- Berichten
- 3.051
Spruiten Gratin
Ingrediënten 3/4 personen
60 g spekblokjes/reepjes
500g spruiten
1 sjalot
2 tenen knoflook
Flinke eetlepel tijm
1,5 el olijfolie
250ml slagroom
1 eetlepel mosterd
40g gruyère
70g parmazaanse kaas
40g panko (kort voorgeroosterd)
Recept;
Verwarm de BBQ, mik op 200/210 graden. Temperatuur komt niet zo nauw, als t heter is moet je sneller werken en is het sneller klaar
Snij de sjalot in dunne halve ringen, snij de knoflook fijn en pluk/ris de tijmblaadjes
Maak de spruiten schoon en halveer ze;
Rooster de panko voor (dan wel in de skillet, of in een pannetje). Niet te donker;
Rasp de kazen en meng alvast.
^^ hierboven is allemaal ruim van te voren te doen.
Verhit een skillet op de BBQ.
Zodra deze heet is, voeg de spek toe. Bak even uit.
Voeg de sjalot knoflook en tijm toe met wat olijfolie. Bak kort aan en voeg daarna de spruiten toe. Roer kort door.
Deksel dicht, bak even lekker door maar nog niet helemaal gaar.
Roer de mosterd door de slagroom en voeg zout en peper toe. (Denk aan het zout in de spek en kaas!)
Voeg dit slagroom mensel toe aan de spruiten.
Roer door, en voeg daarna beide kazen toe. Roer door tot goed verdeeld.
Top af met de voorgeroosterde panko.
Zet indirect en laat de slagroom inkoken en de kaas smelten. (Ongeveer 30-40 minuten)
Zodra hij bubbelt in het midden van de skillet moet hij er wel zijn.
Laat even kort afkoelen zodat het geen gesmolten lava is, maar eet het wel warm.
Er is geen smakelijke foto van de maken als het op het bord ligt, maar ach, hier istie;
Eet smakelijk!
Credit where credits due, dit geweldige recept kom van het bedrijf ATBBQ uit Amerika.
Chef Tom heeft dit recept HIER uitgeschreven en in een youtube filmpje geplaatst (hieronder).
Ik heb enkel de maten wat naar onze maten omgerekend, kaas wat ruimer genomen en het kruidenmengsel vervangen voor zout en peper.
Ps. wij hebben de spekjes apart gebakken en later toegevoegd omdat we een vegetariër aan tafel hadden.