- Berichten
- 40
Ik weet het niet helemaal zeker, maar misschien heb ik een primeurtje op dit forum. Enfin waar gaat het om: Shoarma. En volgens mij ben ik niet de enige op dit forum die liefhebber is van dit heerlijke gerecht. Maar hoe maak je dat op de BBQ? Er zijn talloze filmpjes waarbij er een horizontale rotisserie wordt gebruikt. Met geweldige resultaten volgens de makers. Maar goed, ik ben een purist. Shoarma grill je verticaal. Vind ik...
Na wat meer zoeken kwam ik een filmpje tegen waarin een oude gasfles werd omgetoverd tot een verticale grill. Dat leek mij wel wat. Snel op marktplaats flessen gescoord en aan de gang... Hier wat foto's uiteraard:
Zo eentje dus. Ook populair om een terrashaard van te maken. Ze worden al wat zeldzamer. Bovenste rail eraf slijpen. Maar wel bewaren! Wordt hergebruikt.
Ventiel eruit gezaagd en een plaatje met de luchtgaatjes erin gelast. Daar komt dan een draaischuif op.
Pootjes eronder gelast. Drie pootjes! Wiebelt namelijk nooit.
Deurtjes eruit geslepen. Twee voor, Eén grote achter. Maak eerst de verticale sneden en monteer / las dan de scharnieren er aan vast. Daarna de horizontale sneden maken. Dan heb je perfect passende deurtjes!
Van de afgeslepen ring gaan we een vuurkorf maken...
En dan vervolgens met strekmetaal bekleden. De vuurkolf is in de grote duur aan de achterkant. Ik heb gelijk twee grilletjes gebouwd. Laat je daar dus niet van door de war brengen.
De doorvoer van de het spit gemaakt van wat stukjes pijp. Ik heb er lager tussen gedaan. Dan rust niet al het gewicht op het motortje. De verbinding tussen motor en het spit is van een schoef-bitje gemaakt.
Het smalle stukje heb ik vervolgens vast gelast aan de bodem. (Is nog niet gebeurd op de foto) Om het wiebelen van de spit te voorkomen heb ik aan de bovenkant een steuntje gemaakt.
Bij onze grote Chinese vriend een 12V motortje met regelaar besteld. Ik ben uitgegaan van maximaal 10 rpm. Dus een grote vertraging met lekker veel koppel. Tussen het printplaatje heb ik een klein aluminium hitte-reflector geplaatst. (Inmiddels weet ik dat de bodem niet meer dan handwarm wordt. Geen probleem dus.)
Met wat creativiteit van hoekjes, stripjes en bezemstelen het hang en sluitwerk gemaakt. Het temperatuurmetertje is voor een espresso machine. Eén euro nogwat bij onze vriend Ali. Fonk wel leuk.
.....Klaar om te stralen.
FF Googlen en je vind een plekje waar je dat mooi zelf kan doen voor een paar tientjes...
Spuiten en afmonteren. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat. Al zeg ik het zelf. Oja, Slechts één spuitbus per gril nodig. (Hittebestendige verf uiteraard)
En dan natuurlijk voor het eggies. Anderhalve kilo kippendij erop. Nog snel even een standaard gemaakt voor de spies. Wel zo handig. Ook handig is zo'n tandarts bakje voor het afsnijden. Ook te krijgen bij onze Aziatische vriend.
En smullen maar!! Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd en dat ik binnenkort jullie creaties mag zien. Ik was ongeveer €50,- per gril kwijt. Suc6 en veel gril plezier!

Zo eentje dus. Ook populair om een terrashaard van te maken. Ze worden al wat zeldzamer. Bovenste rail eraf slijpen. Maar wel bewaren! Wordt hergebruikt.
Ventiel eruit gezaagd en een plaatje met de luchtgaatjes erin gelast. Daar komt dan een draaischuif op.
Pootjes eronder gelast. Drie pootjes! Wiebelt namelijk nooit.
Deurtjes eruit geslepen. Twee voor, Eén grote achter. Maak eerst de verticale sneden en monteer / las dan de scharnieren er aan vast. Daarna de horizontale sneden maken. Dan heb je perfect passende deurtjes!
Van de afgeslepen ring gaan we een vuurkorf maken...
En dan vervolgens met strekmetaal bekleden. De vuurkolf is in de grote duur aan de achterkant. Ik heb gelijk twee grilletjes gebouwd. Laat je daar dus niet van door de war brengen.
De doorvoer van de het spit gemaakt van wat stukjes pijp. Ik heb er lager tussen gedaan. Dan rust niet al het gewicht op het motortje. De verbinding tussen motor en het spit is van een schoef-bitje gemaakt.
Het smalle stukje heb ik vervolgens vast gelast aan de bodem. (Is nog niet gebeurd op de foto) Om het wiebelen van de spit te voorkomen heb ik aan de bovenkant een steuntje gemaakt.
Bij onze grote Chinese vriend een 12V motortje met regelaar besteld. Ik ben uitgegaan van maximaal 10 rpm. Dus een grote vertraging met lekker veel koppel. Tussen het printplaatje heb ik een klein aluminium hitte-reflector geplaatst. (Inmiddels weet ik dat de bodem niet meer dan handwarm wordt. Geen probleem dus.)
Met wat creativiteit van hoekjes, stripjes en bezemstelen het hang en sluitwerk gemaakt. Het temperatuurmetertje is voor een espresso machine. Eén euro nogwat bij onze vriend Ali. Fonk wel leuk.

FF Googlen en je vind een plekje waar je dat mooi zelf kan doen voor een paar tientjes...
Spuiten en afmonteren. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat. Al zeg ik het zelf. Oja, Slechts één spuitbus per gril nodig. (Hittebestendige verf uiteraard)
En dan natuurlijk voor het eggies. Anderhalve kilo kippendij erop. Nog snel even een standaard gemaakt voor de spies. Wel zo handig. Ook handig is zo'n tandarts bakje voor het afsnijden. Ook te krijgen bij onze Aziatische vriend.
En smullen maar!! Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd en dat ik binnenkort jullie creaties mag zien. Ik was ongeveer €50,- per gril kwijt. Suc6 en veel gril plezier!