- Berichten
- 125
Goedemorgen broeders!
Vandaag staat voor de eerste keer een brisket op het menu. Ik heb bij de Makro een mooie gescoord: 3.3kg graangevoerd Amerikaans rund.
Vanmorgen om 6:30u de kolen in de fik gestoken en om 07:15u het vlees erop gelegd. Behalve dat het de eerste keer is om een brisket te maken heb ik nog een paar uitdagingen. Ik ben op vakantie en heb hier alleen een Weber Compact Kettle tot mijn beschikking (hij past er net op
). Deze Q heeft geen thermometer in het deksel, dus het wordt lastig om te monitoren of de temperatuur stabiel blijft. Ook kon ik hier in het dorp geen kokosbriketten vinden en gisteravond is mijn kernthermometer nat geworden; die doet het niet meer.
Dus:
Gelukkig heb ik twee analoge kernthermometers en een analoge oventhermometer. De oventhermometer staat nu naast het vlees op het rooster. Ik hoef het deksel maar een paar centimeter op te tillen om de temperatuur te zien, dus alle hitte vliegt niet gelijk weg. Eén kernthermometer zit in het vlees en de andere heb ik door de bovenste roset gestoken als alternatief voor de dekselmeter.
So far, so good. Nu wachten, chillen, met de kids spelen, een bakkie koffie doen en een tijdschriftje lezen.
Update 14:00u
Hij ligt er inmiddels zo'n 7 uur op. De temperatuur is langzaam opgelopen tot 55 graden. Ik weet nu weer waarom ik overgestapt ben op kokosbriketten. Heb er nu houtskoolbriketten op liggen, maar man, wat zijn die snel opgebrand. De temperatuur liep al vrij snel terug richting de 90 graden. Schuiven verder open, toen liep de temperatuur wel weer wat op. Maar dan gaan de kolen ook sneller op
Een uurtje terug maar even een lading kolen erbij gelegd, een paar koude en een paar hete. Daarmee kan ik wel weer even vooruit!
De set-up bij gebrek aan een dekselthermometer:
Zo ziet hij er inmiddels uit. Mooie droge korst. Alu-folie om hem indirect te kunnen garen. Hij past maar net!
Inmiddels begin ik ook een beetje zenuwachtig op de klok te kijken. Het is al twee uur, en ik wil hem er eigenlijk tussen 5 en 6 af kunnen halen zodat hij nog kan rusten. Heeft iemand tips hoe ik het proces kan versnellen zonder hem te verpesten? Inpakken in aluminiumfolie? Of de keteltemperatuur verhogen (is nu 110/120)?
Update 16:15u
Zojuist de knoop doorgehakt en hem in aluminiumfolie gepakt. Daar heb ik met PP ook goede ervaringen mee. Mijn elektrische thermometer lijkt weer opgedroogd. Nieuw batterijtje erin en hij doet het weer! De kerntemperatuur is nu 65 graden. Hopelijk zorgt het folie ervoor dat de temperatuur wat sneller gaat stijgen en we nog een beetje op tijd kunnen eten..
Finally!
Op tijd eten is niet helemaal gelukt. Ook ingepakt in aluminiumfolie ging de temperatuur teeeeergend traaaaag omhoog. Om 20:45u tikte de temperatuur eindelijk de 90⁰ aan. Daarna nog keurig een uurtje in folie en handdoeken gelegd. Ik vertikte het om het eindresultaat door ongeduld toch nog te verkl*ten.
En daar kwam hij in volle glorie uit het folie. Verbazingwekkend hoe heet zo'n stuk nog is na een uur rusten!
En het moment suprême: het mes erin en kijken hoe mals het geworden is.
Hij is fantastisch geworden! Geduld wordt beloond. Heerlijke kruidenkorst, volledig 'gelly' geworden vetlaag, mooie rookrand. Mals vlees, maar wel met bite...
Ook gezien het tijdstip eenvoudig geserveerd met een schepje aardappelsalade en koolsla:
Lessons learned
Volgende keer toch wat eerder beginnen. Ik had niet verwacht dat het zó lang zou duren. En dan maar gewoon thuis, met vertrouwde spullen en de kolen die ik gewend ben. Verder lijkt het me leuk om te experimenteren met verschillende bereidingen. Wel/niet inpakken, de kruiden, injecteren... Ik lees ook goede dingen over butcher paper.
Hij komt sowieso nog een keer op het rooster te liggen!
Bedankt voor de tips een aanmoedigingen en tot de volgende.
Vandaag staat voor de eerste keer een brisket op het menu. Ik heb bij de Makro een mooie gescoord: 3.3kg graangevoerd Amerikaans rund.
Vanmorgen om 6:30u de kolen in de fik gestoken en om 07:15u het vlees erop gelegd. Behalve dat het de eerste keer is om een brisket te maken heb ik nog een paar uitdagingen. Ik ben op vakantie en heb hier alleen een Weber Compact Kettle tot mijn beschikking (hij past er net op

Dus:
Gelukkig heb ik twee analoge kernthermometers en een analoge oventhermometer. De oventhermometer staat nu naast het vlees op het rooster. Ik hoef het deksel maar een paar centimeter op te tillen om de temperatuur te zien, dus alle hitte vliegt niet gelijk weg. Eén kernthermometer zit in het vlees en de andere heb ik door de bovenste roset gestoken als alternatief voor de dekselmeter.
So far, so good. Nu wachten, chillen, met de kids spelen, een bakkie koffie doen en een tijdschriftje lezen.
Update 14:00u
Hij ligt er inmiddels zo'n 7 uur op. De temperatuur is langzaam opgelopen tot 55 graden. Ik weet nu weer waarom ik overgestapt ben op kokosbriketten. Heb er nu houtskoolbriketten op liggen, maar man, wat zijn die snel opgebrand. De temperatuur liep al vrij snel terug richting de 90 graden. Schuiven verder open, toen liep de temperatuur wel weer wat op. Maar dan gaan de kolen ook sneller op

De set-up bij gebrek aan een dekselthermometer:
Zo ziet hij er inmiddels uit. Mooie droge korst. Alu-folie om hem indirect te kunnen garen. Hij past maar net!
Inmiddels begin ik ook een beetje zenuwachtig op de klok te kijken. Het is al twee uur, en ik wil hem er eigenlijk tussen 5 en 6 af kunnen halen zodat hij nog kan rusten. Heeft iemand tips hoe ik het proces kan versnellen zonder hem te verpesten? Inpakken in aluminiumfolie? Of de keteltemperatuur verhogen (is nu 110/120)?
Update 16:15u
Zojuist de knoop doorgehakt en hem in aluminiumfolie gepakt. Daar heb ik met PP ook goede ervaringen mee. Mijn elektrische thermometer lijkt weer opgedroogd. Nieuw batterijtje erin en hij doet het weer! De kerntemperatuur is nu 65 graden. Hopelijk zorgt het folie ervoor dat de temperatuur wat sneller gaat stijgen en we nog een beetje op tijd kunnen eten..
Finally!
Op tijd eten is niet helemaal gelukt. Ook ingepakt in aluminiumfolie ging de temperatuur teeeeergend traaaaag omhoog. Om 20:45u tikte de temperatuur eindelijk de 90⁰ aan. Daarna nog keurig een uurtje in folie en handdoeken gelegd. Ik vertikte het om het eindresultaat door ongeduld toch nog te verkl*ten.
En daar kwam hij in volle glorie uit het folie. Verbazingwekkend hoe heet zo'n stuk nog is na een uur rusten!
En het moment suprême: het mes erin en kijken hoe mals het geworden is.
Hij is fantastisch geworden! Geduld wordt beloond. Heerlijke kruidenkorst, volledig 'gelly' geworden vetlaag, mooie rookrand. Mals vlees, maar wel met bite...
Ook gezien het tijdstip eenvoudig geserveerd met een schepje aardappelsalade en koolsla:
Lessons learned
Volgende keer toch wat eerder beginnen. Ik had niet verwacht dat het zó lang zou duren. En dan maar gewoon thuis, met vertrouwde spullen en de kolen die ik gewend ben. Verder lijkt het me leuk om te experimenteren met verschillende bereidingen. Wel/niet inpakken, de kruiden, injecteren... Ik lees ook goede dingen over butcher paper.
Hij komt sowieso nog een keer op het rooster te liggen!
Bedankt voor de tips een aanmoedigingen en tot de volgende.
Laatst bewerkt: