- Berichten
- 3.148
Ik heb een luxe probleem.
En ik denk dat ik hier wel een paar metgezellen kan vinden. Je struint door het brood beleg in je favoriete super markt en denkt..
"Hmm... Dunne plakken.. Geen rook.. kan ik zelf beter"
En je laat alles liggen en gaat naar huis met iets wat je zelf niet maakt.
Om deze reden laatst dus al een flinke portie grill worst gemaakt (echt nooit meer van de supermarkt), en vandaag dan eindelijk weer Zeeuws spek. Ik heb al eens 2 sessies geplaatst op dit forum maar het blijft zo leuk en lekker dat ik hopelijk ook wat nieuwe aanwas inspireer om zelf aan je broodbeleg te beginnen, de meeste ingrediënten heb je toch al in huis.
We beginnen met een mooi stukje buikspek van precies 1,5 kilo. Dat was makkelijk afwegen.
Marinade/pekel per kilo;
18g nitrietzout
10g zoet paprika poeder
5g bruine suiker
3g grof gemalen zwarte peper
3g uienpoeder
1g fijn gemalen foelie
50ml zoete ketjap
Zoals meneer Wateetons zegt, echte Zeeuwse ingrediënten dus..
Daarmee smeer je het buikspekje in, in het vacuum en lekker een weekje in de koelkast laten leven. Vergeet hem niet elke dag eventjes om te draaien.
Een weekje later de BGE aangestoken en klaar gemaakt voor 150-180 graden indirect.
Dit keer met een blokje appel.
Het buikspekje uit de zak gehaald en een beetje droog gedept. Prikker erin en naar buiten. Lekker weertje was het op papa dag.
En binnen speelde ik met de Kids verder terwijl het eitje het werk deed.
Piep!!! Klaar.
Rook fantastisch.
Helemaal de "moeite" waard weer.
Terug gekoeld.
Helaas duurde dat wat langer en heb ik het snijden even naar de volgende dag geschoven.. Voor broodbeleg om wat dunnere plakken te maken is koud snijden wel het fijnst, en zorgt voor het mooiste resultaat. Nog even geduld dus.
Volgende dag. Kids op bed en eindelijk tijd om te snijden.
Deze keer geprobeerd wat langere plakken te maken en dat lukte geweldig.
En we sneden door en we sneden door
Schitterend resultaat al zeg ik het zelf. Weer een hele mooi vet/vlees verhouding en tekening in dit stukje buikspek van de makro. En ja, spreekt voor zich maar toch; oh wat lekker.
De komende tijd zijn mijn boterhammen weer de lekkerste van het kantoor.
Bedankt voor het lezen!
En ik denk dat ik hier wel een paar metgezellen kan vinden. Je struint door het brood beleg in je favoriete super markt en denkt..
"Hmm... Dunne plakken.. Geen rook.. kan ik zelf beter"
En je laat alles liggen en gaat naar huis met iets wat je zelf niet maakt.
Om deze reden laatst dus al een flinke portie grill worst gemaakt (echt nooit meer van de supermarkt), en vandaag dan eindelijk weer Zeeuws spek. Ik heb al eens 2 sessies geplaatst op dit forum maar het blijft zo leuk en lekker dat ik hopelijk ook wat nieuwe aanwas inspireer om zelf aan je broodbeleg te beginnen, de meeste ingrediënten heb je toch al in huis.
We beginnen met een mooi stukje buikspek van precies 1,5 kilo. Dat was makkelijk afwegen.
Marinade/pekel per kilo;
18g nitrietzout
10g zoet paprika poeder
5g bruine suiker
3g grof gemalen zwarte peper
3g uienpoeder
1g fijn gemalen foelie
50ml zoete ketjap
Zoals meneer Wateetons zegt, echte Zeeuwse ingrediënten dus..

Daarmee smeer je het buikspekje in, in het vacuum en lekker een weekje in de koelkast laten leven. Vergeet hem niet elke dag eventjes om te draaien.
Een weekje later de BGE aangestoken en klaar gemaakt voor 150-180 graden indirect.
Dit keer met een blokje appel.
Het buikspekje uit de zak gehaald en een beetje droog gedept. Prikker erin en naar buiten. Lekker weertje was het op papa dag.
En binnen speelde ik met de Kids verder terwijl het eitje het werk deed.
Piep!!! Klaar.
Rook fantastisch.
Helemaal de "moeite" waard weer.
Terug gekoeld.
Helaas duurde dat wat langer en heb ik het snijden even naar de volgende dag geschoven.. Voor broodbeleg om wat dunnere plakken te maken is koud snijden wel het fijnst, en zorgt voor het mooiste resultaat. Nog even geduld dus.
Volgende dag. Kids op bed en eindelijk tijd om te snijden.
Deze keer geprobeerd wat langere plakken te maken en dat lukte geweldig.
En we sneden door en we sneden door
Schitterend resultaat al zeg ik het zelf. Weer een hele mooi vet/vlees verhouding en tekening in dit stukje buikspek van de makro. En ja, spreekt voor zich maar toch; oh wat lekker.
De komende tijd zijn mijn boterhammen weer de lekkerste van het kantoor.
Bedankt voor het lezen!