BasBQ
Beef en Steak

BBQ Moestuin topic

Kijk eens bij je lokale tuincentrum, er is nu volop aanbod met kruidenplantjes ( hier bij de Intratuin is het momenteel 3 plantjes voor tien euro )

Ga ik doen, thanks!
 
vorig jaar had ik te weinig.. Nu misschien teveel. We zullen het zien. Mijn ervaring is ook dat er onderweg best nog wel wat plantjes sneuvelen. Door praktische dingen als weekendje weg, warm weer, te weinig water...

Ik ben in elk geval al een tijdje wc rolletjes aan het verzamelen om ze straks in te verspenen. Met een beetje geluk heb ik er genoeg. Ik zal weer een foto posten als ik zover ben.

Ja das waar van het sneuvelen. Ik ben inmiddels zaailingen aan het weggeven omdat het te veel werd. Het suffe is dat ik er bij het zaaien nooit zo bij stil sta dat als ik 48 zaailing in een zaaitray opzet, er ook een kans is dat ik daarna 48 plantjes heb 🥸
 
Zetten jullie straks de pepers in de volle grond of in een kas oid?
 
Ik heb vandaag een bubs in de kas gezet en de eerste mais in de moestuinbak gezaaid. De ZB op de foto zijn zonnebloemen. Die zaai ik zodat er genoeg bijen etc komen om alles te bestuiven. Ook zijn de eerste (water)meloenen & pompoenen uitgekomen. Zo hebben we straks naast een toetje ook nog wat te roosteren in de herfst!

2C8C3D7B-44D6-49A5-A059-22399FABD95D.jpeg
 
Ik heb vandaag een bubs in de kas gezet en de eerste mais in de moestuinbak gezaaid. De ZB op de foto zijn zonnebloemen. Die zaai ik zodat er genoeg bijen etc komen om alles te bestuiven. Ook zijn de eerste (water)meloenen & pompoenen uitgekomen. Zo hebben we straks naast een toetje ook nog wat te roosteren in de herfst!

Bekijk bijlage 51520
Zo je bent lekker bezig dat zijn veel plantjes, hopelijk komt het allemaal op!

Het laatste jaar heb ik na het overlijden van mijn vrouw eigenlijk weinig tot niks aan de tuin gedaan en daar loop ik nu wel tegenaan, vandaag heb ik de schuur opgeruimd zodat ik weer bij het gereedschap kan, en ik heb in het tuincentrum een ( geënte ) komkommerplant gekocht.. heb ik een reden extra om de tuin in orde te maken dat heb ik momenteel even nodig ;)

Het lekkere weer komt er aan, dus dat mag geen excuus meer zijn..
 
Zetten jullie straks de pepers in de volle grond of in een kas oid?
ik heb vorig jaar zo'n goedkoop plastic kasje (tentje) gekocht. Dat voldeed prima. Een echter kas vind ik ook mooi, maar nogal aan de prijs. Het moet een beetje een low-budget hobby blijven.
 
14 soorten! Dat is een hoop. Vorig jaar had ik er 4:

Carolina reaper
Jalepenos
Scorpion moruga orange
Lemon drops
1681486107492.png


Dit zijn mijn pepers en inmiddels is behalve de big yellow mama alles opgekomen 🌶👍🏻😉 en nog 4 in de volle grond in de tuin
 
Het eerste begin van de moestuin is gemaakt, dit stukje grond leeggehaald inclusief wortels en los gemaakt.. nu even een kleine pauze en dan het losse groen van de grond halen en weer verder.

IMG20230415130345.jpg


Ik had eigenlijk eerst de schutting onder handen willen nemen maar daar heeft de buurman tegen geprotesteerd, die vond dat half afgebladderde er wel 'nostalgisch' uitzien.. :ROFLMAO:
 
Het eerste begin van de moestuin is gemaakt, dit stukje grond leeggehaald inclusief wortels en los gemaakt.. nu even een kleine pauze en dan het losse groen van de grond halen en weer verder.

Bekijk bijlage 51538

Ik had eigenlijk eerst de schutting onder handen willen nemen maar daar heeft de buurman tegen geprotesteerd, die vond dat half afgebladderde er wel 'nostalgisch' uitzien.. :ROFLMAO:

Dan doe je toch lekker jou zichtkant en ziet hij maar. (Letterlijk en figuurlijk 😂)
 
Zo je bent lekker bezig dat zijn veel plantjes, hopelijk komt het allemaal op!

Het laatste jaar heb ik na het overlijden van mijn vrouw eigenlijk weinig tot niks aan de tuin gedaan en daar loop ik nu wel tegenaan, vandaag heb ik de schuur opgeruimd zodat ik weer bij het gereedschap kan, en ik heb in het tuincentrum een ( geënte ) komkommerplant gekocht.. heb ik een reden extra om de tuin in orde te maken dat heb ik momenteel even nodig ;)

Het lekkere weer komt er aan, dus dat mag geen excuus meer zijn..

Netjes hoor na zo pittig jaar. En slim dat je het in stukken doet!

Heb je die komkommer plant al in de tuin gezet? Ik had mijn stevige zaailingen in de kas gezet en die zijn zich vannacht lam geschrokken van de kou :confused:
 
ik heb vorig jaar zo'n goedkoop plastic kasje (tentje) gekocht. Dat voldeed prima. Een echter kas vind ik ook mooi, maar nogal aan de prijs. Het moet een beetje een low-budget hobby blijven.

Die plastic kasjes werken prima 👌🏻 Die had ik het afgelopen jaar en de komkommers en tomaten deden het zo goed dat ik de kas niet meer in kon :LOL:
 
Het eerste begin van de moestuin is gemaakt, dit stukje grond leeggehaald inclusief wortels en los gemaakt.. nu even een kleine pauze en dan het losse groen van de grond halen en weer verder.

Bekijk bijlage 51538

Ik had eigenlijk eerst de schutting onder handen willen nemen maar daar heeft de buurman tegen geprotesteerd, die vond dat half afgebladderde er wel 'nostalgisch' uitzien.. :ROFLMAO:

Daar kan straks weer wat moois groeien! Maar zolang er geen druipers zijn kant op gaan, heeft de buurman toch niks over jouw kant te zeggen?
 
Netjes hoor na zo pittig jaar. En slim dat je het in stukken doet!

Heb je die komkommer plant al in de tuin gezet? Ik had mijn stevige zaailingen in de kas gezet en die zijn zich vannacht lam geschrokken van de kou :confused:
Dankjewel.

Ik heb alle stekken nog binnen, ik ga denk ik komende woensdag beginnen met alles buiten planten dan is de verwachtte minimumtemperatuur 4 graden.

Mijn komkommerplant is niet zo heel klein meer met rond de 40 cm hoogte ( vind ik dan :p )

IMG20230416093054.jpg


Wat de buurman betreft, hij is geen slechte buur dus wil zeker niet dat er onmin tussen ons komt en als alles straks groeit en bloeit zie ik toch nog maar weinig van de schutting dus lk stoor me er niet meer aan.
 
Laatst bewerkt:
Ik zet elk jaar in een kruidenbak van 2 op 1 wat kruiden
Ik heb in de tuin ook een rozemarijn staan die al 5 jaar buitenstaat en serieus vorm begint te krijgen, is ongeveer 1m20 groot nu en al veel grote zijtakken, die is niet meer kapot te krijgen. In de bak zet ik dan elk jaar plantjes die ik in tuincentrum ga halen ... vorig jaar dacht ik laat ons eens gek doen ... basilicum en komkommer plant was er zo aan door de slakken. Maar daar stond ook een kerstomaten plantje in, krijg zo een 4u zon per dag ... hebben we van Augustus tot einde september elke dag tomaten kunnen afhalen, niks aan gedaan, gewoon wat begelid mits stokken

In een hoekje aan het huis zet ik elk jaar een soort kleine zoete peper (sugar rush 50.000 tot 100000, iets sterker dan jalapeno, minder sterk als een habanero), die een vriend opkweekt en die gaat rond 15 mei naar buiten dan. Staat in een hoek met 6-8u zon, maar bij zon krijgt hij tot diep in de nacht nog warmte van de gevelsteen mee. Dat is echt een ideale plek voor pepers, misschien dat ik er nog iets van een 2de meer pikantere bijzet. Die vriend kweekt enorm veel verschillende pepers, maar als je echt lekker peper zoekt: sugar rush ! Zoet om te beginnen en dan pas komt de "milde" kick.

Nu mijn gouden tip: voor basilicum bijvoorbeeld: wij kopen wel bijna elke week een pot basilicum voor bij de pasta (heb hier zelf zo een click & grow staan maar is niet altijd genoeg). Maar neem gewoon zo een takje of 4, 5 van de top, steek dat gewoon in de grond, effe wachten en dit zijn elk jaar de beste plantjes die ik heb.

Dit jaar ga ik wat uitbreiden: 1x san marzano plant, 1x zoete puntpaprika, 1x snack komkommer, 2x kerstomaten
Puntpaprika en komkommer gaan in een veggie wall van elho, san marzano en 1x kerstomaat in zo een tomatenpot van elho en de andere gewoon terug in de bak.

In de grote kruidenbak zoals altijd 2x krulpeterselie, 2x bladpeterselie, 1x tijm, 1x bieslook, en dan altijd wel een "probeersel" of 2-3
Op tafel staat ook nog een kleine pot met marokkaanse munt en bieslook en dan heb ik nog zo 2 kweektafels staan elho 1ntje voor de pepers en 2-3 "gekweekte" basilicums en in de andere ook nog wat basicilum, bieslook, lenteui

En misschien nog in een grote kuip een courgette plant zetten, smaakt altijd wel lekker in plakjes op de grill

Ik heb dus geen serre, maar vorig jaar was het al een pak warmer en heb ik gewoon alles buitengezet tijdens de paasvakantie. Maar plantjes waren hier dus bijna overal al uitverkocht in de buurt vorige week, maar met het weer de komende week ... het zag er goed uit, maar ga die gewoon even verpotten in grotere pot en dagelijks buittenzetten en in de avond terug binnenhalen. Volgende week toch nog eens 5-6 graden, deze week donderdag ook nog.

Maar ik las hier dus veel "chili" fanaten, maar toch opassen met zeker de scorpion en carolina reapers, dat is toch wel pikant. Ik kan wel tegen een stootje en hier gebruik ik bijvoorbeeld alleen nog tabasco scorpion en dat is een pak meer dan 1 druppeltje :). Maar voor de mensen die echt toch niet zoveel gewend zijn, probeer die sugar rush zeker eens, echt lekker ook gewoon om zo op te eten.
 
Ik zet elk jaar in een kruidenbak van 2 op 1 wat kruiden
Ik heb in de tuin ook een rozemarijn staan die al 5 jaar buitenstaat en serieus vorm begint te krijgen, is ongeveer 1m20 groot nu en al veel grote zijtakken, die is niet meer kapot te krijgen. In de bak zet ik dan elk jaar plantjes die ik in tuincentrum ga halen ... vorig jaar dacht ik laat ons eens gek doen ... basilicum en komkommer plant was er zo aan door de slakken. Maar daar stond ook een kerstomaten plantje in, krijg zo een 4u zon per dag ... hebben we van Augustus tot einde september elke dag tomaten kunnen afhalen, niks aan gedaan, gewoon wat begelid mits stokken

In een hoekje aan het huis zet ik elk jaar een soort kleine zoete peper (sugar rush 50.000 tot 100000, iets sterker dan jalapeno, minder sterk als een habanero), die een vriend opkweekt en die gaat rond 15 mei naar buiten dan. Staat in een hoek met 6-8u zon, maar bij zon krijgt hij tot diep in de nacht nog warmte van de gevelsteen mee. Dat is echt een ideale plek voor pepers, misschien dat ik er nog iets van een 2de meer pikantere bijzet. Die vriend kweekt enorm veel verschillende pepers, maar als je echt lekker peper zoekt: sugar rush ! Zoet om te beginnen en dan pas komt de "milde" kick.

Nu mijn gouden tip: voor basilicum bijvoorbeeld: wij kopen wel bijna elke week een pot basilicum voor bij de pasta (heb hier zelf zo een click & grow staan maar is niet altijd genoeg). Maar neem gewoon zo een takje of 4, 5 van de top, steek dat gewoon in de grond, effe wachten en dit zijn elk jaar de beste plantjes die ik heb.

Dit jaar ga ik wat uitbreiden: 1x san marzano plant, 1x zoete puntpaprika, 1x snack komkommer, 2x kerstomaten
Puntpaprika en komkommer gaan in een veggie wall van elho, san marzano en 1x kerstomaat in zo een tomatenpot van elho en de andere gewoon terug in de bak.

In de grote kruidenbak zoals altijd 2x krulpeterselie, 2x bladpeterselie, 1x tijm, 1x bieslook, en dan altijd wel een "probeersel" of 2-3
Op tafel staat ook nog een kleine pot met marokkaanse munt en bieslook en dan heb ik nog zo 2 kweektafels staan elho 1ntje voor de pepers en 2-3 "gekweekte" basilicums en in de andere ook nog wat basicilum, bieslook, lenteui

En misschien nog in een grote kuip een courgette plant zetten, smaakt altijd wel lekker in plakjes op de grill

Ik heb dus geen serre, maar vorig jaar was het al een pak warmer en heb ik gewoon alles buitengezet tijdens de paasvakantie. Maar plantjes waren hier dus bijna overal al uitverkocht in de buurt vorige week, maar met het weer de komende week ... het zag er goed uit, maar ga die gewoon even verpotten in grotere pot en dagelijks buittenzetten en in de avond terug binnenhalen. Volgende week toch nog eens 5-6 graden, deze week donderdag ook nog.

Maar ik las hier dus veel "chili" fanaten, maar toch opassen met zeker de scorpion en carolina reapers, dat is toch wel pikant. Ik kan wel tegen een stootje en hier gebruik ik bijvoorbeeld alleen nog tabasco scorpion en dat is een pak meer dan 1 druppeltje :). Maar voor de mensen die echt toch niet zoveel gewend zijn, probeer die sugar rush zeker eens, echt lekker ook gewoon om zo op te eten.

Lekker bezig! Ik heb de Sugar Rush op mijn lijstje gezet voor volgend jaar. Klinkt lekker en ik las dat het een goede smaakmaker is voor sausen.
 
Hier groeien de zaailingen lekker door! Volgende week kan er eindelijk wat meer de volle grond in. De komkommers en courgettes hebben wel zin in een grotere plek. De spekbonen heb ik al een plekje gegeven bij de schutting. Een slak had een ravage aangericht onder de zonnebloemen dus voor dat die aan de bonen begon heb ik ze maar uitgeplant. De radijsjes, bietjes en wortelen hebben er ook al zin in.

Dankzij jullie heb ik een setje kruiden opgepikt bij de Intratuin. 6 voor €6,95. Snachts staat er nog wel een plastic kap op tegen de kou.

Voor mijn verjaardag heb ik een citroenboom gekregen :love: Die mag nog even bijkomen in de kas en komend weekend naar buiten. Tis toch wel gaaf om komende zomer nonchalant een citroen van de boom te plukken bij het zalmpje van de kamado :D

Edit: Ik heb ook nog 200+ zonnebloemen uitgeplant o_O En 20 meter aan korenbloemen. Dan wordt deze zomer zeker alles bevrucht.

FA3C969C-474A-4B27-A2A5-0BBB5B642AED.jpeg


2832B52D-C2C0-49AA-8014-F193844E3EED.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan Onderaan