Beef en Steak

Pastrami... we zijn onderweg!

Wat ging er uiteindelijk mis dan, Temperatuur of te lang op de Q ?  :-/
 
Sander, je hebt hem toch wel gespoeld in water?
 
Ewald zei:
Sander, je hebt hem toch wel gespoeld in water?

daar dacht ik ook aan. het onderdeel ontzouten mis ik even......
en anders lekker zout = extra biertje  :D
 
Ewald zei:
Sander, je hebt hem toch wel gespoeld in water?

Neen ik heb niet.

Bewust niet. Ik wil alle smaak behouden!
 
Hans zei:
Wat ging er uiteindelijk mis dan, Temperatuur of te lang op de Q ?  :-/

Niks Hans, er ging niks mis... dat is humor om te lachen...
 
Sander72 zei:
Hans zei:
Wat ging er uiteindelijk mis dan, Temperatuur of te lang op de Q ?  :-/

Niks Hans, er ging niks mis... dat is humor om te lachen...

Oh, laat ik nou denken dat je het echt meende. :P
Je bent een echte grapjas. :D
 
Hans zei:
Sander72 zei:
Hans zei:
Wat ging er uiteindelijk mis dan, Temperatuur of te lang op de Q ?  :-/

Niks Hans, er ging niks mis... dat is humor om te lachen...

Oh, laat ik nou denken dat je het echt meende. :P
Je bent een echte grapjas. :D

Ja Hans, wij zijn mij er eentje!
 
Sander72 zei:
Ewald zei:
Sander, je hebt hem toch wel gespoeld in water?

Neen ik heb niet.

Bewust niet. Ik wil alle smaak behouden!

Dan vrees ik dat hij zo zout zal zijn als een zoutberg :-S  Overal wordt gezegd dat het ontzouten een essentieel onderdeel van het proces is. De Pastrami van Jet was na 8 uur ontzouten best nog wel hoog in het zoutgehalte.
 
We zullen zien en proeven!
 
Sander72 zei:
Ewald zei:
Sander, je hebt hem toch wel gespoeld in water?

Neen ik heb niet.

Bewust niet. Ik wil alle smaak behouden!

Zeer interessant.
Ik moet zeggen dat ik het top vind dat je dat doet.
Ergens kan ik me wel vinden in je gedachten gang.
Ben erg nieuwsgierig naar het resultaat.
 
Dank je Rick, we zullen zien... ik heb er ook best lang over nagedacht hoor, maar mijn overweging is met name dat het vlees bijna 5 weken gepekeld is geweest. Dat betekent dat de zoutbalans binnen het vlees veel evenwichtiger is dan wanneer je een paar dagen pekelt (en daarom vaak met een zoutere pekel). Het hogere zoutgehalte aan de buitenrand moet je dan met water verlagen door te ontzouten. Met het terug lopen van dat zout aan de buitenrand ben je die andere lekkere smaken (die so wie so al minder diep penetreren dan het zout) helaas ook een beetje kwijt. En ik kies er daarom voor om niet te ontzouten. Maar dit wordt zeker niet mijn laatste pastrami, ik vind het heerlijk om te doen, dus ik kan altijd nog anders doen de volgende keer.
 
Ik heb de mijne ook niet ontzout. Na roken geproefd en het is prima broodbeleg. Dat moet sowieso wat hoger op smaak zijn dan normaal vlees.
Gaat helemaal goed komen Sandertjooo!
 
Gisteren was het vrijdag en dat werd een hele fijne rokerige dag!

Het was mooi helder - strak blauw en echt lekker fris in de tuin:

59RJSSD.jpg


hjBCZtz.jpg


PhGVvIt.jpg


De buurtjes waren gewaarschuwd dus we mochten rook gaan maken!

ZiLrcD8.jpg


Ik had vooraf al bedacht dat ik lekkere zware eikenrook wilde hebben:

C2qjumB.jpg


SByWG8F.jpg


Dus die kreeg ik!

Mooie lappie vlees erop, Maverick erin een gaan:

n08hOWG.jpg


w6uSfBj.jpg


Eerste uurtje gekozen om langzaam aan op te warmen zodat de rook het meest effectief is, na een uurtje zat ik op het setpoint:

UCy9mM2.jpg


Na vijf uurtjes was er al een hele fijne rokerige korst:

CbtiVuE.jpg


Dus heb ik na een uurtje stabiel hoog in de 60 graden de boel ingepakt:

12aHO70.jpg


Dat inpakken heeft als voordeel dat je het vlees mooi vochtig houdt, maar als nadeel dat je een deel van je mooie kruidige krokante bark weer kwijt raakt... tja:

zIOACZs.jpg


Ik was toch wel erg tevreden!

Na het afkoelen lekker vacuum getrokken en nu lekker de rook laten doortrekken en het vlees rijpen.

Het proeven doen we officieel met alle toeters en bellen, dus dat laat nog even op zich wachten...

Oh ja, hebben jullie nog stickers?  :D

CLCU8B5.jpg


Bedankt voor het meekijken en -leven!
 
Je maakt het wel heel erg spannend Sander, ik ben heel benieuwd naar het eind resultaat met alle smakelijke foto's erbij natuurlijk :D
 
Kom op Sander ... ik kom net thuis thuis van een oktober fest. Waar blijven die foto's
 
Is de weg nog lang, spannend hoor. ;)
 
Terug
Bovenaan Onderaan