- Berichten
- 3.148
Met mijn verjaardag een mooi boek gekregen om me te gaan verdiepen in Charcuterie. Het boek kwam al voorbij in het draadje van Sander72, het gaat om Over Charcuterie, geschreven door Meneer Wateetons.
Ik ben het nog niet zo profi aan het aanpakken als mijn naamgenoot, maar wilde wel een 'makkelijke' start maken. Dit, samen met het willen starten van maken van eigen beleg, kwam ik op de schitterende afbeelding van de grillham uit. Nu snap ik dat jij dacht "maar ik klikte toch een andere titel aan?". Dat is correct, want helaas had de slager alles al in de pekel liggen, en dat is nou juist wat ik zelf wil doen en ontdekken.
Dus de vraag veranderd naar een bladzijde daarvoor, Zeeuws BBQ Spek. Het plan is dus om een stuk buikspek zelf in te smeren met de smaak makers, een week te laten pekelen om vervolgens low en slow met wat rook te laten garen. Dit recept valt onder hoofdstuk "gekookte charcuterie" wat eigenlijk doelt op garen door te verhitten.
Nog even gedacht om dit onder low en slow te plaatsen, maar gezien de pekel toch 7 dagen duurt, maar hier gestart.
Recept klaar liggen, al was het alleen even voor de ingrediënten;
De 'smaakmakers'
Nitrietpekelzout, foelie, uienpoeder, zwarte peper, paprika poeder, bruine suiker en zoete ketjap.
(Afwijkend van de foto, de gerookte was niet nodig, dacht dat ik te weinig normaal paprika poeder had.. en de zwarte peper gewijzigd naar de zwarte peper melange van jonnieboer.)
Vervolgens het stukje buikspek van bijna 1 kilo klaar gelegd om in te smeren met deze smurrie.
In het midden een hard stuk vet weggesneden, en voor de zekerheid het dikste stuk vet kruislings ingesneden.
Deze vervolgens naar een vacuüm zak verplaatst samen met de smurrie en even lekker ingemasseerd.
Vacuüm getrokken en nu mag hij een weekje in de koelkast verblijven om lekker de smaken op te nemen en dan kan het nitrietpekelzout zorgen voor een mooie roze kleur.
Nou is dit de eerste keer dat ik buikspek gebruik, en misschien heeft iemand hier het antwoord.
Dit moet natuurlijk broodbeleg worden en zal het straks met mijn splinternieuwe snijmachine mooi in plakjes willen snijden.
Snijd ik deze over de lengte of over de breedte van dit stuk? Als ik naar het vlees kijk zou ik zeggen de lengte, maar dan worden het wel erg lange plakken
Bedankt alvast en tot over 7 dagen
Ik ben het nog niet zo profi aan het aanpakken als mijn naamgenoot, maar wilde wel een 'makkelijke' start maken. Dit, samen met het willen starten van maken van eigen beleg, kwam ik op de schitterende afbeelding van de grillham uit. Nu snap ik dat jij dacht "maar ik klikte toch een andere titel aan?". Dat is correct, want helaas had de slager alles al in de pekel liggen, en dat is nou juist wat ik zelf wil doen en ontdekken.
Dus de vraag veranderd naar een bladzijde daarvoor, Zeeuws BBQ Spek. Het plan is dus om een stuk buikspek zelf in te smeren met de smaak makers, een week te laten pekelen om vervolgens low en slow met wat rook te laten garen. Dit recept valt onder hoofdstuk "gekookte charcuterie" wat eigenlijk doelt op garen door te verhitten.
Nog even gedacht om dit onder low en slow te plaatsen, maar gezien de pekel toch 7 dagen duurt, maar hier gestart.
Recept klaar liggen, al was het alleen even voor de ingrediënten;
De 'smaakmakers'
Nitrietpekelzout, foelie, uienpoeder, zwarte peper, paprika poeder, bruine suiker en zoete ketjap.
(Afwijkend van de foto, de gerookte was niet nodig, dacht dat ik te weinig normaal paprika poeder had.. en de zwarte peper gewijzigd naar de zwarte peper melange van jonnieboer.)
Vervolgens het stukje buikspek van bijna 1 kilo klaar gelegd om in te smeren met deze smurrie.
In het midden een hard stuk vet weggesneden, en voor de zekerheid het dikste stuk vet kruislings ingesneden.
Deze vervolgens naar een vacuüm zak verplaatst samen met de smurrie en even lekker ingemasseerd.
Vacuüm getrokken en nu mag hij een weekje in de koelkast verblijven om lekker de smaken op te nemen en dan kan het nitrietpekelzout zorgen voor een mooie roze kleur.
Nou is dit de eerste keer dat ik buikspek gebruik, en misschien heeft iemand hier het antwoord.
Dit moet natuurlijk broodbeleg worden en zal het straks met mijn splinternieuwe snijmachine mooi in plakjes willen snijden.
Snijd ik deze over de lengte of over de breedte van dit stuk? Als ik naar het vlees kijk zou ik zeggen de lengte, maar dan worden het wel erg lange plakken

Bedankt alvast en tot over 7 dagen
