Beef en Steak

The Bastard VX - Jullie ervaringen?

Waar staat Monolith om bekend? Andere merken heb ik wel beetje een idee waar ze in uitblinken (prijs, degelijkheid, veelzijdigheid etc.) Maar Monolith heb ik geen beeld van.
Monolith is niet zo groot vertegenwoordigd in Nederland. Het beeld wat ik heb is dat het degelijk spul is, in Duitsland in elkaar gezet.
Maar je leest er weinig noch goeds noch slechts over..
 
Misschien valt het wel mee met de problemen met de oude topvent en lijkt het alsof er veel problemen mee zijn omdat (bijna) iedereen die problemen heeft hier komt klagen. Mensen komen hier niet om te vertellen hoe fantastisch hun topvent werkt...

Maar toch een gemiste kans denk ik dat er nu een nieuw type topvent ontworpen is waarbij de kans op lekken toch weer aanzienlijk is. Wat al eerder gezegd is: gietijzer is gewoon niet heel nauwkeurig te maken, tenzij het nabewerkt wordt. Maarja, met een nabewerking wordt het gauw duur.
 
Volgens zijn BGE en Primo de enige merken waar ik geen slecht verhaal over lees
Bij de Webers werkt ie ook perfect

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Waar staat Monolith om bekend? Andere merken heb ik wel beetje een idee waar ze in uitblinken (prijs, degelijkheid, veelzijdigheid etc.) Maar Monolith heb ik geen beeld van.
Prijs kwaliteit verhouding is prima. Voor 1699 adviesprijs(her en der wel goedkoper te vinden) heb je een hele complete BBQ met compleet systeem, kolenmand etc. Onderstel is wel Mwah, maar om in te bouwen, wel weer een optie om zonder onderstel, maar met pootjes te kopen. Daarnaast hebben de nieuwe modellen ook een standaard Guru aansluiting (al vind ik persoonlijk de prijzen van die nieuwste guru modellen tegen het belachelijke aan ;) )

Verder ben ik zelf niet kapot van die nieuwe topvent, aangezien er water in kan lopen en je een mega gat bovenin hebt, die je niet nodig hebt. Ik heb het ouderwetse margrietwiel en begrijp oprecht niet, waarom bedrijven zich branden aan die topvent door hem er "cooler" uit te laten zien, maar daarbij functionaliteit vergeten of minder belangrijk vinden.
Enige goede topvent is die van BGE, sluit superstrak, maar past helaas niet op mijn Monolith anders had die er al opgezeten :)

Kortom prima BBQ, prijs/kwaliteit uitstekend en veel accessoires beschikbaar, maar niet de beste als ik eerlijk moet zijn. Al heb ik er veel plezier van hoor :)
 
Hallo mede-BBQ-genoten!

Ik ben wat hier op dit forum een "gasser" genoemd wordt :giggle: , maar ondertussen al enkele weken in volle bekering en bijgevolg bevind ik me helemaal in de kamado-rabbit hole. Ik heb uren YouTube (bedankt Smoking Dad BBQ!) achter de kiezen, heb heel wat speciaalzaken afgebeld en menig user reviews uitgespit om een beeld te kunnen vormen van de verschillen tussen de grote A-merken (BGE, KJ en The Bastard).

Nu, volgens sommigen, waaronder Noskos himself, is The Bastard geen zuiver A-merk en eerder "middensegment". Dit heeft me opnieuw doen twijfelen, net toen ik dacht overstag te gaan voor die VX :sneaky: Maar daarover zodadelijk meer...

Voor mij gaat de keuze vooral tussen de VX en KJ Classic 3. BGE valt af omwille van het prijsverschil en het gebrek aan fiberglass gasket (misschien een vreemde reden voor sommige handige harry's, maar je dome demonteren voor dit quasi jaarlijkse prutskarwei, daar heb ik écht geen zin in - overtuig me gerust van het tegendeel).

Puur qua looks gaat mijn voorkeur sowieso naar de VX, maar die probeer ik niet teveel te laten meespelen in mijn zoektocht naar de beste kwaliteit voor een correcte prijs. Laten we even overlopen wat de voor- en nadelen zoal zijn, op basis van de info & reacties die ik verteerd heb.

The Bastard VX
+ Stoere Premium uitstraling
+ Nieuwe Top Cap uit gietijzer die hopelijk het grootste minpunt van de vorige modellen oplost
+ Meer ruimte (49cm op de Large) vergeleken met KJ (45cm) en BGE (46cm)
+ Meer ruimte in de hoogte aan de randen door unieke vorm
+ Robuust onderstel met grote wielen
+ Nieuwe onderschuif uit 2 delen (ik lees dat de oude modellen ook hier soms lucht doorlieten)
+ Prijs vergeleken met Classic 3 en BGE (vaker grote promoties)
+ Grote zijplanken, mooi afgewerkt
+ Vuurbasket in verschillende delen (verkleint kans op breken/scheuren, waar bij oude modellen de garantie ook minder goed was)
+ Innovatieve en voordelige accessoires (multi-levelsysteem, spit + pizza oven in 1)
+ Fiberglass gasket

- Geen stalen afwerking aan de rand van de keramiek, waardoor borden makkelijk de keramiek kunnen beschadigen
- Toch nog problemen met speling in Top Cap
- Onderste schuif uit 2 delen moet zich nog bewijzen (lijkt ook speling op te zitten)
- Geen levenslange garantie op alle keramiek zoals bij BGE en KJ
- Van alle A-merken het grootste risico dat onderdelen over 5-10-15 jaar niet meer compatibel zullen zijn en je kortingsbonnen krijgt

KJ Classic 3
+ Top Vent zeer nauwkeurig af te stellen, roestvrij aluminium en regenproof
+ Meest innovatieve merk (waar The Bastard veel zaken van afgekeken lijkt te hebben, maar het origineel is meestal beter)
+ SloRoller is uniek en elimineert heat spots bij indirect grillen
+ Hittebestendige zijplanken
+ KJ heeft net als BGE een topreputatie en is heel groot, bovendien wordt hij in de US vaak als meer Premium gezien als BGE
+ Smoking Dad BBQ ;)
+ Zeepsteen krijgt lovende kritieken
+ Handig onderstel met opslag
+ Aslade
+ Airlift veersysteem
+ Levenslange garantie en betere compatibiliteit wellicht in de toekomst

- Vandaag is ROOD 🔊
- Top Vent: lak bladert af (zou gedeeltelijk opgelost zijn), condensatievocht drupt over dome (makkelijk te reinigen, maar wel extra werk)
- Prijs tegenover VX (in promotie) kan oplopen tot ongeveer 500 euro
- SloRoller krijgt online lovende kritieken, maar ik hoor ook veel tegengeluiden (moeilijk te reinigen, weinig gebruikt, enkel meerwaarde bij langere low&slow cooks)
- Aslade met Slide-Out morst makkelijk as op onderste opberglade (zie video van Noskos)
- Aslade zou ook makkelijker de airflow blokkeren als je ze niet regelmatig leeghaalt, vergeleken met de grotere asbakken van BGE/Bastard
- Wieltjes: durven roesten (is misschien bij alle merken het geval) en vijsjes durven loskomen, las ik bij enkele reviews

Als ik alles overschouw (zonder enige hands-on time natuurlijk), vraag ik me af of jullie de VX ook nog steeds als "middenklasse" zien. Waarin zou dit verschil dan nog zitten? Ik zie persoonlijk bitter weinig redenen momenteel om niet voor de VX te gaan (bij een prijsverschil van 500 euro). Worstcase scenario: als de nieuwe top cap toch niet zo top blijkt, kan hij vrij makkelijk vervangen worden door de allerbeste BGE rEGGulator cap, toch?

Heel benieuwd naar de jullie advies, tips en hands-on ervaringen!
 
Denk dat jij je keuze reeds hebt gemaakt, dat zal na al de commentaren die je hier krijgt hopelijk niet veranderen.

Fiberglass basket kan ook gewoon op je ei. Maar dat je het er liever standaard op hebt zitten begrijp ik.

Waar het grote verschil in zit is de garantie van het product en de wijze waarop problemen worden opgelost. Die is bij BGE fantastisch.

Ja de andere twee hebben veel gadgets, of je daar heel gelukkig van wordt is een tweede maar je hebt in ieder geval de keuze.

Dus ik zou zeggen veel plezier met je VX.
Dat meen ik echt, want je kan er ongetwijfeld heel fijn mee barbecuen net als de andere twee.
 
Bedankt voor je reactie Frits.

Ik merk inderdaad dat iedereen zijn aankoop vurig verdedigt en dat begrijp ik ook helemaal, maar ik probeer alles nog zo objectief mogelijk te bekijken. Het klopt dat de VX top of mind is momenteel, maar dit was de voorbije weken (en misschien morgen) anders. Mijn vizier blijft open voor goede argumenten van BBQ-genoten.

Het argument "Chinese brol" vind ik iets te makkelijk, want ook BGE laat zijn keramiek in Mexico maken, het lageloonland van de US. Waar het meer op aan komt is de kwaliteitscontrole van elk merk en hoelang ze nieuwigheden uittesten voor ze op de markt gebracht worden. Daar heeft BGE wel een flinke streep voor, merk ik. Ook twijfel ik er niet aan dat het NASA-keramiek van BGE het allerbeste is, wat de fijnste temperatuurregeling en opstart mogelijk maakt.

Mijn vraag is alleen of dit bij andere merken écht opvallend minder goed is voor particulier gebruik doorheen alle seizoenen. Zijn er bepaalde zaken totaal niet mogelijk op bijvoorbeeld The Bastard of duurt het gewoon allemaal wat langer omdat het keramiek dat tikkeltje meer warmte vasthoudt (ipv te weerkaatsen)? Gaat de temperatuur bij langere low&slow cooks sterker variëren dat het problematisch wordt om de kamado 's nachts tijdens het slapen onbemand achter te laten? Ik ben vooral op zoek naar dit soort praktische hands-on ervaringen van eigenaars. En stel dat het verschil tussen de "klassieke" Bastards groot was met BGE, geldt dit nog steeds zo voor de VX of hebben ze hier een flinke inhaalbeweging gemaakt?

In het begin was ik inderdaad ook verleid door alle leuke extra's, maar momenteel hecht ik qua features vooral belang aan het verdeelsysteem om direct en indirect tegelijk te grillen, maar elk merk heeft zo'n systeem. Point taken dat Primo met zijn ovale vorm hier het meeste cooking real estate geeft.
 
Op YouTube zijn er verschillende filmpjes over, misschien heb je er wat aan .
 
Bedankt voor de tip, Rdj.
Had deze video gezien (en de vele reacties eronder).

Verschil zit hem vooral in de opstarttijd, maar geloof dat hij de test daarna nog eens opnieuw gedaan had en de verschillen dan kleiner waren.
Daarnaast vermoed ik dat de VX beter is dan de Urban? Dus opnieuw nog eens kleinere verschillen met BGE?
 
  • Leuk
Waarderingen: Rdj
Bedankt voor de tip, Rdj.
Had deze video gezien (en de vele reacties eronder).

Verschil zit hem vooral in de opstarttijd, maar geloof dat hij de test daarna nog eens opnieuw gedaan had en de verschillen dan kleiner waren.
Daarnaast vermoed ik dat de VX beter is dan de Urban? Dus opnieuw nog eens kleinere verschillen met BGE?
Weet dat met een bge de temperatuur sneller weer terug kan krijgen dan bij een bastard (weet niet hoe dat bij de Vx is) .
Maar de VX is een prachtige Q , en een prima keuze. Succes
 
Persoonlijk denk ik dat de keramiek van alle kamado’s echt niet veel verschil maakt. Natuurlijk de afwerking kan verschillen maar de werking vind ik niet. Nu is bij de VX een andere manier gebruikt waardoor het geheel zwaarder is. Hoe dit zich in de toekomst houdt moet de tijd leren maar ik denk niet dat het minder goed is of minder lang meegaat.

Wat wel verschillend is hoe een leverancier omgaat met klachten. Als ik dat hier zo lees is hoe duurder hoe beter.

Wat in mijn ogen ook heel belangrijk is. Kan ik over 10 a 15 jaar nog gewoon een nieuw scharnier kopen of een passend rooster, kolenmand noem het maar op.

BGE mag dan niet zo innovatief zijn maar wat ze veranderen past ook op alle oudere modellen, vind ik best fijn. Bij andere merken staat er vaak een jaartal bij en is dat iets minder. Nu denk ik niet dat wanneer je een VX koopt er nog veel vernieuwd gaat worden en zal je over 15 jaar nog steeds een scharnier kunnen kopen.

Dit is ook de reden waarom ik eerder schreef dat je gewoon de Kamado moet kopen die jij het beste vindt.

Stel je koopt er een andere omdat iemand daar helemaal lyrisch over is en je vindt het naderhand toch niet zo fijn dan blijf je je daar altijd aan ergeren en dat sucks.

Een barbecue moet bij jouw passen, voldoen aan de gerechten die je maakt en de hoeveelheid bbq sessies goed aankunnen.
Dat iemand anders een andere keuze maakt is niet belangrijk, jij moet er blij mee zijn.

Een vriendin van mij vindt Basterd een geweldige kamado, maar mist de kracht om de deksel op te tillen. Die heeft dus een kamado Joe omdat die echt vederlicht is. Helemaal blij.
Een vriend van mij vindt het leuk om lekker worstjes en sateetjes te grillen, die heeft een Texas grill, helemaal blij mee.

Het mooie is dat het erom gaat dat jij blij bent met je eigen barbecue, dan gebruik je hem ook en geniet je het meeste. Daar draait het toch om.
 
Persoonlijk denk ik dat de keramiek van alle kamado’s echt niet veel verschil maakt. Natuurlijk de afwerking kan verschillen maar de werking vind ik niet. Nu is bij de VX een andere manier gebruikt waardoor het geheel zwaarder is. Hoe dit zich in de toekomst houdt moet de tijd leren maar ik denk niet dat het minder goed is of minder lang meegaat.

Wat wel verschillend is hoe een leverancier omgaat met klachten. Als ik dat hier zo lees is hoe duurder hoe beter.

Wat in mijn ogen ook heel belangrijk is. Kan ik over 10 a 15 jaar nog gewoon een nieuw scharnier kopen of een passend rooster, kolenmand noem het maar op.

BGE mag dan niet zo innovatief zijn maar wat ze veranderen past ook op alle oudere modellen, vind ik best fijn. Bij andere merken staat er vaak een jaartal bij en is dat iets minder. Nu denk ik niet dat wanneer je een VX koopt er nog veel vernieuwd gaat worden en zal je over 15 jaar nog steeds een scharnier kunnen kopen.

Dit is ook de reden waarom ik eerder schreef dat je gewoon de Kamado moet kopen die jij het beste vindt.

Stel je koopt er een andere omdat iemand daar helemaal lyrisch over is en je vindt het naderhand toch niet zo fijn dan blijf je je daar altijd aan ergeren en dat sucks.

Een barbecue moet bij jouw passen, voldoen aan de gerechten die je maakt en de hoeveelheid bbq sessies goed aankunnen.
Dat iemand anders een andere keuze maakt is niet belangrijk, jij moet er blij mee zijn.

Een vriendin van mij vindt Basterd een geweldige kamado, maar mist de kracht om de deksel op te tillen. Die heeft dus een kamado Joe omdat die echt vederlicht is. Helemaal blij.
Een vriend van mij vindt het leuk om lekker worstjes en sateetjes te grillen, die heeft een Texas grill, helemaal blij mee.

Het mooie is dat het erom gaat dat jij blij bent met je eigen barbecue, dan gebruik je hem ook en geniet je het meeste. Daar draait het toch om.
Zo ist……
En dat jij er blij mee bent , 😄
 
Het zal jullie niet verbazen: mijn VX is besteld! :cool:

Heb met enkele specialisten kunnen spreken die regelmatig workshops geven op de verschillende merken en één had thuis ook de VX.
Zoals Frits al aanhaalde is het verschil in de keramiek zelf erg klein. BGE heeft het allerdunste keramiek, waardoor de reactietijden wat sneller zijn. Ook het bakproces zou bij BGE wat degelijker (en langzamer) gebeuren.

Bij de VX is de vuur-basket onderin net héél dik. Dat heeft ook voordelen, zei men: eens op temperatuur blijft hij heel erg stabiel en de kans op breken is erg klein door de 5 componenten-opstelling (zoals bij KJ).

Of hij trager terug te brengen is van hoog naar laag, dat weet ik nog niet. Ik denk dat je dit scenario ook het minste zal volgen in de praktijk, maar goed, ik ben wel erg benieuwd....

Maar de opstarttijd is top (20min en dus vergelijkbaar met andere merken) op voorwaarde dat je het deksel bij het aansteken even open laat zodat er extra veel zuurstof bij het vuur kan, deze techniek zag ik al eerder op YouTube. Kunnen jullie dit bevestigen of is dit snel opstoken net schadelijk voor je keramiek? Ook van low (100 graden) naar afgrillen (200-250 graden) is een kwestie van enkele minuten, verzekerde men me.

Klinkt dit geloofwaardig en bekend voor de andere VX-eigenaars hier? Vul gerust aan met jullie bevindingen.

Binnenkort hand-on ervaringen. Kijk er naar uit!
Bedankt alvast voor jullie reacties en vurig enthousiasme ;)
 
Gefeliciteerd met je mooie aankoop 👍🏻.
 
Maar de opstarttijd is top (20min en dus vergelijkbaar met andere merken) op voorwaarde dat je het deksel bij het aansteken even open laat zodat er extra veel zuurstof bij het vuur kan, deze techniek zag ik al eerder op YouTube. Kunnen jullie dit bevestigen of is dit snel opstoken net schadelijk voor je keramiek? Ook van low (100 graden) naar afgrillen (200-250 graden) is een kwestie van enkele minuten, verzekerde men me.
Snel opstoken is geen probleem. In ieder geval niet met mijn KJBJ. Snel opstoken voor afgrillen is meer afhankelijk van je brandstof hoe snel dat gaat. Natuurlijk ook zuurstof toevoer. En de temperatuur van het keramiek maakt ook niet uit voor afgrillen, wel de temperatuur van het eventuele gietijzer/speksteen waar het vlees op komt natuurlijk.
 
Gefeliciteerd met je aankoop!
Ik heb je draadje eens gevolgd en jij kunt ondertussen je master in bbq,s wel gaan halen.
Echter ben je uiteindelijk zelf de sterkste of zwakste schakel in t geheel.
Je zult uiteindelijk zelf moet beoordelen of je vlees of kip of wat dan ook naar je zin is.
Heb hier vele mensen gezien die met een “simpele Q”de lekkerste gerechten maken.
Kortom laat de theorie ook een beetje liggen en ga gewoon lekker aan de gang en ontdek👍
 
Gefeliciteerd met je aankoop. Ben erg benieuwd naar je ervaringen. Je hebt goeie research gedaan en een weloverwogen keuze gemaakt. Dat is het belangrijkste. Uiteindelijk moet je zelf met de barbecue leren werken.

Wat betreft opwarmen. Ik, met een Bastard Large, start altijd op met het deksel dicht en de topvent er helemaal af. Zo gaat de warmte ook gelijk in het keramiek zitten. Heel veel langer dan met het deksel open duurt dat niet. Ook vind ik dit fijn wanneer ik bijvoorbeeld mijn speksteen mee wil opwarmen, want die heeft dan minder kans op scheuren.

Ik steek de houtskool trouwens aan met een one minute lighter. Op een of meerdere plekken, afhankelijk van hoe heet ik hem wil hebben.
 
Bedankt voor jullie ervaringen en tips!

Het marktonderzoek (opzoeken, vergelijken, wikken en wegen) kan nu inderdaad plaatsruimen voor de praktijk en de ontdekkingsfase. Het vuur leren temmen, lekkere vleesstukken uitproberen met tal van rubs en bereidingen... Kan niet wachten! 😁

PS: over die speksteen heb ik al veel positiefs gehoord, maar welke gebruik je precies op je Bastard Large? Ik weet dat KJ dit accessoire heeft (in halve maan), maar dacht dat het niet compatibel was met andere merken...
 
Terug
Bovenaan Onderaan