BasBQ
Beef en Steak

Wildzwijnham met SandyMans ex

 
 
 
 
 

Bram

Gerijpt
Berichten
4.966
Beste BBQgenoten.,

Het werd weer eens tijd voor een leuk draadje. En niet zo maar een. Een heuse BBQ sessie met @SandyMan ex. EX BBQ wel te verstaan natuurlijk.
BAM Clickbait šŸ˜Ž
Nu onze vriend Sander zich onder de Eggheads begeeft dacht hij er over na om zijn WSM te gaan verkopen. Ik was er als de kippen bij. Had al lange tijd zin om zā€™n water smoker te kopen en te proberen. Ik zag er mogelijkheden in die met de BGE of W57 niet echt zouden kunnen. Allen kwam er wat Covid-19 tussen door en moesten we wachten tot iedereen weer clean was. Snel dat apparaat opgehaald. Lekker zitten ouwehoeren over BBQ. Helemaal TOP.

Nu tijd voor het gerecht. Ergens hier op het forum heb ik geroepen dat ik zelf wel een hammetje ga maken van een stuk wildzwijn bil. Dat dan ook maar gedaan. Belofte maakt schuld zal ik maar zeggen.
Ik had zin is wat oosters getint eten. Dus de pekel wat die kant op. Het zout afgewogen naar gewicht vlees. En daarbij 1el 5 spice kruiden. 1/2el knoflook poeder En 1/2el gemalen zwarte peper. Dat alles in de vacuĆ¼m zak. En voor ruim 2 weken de koelkast in.

Daar gaan we.

4CF91831-486E-4CFE-AB12-44BEDD07385F.jpeg



84ED4766-B5CB-4A99-857C-C3AB54760228.jpeg


8013E8B8-2504-4758-8B48-7AB923D75BF1.jpeg


9ED8EFD4-CFCB-48FD-9CBF-1D800F38F77B.jpeg


Na 2 weker lekker in de pekel te hebben gelegen kon de boel uitgepakt worden een aan de spekhaak geregen worden. Maar bij aankomst in het BBQ hok zagen de Qā€™s er niet fotogeniek uit. Die konden wel een poetsbeurt gebruiken. Dus eerst maar eens schrobben die handel.

BF482352-0DD6-46DE-AC62-606FA72708DC.jpeg


Wat kan dat weber spul toch weer heerlijk blinken na al dat schrobben. Ondertussen had de vrouw een lekker snack plankje gemaakt. En vond ik dat er een biertje verdiend was. Een heerlijk frisse Smash Weizen van Jopen. uitzicht op de behaalden resultaten. Dan smaakt het extra goed

B487CB75-7BEF-437E-8E89-C5309C73C246.jpeg


Dat doet deugd. Nu lekker de Q gaan vullen met houtskool en rookhout. En maken dat alles klaar staat voor later. Ik had ingeschat dat het stukje vlees van zā€™n 700gr ongeveer 1,5u nodig zou hebben om op 60gr kern uit te komen. Dus ik had nog lekker wat tijd.

EC70F8ED-BA38-4CB5-ABA5-365057144AD2.jpeg


5F9580B3-C41B-4FB6-822F-90F875D27633.jpeg


E52A3E45-3DB9-4E53-9FCD-348567875F2A.jpeg


Is het geen plaatje (-:
Nu kon ik met een gerust hart verder met de bereiding van het eten. Vlees mocht uitgepakt worden. De mise en place voor de gebakken rijst kon gemaakt worden. En de glaze voor over de ham als de kern zowat bereikt is.

A6E07594-7833-4297-A0E1-A0E14AF17F9A.jpeg


CB88B274-6AEE-46AB-9C12-CA3C94D8C042.jpeg


Het vlees had ik even afgespoeld en droog gedept. Kon het nog even terug de koelkast in. Mooi tijd om de WSM aan te gaan jagen.

3970B11D-113D-4097-8944-FC315283C57C.jpeg


Weer een nieuw stukje speelgoed gebruikt. Waterpan gevuld met kokend water. Boel in elkaar gezet. En even op temp laten komen. gaat lekker snel op zā€™n ding. Dus het vlees kon in de WSM gehangen worden. Ik ga voor het eerste uur ergens in de 100-120gr zitten. Zodat er mooi wat rook het vlees is kan.

2F2F94D5-8862-4AB9-B7DF-A680D7FF32DF.jpeg


Kijk eens hoe mooi die rook naar het vlees toe wil trekken. Hangend roken geeft zā€™n mooi effect. Gaaf gewoon.
Na iets meer dan een uur zat het vlees op 58gr kern. Tijd om de WSM iets te verbouwen. Het laatste deel wou ik boven direct vuur doen. Maar dan wel lekker hoog boven het vuur. Zodat de glaze niet gaat verbranden. Maar er toch een soort korstje op het vlees komen. Hiervoor moest de waterpas er uit. Viel niet tegen. Al moet je wel opletten dan je niet op je bek gaat als je maar het putje loopt. (Heb ik van een vriend). De temp in de Q steeg naar iets boven de 160gr op de dome meter.

154DAF83-C545-4CB0-BD93-76EA008B776D.jpeg


38C12712-024C-41A7-8390-F66127BACF05.jpeg


Het werd tijd om even een tandje bij te zetten. De W57 mocht aan. Zodat daar de wok op kon. De glaze en voorbereide ingrediƫnten konden naar buiten. En het kokkerellen kon beginnen.

ED867B47-8187-4413-B7DB-1393801BEB28.jpeg


C0E93C86-146B-414E-A3D4-5B455C3DD3F4.jpeg


FA042731-ECA9-47DF-8E94-AA8603A05433.jpeg


Het hammetje heb ik elke 5 Ć” 10 ingesmeerd met de glaze. Deze bestond uit Ketjap manis, gember, knoflook, sesamolie, honing en zwarte peper.

256E6D0E-C186-4370-83C4-3AC45546EDEA.jpeg


53DD9423-2D4F-4790-9412-EBCE0430209A.jpeg


Dat ziet er niet allen erg lekker uit. Het ruikt ook nog eens heerlijk. Fantastisch om je vlees zo hangend boven open vuur te kunnen bereiden.
Tussendoor aangevangen met wokken. Blijft gewoon leuk om op de Q te kunnen doen. Er zijn allerhande restjes aan groenten uit de koelkast in gegaan. Paprika, worteltjes, sjalotjes, knoflook en wat geklutst ei.

836C3DA7-3EDA-4D6C-89CB-2AC44E9DBC5B.jpeg


16ECEBC0-0DC2-490F-B5B6-62505C3828B4.jpeg


0D5E8B9B-0312-428F-A555-5F0BB8DC3E76.jpeg


FE6EC244-D67A-47EE-A18C-C536A234CE82.jpeg


795379AA-0223-42E2-A68D-61368062734E.jpeg


Na lekker Wat wokken en tussendoor mā€™n kwast eens lekker langs de ham gehaald te hebben was alles klaar en kon het van de Q en op tafel.

285E6334-71AF-40C7-A0D6-5537F3C1D563.jpeg


DEC1C366-DB0E-498C-ABC8-A0F9B8F1F4EB.jpeg


4456CD17-11C5-408F-BA38-7F1559D832CE.jpeg


Mijn vrouw had ondertussen nog wat boontjes gemaakt met ui, knoflook, sesamolie, sojasaus en ketjap. Dat kon er lekker bij.
Het vlees was netjes getrancheerd en alles kon mooi op het bordje.

CEFE689D-AF1D-4CA0-BF87-836D4738FEA7.jpeg


We hebben weer heerlijk gegeten. Hammetje smaakte heerlijk. De 5 spice proef je goed terug. En samen met de zoete glaze is er een fijne balans tussen zoet en zout. Helemaal TOP

Sander nog bedankt dat je afstand wou doen van deze mooie WSM. En aan een ieder die het draadje gelezen en bekeken heeft.
Groetjes Bram.
 
Laatst bewerkt:
Ziet er goed uit!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Jullie zijn samen lekker bezig geweest
Jij gepoetst en vrouwlief die met een plankje vol snacks naar buiten komt

Hoofdgerecht ziet er goed uit, randje mooi gekleurd
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Mooi verslag. Beter als menig krantenartikel.
De werkpaarden staan er netjes glimmend bij. Nu iedere dag een andere Q gebruiken.
Wild boar met de rice is geweldig. Had ik graag ff van geproefd.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
ziet er toppie uit
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Poah Bram.
Wat zorg je goed voor m'n afgelikte boterham.
Dat is het, STOM DING! šŸ¤„

Ik mis hem niet, ik mis hem niet, ik mis hem niet...............
 
Dat heb je mooi gedaan, ziet er heerlijk uit, had graag geproefd.

Lekker bezig geweest met de bbqs, wat wil je nog meer.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Toppertje bram.
Een fantastische kleur heeft het vlees ook.

Mooi spul hƩ, zo'n wsm. Super stabiel, geen omkijken naar
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Wat een mooi stuk vlees zo en een mooi samengestelde maaltijd, ik had graag een bordje mee gegeten (y)
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
:unsure: misschien toch die WSM weer eenx van stal halen...

Top verslag ziet er erg lekker uit.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Dat Hammetje ziet er echt schitterend uit, mooi werk.
de WSM roept toch wel een hoop nostalgie op, mooi apparaat.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Lekker bezig geweest, mooi verslag.
En een heerlijk bordje šŸ˜‹
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Prachtig Bram! Ik loop hier gewoon mee te genieten!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Gave opstelling! Hammetje ziet er prachtig uit ook (y)
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
šŸ„°Mocht er iemand nog een WSM kwijt willen, ik hou me aanbevolen!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Terug
Bovenaan Onderaan