BasBQ
Beef en Steak

Messenset voor het leven?


1. Heel stoer als je met een baard youtube filmpjes schiet of Salt Bae heet, verder niet specifiek z'n geld waard.
2. Een piratenversie van een Santoku. De kuiltjes zijn bedoeld dat je vlees of groentes niet aan het lemmet blijven plakken. Zonde van de 120 euro.
3. ARRR I'M A PIRATE
4. De voorgaande zijn in grove lijnen gebaseerd op deze slagersmessen. Wel gaaf om in je collectie te hebben, maar ik denk een beetje too much voor de gemiddelde BBQ fanaat. Als je je eigen Wagyu's en knorretjes gaat slachten ongetwijfeld onmisbaar. Maar als je je vlees gewoon bij de slager houdt, en überhaupt begint met het kopen van een mes, kun je deze stap nog wel even overslaan.
5. Dit ziet er wel tof uit! Als je dit mooi vindt, zeker doen. Bedenk wel wat ik eerder heb gezegd: Het is een japans mes, dat vergt een andere techniek. Maar, als flinterdun gesneden sashimi en sushi jouw ding is: (y)

Mijn advies?
Een standaard koksmes, goede kwaliteit, goed in de hand. Zwilling (/Wusthof) heeft ook goeie, maar ik ben al jaren erg blij met deze jongen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-koksmes-20cm
Een broodmes, voor je stokbroodjes, maar gaat zeer goed door vlees en voorkomt dat je het plat drukt. Daarnaast is deze iets gekromd, zodat als je iets snijd, je niet met je knokkels op je werkblad zit: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-banketbakkersmes
Een fileermes, voor de vliesjes, zeentjes, het huidje van de zalm, het fijne werk: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-fileermes-20cm
Een slagers/blokmes, voor als de ribbetjes nog aan het varken vast zitten en je het echt zo graag zelf wilt doen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-blokmes-25cm
Paar kleine schilmesjes, gewoon om standaard in je keukenla te hebben liggen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-groenten-fruitmes-8cm-zwart-4stuks
En het kartelmes. Hier kan ik echt niet meer zonder. Koop er een paar als steakmessen, maar je gaat me echt bedanken nadat je hiermee een tomaat hebt gesneden. Let alsjeblieft wel op je vingers! https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-tomatenmes-11cm

De winkel is willekeurig. Ze graveren je messen wel gratis voor je, dat vond ik wel een stoere touch.
Victorinox is natuurlijk niet de enige. Het kunststof heft is voor mij ideaal als je natte handen hebt (van damp, of als je net iets hebt afgespoeld). Zwilling / Wusthof, Diamant Sabatier, Mac, zijn allemaal ook prima alternatieven. Behalve voor dat kartelmes. Bovendien. 4,50. Laten liggen is duurder.
 
Als kookpunt in Rotterdam wel in de buurt is kan je daar eens kijken. Bij grotere bedragen is dat wel wat met de prijs te doen (heb daar een jaar geleden een set koperen pannen plus een KitchenAid en nog wat losse dingen gekocht voor een erg leuke prijs). En ze hebben daar heel veel messen die je ook echt mag proberen zegmaar


Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk

Vroeger woonde ik op 1km van de grens met Maastricht in België. Maar ondertussen woon ik al 12 jaar tussen Leuven en Brussel. Dus ver in NL is niet echt een optie en kom er ook niet zo gigantisch veel, behalve als ik eens bij mijn moeder op bezoek ga die terug in Nederland woont, maar dan ook in Limburg :ROFLMAO:
En 1 x per jaar ga ik onder normale omstandigheden een lang weekend naar Texel :D Mijn lievelingseilandje.
 
Wat ook vaak over het hoofd wordt gezien is een broodmes! Probeer naast het stokbrood maar eens een rollade te snijden met een broodmes. Daar zaag je onverwacht makkelijk doorheen!

Een broodmes hebben we een stuk of 2 liggen. Dat wordt bij ons zo weinig gebruikt dat die nog wel heel wat jaren mee kunnen. Een aantal jaren geleden hebben we nog eens met kers via mijn vrouw haar werk een complete set gehad. Maar de kwaliteit was toch niet datte. Vooral het santokumes en vleesmes zijn al vrij bot en lijkt me de kost niet waard om ze te laten slijpen. Ik slijp ze zelf wel wat en is dat weer goed voor 3 x.

Was wel de eerste keer dat er een santokumes bij zat, en heb nu geen koksmes meer om direct de verschillen te merken, maar dat santokumes ligt me wel fijn in de hand en makkelijk om groentjes te choppen.

En mijn vrouw is niet zo een liefhebber van hele grote onkosten. De Joe heb ik dan ook helemaal zelf betaald, anders stond hij er niet. :ROFLMAO:
 
Mijn advies?
Een standaard koksmes, goede kwaliteit, goed in de hand. Zwilling (/Wusthof) heeft ook goeie, maar ik ben al jaren erg blij met deze jongen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-koksmes-20cm
Een broodmes, voor je stokbroodjes, maar gaat zeer goed door vlees en voorkomt dat je het plat drukt. Daarnaast is deze iets gekromd, zodat als je iets snijd, je niet met je knokkels op je werkblad zit: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-banketbakkersmes
Een fileermes, voor de vliesjes, zeentjes, het huidje van de zalm, het fijne werk: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-fileermes-20cm
Een slagers/blokmes, voor als de ribbetjes nog aan het varken vast zitten en je het echt zo graag zelf wilt doen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-blokmes-25cm
Paar kleine schilmesjes, gewoon om standaard in je keukenla te hebben liggen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-groenten-fruitmes-8cm-zwart-4stuks
En het kartelmes. Hier kan ik echt niet meer zonder. Koop er een paar als steakmessen, maar je gaat me echt bedanken nadat je hiermee een tomaat hebt gesneden. Let alsjeblieft wel op je vingers! https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-tomatenmes-11cm

De winkel is willekeurig. Ze graveren je messen wel gratis voor je, dat vond ik wel een stoere touch.
Victorinox is natuurlijk niet de enige. Het kunststof heft is voor mij ideaal als je natte handen hebt (van damp, of als je net iets hebt afgespoeld). Zwilling / Wusthof, Diamant Sabatier, Mac, zijn allemaal ook prima alternatieven. Behalve voor dat kartelmes. Bovendien. 4,50. Laten liggen is duurder.

Bedankt voor de hele uitleg. Heb ze snel bekeken en een aantal ervan lijkt me wel wat. En als ik alles samen optel, valt de prijs echt wel mee.
Ga het verder bekijken, maar hier ben ik wel iets mee.

Dat Blokmes lijkt me wel wat overbodig. Je hebt er wel niet echt een vleesmes tussen staan, maar ik ga er vanuit dat je dit alles met het koksmes doet? Dacht dat een vleesmes net dat tikkeltje langer en scherper was.

Thanx.
 
1. Heel stoer als je met een baard youtube filmpjes schiet of Salt Bae heet, verder niet specifiek z'n geld waard.
2. Een piratenversie van een Santoku. De kuiltjes zijn bedoeld dat je vlees of groentes niet aan het lemmet blijven plakken. Zonde van de 120 euro.
3. ARRR I'M A PIRATE
4. De voorgaande zijn in grove lijnen gebaseerd op deze slagersmessen. Wel gaaf om in je collectie te hebben, maar ik denk een beetje too much voor de gemiddelde BBQ fanaat. Als je je eigen Wagyu's en knorretjes gaat slachten ongetwijfeld onmisbaar. Maar als je je vlees gewoon bij de slager houdt, en überhaupt begint met het kopen van een mes, kun je deze stap nog wel even overslaan.
5. Dit ziet er wel tof uit! Als je dit mooi vindt, zeker doen. Bedenk wel wat ik eerder heb gezegd: Het is een japans mes, dat vergt een andere techniek. Maar, als flinterdun gesneden sashimi en sushi jouw ding is: (y)

Mijn advies?
Een standaard koksmes, goede kwaliteit, goed in de hand. Zwilling (/Wusthof) heeft ook goeie, maar ik ben al jaren erg blij met deze jongen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-koksmes-20cm
Een broodmes, voor je stokbroodjes, maar gaat zeer goed door vlees en voorkomt dat je het plat drukt. Daarnaast is deze iets gekromd, zodat als je iets snijd, je niet met je knokkels op je werkblad zit: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-banketbakkersmes
Een fileermes, voor de vliesjes, zeentjes, het huidje van de zalm, het fijne werk: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-fileermes-20cm
Een slagers/blokmes, voor als de ribbetjes nog aan het varken vast zitten en je het echt zo graag zelf wilt doen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-blokmes-25cm
Paar kleine schilmesjes, gewoon om standaard in je keukenla te hebben liggen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-groenten-fruitmes-8cm-zwart-4stuks
En het kartelmes. Hier kan ik echt niet meer zonder. Koop er een paar als steakmessen, maar je gaat me echt bedanken nadat je hiermee een tomaat hebt gesneden. Let alsjeblieft wel op je vingers! https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-tomatenmes-11cm

De winkel is willekeurig. Ze graveren je messen wel gratis voor je, dat vond ik wel een stoere touch.
Victorinox is natuurlijk niet de enige. Het kunststof heft is voor mij ideaal als je natte handen hebt (van damp, of als je net iets hebt afgespoeld). Zwilling / Wusthof, Diamant Sabatier, Mac, zijn allemaal ook prima alternatieven. Behalve voor dat kartelmes. Bovendien. 4,50. Laten liggen is duurder.
Een kartelmes voor tomaten en zeker voor vlees is (volgens mij dan toch) grote onzin. Je moet gewoon zorgen dat je koksmes scherp genoeg is dan glij je zonder moeite door een tomaatje heen

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 
Mee eens. Als een mes niet meer door tomaat (of door paprika, misschien nog wel een stugger schilletje) glijdt is hij niet meer scherp genoeg. Je zou daar geen kartelmes voor nodig moeten hebben.
 
Ik denk dat je zelfs beter af bent met een minder duur mes en 1 of 2 fatsoenlijke slijpstenen (hoeven niet peperduur en super fijn te zijn) als met 1 topmes. Uiteindelijk wordt elk mes een keer bot, als je dan zelf kan slijpen is dat erg veel waard.
 
Mee eens. Als een mes niet meer door tomaat (of door paprika, misschien nog wel een stugger schilletje) glijdt is hij niet meer scherp genoeg. Je zou daar geen kartelmes voor nodig moeten hebben.

Ik zeg ook niet dat het met je koksmes niet kan. Daarmee zou het zeker moeten lukken.
Ik wil alleen aangeven dat dit mesje - voor die paar euro - voor mij een onmisbare toevoeging is. En hoe scherp m'n mes ook is, leg ik 'm aan de kant als ik of een tomaatje in plakjes, of een limoentje in partjes moet snijden.
 
Ik ben ook aan het orienteren voor een mes niet meteen zo gek duur
En zit zelf te kijken na de eden essentials alle revieuws die ik tegen kom zijn veelbelovend

Verstuurd vanaf mijn POT-LX1 met Tapatalk
 
Een kartelmes voor tomaten en zeker voor vlees is (volgens mij dan toch) grote onzin. Je moet gewoon zorgen dat je koksmes scherp genoeg is dan glij je zonder moeite door een tomaatje heen

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk

Voor tomaten en dergelijke heb ik wel een mes met piepkleine karteltjes en dat is voor die tomaten goed.
Vlees snijden blijft een rare. Je ziet ook soms mensen gebraad snijden met een gekarteld electrisch mes. Ik zelf ben er altijd vanuit gegaan dat je dan de vezels niet snijdt in het vlees, maar wel kapot trekt. Ik zou ook eerder vlees snijden met een niet gekarteld mes. Ook al is het gebraad of iets dergelijks.
 
Ik ben ook aan het orienteren voor een mes niet meteen zo gek duur
En zit zelf te kijken na de eden essentials alle revieuws die ik tegen kom zijn veelbelovend

Verstuurd vanaf mijn POT-LX1 met Tapatalk

Die zien er ook prima uit, maar de sets bevatten net niet wat ik wil. Alhouwel ze meestal die wel los hebben. Dus ga eens kijken voor wat samen te stellen en zien waar ik op uit kom.
 
Ik heb nu eventjes wat zitten opzoeken wat betreft Eden en Victorinox. Deze laatste lijkt iets goedkoper, maar er zijn wel voor beiden verschillende reeksen.

Voor de Eden de Damast en Essential, waarbij die Essential wel spotgoedkoop is, dus denk dat je daar eerder bij de Damast moet zijn.
Voor Victorinox is er de Fibrox en Swiss Modern. Ik zie vooral dat ik in die Victorinox wel alles kan vinden wat ik zoek en de prijzen zijn doenbaar wat betreft de Fibrox. Zou dit een goede keuze zijn?

Verder twijfel ik nog tussen een Santokumes of gewoon koksmes. Thuis nu ook een Santoku en ergens vind ik dat wel handiger om groenten te choppen omdat je minder ver omhoog moet gaan omdat de mespunt op de snijplank ligt, waarbij de punt van een gewoon koksmes hoger ligt. En beiden kopen lijkt me wat overkill. Ik zie dan bij die Fibrox ook een vleesmes en een slagersmes. Is daar veel verschil in? Vleesmes zou vooral zijn om mijn vlees in mooie plakjes te snijden. Want afgelopen zaterdag moest ik serieus snijden.
 
Ik heb nu eventjes wat zitten opzoeken wat betreft Eden en Victorinox. Deze laatste lijkt iets goedkoper, maar er zijn wel voor beiden verschillende reeksen.

Voor de Eden de Damast en Essential, waarbij die Essential wel spotgoedkoop is, dus denk dat je daar eerder bij de Damast moet zijn.
Voor Victorinox is er de Fibrox en Swiss Modern. Ik zie vooral dat ik in die Victorinox wel alles kan vinden wat ik zoek en de prijzen zijn doenbaar wat betreft de Fibrox. Zou dit een goede keuze zijn?

Verder twijfel ik nog tussen een Santokumes of gewoon koksmes. Thuis nu ook een Santoku en ergens vind ik dat wel handiger om groenten te choppen omdat je minder ver omhoog moet gaan omdat de mespunt op de snijplank ligt, waarbij de punt van een gewoon koksmes hoger ligt. En beiden kopen lijkt me wat overkill. Ik zie dan bij die Fibrox ook een vleesmes en een slagersmes. Is daar veel verschil in? Vleesmes zou vooral zijn om mijn vlees in mooie plakjes te snijden. Want afgelopen zaterdag moest ik serieus snijden.
Ik ben ook nog aan het kijken maar
Gezien de garantie zou ik de essential nog wel aandurven iemand die deze heeft gehad toevallig?
Anders gaan we toch kijken voor iets anders

Verstuurd vanaf mijn POT-LX1 met Tapatalk
 
De ikea 365+ messen komen toch ook heel goed uit de bus het schijnt
Verder iemand nog aanraders voor niet al te dure messen



Verstuurd vanaf mijn POT-LX1 met Tapatalk
 
Een santokumes en een koksmes verschillen niet alleen qua vorm, maar ook op de manier waarop ze gebruikt worden.
Simpel gezegd: Bij een koksmes laat je de voorkant gedurende het snijden in contact met de snijplank, en maakt je met de achterkant een ovalen beweging. Bij een santokumes beweegt het gehele mes omhoog en omlaag in een soms kleine ovalen beweging, waarbij het contact met de snijplank bij iedere beweging verbroken wordt.
 
Een santokumes en een koksmes verschillen niet alleen qua vorm, maar ook op de manier waarop ze gebruikt worden.
Simpel gezegd: Bij een koksmes laat je de voorkant gedurende het snijden in contact met de snijplank, en maakt je met de achterkant een ovalen beweging. Bij een santokumes beweegt het gehele mes omhoog en omlaag in een soms kleine ovalen beweging, waarbij het contact met de snijplank bij iedere beweging verbroken wordt.

Ik heb gisteren nog een oud koksmes uit de kelder gehaald om het verschil te voelen met het santokumes en ik ervaar het gewoon andersom. Ofwel gebruik ik ze verkeerd. Bij het santokumes behou ik net het contact met de snijplank omdat die punt lager staat. Als ik bij het koksmes contact wil houden met de punt, moet ik met mijn arm een heel stuk hoger gaan.

Dus blijft wat mij betreft een groot twijfelpunt voordat ik er bestel. Een apart vleesmes en fileermes komt er zo. Schilmesje is ook geen probleem, maar dat koksmes/santoku blijft een twijfelaar.
 
Ik heb gisteren nog een oud koksmes uit de kelder gehaald om het verschil te voelen met het santokumes en ik ervaar het gewoon andersom. Ofwel gebruik ik ze verkeerd. Bij het santokumes behou ik net het contact met de snijplank omdat die punt lager staat. Als ik bij het koksmes contact wil houden met de punt, moet ik met mijn arm een heel stuk hoger gaan.

Dus blijft wat mij betreft een groot twijfelpunt voordat ik er bestel. Een apart vleesmes en fileermes komt er zo. Schilmesje is ook geen probleem, maar dat koksmes/santoku blijft een twijfelaar.
Zou in ieder geval nemem wat je zelf t fijnste vind

Verstuurd vanaf mijn POT-LX1 met Tapatalk
 
Zou in ieder geval nemem wat je zelf t fijnste vind

Verstuurd vanaf mijn POT-LX1 met Tapatalk

En dat is het beste advies wat er is.

Over de hele wereld gebruiken koks verschillende messen, overtuigd dat ze een fijn of het fijnste mes hebben.

Wij kunnen alleen maar meegeven wat wij fijn vinden.
 
In het algemeen zijn japanse messen wat harder. Een harder staal heeft als voordeel dat het (de snede) wat langer in model blijft (lees: scherp blijft). Dit hardere staal breekt echter liever dan dat het buigt. Er wordt dan ook vaak aangeraden om geen aanzetstaal te gebruiken (typisch gebruikt om de omgevouwen snede weer recht te zetten).

Het schept ook de mogelijkheid om de messen wat dunner te maken in vergelijking tot messen van wat zachter gemaakte stalen. Dit snijdt meestal weer makkelijker (hier gaat het vooral om de dunheid net achter de snede).
Nadeel is dat de messen dan weer wat minder goed tegen zijwaardse kracht kunnen, dan komen er hapjes uit de snede. Daar kan je dmv snijtechniek rekening mee houden. Vaak wordt dan ook afgeraden om de punt van het mes op de snijplank te laten liggen tijdens het snijden.

Om grote stukken vlees zonder bot te snijden gebruik ik een sujihiki, qua profiel lang en laag.
Voor het fileren e.d. gebruik ik of een victorinox fileermes of een japans "slagersmes" (geen traditioneel japans ontwerp, gewoon een dik, scherp mes dat tegen wat bot mag aankomen)

Maar vlees zonder bot snijden is geen probleem voor een scherp chefsmes (gyuto) / santoku.
 
Terug
Bovenaan Onderaan