Beef en Steak

The Bastard VX - Jullie ervaringen?

PS: over die speksteen heb ik al veel positiefs gehoord, maar welke gebruik je precies op je Bastard Large? Ik weet dat KJ dit accessoire heeft (in halve maan), maar dacht dat het niet compatibel was met andere merken...
De speksteen kun je gewoon op je rooster leggen.
 
Ik gebruik de halve maan. Die past gewoon op het accessoire rek op de hoogste en laagste stand. Al is het net aan en moet je dan een beetje voorzichtig werken.

Je kunt er, zoals eerder genoemd, ook gewoon een half rvs rooster onder leggen als je wat meer stabiliteit wilt.

Voordeel van de speksteen vind ik vooral dat de warmte zeer goed wordt vastgehouden (beter dan gietijzer) en je hebt er vrijwel geen onderhoud aan.

Nadeel is dat het een stuk langer duurt voor de hitte er goed in zit. Maar gebruik hem bij een reverse sear gewoon als deflected steen, 2 vliegen in één klap.
 
Goed om weten dat die halve maan speksteen van KJ compatibel is, daar gaan we later eens mee aan de slag.

Eerste ervaringen met de VX zijn alvast positief, al raden ze op de site van The Bastard aan om tijdens het inbranden de eerste 3x langzaam op te bouwen en niet boven de 200 graden te gaan, wat ik probeer te respecteren. Kan me inbeelden dat niet iedereen dit geduld kan opbrengen :) De temperatuur laat zich overigens erg goed regelen, ben een tevreden klant tot nog toe.

Stel dat je je kamado in de winter tijdens koude en vochtige periodes gebruikt, moet je dan (extra) opletten om niet te snel van 0 naar 300 graden te stoken? Verwarm je dan best in trapjes om de keramiek te sparen of valt dat allemaal best mee eens hij ingebrand is?

Eén klein dingetje: het onderste deel van de top vent draait sinds de 2e sessie soms mee met het bovenste deel. Wellicht door vetaanslag ofzo. Is daar een handige oplossing voor? Moet je de top vent eigenlijk ook "seasonen" met olie tegen roesten?
 
Nee die topvent heeft al een season laagje. En heb je die topvent dan wel goed aangedrukt? De mijne zit wat dat betreft muurvast. Zelfs als ik het bovenste gedeelte vol met vettige toestand probeer te draaien.
 
Stel dat je je kamado in de winter tijdens koude en vochtige periodes gebruikt, moet je dan (extra) opletten om niet te snel van 0 naar 300 graden te stoken? Verwarm je dan best in trapjes om de keramiek te sparen of valt dat allemaal best mee eens hij ingebrand is?
Ik stook m'n bastard altijd gewoon op dezelfde manier op. Ongeacht het weer.
Het duurt toch altijd wel een half uurtje voordat de warmte echt goed in het keramiek begint te trekken.

Ik kan me voorstellen dat als je een starter vol withete kolen in een koude bbq gooit, dat het wat gevaarlijker is voor je keramiek. Maar die gebruik ik niet ;)
 
Bij mij is de keuze gevallen op een bastard large en dan mischien de urban omdat ik dat kleurtje erg mooi vind.
Hoe groot is de kans dat gaandeweg de herfst/winter de prijzen nog zouden dalen?
Of zou dat stabiel blijven?zonde als je nu besteld en over twee maanden de prijzen nog wat verder omlaag gaan
 
Bij mij is de keuze gevallen op een bastard large en dan mischien de urban omdat ik dat kleurtje erg mooi vind.
Hoe groot is de kans dat gaandeweg de herfst/winter de prijzen nog zouden dalen?
Of zou dat stabiel blijven?zonde als je nu besteld en over twee maanden de prijzen nog wat verder omlaag gaan
Ik kan je uiteraard geen garanties geven, maar over het algemeen zijn de aanbiedingen bij de tuincentra alleen in deze periode. Om ruimte te maken voor de kerstspullen.
Alles aan bbq spullen wat over blijft wordt volgens mij opgeslagen en volgend seizoen weer voor de volle pond verkocht.
 
Bij mij is de keuze gevallen op een bastard large en dan mischien de urban omdat ik dat kleurtje erg mooi vind.
Hoe groot is de kans dat gaandeweg de herfst/winter de prijzen nog zouden dalen?
Of zou dat stabiel blijven?zonde als je nu besteld en over twee maanden de prijzen nog wat verder omlaag gaan
Ik heb het idee dat de prijzen allemaal marktconform zijn, en wat dit jaar niet weggaat. Dat verkoopt men volgend jaar wel weer. Ik zou wel gewoon diverse verkooppunten in de gaten blijven houden, heel soms tref je wel eens een gelukje!
 
Laatst bewerkt:
En Black Friday is ook een kans om mooie kortingen te scoren.
 
Goed om weten dat die halve maan speksteen van KJ compatibel is, daar gaan we later eens mee aan de slag.

Eerste ervaringen met de VX zijn alvast positief, al raden ze op de site van The Bastard aan om tijdens het inbranden de eerste 3x langzaam op te bouwen en niet boven de 200 graden te gaan, wat ik probeer te respecteren. Kan me inbeelden dat niet iedereen dit geduld kan opbrengen :) De temperatuur laat zich overigens erg goed regelen, ben een tevreden klant tot nog toe.

Stel dat je je kamado in de winter tijdens koude en vochtige periodes gebruikt, moet je dan (extra) opletten om niet te snel van 0 naar 300 graden te stoken? Verwarm je dan best in trapjes om de keramiek te sparen of valt dat allemaal best mee eens hij ingebrand is?

Eén klein dingetje: het onderste deel van de top vent draait sinds de 2e sessie soms mee met het bovenste deel. Wellicht door vetaanslag ofzo. Is daar een handige oplossing voor? Moet je de top vent eigenlijk ook "seasonen" met olie tegen roesten?
Inbranden doe je eigenlijk elke keer weer opnieuw als de barbecue een tijd uit heeft gestaan en het vochtig is geweest. Keramiek en houtskool zijn beide hydrofiel en als dat vocht in je keramiek trekt en je even flink gas gaat geven, dan kan door het uitzetten van de lucht (aka stoom) er extra spanning op het keramiek komen en dan kan dit scheuren. Leg dus ipv 2-3 wokkels even 1 wokkeltje erin en knijp wat vroeger, zou ik adviseren.
Bij Bastard adviseren ze het inbranden omdat de metalen allemaal een laagje olie hebben en het keramiek dus wat vocht er in kan hebben. De lage temp is dan meer om de roosters in te bakken en het vocht en fabriek eruit de bakken. Daarnaast reageren ze ook net iets trager dan bijv een BGE, dus als je even doorschiet krijg je hem ook wat minder snel terug wat dus voor een beginnende kamado-bbqer kan betekenen dat je te snel veel te hoog gaat.
Veel plezier met je VX! Ik werk er zelf heel veel mee en ben er wel erg over te spreken!
 
Terug
Bovenaan Onderaan