Beef en Steak

Welke soort houtskool

Ik blijf weg uit de discussie goede of slechte smaakpapillen maar mijn ervaringen komen overeen met dat wat Ewald en Frits beschrijven.

Ik heb een hele tijd Quebracho gebruikt zonder klachten en naar volle tevredenheid. Misschien wel een zak of 10 gebruikt .
En toen opeens een zak waarbij echt de petroleum walm je tegemoet kwam.
Nu kan het zijn dat mijn smaakpapillen ineens "het licht gezien" hadden maar de verklaring dat er in het proces af en toe teveel kerosine wordt gebruikt klinkt logischer.
Vervelende is wel dat ik nu als het er maar enigszins naar neigt dit weer proef.
 
Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor Houtskool Ik heb in het begin veel Dammers gebruikt, maar i.v.m. de inconsistentie van de zakken gebruik ik die niet meer. Ik bestel nu eigenlijk altijd via Houtskool.nl.

Mijn mening/bevindingen tot nu toe:
- De Zuid-Afrikaanse Black Wattle is top, maar brandt wat sneller op. Verder weinig op aan te merken
- De Marabu is wat mij betreft gulden middenweg. Komt langzaam op temperatuur, houdt lang hitte vast en geeft geen overweldigende smaak af
- De Aziatische Eucalyptus is ook fantastisch, hele grote stukken die mooi te combineren zijn met Marabu. Deze brandt super mooi op en geeft weinig tot geen smaak of rook. Deze combineer ik eigenlijk altijd met andere houtskool. Het enige nadeel is dat deze lastig aan te steken is.

Ik zou gewoon wat verschillende zakken proberen en kijken wat je fijn/lekker vindt. Daarnaast is combineren ook altijd mogelijk.
 
Mooi dat jij het wel fijn vindt werken. De één proeft of ruikt iets gelijk de ander gelukkig niet.
Het nadeel is dat wanneer je het eenmaal proeft of ruikt het je echt tegen gaat staan. Ewald is een bbq judge en liefhebber, hij let enorm op met smaken en geuren, het is dus niet vreemd dat hij dat eerder meekrijgt dan iemand die anders naar eten kijkt.
De wijze waarop quebrancha geproduceerd wordt wekt deze geur natuurlijk in de hand, Ga je het houtskool maken met gas heb je hier natuurlijk geen last van.
Maar iedereen moet lekker gebruiken wat hij of zij lekker en of fijn vindt. Zelf ben ik jaren fan geweest van Weber briketten…..

Maar als beginner zou ik van een neutrale, simpele houtsoort uitgaan. Experimenteren met andere kwaliteiten zou ik bewaren tot je beter weet wat je zoekt in een houtskool. Net als het mengen van verschillende zakken, dat zijn steeds meer variabelen en dan weet je niet waar het aan ligt.
 
Laatst bewerkt:
Iemand vraagt welke houtskool en dan eindigt het in een discussie over ontwikkelde smaakpapillen 🤣

Maar om on topic te blijven zelf gebruik ik al jaren die gele zakken van de sligro. Heel neutraal van smaak wordt thuis gewaardeerd.
 
Maar dat proef je wel…
En sinds 15 maart heb je niks meer gepost, kom je nou alleen maar om te zeiken in dit draadje?
 
Dat kun je wel weten, vooral aangezien elk team zijn boxen vaak online gooit. Heb een keer de Pork turn-in uitgespuugd omdat het zo ontzettend naar petroleum smaakte. Vervolgens zie ik 's middags op de socials die exacte box voorbij komen. Dat team maakte alles op kamado's met Black Ranch Quebracho. Dus zo moeilijk is dat niet als je een beetje oplet.
 
Maar dat proef je wel…
En sinds 15 maart heb je niks meer gepost, kom je nou alleen maar om te zeiken in dit draadje?
Jij komt toch ook alleen maar onder je steen vandaan om er met gestrekt been in te gaan Dennis. Niet zo schijnheilig doen.
 
Jij komt toch ook alleen maar onder je steen vandaan om er met gestrekt been in te gaan Dennis. Niet zo schijnheilig doen.
Het is mijn forum en ik kom niet alleen om te stoken zoals sommigen hier.

Maar het lijkt wel of er een groepje is dat er plezier in schept om Ewald het leven zuur te maken.
Daar zijn sommigen al meerdere keren voor gewaarschuwd en ik ben dat gewoon zat.

Ewald zegt wat en dan komen er wat mensen boven water om te zeiken. Als je verder niks anders te doen hebt dan zou ik zeggen zoek een leuke hobby en maak wat leuks van je leven in plaats van hier zuur te doen.
 
-
 
Ook hier een acacia/black wattle fan. Het brand snel en makkelijk. Geeft heel weinig smaak af en je kunt er op grillen maar ook low & slow mee barbecueën.

Marabu heb ik ook staan. Dat meng ik weleens bij als ik een lange sessie doe. Dan brandt het snel door de acacia en heb je wat meer branduren door de marabu.

Voor hot & fast ben ik niet zo’n fan van marabu. Het is een snel groeiende struik die luchtblazen heeft in het hout. Die lucht zet uit bij snel verwarmen en daardoor knettert het nog weleens.
 
Even voor mijn begrip: black wattle = acacia?
De blauwe dozen die ik nu heb zijn van Namibisch hardhout en ik lees net dat het ook acacia is maar lijkt harder dan mijn dammers black wattleook echt wat lastiger aan te steken.

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Ik ben nog steeds van alles aan het proberen kwa houtskool :) Ik persoonlijk ben niet ontevreden over black ranch quabracho uit paraguay, minder neutraal maar hindert mij niet als ik bijv. pulled pork maak.

dammers acacia is fijn, heb nu wat zakken van Weber met dit als omschrijving, "De Weber houtskool is gemaakt van beuken, haagbeuken, berken, eiken en appelhout."

Grill fanatics black wattle ( gele zak ) zakje a 10kg geprobeerd de sortering viel mij helaas erg tegen zo'n 2 emmers met gruis..
Marabu blijft ook fijn.
Denk als ik alles zo bekijk dat ik persoonlijk uitkom op dammers acacia en dammers marabu.
Eerst de huidige resterende 80kg opstoken 🤣voor ik wat een nieuwe lading houtskool ga aanschaffen.

Het is ook een kwestie van zelf beetje ervaring opdoen, is ook leuk toch :)
Mijn advies zou voor jou zijn begin met een zakje dammers acacia, speel met wat soorten rookhout lees je daar een beetje op in en heb vooral plezier!
 
Laatst bewerkt:
Even voor mijn begrip: black wattle = acacia?
De blauwe dozen die ik nu heb zijn van Namibisch hardhout en ik lees net dat het ook acacia is maar lijkt harder dan mijn dammers black wattleook echt wat lastiger aan te steken.

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
Dat is hetzelfde. Maar zoals je bij eiken ook verschil in soorten hebt zal ook hier er wel wat verschil in zitten gok ik.
 
Laatst bewerkt:
Dat is hetzelfde. Maar zoals je bij eiken ook verschil soorten hebt zal ook hier er wel wat verschil in zitten gok ik.
Eerste runs gedraaid voor pizza. Met wokkels vrij makkelijk aan te steken maar met de looftlighter is het verschil met de Dammers vrij groot.
 
Dat is hetzelfde. Maar zoals je bij eiken ook verschil soorten hebt zal ook hier er wel wat verschil in zitten gok ik.
Klopt! Ik kom regelmatig in Afrika en als ik het me goed herinner vertelde de gids een paar jaar geleden dan Acacia er is in meer dan 1000 verschillende soorten en het zijn niet alleen bomen. Ook struiken.

Leuk weetje, de lijmlaag op een postzegel komt ook van de Acacia :) En het zit in drop.

Niet om de discussie verder aan te wakkeren (wat waarschijnlijk wel gebeurt) maar ik heb nog nooit Quebracho gebruikt of iets gegeten dat er op bereid is. Als ik de experts hier moet geloven is die houtskool dus een no-go? Of zijn er merken die wel fatsoenlijke Quebracho produceren? Ik was wel erg benieuwd naar die houtskool namelijk.
 
Het is geen no-go maar het geeft meer smaak af. En met Black Ranch Argentina kun je pech hebben dat het naar kerosine smaakt.

Persoonlijk bepaal ik graag zelf de smaak van de rook. Ik vind de quabracho ook niet echt lekker trouwens.

Verder is het kneiterhard, dus er zit lekker veel energie in maar het kost ook meer tijd om aan te steken. Dus voor mij persoonlijk zijn er houtkoolsoorten die ik veel prettiger vind.
 
Terug
Bovenaan Onderaan