Thanx. Ik had ondertussen al niet meer verder gezocht ernaar omdat het duidelijk was dat het niets was.
Maar als ik dan bv naar vleesmessen ga kijken om een idee te krijgen, wat zijn de voor of nadelen van onderstaanden?
1. https://www.vuurenrook.nl/nl/f-dick-red-spirit-koksmes-ajax.html
2. https://www.vuurenrook.nl/nl/f-dick-red-spirit-grillmesser-hektor.html
3. https://www.vuurenrook.nl/nl/giesser-premiumcut-koksmes-20-cm-thuja-tree-of-lif.html
4. https://www.vuurenrook.nl/nl/messen-slijpen/slagersmessen/
5. https://be.knivesandtools.eu/nl/pt/-eden-quality-classic-damast-vleesmes-20-cm.htm
1. Heel stoer als je met een baard youtube filmpjes schiet of Salt Bae heet, verder niet specifiek z'n geld waard.
2. Een piratenversie van een Santoku. De kuiltjes zijn bedoeld dat je vlees of groentes niet aan het lemmet blijven plakken. Zonde van de 120 euro.
3. ARRR I'M A PIRATE
4. De voorgaande zijn in grove lijnen gebaseerd op deze slagersmessen. Wel gaaf om in je collectie te hebben, maar ik denk een beetje too much voor de gemiddelde BBQ fanaat. Als je je eigen Wagyu's en knorretjes gaat slachten ongetwijfeld onmisbaar. Maar als je je vlees gewoon bij de slager houdt, en überhaupt begint met het kopen van een mes, kun je deze stap nog wel even overslaan.
5. Dit ziet er wel tof uit! Als je dit mooi vindt, zeker doen. Bedenk wel wat ik eerder heb gezegd: Het is een japans mes, dat vergt een andere techniek. Maar, als flinterdun gesneden sashimi en sushi jouw ding is:

Mijn advies?
Een standaard koksmes, goede kwaliteit, goed in de hand. Zwilling (/Wusthof) heeft ook goeie, maar ik ben al jaren erg blij met deze jongen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-koksmes-20cm
Een broodmes, voor je stokbroodjes, maar gaat zeer goed door vlees en voorkomt dat je het plat drukt. Daarnaast is deze iets gekromd, zodat als je iets snijd, je niet met je knokkels op je werkblad zit: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-banketbakkersmes
Een fileermes, voor de vliesjes, zeentjes, het huidje van de zalm, het fijne werk: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-fileermes-20cm
Een slagers/blokmes, voor als de ribbetjes nog aan het varken vast zitten en je het echt zo graag zelf wilt doen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-blokmes-25cm
Paar kleine schilmesjes, gewoon om standaard in je keukenla te hebben liggen: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-groenten-fruitmes-8cm-zwart-4stuks
En het kartelmes. Hier kan ik echt niet meer zonder. Koop er een paar als steakmessen, maar je gaat me echt bedanken nadat je hiermee een tomaat hebt gesneden. Let alsjeblieft wel op je vingers! https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-tomatenmes-11cm
De winkel is willekeurig. Ze graveren je messen wel gratis voor je, dat vond ik wel een stoere touch.
Victorinox is natuurlijk niet de enige. Het kunststof heft is voor mij ideaal als je natte handen hebt (van damp, of als je net iets hebt afgespoeld). Zwilling / Wusthof, Diamant Sabatier, Mac, zijn allemaal ook prima alternatieven. Behalve voor dat kartelmes. Bovendien. 4,50. Laten liggen is duurder.