BasBQ
Beef en Steak

BBQ Chocolat Macarons

mrooding

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
860
Macarons van de BBQ? Lees ik dit goed? Jazeker! Ondanks dat ik deze maand voor de fotowedstrijd een heel ander idee had, werden het toch Macarons. Maar Marc, waarom zou je in godsnaam Macarons maken op de BBQ? Tja.. dat verzin je ook alleen maar als je toevallig de afgelopen weken bezig bent om Macarons onder de knie te krijgen, en iemand dan chocolade als onderwerp kiest. Waarom dan geen chocolade macarons van de Q? :rolleyes:

Aangezien dit een BBQ forum is en geen bakforum heb ik jullie allemaal (op Frits, Ewald en Dennis na) alle gefaalde macaron pogingen van de afgelopen weken bespaard. Poging 1 was ruk, poging 2 was iets minder ruk maar als we eerlijk zijn toch ook best ruk. Poging 3 leek er al iets meer op maar was het nog altijd niet. Bij poging 4 begon ik op de details te letten en kreeg ik eindelijk de juiste consistentie en gladheid. En wat doe je dan als je het eenmaal goed gemaakt hebt? Dan maak je het jezelf nog moeilijker door het op de BBQ te bereiden!

Zo gezegd zo gedaan, het was dit weekend tijd om chocolade macarons te maken. Men neemt: chocolade, cacao, poedersuiker, amandelmeel en eiwit.
1619460004922.png


Jazeker, dat zie je goed.. Als je in 2 weken tijd 5x macarons maakt dan heb je helemaal geen zin om met eitjes te klooien, dus dan koop je bij de groothandel gewoon een liter eiwit πŸ€ͺ

Allereerst zeef je 153g poedersuiker met 142g amandelmeel. Je wilt de grofste stukken er echt uit hebben. Veel recepten blenden het mengsel kort om het echt fijn te krijgen. Ik heb die moeite nog niet genomen en als je netjes zeeft is het volgens mij ook echt niet nodig. Vervolgens doe je hier 10g cacaopoeder en 54g eiwit bij. Dit geheel meng je kort tot een soort pasta. Zet dit, met een folietje eroverheen, aan de kant voor later.
1619460253568.png


Vervolgens meng je 142g fijne suiker met 45g water in een steelpannetje en begin je dit op te warmen. Ondertussen doe je ook al 54g eiwit in de mengkom van de keukenmachine (even schoonmaken met een beetje azijn).
1619460352951.png


Zodra de suikersiroop 110 graden bereikt zet je de mixer aan en begin je het eiwit op te kloppen. Afhankelijk van hoe hoog je vuur staat is het eiwit ondertussen tot schuim geklopt als de suikersiroop 118 graden aantikt. Gaat het langzamer? Zet dan de mixer uit zodra het eiwit schuimig is. Je wilt het in dit stadium zeker niet te ver kloppen.
1619460401448.png


Als de suikersiroop 118 graden is, giet je het langzaam bij de eiwitten. Zet de mixer op de hoogste stand en laat dit een aantal minuten flink draaien tot het hele mengsel wat is afgekoeld (45 graden zegt men - maar eerlijk gezegd meet ik het niet).

1619460546435.png


Men zegt dat als je meringue maakt dat je het wilt kloppen tot je de kom ondersteboven boven je hoofd kan houden. Als je dan geen wit hoofd hebt is het top. Ben je gewoon lekker down to earth, dan hou je de garde gewoon rechtop en wil je dat er een mooie piek blijft staan.
1619460634733.png


Nu komt het aller spannendste, hetgeen wat de macaron kan maken of breken: de macronage! Ofwel, het mengen van de meringue en de amandelpasta tot 1 luchtig geheel. Je wilt het goed genoeg mengen zodat het een egale, loperige consistentie heeft, maar je wilt ook weer niet de lucht er uitslaan.

Om te beginnen meng je de meringue die op de garde zit (een klein beetje van het totaal dus) met de amandelpasta. Don't worry, deze stap mag je nog wel hardhandig zijn en flink mengen.
1619460868931.png


Als je dat goed gemengd hebt, mag de rest van de meringue er ook bij. Meng dit vervolgens met veel liefde door elkaar tot er slierten van je spatel vallen.
1619460915896.png

1619460925850.png


Als je de juiste consistentie hebt bereikt, ben je klaar om te spuiten. Hiervoor pak je een grote spuitzak, een vaas voor bloemen, en een ronde spuitmond met een opening van circa 1cm. Een vaas? Waar heb je in godsnaam een vaas voor nodig? Heel simpel, probeer jij maar eens in je eentje netjes een spuitzak vast te houden en te vullen met een loperige substantie!

1619461008485.png


De vaas is de perfecte vriend om de spuitzak in te laten rusten zodat je 2 handen vrij hebt om het mengsel in de spuitzak te gieten.

Tot slot pak je een bakplaat met bakpapier waar je rondjes op gaat spuiten. Ik ga in deze post niet eens proberen uit te leggen hoe je het beste macarons spuit. Wil je het leren? Kijk dan vooral wat filmpjes op youtube en ga veel oefenen πŸ˜‚ Om het mijzelf makkelijk te maken heb ik macaron sjablonen die je op internet vindt, geprint.


De hoeveelheden die ik heb gebruikt zijn genoeg voor een stuk of 40-50 macarons dus zorg voor genoeg bakplaten!
1619461179351.png

1619461186937.png


Tot slot, en niet geheel onbelangrijk, moet je met de bakplaten op de tafel slaan. Dit drijft, indien je de juiste loperige consistentie hebt, de meeste luchtbellen naar buiten. Luchtbellen die blijven zitten in het deeg zullen zorgen voor een koekje wat barst, en niemand wil een kapotte macaron. De bakplaten laat je vervolgens 30-60 minuten staan totdat je de koekjes met een droge vinger kan aanraken en het deeg niet blijft plakken.

Ondertussen ging de Q aan tot 150 graden op indirecte wijze. Aangezien ik niet heel de dag de tijd heb om kleine hoeveelheden op de Q te maken gingen de overige 2 bakplaten gewoon in de oven en mocht ook deze opwarmen tot 150 graden.

Terwijl je ongeduldig wacht tot de koekjes droog zijn begin je aan de vulling: de chocoladeganache. Waar een macaronkoekje toch een flinke uitdaging is, is de ganache weer heerlijk eenvoudig. Met lekkere chocolade en volle room ben je in de basis klaar.
1619461389965.png


De verhouding hiervoor is 1:3. 1 deel slagroom op 3 delen chocolade. Voor deze batch koekjes nam ik 70 gram slagroom en 210 gram chocolade. Dit mocht samen in een steelpannetje langzaam smelten tot 1 geheel.
1619461428964.png

1619461436817.png


Om er wat extra pit aan te geven heb ik wat kaneel, kardemom en een klein beetje agavesiroop en zout toegevoegd.
1619461481635.png


Alhoewel deze donkere chocoladeganache een stuk dikker was dan de witte chocolade met frambozenganache die ik van de week maakte, heb ik het pannetje toch eventjes in de koelkast gezet om af te koelen.

Ondertussen was de Q opgewarmd en waren de koekjes droog genoeg. Het grote moment was aangebroken..
1619461565646.png


Door de koekjes te plaatsen en de foto's te maken was de temperatuur gezakt tot ~130 graden. Geen ramp, doen we het gewoon iets langer.. In de oven vragen ze om 15 minuten op 150 graden, maar op de Q waren ze na 15 minuten toch nog wat bleekjes. Ik heb ze een aantal minuten langer laten liggen voordat ik ze er uithaalde.
1619461635630.png


Wat mij meteen opviel is dat ze in de Q niet zo mooi recht rezen. Daarnaast waren ze iets bleker dan de macarons uit de oven. Wellicht had dit te maken met de lagere temperatuur in de BBQ, wellicht met een ongelijke temperatuur? Ze hadden wel allemaal een mooi "voetje" ontwikkeld, de signatuur van een macaron.

Na het geheel iets af te laten koelen rest je nog maar 2 stappen: vullen en opeten!
1619461745944.png


En? Is dat nou de moeite waard om ze op de BBQ te maken? Nee πŸ˜‚ De BBQ smaak was licht aanwezig en voegde niets positiefs toe, de koekjes waren licht gestippeld door as wat op het deeg lijkt te plakken. Was het leuk? Jazeker!

1619462212413.png

1619462288931.png


P.S. om het eerlijk te houden heb ik alleen de BBQ macarons gefotografeerd.
 
Laatst bewerkt:

Pascal

Pitmaster
 
 
Berichten
622
Krijg net te horen dat ik dit zeker moet gaan maken. πŸ‘. In iedergeval proberen. Ziet er echt lekker uit.
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
15.514
Had al wat pogingen van je voorbij zien komen, maar wat is dit ontzettend gaaf en wat zijn ze goed gelukt.
Grote klasse!
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
860
Krijg net te horen dat ik dit zeker moet gaan maken. πŸ‘. In iedergeval proberen. Ziet er echt lekker uit.
Zeker proberen. Maar maak het jezelf 'makkelijk' en probeer het eerst in de oven. Het is al lastig genoeg 🀣
Had al wat pogingen van je voorbij zien komen, maar wat is dit ontzettend gaaf en wat zijn ze goed gelukt.
Grote klasse!
Bedankt Frits. Zonder jouw vele tips en tricks had ik dit resultaat nu niet bereikt!
 

Peter64

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
2.247
Nou Marc, je hebt je weer eens lekker uit kunnen leven.
Is een hele klus om dit netjes voor te bereiden.
Had je dit al eens eerder op de Q uit getest?

Lekker. πŸ˜‹πŸ˜‹
 

Robdijn

Stoker
 
 
 
Berichten
441
Ziet er lekker uit 🀀
Het befaamde onderdeel van heel Holland bakt... Wellicht Robèrt eens tippen om de deelnemers de opdracht in de BBQ te voltooien omdat het anders zo makkelijk is 😜
 

picosuma

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
2.497
Dat ziet er lekker uit
Je hebt er een mooi verslag van gemaakt en een hoop werk top gemaakt
 

knubbe

Stoker
 
 
Berichten
327
Geweldig! Van sommige dingen weet je van jezelf dat je ze nooit gaat maken, dit is er zo een :D Heel mooi gemaakt en prachtige foto! Moet raar lopen wil je mijn stem niet krijgen :D

edit; ik zag als eerst dit topic en ging er zonder twijfel vanuit de laatste de inzending was!
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
860
Geweldig! Van sommige dingen weet je van jezelf dat je ze nooit gaat maken, dit is er zo een :D Heel mooi gemaakt en prachtige foto! Moet raar lopen wil je mijn stem niet krijgen :D

edit; ik zag als eerst dit topic en ging er zonder twijfel vanuit de laatste de inzending was!
Dankjewel! πŸ™

Weet je wat nog moeilijker is dan Marcarons (thanks @Beun πŸ˜‚) maken? De juiste foto kiezen.
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
860
Nou Marc, je hebt je weer eens lekker uit kunnen leven.
Is een hele klus om dit netjes voor te bereiden.
Had je dit al eens eerder op de Q uit getest?

Lekker. πŸ˜‹πŸ˜‹

Nee Peter, dit was de eerste poging op de Q 😬 Ik zei al tegen Dennis, Frits en Ewald voordat de Macarons de Q op gingen: "dit wordt ofwel fantastisch of iedereen kan eens mooi lachen met mijn inzending" πŸ˜‚
 

Grimlord

Pitmaster
 
 
Berichten
800
Ik meende ook met het voorstel te komen bij het lezen van je verslag om ze 'Marcarons' te noemen, zag in de reacties dat iemand me al voor was geweest.

"dit wordt ofwel fantastisch of iedereen kan eens mooi lachen met mijn inzending"
Niet geschoten is altijd mis toch? En super indien een 1e poging zo'n fantastisch resultaat oplevert, nu zit ik hier hongerig en zonder macarons ...
 

@rno

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.640
Hoop sessies gehad voor je het gewenste resultaat had en dan niet eens het wauw effect van de bereiding op de Q

Maar mooie koekkies van eigen deeg, jullie kunnen nog lang nagenieten
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
5.253
Wow Marc, wat een geweldig avontuur! Beetje gekkenwerk is het wel, maar dat is traditie voor onze maandelijkse culinaire hoogtepunten, toch? Ik vind die klopper met die imposante toef eiwit echt een winnaar! Zijdezachte schoonheid!

Veel geluk met de wedstrijd!
 

mrooding

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
 
 
Berichten
860
Hoop sessies gehad voor je het gewenste resultaat had en dan niet eens het wauw effect van de bereiding op de Q

Maar mooie koekkies van eigen deeg, jullie kunnen nog lang nagenieten
Nee helaas. De BBQ was natuurlijk nooit de bedoeling toen ik begon aan Macarons. Wat mij betreft is een experiment dat faalt ook een geslaagd experiment. Lekker de grens verleggen en ontdekken wat wel en niet werkt. Mooier kan het niet worden als je het mij vraagt :D

Wow Marc, wat een geweldig avontuur! Beetje gekkenwerk is het wel, maar dat is traditie voor onze maandelijkse culinaire hoogtepunten, toch? Ik vind die klopper met die imposante toef eiwit echt een winnaar! Zijdezachte schoonheid!

Veel geluk met de wedstrijd!
Je kan het niet beter omschrijven Sander. Uitgedaagd worden om iets nieuws te proberen blijft voor mij het leukste aspect van de fotowedstrijd. Ik was, bij het reviewen van alle foto's, ook erg onder de indruk van die foto 😍
 
Bovenaan Onderaan