- Berichten
- 3.148
Ik had een probleem.
De pizza's lukte erg goed van de Big Green Egg maar m'n vriendin zat te eten terwijl ik zat te wachten op de mijne. Als die eenmaal klaar was, was zij al bijna uit gegeten. Niet echt gezellig dus..
Ik lag ik bed savonds, kon niet slapen, uur of 1 en ineens schoot het me te binnen. Ik heb bij aanschaf van de BGE de 5 delige Eggspander erbij genomen. Want de extra ruimte had ik zo nodig.. Nou, ik had 'm nog nooit eerder gebruikt. Ineens schoot dus snachts in bed te binnen om daar ook een pizzasteen op te leggen.. Toevallig wist ik dat m'n schoonouders er ook een hadden.. Dus wat doe je dan?
Zo doe je dat hé?
Kun je ook meteen 4 pizza's maken om het lekker uit te proberen.
Ze kwamen vanmorgen hier aan om op onze lieve kinderen te passen, en hadden inderdaad de pizzasteen meegenomen..
Tot mijn schrik bleek hij groter (36cm) te zijn dan de mijne (33cm)!? Oh oh als dat maar gaat passen. Even kort gewerkt sochtends en na de lunch alvast gaan passen buiten.
Mijn 33cm pizzasteen pastte perfect op het multi level rack, de 36cm steen pastte perfect op het rooster, maar moest wel geplaatst worden vóór het muktirack..
Dat ziet er zo uit, met de conveggtor eronder.
(@mrooding doe eens wat aan die gedraaide foto's als ik vanaf m'n iPhone upload
)
Een pizza deeg gemaakt in de middag rond een uur of 1, dit moest 4 uur rijzen.
(@Bram schoonmoeders hand..
)
De kitchenaid had een iets te grote klus te klaren met een kilo bloem.. Daarbij alle andere ingrediënten..
Toen het een grote bal was, over gegaan naar kneden met de hand.. Dat was even werken maar het werd een mooi soepel deegje.
Dit vervolgens in 8 bolletjes verdeeld en het mocht gaan rijzen.
Deze mooie bolletjes leken aanvankelijk niks te doen, maar na de voorgeschreven 4 uur waren ze schitterend gerezen.
Tijd om pizza's te bakken. Ik had weer opnieuw een bak saus gemaakt van gepofte knoflook, uitje uit de kolen en geroosterde tomaten.. Ik zal het receptje uitschrijven in het recepten deel.
De eerste 2;
Ik heb het volgende:
Pizza 1: tonno; pizza, saus, kaas, tonijn, rode ui, snoeptomaatjes, mozzarella.
Pizza 2: vanalles; pizza, saus, kaas, hamblokjes, spianata romana, paprika, mozzarella.
Toen deed ik de deksel dicht en hoorde ik het multi rack een beetje geluid maken. Verder geen aandacht aan besteed.
Paar minuutjes gewacht en toen eens gaan kijken..
Oeps.
Met het dicht doen van de dome is de thermometer in de bovenste pizza gekomen. Toen ik de dome open deed, nam hij de Pizza mee omhoog en trok zo de tonno in 2en.
Das niet handig. Uiteindelijk met mijn hittebestendige handschoenen de Pizza van de thermometer kunnen trekken en het multi level rack iets anders op de houder gezet zodat hij iets verder naar achteren staat.
Ik zal vanmiddag dit stukje aanvullen met duidelijke foto's hoe hij zat toen het mis ging en hoe hij nu zit.
Ik had 'm op de stand zitten waar het rooster vast zit:
Maar je kan 'm ook in de schuifstand zetten, dat laatste ging beter:
Ik denk, na gisteren nog een keer gekeken te hebben dat het het clipje was wat de thermometer vast houdt, in plaats van de thermometer zelf..
Die tonno kwam er ook niet zo mooi vanaf natuurlijk, dat begrijp je wel.
Helaas was hij ook niet zo mooi gebakken van onderen als de onderste pizza.
De andere was erg lekker en mooi.
En nu dus weer het voordeel van de schoonouders aan tafel. Er konden er weer 2 op voor een nieuwe poging.
Pizza 2: Salami Funghi; pizza, saus, kaas, Spianata romana, rode ui, champignons, mozzarella
Pizza 1: caprese; pizza, saus, kaas, snoeptomaatjes, pesto, mozzarella
De caprese was iets kleiner dus voor de zekerheid ook maar iets verder naar achteren gelegd.. Het probleem van de dome thermometer die aspirant prikthermometer was geworden was echter al opgelost door het rackje te verschuiven.
Na 6 minuutjes gaan kijken om extra kritisch te zijn op de bovenste pizza, de tonno was immers minder mooi gebakken. En ook dat bleek nu weer het geval te worden.even de pizza's verschoven van verdieping, de caprese naar onderen...
Weer 6 minuutjes later kwamen ze er vanaf.
En om het af te leren nog een funghi gemaakt.
Champignons, tomaatjes, kaas, mozzarella, rode ui. Afmaken met een beeeeetje rucola.
En zo waren we een ervaring rijker.
Ja het werkt, 2 pizza's in 1 keer, het duurt echter langer en het lijkt alsof het bovenin allemaal wat minder rap gaat ookal heb ik de gehele constructie op temp laten komen en daar gelaten voor 3 kwartier voordat ik begon met bakken. Daarnaast is het voor 2 pizza's in deze manier sneller dan achter elkaar. Ook oppassen op het rackje dus..
Ik denk dat ik 't zo blijf doen als de laatste 2 pizza's..
De pizza's lukte erg goed van de Big Green Egg maar m'n vriendin zat te eten terwijl ik zat te wachten op de mijne. Als die eenmaal klaar was, was zij al bijna uit gegeten. Niet echt gezellig dus..
Ik lag ik bed savonds, kon niet slapen, uur of 1 en ineens schoot het me te binnen. Ik heb bij aanschaf van de BGE de 5 delige Eggspander erbij genomen. Want de extra ruimte had ik zo nodig.. Nou, ik had 'm nog nooit eerder gebruikt. Ineens schoot dus snachts in bed te binnen om daar ook een pizzasteen op te leggen.. Toevallig wist ik dat m'n schoonouders er ook een hadden.. Dus wat doe je dan?
Zo doe je dat hé?
Kun je ook meteen 4 pizza's maken om het lekker uit te proberen.
Ze kwamen vanmorgen hier aan om op onze lieve kinderen te passen, en hadden inderdaad de pizzasteen meegenomen..
Tot mijn schrik bleek hij groter (36cm) te zijn dan de mijne (33cm)!? Oh oh als dat maar gaat passen. Even kort gewerkt sochtends en na de lunch alvast gaan passen buiten.
Mijn 33cm pizzasteen pastte perfect op het multi level rack, de 36cm steen pastte perfect op het rooster, maar moest wel geplaatst worden vóór het muktirack..
Dat ziet er zo uit, met de conveggtor eronder.
(@mrooding doe eens wat aan die gedraaide foto's als ik vanaf m'n iPhone upload

Een pizza deeg gemaakt in de middag rond een uur of 1, dit moest 4 uur rijzen.
(@Bram schoonmoeders hand..

De kitchenaid had een iets te grote klus te klaren met een kilo bloem.. Daarbij alle andere ingrediënten..
Toen het een grote bal was, over gegaan naar kneden met de hand.. Dat was even werken maar het werd een mooi soepel deegje.
Dit vervolgens in 8 bolletjes verdeeld en het mocht gaan rijzen.
Deze mooie bolletjes leken aanvankelijk niks te doen, maar na de voorgeschreven 4 uur waren ze schitterend gerezen.
Tijd om pizza's te bakken. Ik had weer opnieuw een bak saus gemaakt van gepofte knoflook, uitje uit de kolen en geroosterde tomaten.. Ik zal het receptje uitschrijven in het recepten deel.
De eerste 2;
Ik heb het volgende:
Pizza 1: tonno; pizza, saus, kaas, tonijn, rode ui, snoeptomaatjes, mozzarella.
Pizza 2: vanalles; pizza, saus, kaas, hamblokjes, spianata romana, paprika, mozzarella.
Toen deed ik de deksel dicht en hoorde ik het multi rack een beetje geluid maken. Verder geen aandacht aan besteed.
Paar minuutjes gewacht en toen eens gaan kijken..
Oeps.
Met het dicht doen van de dome is de thermometer in de bovenste pizza gekomen. Toen ik de dome open deed, nam hij de Pizza mee omhoog en trok zo de tonno in 2en.
Das niet handig. Uiteindelijk met mijn hittebestendige handschoenen de Pizza van de thermometer kunnen trekken en het multi level rack iets anders op de houder gezet zodat hij iets verder naar achteren staat.
Ik zal vanmiddag dit stukje aanvullen met duidelijke foto's hoe hij zat toen het mis ging en hoe hij nu zit.
Ik had 'm op de stand zitten waar het rooster vast zit:
Maar je kan 'm ook in de schuifstand zetten, dat laatste ging beter:
Ik denk, na gisteren nog een keer gekeken te hebben dat het het clipje was wat de thermometer vast houdt, in plaats van de thermometer zelf..
Die tonno kwam er ook niet zo mooi vanaf natuurlijk, dat begrijp je wel.
Helaas was hij ook niet zo mooi gebakken van onderen als de onderste pizza.
De andere was erg lekker en mooi.
En nu dus weer het voordeel van de schoonouders aan tafel. Er konden er weer 2 op voor een nieuwe poging.
Pizza 2: Salami Funghi; pizza, saus, kaas, Spianata romana, rode ui, champignons, mozzarella
Pizza 1: caprese; pizza, saus, kaas, snoeptomaatjes, pesto, mozzarella
De caprese was iets kleiner dus voor de zekerheid ook maar iets verder naar achteren gelegd.. Het probleem van de dome thermometer die aspirant prikthermometer was geworden was echter al opgelost door het rackje te verschuiven.
Na 6 minuutjes gaan kijken om extra kritisch te zijn op de bovenste pizza, de tonno was immers minder mooi gebakken. En ook dat bleek nu weer het geval te worden.even de pizza's verschoven van verdieping, de caprese naar onderen...
Weer 6 minuutjes later kwamen ze er vanaf.
En om het af te leren nog een funghi gemaakt.
Champignons, tomaatjes, kaas, mozzarella, rode ui. Afmaken met een beeeeetje rucola.
En zo waren we een ervaring rijker.
Ja het werkt, 2 pizza's in 1 keer, het duurt echter langer en het lijkt alsof het bovenin allemaal wat minder rap gaat ookal heb ik de gehele constructie op temp laten komen en daar gelaten voor 3 kwartier voordat ik begon met bakken. Daarnaast is het voor 2 pizza's in deze manier sneller dan achter elkaar. Ook oppassen op het rackje dus..
Ik denk dat ik 't zo blijf doen als de laatste 2 pizza's..
Laatst bewerkt: