BasBQ
Beef en Steak

Gyros van 't spit op de Weber Summit Kamado

Zaagmans

Stoker
 
 
 
Berichten
325
Afgelopen zaterdagmiddag de procureur aan lappen gesneden van ongeveer een centimeter dik.
Gyroskruiden (Apollo / Hanos) erop gegooid en in de koeling voor de zondag.

Zondagmiddag de gyros aan het spit gemaakt met een have ui boven en onder. Houtskool aangestoken, diffuser plate erop, summit op 150 graden en draaien maar.
Na een uur of 3 was de kerntemperatuur rond de 65 graden dus tijd om te gaan snijden.

Erg lekker dit. Volgende keer misschien een gedeelte afsnijden en daarna weer op de summit, zodat er opnieuw een korstje ontstaat.
Wat ik ook zeker ga doen de volgende keer is de lappen maar aan 1 kant bestrooien met kruiden. Nu was het soms net iets té gekruid (zout).
Op een pitabroodje met wat tzatziki en "pickled red onions" waren de kruiden al een stuk minder overheersend, dus we stonken lekker naar knoflook ;)

Maar hoe dan ook, zeker voor herhaling vatbaar en leuk om een keer te doen.



 

Cherrywood

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.093
Hè ja, net nu ik dacht dat ik accessoires genoeg had..... ;)
Waar is dit spit origineel van? Sorry "spit on fire" (eerst kijken Arjan :mad: )
 
Laatst bewerkt:

@rno

BBQ Junkie
 
 
 
 
Berichten
5.705
Dat ziet er goed uit
Het zout zou wel weg te drinken zijn 😉
 

Zaagmans

Stoker
 
 
 
Berichten
325
Hè ja, net nu ik dacht dat ik accessoires genoeg had..... ;)
Waar is dit spit origineel van? Sorry "spit on fire" (eerst kijken Arjan :mad: )
Is inderdaad een 'after market' van spit on fire. Deze heb ik wel meteen bij de summit besteld (weberstore), maar dit was z'n eerste "run". Is prima bevallen. Binnenkort ook maar eens porchetta proberen...
 

Cherrywood

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.093
Is inderdaad een 'after market' van spit on fire. Deze heb ik wel meteen bij de summit besteld (weberstore), maar dit was z'n eerste "run". Is prima bevallen. Binnenkort ook maar eens porchetta proberen...
Mooi apparaat kan heel wat aan!

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 

Ewald

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
3.879
Ziet er heerlijk uit, had hem graag geproefd.
Btw. Ik vind het nog steeds een gave Q die Weber summit kamado.
 

Wilco-G

Pitmaster
 
Berichten
573
Dat zijn fijne plaatjes... Lekker hoor.
 

Zwientie

Pitmaster
 
 
Berichten
562
Heerlijk dit. Maak hem zelf met kippendij van het weekend. 😉😃
 

Peter64

Gerijpt
 
 
 
Berichten
2.743
😋😋 ziet er lekker uit. Gaat op de todolijst.
 

Bookie

Kooltjesharker
 
 
Berichten
180
Gaaf! Was al aan het denken om een zoektocht te starten naar een spit dat op de Weber Summit past 👍
Zo te zien sluit hij ook mooi aan aan de onderkant.

Ben alvast zeer benieuwd naar de volgende sessies!
 

Rogier

Stoker
 
 
Berichten
458
Heerlijk, gyros van het spit 👌🏻
 

Jet

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.595
De gyros is mooi gelukt, ik had wel een broodje mee willen eten, ach te zout en veel knoflook dan drinken we er gewoon eentje extra 🍻
 

Zaagmans

Stoker
 
 
 
Berichten
325
Ziet er heerlijk uit, had hem graag geproefd.
Btw. Ik vind het nog steeds een gave Q die Weber summit kamado.
Was erg aan het twijfelen, een keramische BBQ vs deze. Uiteindelijk wilde ik toch dan voor een rooster gaan van 61cm dus dan kom je op de Big Joe / Green Egg XL uit en andere namen. Vooral de keramische broeders lopen dan al gauw op naar de 2000 euro of meer.
De summit was dan zeer aantrekkelijk geprijsd en dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Bijkomend voordeel (zo zie ik het tenminste) is dat het geemailleerd metaal ook wat lichter is dan keramiek en dus gemakkelijker even te verplaatsen is en ik maak me ook geen zorgen om scheuren of iets van dat.

Keramiek zal wellicht nog beter zijn in hitte vasthouden, maar tot nu toe heb ik nog geen 12u lange sessies gehouden op de summit dus qua verbruik en temperatuur fluctuatie kan ik nog niet zo veel zeggen.
Gaaf! Was al aan het denken om een zoektocht te starten naar een spit dat op de Weber Summit past 👍
Zo te zien sluit hij ook mooi aan aan de onderkant.

Ben alvast zeer benieuwd naar de volgende sessies!
Zoals ik al aangaf in mijn eerste bericht, de Spit on Fire heeft er een specifiek voor de summit. Is wel een prijzige jongen, maar past prima op de onderkant en het deksel sluit goed af.

Geen idee of mensen met een spit hetzelfde ervaren, maar ik vond wel dat het spit ervoor zorgde dat de luchttoevoer wat lastiger te regelen is. Er komt veel zuurstof binnen via de gaten waar het spit doorheen loopt. Ik had de luchttoevoer onder op de smoke stand staan dus kleine opening en de opening op het deksel nagenoeg dicht en alsnog bleef de temperatuur rond de 150 graden hangen. Herkenbaar?
 

Cherrywood

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.093
Was erg aan het twijfelen, een keramische BBQ vs deze. Uiteindelijk wilde ik toch dan voor een rooster gaan van 61cm dus dan kom je op de Big Joe / Green Egg XL uit en andere namen. Vooral de keramische broeders lopen dan al gauw op naar de 2000 euro of meer.
De summit was dan zeer aantrekkelijk geprijsd en dat heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Bijkomend voordeel (zo zie ik het tenminste) is dat het geemailleerd metaal ook wat lichter is dan keramiek en dus gemakkelijker even te verplaatsen is en ik maak me ook geen zorgen om scheuren of iets van dat.
Precies de afweging die ik ook gemaakt heb :giggle:

Wat ik bij langere sessies wel gehad heb is dat as op den duur de lucht doorlaat wat blokkeert. De temperatuur kan dan terug lopen. Een keer de luchtschuif heen en weer en e.e.a. is opgelost. Ik weet niet of de keramische familieleden dit ook hebben?

Verbruik is zeer minimaal. Ik overschat het nog steeds en gooi hem over het algemeen eigenlijk te vol.
 
Bovenaan Onderaan