerd. Binnen 2 min verdampt en maakt geen verschil voor de bark.
4) Injecteren, malser hoeft het niet te worden wat mij betreft, uitdrogen doet het ook niet, dus wat ik wil bereiken met injecteren is SMAAK, puur smaak. het binnenste, midden in de pulled pork als je dat vlees normaal proeft zonder te mengen met de bark, extra saus of iets. Is het flauw, smaakloos, soepenvlees. Heeft 8 uur liggen te stomen in zijn eigen vocht, er is echt geen zoutkorrel of smaakkorrel die 5 cm het vlees indringt van de rub.
Je hebt een vloeistof nodig, dus een mengsel van appelsap en appelazijn (wellicht breekt het toch nog wat structuur af)
daaronder gaat flink zout, bbq rub en een beetje bbq saus onder. goed mengen en injecteren!
In de pulled pork bbq rub zit al vrij veel suiker, dus extra honing ofzo zoals Noskos het doet, doe ik niet.
Dit laat ik afgedekt een paar uur, meestal een nacht intrekken. De voorbereidingen doe ik vaak de avond van te voren, omdat smorgens gelijk de BBQ aan gaat om tegen etenstijd klaar te zijn.
5) inpakken, ik pak altijd in. Een paar keer niet gedaan maar dan ben je echt stuk langer bezig, met het gevolg dat je bark echt een heel stuk droger wordt en ik dus ruzie krijg met mijn kinderen. Wellicht als je niet inpakt dan zou sprayen en meer glazen wel voordelen kunnen hebben.

6) Welke rub,saus en glaze.
- Zelfgemaakt, kant en klaar, ik heb vanalles geprobeerd. Pull that piggy van Ankerkraut, Pulled Pork van Not Just BBQ heb ik op dit moment staan, waarbij Not just BBQ mijn voorkeur heeft. Pull that piggy ruikt echt een stuk sterker, en veel meer naar Selderij/paprika.. hij moet toch op dus ik meng ze nu een beetje. Waarom deze rub, omdat ze makkelijk verkrijgbaar zijn in het tuincentrum en kosten niet veel. Je gebruikt echt wel een beetje rub op 2,5 kg vlees. Dus dit gaat snel.
Wat ik ook wel eens doe is deze rub mengen met Verstegen BBQ en vlees kruiden van de supermarkt. Deze is een heel stuk zouter, dus ik meng deze vaak voor het injecteren. Dan wil ik minder suiker in de injectievloeistof en juist meer zout.
- Glaze, ik ben erg fan van de Jack Daniels Honing glaze: 5012427091405.jpg deze!
Ik gebruik deze ook voor mijn spare ribs... tussen de 2 euro en 2,50 bij de Hanos of sligro ex btw. Dus onder de 3 euro per flesje.
- Saus, Ik gebruik graag de Mississippi Barbeque Saus. Deze week in de aanbieding bij de sligro! Ze verkopen ook grote flessen, en kleine flessen. En ze hebben verschillende smaken, original, sweet, spicy, etc etc: f4f0c9110542188636c4f05d035777899b3f9acd.jpg deze bedoel ik. een normale fles kost in de aanbieding 2 euro excl btw. Een grote fles, geen idee meer, maar een stuk voordeliger dan blue hog of andere premium sausen. En eerlijk gezegd, vind ik een dure premium saus overbodig voor pulled pork.

En dan het vlees. Meestal koop ik mijn vlees bij de Hanos of Sligro. Soms bij andere slager in de buurt, maar eigenlijk meer voor ander vlees ipv procureur. Ook daarin moet ik zeggen, ik proef het niet!!! of ik nu een stuk zweeds varken van 10 euro de kg heb of een goedkoper stuk. Zoals gezegd een voorgepekeld stuk merk je natuurlijk wel. Dus. Ik kijk naar aanbiedingen. En het ligt eraan wanneer ik het vlees nodig heb, of het diepvries of vers is.
Maar meestal koop ik vlees, en gaat het toch thuis de diepvries in, dus koop ik voor 5,50 of 6,50 Procureur zonder been uit de vriezer. Een stuk van 2,5 kg kost me dan 14 euro (incl BTW) Toevallig gisteren weer gekocht namelijk. Vet valt reuze mee. Soms met uit elkaar trekken zit er binnenin nog een vetader die ik dan eruit haal.

Als het vlees klaar is, en 'gepulled' kan worden, de saus die je er dan doorheen doet is denk ik 50% van de smaak die je proeft en hier kun je dan ook het meeste mee variëren en de smaak aanpassen naar je eigen voorkeuren.
Ik meng hiervoor BBQ-saus, worshester saus, beetje mosterd, fijn gesnippert uitje, beetje extra paprika poeder, donker bruine bastardsuiker en beetje knoflook poeder.
Dat verwarm ik, en meng ik goed door en gaat door het warme vlees. Goed mengen en eten maar.

Hier thuis houden ze van lekker eten, een lekkere rib eye, tomahawk, MOINK balls, ribbetjes, etc. Zeker goed rundsvlees is best aan de prijs en dat proef je ook. Bij Pulled pork vind ik dat juist niet, en probeer ik de totale kosten wat naar beneden te krijgen.
 
Ik ben benieuwd ! zoals iedereen denk ik, heb ik ook al zeker 20x verschillende dingen geprobeerd met pulled pork. Daarbij een aantal dingen geleerd, maar laten we voorop stellen dat het persoonlijk is, en smaak gebonden. Wat de ene lekker vind, vind de andere juist weer niet.
1) Recept van Noskos is een heel mooi recept, echter te weinig zout. Het zout in de rub is na een sessie van 8 uur, echt helemaal weg. Op 2,5 kg aan vlees mag van mij meer zout. Ik heb ook wel eens een gepekelde nek meegenomen bij de Hanos, ik dacht zweeds varken, dit is echt een wereld van verschil. Smaken komen veel meer uit!!
2) Glaze.. Mijn kinderen zijn erg kieskeurig en als er harde stukjes in zitten die net wat donkerder zijn dan vissen ze die eruit, ookal zit er juist in de bark de meeste smaak. Pubers, dus je kan lullen als brugman, maar helpt niet. De glaze beschermd je bark tegen het uitdrogen en blijft daarmee een stuk malser. Voor de smaak doet het niet veel vind ik. Beetje glaze op 2,5 kg vlees blijft weinig van over.
3) spayen ook een paar keer geprobeerd, maar zie het voordeel niet. Ik heb appel azijn, appelsap en water in gelijke delen geprobeerd. Binnen 2 min verdampt en maakt geen verschil voor de bark.
4) Injecteren, malser hoeft het niet te worden wat mij betreft, uitdrogen doet het ook niet, dus wat ik wil bereiken met injecteren is SMAAK, puur smaak. het binnenste, midden in de pulled pork als je dat vlees normaal proeft zonder te mengen met de bark, extra saus of iets. Is het flauw, smaakloos, soepenvlees. Heeft 8 uur liggen te stomen in zijn eigen vocht, er is echt geen zoutkorrel of smaakkorrel die 5 cm het vlees indringt van de rub.
Je hebt een vloeistof nodig, dus een mengsel van appelsap en appelazijn (wellicht breekt het toch nog wat structuur af)
daaronder gaat flink zout, bbq rub en een beetje bbq saus onder. goed mengen en injecteren!
In de pulled pork bbq rub zit al vrij veel suiker, dus extra honing ofzo zoals Noskos het doet, doe ik niet.
Dit laat ik afgedekt een paar uur, meestal een nacht intrekken. De voorbereidingen doe ik vaak de avond van te voren, omdat smorgens gelijk de BBQ aan gaat om tegen etenstijd klaar te zijn.
5) inpakken, ik pak altijd in. Een paar keer niet gedaan maar dan ben je echt stuk langer bezig, met het gevolg dat je bark echt een heel stuk droger wordt en ik dus ruzie krijg met mijn kinderen. Wellicht als je niet inpakt dan zou sprayen en meer glazen wel voordelen kunnen hebben.

6) Welke rub,saus en glaze.
- Zelfgemaakt, kant en klaar, ik heb vanalles geprobeerd. Pull that piggy van Ankerkraut, Pulled Pork van Not Just BBQ heb ik op dit moment staan, waarbij Not just BBQ mijn voorkeur heeft. Pull that piggy ruikt echt een stuk sterker, en veel meer naar Selderij/paprika.. hij moet toch op dus ik meng ze nu een beetje. Waarom deze rub, omdat ze makkelijk verkrijgbaar zijn in het tuincentrum en kosten niet veel. Je gebruikt echt wel een beetje rub op 2,5 kg vlees. Dus dit gaat snel.
Wat ik ook wel eens doe is deze rub mengen met Verstegen BBQ en vlees kruiden van de supermarkt. Deze is een heel stuk zouter, dus ik meng deze vaak voor het injecteren. Dan wil ik minder suiker in de injectievloeistof en juist meer zout.
- Glaze, ik ben erg fan van de Jack Daniels Honing glaze: 5012427091405.jpg deze!
Ik gebruik deze ook voor mijn spare ribs... tussen de 2 euro en 2,50 bij de Hanos of sligro ex btw. Dus onder de 3 euro per flesje.
- Saus, Ik gebruik graag de Mississippi Barbeque Saus. Deze week in de aanbieding bij de sligro! Ze verkopen ook grote flessen, en kleine flessen. En ze hebben verschillende smaken, original, sweet, spicy, etc etc: f4f0c9110542188636c4f05d035777899b3f9acd.jpg deze bedoel ik. een normale fles kost in de aanbieding 2 euro excl btw. Een grote fles, geen idee meer, maar een stuk voordeliger dan blue hog of andere premium sausen. En eerlijk gezegd, vind ik een dure premium saus overbodig voor pulled pork.

En dan het vlees. Meestal koop ik mijn vlees bij de Hanos of Sligro. Soms bij andere slager in de buurt, maar eigenlijk meer voor ander vlees ipv procureur. Ook daarin moet ik zeggen, ik proef het niet!!! of ik nu een stuk zweeds varken van 10 euro de kg heb of een goedkoper stuk. Zoals gezegd een voorgepekeld stuk merk je natuurlijk wel. Dus. Ik kijk naar aanbiedingen. En het ligt eraan wanneer ik het vlees nodig heb, of het diepvries of vers is.
Maar meestal koop ik vlees, en gaat het toch thuis de diepvries in, dus koop ik voor 5,50 of 6,50 Procureur zonder been uit de vriezer. Een stuk van 2,5 kg kost me dan 14 euro (incl BTW) Toevallig gisteren weer gekocht namelijk. Vet valt reuze mee. Soms met uit elkaar trekken zit er binnenin nog een vetader die ik dan eruit haal.

Als het vlees klaar is, en 'gepulled' kan worden, de saus die je er dan doorheen doet is denk ik 50% van de smaak die je proeft en hier kun je dan ook het meeste mee variëren en de smaak aanpassen naar je eigen voorkeuren.
Ik meng hiervoor BBQ-saus, worshester saus, beetje mosterd, fijn gesnippert uitje, beetje extra paprika poeder, donker bruine bastardsuiker en beetje knoflook poeder.
Dat verwarm ik, en meng ik goed door en gaat door het warme vlees. Goed mengen en eten maar.

Hier thuis houden ze van lekker eten, een lekkere rib eye, tomahawk, MOINK balls, ribbetjes, etc. Zeker goed rundsvlees is best aan de prijs en dat proef je ook. Bij Pulled pork vind ik dat juist niet, en probeer ik de totale kosten wat naar beneden te krijgen.
Zo Marcoboots...haha...mooie respons. Heb er maar even een biertje bijgepakt! Haha.. zo te zien heb jij je "signatuur " Pulled Pork" al. Zo ben ik dus ook wat zoekende.
Vooraf pekelen lijkt mij ook nog wel erg interessant, aangezien jij ook aangeeft erg veel verschil hier in te proeven.
Pulled Pork hoeft van mij ook niet enorm special vlees te zijn, aangezien je erg veel smaakmakers toevoegd. (Kom vaak bij de Makro, zou daar ook eens ff kijken naar de sausen). Idee dat de dure Rubs het iig niet waard zijn bij Pulled Pork.
Rund daarentegen is inderdaad een heel ander verhaal.
Thanks voor je respons, ik zet pekelen erbij in het rijtje testen!

Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
 
Zoveel variabelen, zoveel keuzes, zoveel verschillende smaken.
Pulled Pork maken is iedere keer een feestje, zelf ben ik tegenwoordig van het zo simpel mogelijk. Kruiden kan na afloop ook nog.
 
Wilde vandaag eens een zelfde vraag stellen.
Die van Noskos is met injecteren en inpakken … wedstrijd PP.

Ik heb tijd en dacht een complete sessie te doen zonder injecteren en zonder inpakken. Of is dat not done?
 
Laatst bewerkt:
7,5 uur onderweg en op het oog geen verschil tussen met injectie (links) en zonder (rechts). En qua temp ook niet. Beide in de stall!

Ik wil de komende weken/maanden gewoon telkens 1 variabele elimineren ... totdat voor mij de perfecte combi overblijft.

Dussss...veel PP op bord de komende tijd! Ik klaag niet!
73b8618f620e93d7030e4d616bf7c8fd.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
6e2a0e99297bde7b2b3a28b7d4146282.jpg
 
Je heb een aardig antwoord op je vraag gehad

Nu afwachten wat de verschillen zijn als ze klaar zijn
 
Dit zijn wel de leuke onderzoeken hoor! ik volg hem met smart. Sterkte in deze barre tijden met testen;)
 
Lekker hoor
Hier doe ik eigenlijk injecteren en kruiden naar smaak waar ik op dat moment zin in heb.
Soms wat zoeter, dan weer wat pittiger of iets meer knoflook.
 
Leuk om zo te testen. Ik ben benieuwd naar je bevindingen.
 
Zoveel variabelen, zoveel keuzes, zoveel verschillende smaken.
Pulled Pork maken is iedere keer een feestje, zelf ben ik tegenwoordig van het zo simpel mogelijk. Kruiden kan na afloop ook nog.
+1
Je geeft jezelf hierbij ook extra mogelijkheden per batch. Avond Amerikaans, avond babi ketjap etc etc
 
Okay....klaar! Op het eerste aangezicht geen verschil ( boven WEL, onder NIET). De Bark van de geïnjecteerde lijkt steviger?? Verder identiek.
Nu tijdens het pullen toch wel een groot verschil, de geïnjecteerde is duidelijk minder droog, maar ook "papperiger" oid, minder bite, maar wel echt een hoop meer smaak zo zonder "Eindsaus".

Ik denk dat het hier echt neerkomt op persoonlijke voorkeur. Ik persoonlijk vind de structuur van de NIET geïnjecteerde lekkerder, ik houd wel van enige bite, maar toch relatief weinig smaak ivm de WEL geïnjecteerde.

Dus kijken wat er gebeurt al de eindsaus erbij komt.... Verschil is absoluut minder groot. Toch is de geïnjecteerde net iets zouter en interessanter. De BBQ-saus doet inderdaad erg veel.

Blinde proeftest geeft 2x de voorkeur uit voor de NIET geïnjecteerde, zo zie je maar dat het verschil echt Nihil is!

Gevoelsmatig wil ik toch nog iets met die injectie, maar met iets minder appelazijn, vond het zuurtje iets te. Bij de volgende test laat ik de injectie achterwege, kijken of ik hem dan mis.

Al met al dus geen enorm groot verschil, helemaal niet meer op een wrapje met wat groente.

Gewoon erg lekker!!
Hoppa...de rest vacuüm trekken voor leftovergerechtjes...altijd goed! En op naar het volgende experiment. Denk dan toch eens de pekel proberen.

0531ebcf2c9276af9bb539b1700b924d.jpg
ead8a5bb7018d53b676c61f04ed654f3.jpg
7678b3be247b8b72966c9d0982f5b9ba.jpg
ae02299814d2d3fe729518fede6d4eec.jpg
d29145a330642a8c60c4abb2640ccb2c.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G975F met Tapatalk
 
Terug
Bovenaan Onderaan