BasBQ
Beef en Steak

BBQ Moestuin topic

Hier zijn de eerste 55 peperplantjes ook gezaaid. Er komen nog een paar soorten bij om de selectie mild tot heet compleet te maken. Hopelijk dit jaar wat meer soorten die het doen. Vorig jaar vooral veel jalapenos en cayennepepers waarmee een hoop potten groene en rode sambal zijn gemaakt.

90E6C26C-4B12-4C6A-A980-C227DD27367E.jpeg
 
Hier zijn de eerste 55 peperplantjes ook gezaaid. Er komen nog een paar soorten bij om de selectie mild tot heet compleet te maken. Hopelijk dit jaar wat meer soorten die het doen. Vorig jaar vooral veel jalapenos en cayennepepers waarmee een hoop potten groene en rode sambal zijn gemaakt.

Bekijk bijlage 62328
Ben heel benieuwd hoe ze er nu bij staan 😄
 
Ben heel benieuwd hoe ze er nu bij staan 😄
De eerste 9 zijn overgepot en staan nu in de serre voordat ze uiteindelijk naar buiten mogen. De rest moet nog even wachten tot ze iets groter zijn. Er zijn een paar soorten slecht tot niet opgekomen dus ik heb er een aantal opnieuw gezaaid en nog 1 nieuw soort toegevoegd dus dat is nog afwachten. Ik denk dat het sambalfabriekje in september wel kan gaan draaien als ze zo blijven groeien hoor 😉.

96540515-ABFA-4A3F-AAE8-07631B777A18.jpeg


39847627-869B-42A4-AFEC-4E872C5F9D73.jpeg
 
Staan die bij jou al buiten ? Want komende week vind ik het in de nacht toch nog wat te koud worden. Vandaag/morgen eventueel zondag nog ok, maar vanaf maandag gaan we terug naar 6 graden in tijdens de nacht (misschien frisser).

Hier begint het ook al te jeuken

Ik heb dit jaar hier in de garage al het volgende staan
- jalapeno
- ongekende chili soort
- 2x kerstomaten (verschillende types)
- 1x snack paprika
- 1x san marzano tomaten
- 1x punt paprika
- 1x mini komkommer (morgen nog 2 gaan halen)

En verder plant ik nog wel wat pijpajuin, bieslook, peterselie en munt en basilicum maar dat is ten vroegste in mei.
Van een vriend krijg ik ook nog een "sugar rush" chili plantje en hij ging nog een habanero en nog 2-3 andere soorten voorzien, een middelmaat op de scoville schaal. Hij heeft zelf ook carolina reapers en scorpion staan, maar dat is leuk om eens te "proberen" (zeker niet aan te raden voor mensen die niet tegen extreem pikant kunnen), maar dat is totaal niet nodig voor mij. Liever zo een sugar rush, die je rustig ergens kan op doen bijvoorbeeld, niet pikant genoeg, doe je er een 2de bij en problem solved. Voor veel mensen is een sugar rush al teveel.

Maar ik speel dus "vals" en ga gewoon plantjes kopen in de winkel :) Maar op die plantjes staan dus al jalapeno's op, snack paprika's die eigenlijk al zogoed als rijp zijn. Dus wil niet te lang wachten om naar buiten te verhuizen
 
Laatst bewerkt:
Staan die bij jou al buiten ?
Ja, al een tijdje. In de avond / nacht als het weer 10c of daar boven is zet ik de plantjes buiten, dan kunnen ze harde. Maar ik moet je wel bekennen dat ze zondag avond naar binnen worden gezet want het wordt in de avond / nacht koud.

Ik heb dit jaar niet veel peper plantjes. Ik heb de vriezer nog vol liggen met pepertjes van vorig jaar 😅
Van een vriend krijg ik ook nog een "sugar rush" chili plantje en hij ging nog een habanero en nog 2-3 andere soorten voorzien, een middelmaat op de scoville schaal. Hij heeft zelf ook carolina reapers en scorpion staan, maar dat is leuk om eens te "proberen" (zeker niet aan te raden voor mensen die niet tegen extreem pikant kunnen)
Een Carolina Reaper een Scorpion zijn leuke peper plantjes, deze heb ik ook al eens gekweek:

F30BCCE4-FA8E-4384-A3CF-383D1D230858.jpeg

Ik vind dit ook wel een leuk pepertje : Buena Mulatta

67301631-CB70-4E31-B9A0-AA181E4A6B5D.jpeg
 
Als je volgend jaar iets lekkers zoekt, of nu nog gaat zaaien, "sugar rush" en zijn een paar varianten op. Dat is echt 1 van de beste. Misschien net niet meer voor de beginner. De stripey of Peach varianten zijn erg lekker. en tussen de 50.000 en 100.000 op de scoville schaal. Mits je al wat gewend bent kan je deze gewoon zo eten. Ik gebruik bijvoorbeeld 10 druppels tabasco scorpion in mijn pasta, waarbij voor veel mensen zo 1 druppeltje al te is. Die paarse moet ik dan maar eens aan mijn vriend vragen dat hij ze eens in zijn serre zet :)

Spijtig dat het de komende 2 weken in de nacht 6 tot 8 graden geven. Want het begint toch te jeuken. En mijn eerste mini komkommer begint al, ik heb ook al pepers en snack paprika's zijn ook al bijna goed. De mini komkommers zijn gewoon leuk voor de kleinsten, maar zijn echt wel lekker, dit jaar dus 3 planten ipv 2 vorig jaar. Die kersttomaatjes is ook hetzelfde, gewoon effe plukken, moet er altijd ook een hele hoop weggeven. Maar gebruik ik ook al wel eens voor vlug saus te maken voor de pizza. Maar de kostprijs van zo een plantje is eigenlijk niks. Zeker als je bekijkt hoeveel mini komkommers je er af haalt en ook qua kersttomaatjes. En de smaak, tsja daar kan gewoon niet veel tegenop.

En dat is dan ook weer een bezigheid, dagelijks water geven, vinden de kinderen hier dan ook weer leuk
 
Als je volgend jaar iets lekkers zoekt, of nu nog gaat zaaien, "sugar rush" en zijn een paar varianten op. Dat is echt 1 van de beste.
Ik zal deze opschrijven voor volgend jaar 😀 Ik heb nu eigenijk alles al gezaaid wat ik wil voor dit jaar en dat zijn voornamelijk verschillende tomaten planten, ik ben namelijk helemaal verzot op een smakelijke tomaat uit eigen tuin. Eentje die ik elkaar jaar wel kweek is een indigo cherry drops. Das een mooi smakelijk cocktail tomaatje van het blauwe tomatenras. Deze kleuren ook wel leuk. Eerst worden ze donker paars bijna zwart waarna ze als ze beginnen te rijpen vanaf het kroontje van de tomaat donker paars worden naar Cherry rood.
B5750A5A-325E-46BC-A7A3-320A38B4BD1E.jpeg
B8F516BE-2DAE-4A03-8568-B08DAE4E0713.jpeg
7A053A6F-69B8-43A6-9A3D-F64AFCE43E30.jpeg
07854F5B-9A79-4D67-97B7-476F53125438.jpeg
kwa pittigheid ben ik wel wat gewend, alleen het huishouden hier thuis houden niet zo van dat vlammetje ik een peper. Ik heb lange tijd Lemondrop Pepers gekweek dat is wel een geinig pepertje die kwa smaak, het smaakt naar citrus en een Scoville Unit heeft van tussen de 30000 - 50000 De Buena Mulatta zit een beetje in de zelfde Scoville Unit waarde als de Lemon Drop peper.

Wat ik meestal doe met een deel van de pepers als ze klaar zijn met rijpen is alles schoonmaken en dan gaan ze de voedsel droger in en maak ik er peper van.

Spijtig is het zeker voor de plantjes de komende weken. Het wordt kloten weer voor ze. Ik haal ze vanavond ook allemaal naar binnen. Dan zet ik alles in de garage en zodra het weer het weer toe laat gaan ze weer allemaal naar buiten. Ik heb ook alles ik grote potten staan al jaren en dat gaat perfect.

1518292E-1F79-466A-9FCE-5543CF9E5B9B.jpeg

En dat is dan ook weer een bezigheid, dagelijks water geven
Haha indd! Ik maak altijd in de morgen een rondje in de tuin en dan worden de tomaten gedief als het zover is en als ze rijp zijn vind ik het heerlijk om in de morgen zo van de plant de tomaten te eten 😋
 
Vanaf 30/4 zou het in de nacht 10 graden worden en misschien nadien nog een klein dipje naar 8 graden. Denk toch dat ik al een paar plantjes dinsdag/woensdag ga naar buiten verhuizen. Want de kerstomaatjes beginnen toch wel groot te worden voor in de garage te staan. En er is al 1 komkommerplant die al bloempjes heeft. De peper en paprika & san marzano zou ik nog even wachten. De aubergine en 2 andere komkommerplantjes is afhankelijk van de groei de komende dagen. Maar in het tuincentrum waar ik ze koop (of in het andere) staan die ook gewoon buiten, wel beschut tegen wind, maar dat is het dan ook. Dus het begint toch te jeuken
 
Mijn overgrootmoeder zei hier altijd.
Niks naar buiten voor dat de ijsheiligen weg zijn.
Mijn grootvader was iets milder.
Volgens hem was er geen winst met planten buiten te zetten voor 15 mei.
Dus wachten tot na 15 mei.
 
Mijn overgrootmoeder zei hier altijd.
Niks naar buiten voor dat de ijsheiligen weg zijn.
Mijn grootvader was iets milder.
Volgens hem was er geen winst met planten buiten te zetten voor 15 mei.
Dus wachten tot na 15 mei.
Dat was wel in de tijd dat hier nog geen wijndruiven groeiden, er sneeuw lag in oktober, je over het IJsselmeer kon kachelen met je auto (ja er was zo’n dik pak ijs), er Elfstedentochten waren…
Vroeger vochten ze met zwaard en boog. Succes daarmee nu.

Binnen sprieten (groeien ze te hard en geen sterke stam) de tomaten iig. Binnen krijgen ze niet alle zonnestralen. Dit weekend plant ik buiten de tomaten. Het blijft mooi weer.
 
Eens met de groot ouders van @Ghost .
Om de planten stevig te houden beter overdag naar buiten en s avonds weer naar binnen

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Ja maar als je gaat kijken tot 15 mei zit er geen verbetering/verslechtering in voorlopig
Tevens in de meeste tuincentra staan die planten ook buiten en worden ze gewoon op een kar gerold. Althans in de Aveve en Horta hier in de buurt. Ze staan wel uit de wind/regen in de nacht, maar die staan gewoon onder een open hangar. Ik ben aan het twijfelen maar volgende week dinsdag al 22 graden en dan zak het wat terug, als het even wat warmer is en dan terug wat koelt is die plant het wel gewend hoor volgens mij. Het is en het blijft een klein risico. Ik heb 1 grote bak, die zal moeten blijven staan. Maar de rest kan ik in het slechtse geval nog wel even terug binnenzetten, is wel een hele hoop sleurwerk. Dusja ik ben er nog niet uit
 
Het is simpel: vroeger, was alles beter. Vroeguh, was er geen warm weer voor ijsheiligen. Vroeguh had het zin te wachten. De vraag is: wat win je door het eerder buiten te zetten?
Nou, ja, de winst is een eerdere oogst (en langer) maar je loopt een tikkeltje risico.
De wijnboeren/fruitboeren vinden de klimaatveranderingen niet zo fijn omdat de druiven uitlopen door het warme weer en dan komt er toch een vorstperiode zoals dit jaar.
 
Ik win wat plaats in de garage en kan al terug de dagelijkse (zomer) routine doen, plantjes water geven na het eten etc. Als het niet regent een rum buiten drinken (al dan niet met koffie). Ik ben die kutregen zo beu als kouwe pap en het mag echt eens wat beter weer worden. De temperatuur zal t/m 10/5 (voorspelling) schommelen tussen 19 overdag en 10 graden in de nacht. Deze temperatuur heb je dikwijls nog in Juni, dus vandaar het idee om toch al een deel buiten te verhuizen
 
Buiten is beter dan binnen (als je zeker weet dat het niet te koud wordt). In een kas kan je heel veel, maar dan heb je het over grof materiaal als je het goed wil doen.
 
De augurken beginnen eindelijk goed te groeien
20240609_161755.jpg
 
Terug
Bovenaan Onderaan