- Berichten
- 446
Wederom een leuk onderwerp voor de fotowedstrijd, dus maar meteen aan het denken geslagen.. Vanalles te bedenken bij dit thema waarbij iets met beenmerg of een fishbone als eerste in me opkwamen. Nu is kort geleden mn vriezer gestorven en daardoor mn voorraad teruggebracht is naar 0, dus ook mn bitterballen.
Ah! Daar hebben we hem, bitterballen aanvullen in combinatie met de fotowedstrijd, ideaal
Moet natuurlijk wel iets met een bot zijn, shortribs it is. En dan maar meteen weer een complete borrelplank, niet allemaal bot-gerelateerd..Weer lekker door de boeken en het net struinen en op het volgende ‘menu’ gekomen;
Short ribs bitterballen met IPA mosterd
Gegrilde tonijn met ansjovismayonaise
Gepaneerde en gerookte zalm bonbons
Pinchos morunos met mojo picon
Beef balls met geroosterde paprika aioli
Als eerste moeten beginnen aan de bitterballen, die hebben het meeste tijd nodig. Beginnen met 3,5kg shortribs, in de Dalmatian rub, na een dikke 8uur komen we op 92graden en zonder botjes op 1,2kg vlees. Heb ze voor de laatste paar uur nog in een IPA glaze gezet, had ik nog liggen en zou goed moet passen bij de mosterd
Ook die trouwens alvast in de koelkast aan het weken. Van de roux naar de ragout en vervolgens de koelkast in voor de nacht.
Volgende dag netjes stijf geworden. Alles op de tafel om met de kids vervolgens de ballen te gaan rollen. Nu kan ik niet hebben als ze niet lekker rond zijn, dus heb ik ze alsnog allemaal zelf in mn handen gehad. Eerste 10 is nog wel leuk, de andere 70 een stuk minder.. Aan alles komt gelukkig een eind, dus alle balletjes in de koelkast nog even opstijven. Atago uit de kast en de DO vol vet gooien. Moet eerlijk bekennen, vorige keer ging het beter
Het is toch lastig die temp van het vet constant te houden. Dus in het begin gingen ze kapot omdat het te warm was, aan het eind waren ze te bleek. Gelukkig is er ook een midden dus genoeg stuks zijn prima gelukt! IPA mosterd na een nachtje koelkast nog even door de blender en klaar is kees. Die dingen kunnen voor volgende keren prima in de airfryer omdat ze het vet al gezien hebben, dus in de vriezer ermee!
Dan staan er nog meer dingen op het lijstje dus ansjovismayo en wasabimayo gemaakt voor resp. de tonijn en de zalm. Balletjes ook alvast op de Q en voorzien van flink wat rook tot 65graden. Paprikaatje ook even lekker zwart maken voor aioli. Ook even een beef bath gemaakt voor de ballen waar ze op de dag zelf nog even door mogen pruttelen.
Komen we langzaam bij de dag waar het daadwerkelijk gegeten gaat worden. Goede voorbereiding is het halve werk. Dus als eerst gaan de zalm bonbonnetjes met de beef balletjes erop. Dan de zoutsteen even lekker warm laten worden en de spiesjes erop. Als laatste nog even kort de tonijn erop. Bitterballen konden nu in de airfryer dus daar geen Q meer voor nodig
Alles smaakte heerlijk maar moet zeggen dat de zalmbonbonnetjes zeker herhaald gaan worden. Favo waren de spiesjes maar nu is iberico secreto uberhaupt al mn favo stuk vlees, maar deze variant smaakte heel goed!
En dan natuurlijk de foto’s! Geprobeerd om ze per snack bij elkaar te zetten. In de volgorde waar ze hierboven staan genoemd.
Ah! Daar hebben we hem, bitterballen aanvullen in combinatie met de fotowedstrijd, ideaal

Short ribs bitterballen met IPA mosterd
Gegrilde tonijn met ansjovismayonaise
Gepaneerde en gerookte zalm bonbons
Pinchos morunos met mojo picon
Beef balls met geroosterde paprika aioli
Als eerste moeten beginnen aan de bitterballen, die hebben het meeste tijd nodig. Beginnen met 3,5kg shortribs, in de Dalmatian rub, na een dikke 8uur komen we op 92graden en zonder botjes op 1,2kg vlees. Heb ze voor de laatste paar uur nog in een IPA glaze gezet, had ik nog liggen en zou goed moet passen bij de mosterd

Volgende dag netjes stijf geworden. Alles op de tafel om met de kids vervolgens de ballen te gaan rollen. Nu kan ik niet hebben als ze niet lekker rond zijn, dus heb ik ze alsnog allemaal zelf in mn handen gehad. Eerste 10 is nog wel leuk, de andere 70 een stuk minder.. Aan alles komt gelukkig een eind, dus alle balletjes in de koelkast nog even opstijven. Atago uit de kast en de DO vol vet gooien. Moet eerlijk bekennen, vorige keer ging het beter

Dan staan er nog meer dingen op het lijstje dus ansjovismayo en wasabimayo gemaakt voor resp. de tonijn en de zalm. Balletjes ook alvast op de Q en voorzien van flink wat rook tot 65graden. Paprikaatje ook even lekker zwart maken voor aioli. Ook even een beef bath gemaakt voor de ballen waar ze op de dag zelf nog even door mogen pruttelen.
Komen we langzaam bij de dag waar het daadwerkelijk gegeten gaat worden. Goede voorbereiding is het halve werk. Dus als eerst gaan de zalm bonbonnetjes met de beef balletjes erop. Dan de zoutsteen even lekker warm laten worden en de spiesjes erop. Als laatste nog even kort de tonijn erop. Bitterballen konden nu in de airfryer dus daar geen Q meer voor nodig
Alles smaakte heerlijk maar moet zeggen dat de zalmbonbonnetjes zeker herhaald gaan worden. Favo waren de spiesjes maar nu is iberico secreto uberhaupt al mn favo stuk vlees, maar deze variant smaakte heel goed!
En dan natuurlijk de foto’s! Geprobeerd om ze per snack bij elkaar te zetten. In de volgorde waar ze hierboven staan genoemd.