Beef en Steak

Worst workshop

Status
Niet open voor verdere reacties.
Yen 45 min op 80 graden en daarna grillen.... Ben heel benieuwd, de parttie smaakte goed gisteren.
 
Hoe krijg je zo'n grote grillworst in een pan om te koken????
Meer grillworsten van een kleiner formaat was misschien een uitkomst geweest, voor iedereen.....

De venkel-knoflook worst gaan we vandaag NIET proeven, die was er niet meer :-S
 
Yep....klopt! 45 minuten op 80 graden. Ik heb stiekem de worst 55 minuten op 80 graden gehad en daarna was de kern 74 graden. Aangezien dit een kipgrillworst is en de koeling gisteren niet optimaal lijkt me dit een veilige keuze.

De lengte van de worst is zeker een belemmering, aangezien ik niet van die grote bakken heb waar dat ding in past. Nu had ik de eerst gemaakte grillworst waar nog wat lucht in zat. Ik kreeg ook de waarschuwing van Martijn dan deze hierdoor mogelijk kon knappen tijdens het gaarproces. Dit mogelijke probleem en dat ik geen pan heb die groot genoeg is heeft mij doen besluiten om de worst door midden te snijden, uit beide helften 2 eetlepels worstmix te halen, alsnog zo goed en kwaad de lucht eruit te halen en daarna met slagerstouw beide helften weer dicht te binden.
Kan niet anders zeggen dat dit een perfecte oplossing was.

Het zijn nu nog steeds twee redelijk grote worsten en ik heb een wok met water gevuld en deze op het kleinste pitje gezet. De worsten erin en na 55 minuten voila.

Ze liggen nu ingewikkeld in huishoudfolie te rusten in de koelkast totdat ik ze straks op de Q ga afgrillen. Eentje is in mijn ongeduld al met 3Eyz rub behandeld, de andere ga ik door de BbqGuru.nl rub van Harry rollen.

Wordt vervolgd.

Ps. wat een geweldige vleesbakken had Martijn toch, waar met gemak 11 kilo vlees gemixed worstvlees in kan en waar je dan nog voldoende ruimte voor een half paard hebt :)
 
Ja dat is nou balen dat ik er niet bij kon zijn. uit pure afgunst dus vandaag maar worst gerookt. Niet zelf gemaakt maar vond rauwe chorizo  van iberico varken bij de SLIGRO. Tijd voor een experiment. Dus de worsten een dag aan de lucht gedroogd en nu in de Bradley rookoven. Nog een uurtje te gaan en dan op een broodje. Misschien eens proberen in de erwtensoep die ik gisteren heb gemaakt. Hollandse erwtensoep met een Spaanse twist. Wie weet!

usyju2et.jpg


6y2unehe.jpg


Ik hoop nog veel plezier aan jullie worstenmakers te beleven, in de vorm van tips en recepten.
 
ReneR zei:
Hoe krijg je zo'n grote grillworst in een pan om te koken????
Meer grillworsten van een kleiner formaat was misschien een uitkomst geweest, voor iedereen.....

De venkel-knoflook worst gaan we vandaag NIET proeven, die was er niet meer :-S
Wij zitten op een lijn, ook niet vooraan gestaan met uitdelen....
Bij de volgende worst-shop iets allerter zijn  :)

Maar van de worst die we wel hadden vond ik de peper/koriander de lekkerste
 
DanBras zei:
Jeroen +1 :D

Ps. grillworst is vandaag in de maak en verslag volgt later

Z??r benieuwd Danny!
Gaaf om op deze manier de wereld van het worstmaken te ontdekken. Er is nog veel te doen!
 
Laat het resultaat vanavond weten.

Ik denk dat de meesten mis hebben gegrepen aangezien er 4 grillworsten in totaal waren gemaakt (op speciaal verzoek van Daan....de grillworst dan, niet het aantal).
Typisch gevalletje van op de juiste plek op de juiste tijd dus.

Weet niet wanneer de volgende meating is maar anders wil ik best de helft invriezen, zodat de rest ook nog wat kan proeven :)
 
Als het goed is was chapter Zeewolde bezig met een Meating.... ;)
 
Klopt Zeewolde is bezig met een meating :) Bert en ik zitten in de voorbereidende fase ;)
 
Oef....dat is idd minder. Hoop dat het toch nog goed gekomen is!

Hier mijn verslagje:
Zo.....vandaag dus even aan de slag gegaan met de worst die we als aanwinst gisteren hebben meegekregen. Zoals al gezegd heb ik de grillworst gedeeld in twee aparte worsten i.v.m. het ontbreken van een pan van dit formaat en de nog aanwezige lucht die aanwezig was.

Hier nog het origineel met de andere Vuur en Rook goodies zodat er een idee van de lengte is.
13829036918971.jpg


De grillworst in twee?n gedeeld en opnieuw dichtgeknoopt met slagerstouw
13829037518681.jpg


De grillworst van de Q; boven gekruid met 3Eyz, onder met BBQGuru.nl
13829038838111.jpg


En daarna van elke worst de helft in plakjes. Welke is het lekkerst? Met kop en schouders die met de rub van BBQGuru.nl :)
13829040098311.jpg


De grillworst is naar mijn idee wat steviger dan de versie bij de slager/supermarkt en daar moet je van houden. Qua smaak is deze super, zeker doordat je nu zelf de smaak bepaalt met de rub die je kiest.

En hier dan de verschillende verse worsten van de Q.  Eerst de Hollandse braadworst (links 3x) en de rode peper met salie (rechts 2x).
13829038375491.jpg


En vervolgens de merguez (links 2x) en de knoflook & venkel (rechts 4x)
13829039233121.jpg


We hebben hier met z'n zessen heerlijk van lopen smikkelen. Laten we duidelijk zijn; alle vier de varianten zijn erg lekker. Maar met zijn zessen zijn er uiteraard verschillende meningen. De kids en mijn pa die er gisteren ook bij was kiezen voor de Hollandse braadworst. Mijn vrouw de rode peper met salie. Mijn moeder de merguez. En ik heb eigenlijk geen echte voorkeur; drie vind ik qua smaak allemaal erg lekker en als ik moet kiezen is alleen de Hollandse braadworst de minst lekkere van de vier. En dit is dan alleen omdat deze zo 'gewoontjes' smaakt, maar zeker niet omdat deze niet lekker zou zijn.

Dan ontbreekt er natuurlijk nog ??n worstje van gisteren, nl. de Spaanse chorizo. Deze hangt inmiddels in de schuur te drogen (beetje apart, nl. horizontaal doordat er geen stukjes darm aan de uiteindes beschikbaar zijn als bevestiging), dus dit duurt nog twee weken (klopt, toch?) voordat die aan bod gaat komen.

Maar uhh....wanneer is die volgende workshop?! :P
 
Grillworst heeft ongeveer 25 minuten op de OTP gelegen. Temperatuur heb ik dit keer niet gemeten (en deze OTP heeft ook geen dome-meter) maar ik heb redelijk heet gestookt. Op basis van ervaring zeg ik dat de temperatuur tussen de 175-200 graden is geweest. Uiteraard na het half uur nog even de worsten direct boven de kolen grillen onder constante supervisie.

De chorizo zal ik in de gaten houden en eventueel afnemen. Ik heb er maar eentje hangen dus hoop dat deze meteen goed gaat worden. Bedankt voor de tip in ieder geval :)
 
Was een zoutbadje met 10% zout als ik het me goed herinner....(toch)?
 
Gerard777 zei:
Klopt Zeewolde is bezig met een meating :) Bert en ik zitten in de voorbereidende fase ;)

Als ik ergens mee kan helpen Gerard, yust let me know!
 
Heeft iemand het recept van de Hollandse braadworst? Die staat nl niet bij de recepten die we gekregen hebben.
Ik gisteren de halve dag op internet gezocht en heb er toch een paar, zo op het oog, lekkere recepten gevonden. Ga ik dus binnenkort maken.

Oh ja, wanneer was de gevorderde workshop ook al weer. Ik schrijf me hierbij al in!
 
Volgens mij had hij daar een standaard braadworst mix voor gebruikt... De kruiden raakten op ;)
 
Omdat 1 foto soms meer zegt dan 1000 woorden:

image.php

Mijn zoon vond dat hij recht had op meer worst!
Normaal haalt hij het niet in zijn malle hoofd het vlees van mijn bord te 'pikken', maar hij vond de worst zo lekker, dat hij het er op waagde...
 
Schitterend Ivo!
 
Haha, een terugkom dag voor de Worst workshop ever: "Even wors(t)e workshop".
Misschien een idee om je eigen brouwsels mee te nemen en gezamenlijk te nuttigen

Daar dacht ik nu ook aan! Ik heb zo'n plezier daar gehad e, naar mijn gevoel zoveel geleerd (nu alleen nog even in praktijk brengen)!
En als ik nu weet wanneer de terugkomdag is, dan kan ik daar naartoe sparen. Want ik werd wel heel erg hebberig daar!
 
PRACHTIGE foto Ivo-tje  B-)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Terug
Bovenaan Onderaan