- Berichten
- 4.946
Beste BBQgenoten.,
Het werd weer eens tijd voor een leuk draadje. En niet zo maar een. Een heuse BBQ sessie met @SandyMan ex. EX BBQ wel te verstaan natuurlijk.
BAM Clickbait
Nu onze vriend Sander zich onder de Eggheads begeeft dacht hij er over na om zijn WSM te gaan verkopen. Ik was er als de kippen bij. Had al lange tijd zin om zān water smoker te kopen en te proberen. Ik zag er mogelijkheden in die met de BGE of W57 niet echt zouden kunnen. Allen kwam er wat Covid-19 tussen door en moesten we wachten tot iedereen weer clean was. Snel dat apparaat opgehaald. Lekker zitten ouwehoeren over BBQ. Helemaal TOP.
Nu tijd voor het gerecht. Ergens hier op het forum heb ik geroepen dat ik zelf wel een hammetje ga maken van een stuk wildzwijn bil. Dat dan ook maar gedaan. Belofte maakt schuld zal ik maar zeggen.
Ik had zin is wat oosters getint eten. Dus de pekel wat die kant op. Het zout afgewogen naar gewicht vlees. En daarbij 1el 5 spice kruiden. 1/2el knoflook poeder En 1/2el gemalen zwarte peper. Dat alles in de vacuĆ¼m zak. En voor ruim 2 weken de koelkast in.
Daar gaan we.
Na 2 weker lekker in de pekel te hebben gelegen kon de boel uitgepakt worden een aan de spekhaak geregen worden. Maar bij aankomst in het BBQ hok zagen de Qās er niet fotogeniek uit. Die konden wel een poetsbeurt gebruiken. Dus eerst maar eens schrobben die handel.
Wat kan dat weber spul toch weer heerlijk blinken na al dat schrobben. Ondertussen had de vrouw een lekker snack plankje gemaakt. En vond ik dat er een biertje verdiend was. Een heerlijk frisse Smash Weizen van Jopen. uitzicht op de behaalden resultaten. Dan smaakt het extra goed
Dat doet deugd. Nu lekker de Q gaan vullen met houtskool en rookhout. En maken dat alles klaar staat voor later. Ik had ingeschat dat het stukje vlees van zān 700gr ongeveer 1,5u nodig zou hebben om op 60gr kern uit te komen. Dus ik had nog lekker wat tijd.
Is het geen plaatje (-:
Nu kon ik met een gerust hart verder met de bereiding van het eten. Vlees mocht uitgepakt worden. De mise en place voor de gebakken rijst kon gemaakt worden. En de glaze voor over de ham als de kern zowat bereikt is.
Het vlees had ik even afgespoeld en droog gedept. Kon het nog even terug de koelkast in. Mooi tijd om de WSM aan te gaan jagen.
Weer een nieuw stukje speelgoed gebruikt. Waterpan gevuld met kokend water. Boel in elkaar gezet. En even op temp laten komen. gaat lekker snel op zān ding. Dus het vlees kon in de WSM gehangen worden. Ik ga voor het eerste uur ergens in de 100-120gr zitten. Zodat er mooi wat rook het vlees is kan.
Kijk eens hoe mooi die rook naar het vlees toe wil trekken. Hangend roken geeft zān mooi effect. Gaaf gewoon.
Na iets meer dan een uur zat het vlees op 58gr kern. Tijd om de WSM iets te verbouwen. Het laatste deel wou ik boven direct vuur doen. Maar dan wel lekker hoog boven het vuur. Zodat de glaze niet gaat verbranden. Maar er toch een soort korstje op het vlees komen. Hiervoor moest de waterpas er uit. Viel niet tegen. Al moet je wel opletten dan je niet op je bek gaat als je maar het putje loopt. (Heb ik van een vriend). De temp in de Q steeg naar iets boven de 160gr op de dome meter.
Het werd tijd om even een tandje bij te zetten. De W57 mocht aan. Zodat daar de wok op kon. De glaze en voorbereide ingrediƫnten konden naar buiten. En het kokkerellen kon beginnen.
Het hammetje heb ik elke 5 Ć” 10 ingesmeerd met de glaze. Deze bestond uit Ketjap manis, gember, knoflook, sesamolie, honing en zwarte peper.
Dat ziet er niet allen erg lekker uit. Het ruikt ook nog eens heerlijk. Fantastisch om je vlees zo hangend boven open vuur te kunnen bereiden.
Tussendoor aangevangen met wokken. Blijft gewoon leuk om op de Q te kunnen doen. Er zijn allerhande restjes aan groenten uit de koelkast in gegaan. Paprika, worteltjes, sjalotjes, knoflook en wat geklutst ei.
Na lekker Wat wokken en tussendoor mān kwast eens lekker langs de ham gehaald te hebben was alles klaar en kon het van de Q en op tafel.
Mijn vrouw had ondertussen nog wat boontjes gemaakt met ui, knoflook, sesamolie, sojasaus en ketjap. Dat kon er lekker bij.
Het vlees was netjes getrancheerd en alles kon mooi op het bordje.
We hebben weer heerlijk gegeten. Hammetje smaakte heerlijk. De 5 spice proef je goed terug. En samen met de zoete glaze is er een fijne balans tussen zoet en zout. Helemaal TOP
Sander nog bedankt dat je afstand wou doen van deze mooie WSM. En aan een ieder die het draadje gelezen en bekeken heeft.
Groetjes Bram.
Het werd weer eens tijd voor een leuk draadje. En niet zo maar een. Een heuse BBQ sessie met @SandyMan ex. EX BBQ wel te verstaan natuurlijk.
BAM Clickbait

Nu onze vriend Sander zich onder de Eggheads begeeft dacht hij er over na om zijn WSM te gaan verkopen. Ik was er als de kippen bij. Had al lange tijd zin om zān water smoker te kopen en te proberen. Ik zag er mogelijkheden in die met de BGE of W57 niet echt zouden kunnen. Allen kwam er wat Covid-19 tussen door en moesten we wachten tot iedereen weer clean was. Snel dat apparaat opgehaald. Lekker zitten ouwehoeren over BBQ. Helemaal TOP.
Nu tijd voor het gerecht. Ergens hier op het forum heb ik geroepen dat ik zelf wel een hammetje ga maken van een stuk wildzwijn bil. Dat dan ook maar gedaan. Belofte maakt schuld zal ik maar zeggen.
Ik had zin is wat oosters getint eten. Dus de pekel wat die kant op. Het zout afgewogen naar gewicht vlees. En daarbij 1el 5 spice kruiden. 1/2el knoflook poeder En 1/2el gemalen zwarte peper. Dat alles in de vacuĆ¼m zak. En voor ruim 2 weken de koelkast in.
Daar gaan we.
Na 2 weker lekker in de pekel te hebben gelegen kon de boel uitgepakt worden een aan de spekhaak geregen worden. Maar bij aankomst in het BBQ hok zagen de Qās er niet fotogeniek uit. Die konden wel een poetsbeurt gebruiken. Dus eerst maar eens schrobben die handel.
Wat kan dat weber spul toch weer heerlijk blinken na al dat schrobben. Ondertussen had de vrouw een lekker snack plankje gemaakt. En vond ik dat er een biertje verdiend was. Een heerlijk frisse Smash Weizen van Jopen. uitzicht op de behaalden resultaten. Dan smaakt het extra goed
Dat doet deugd. Nu lekker de Q gaan vullen met houtskool en rookhout. En maken dat alles klaar staat voor later. Ik had ingeschat dat het stukje vlees van zān 700gr ongeveer 1,5u nodig zou hebben om op 60gr kern uit te komen. Dus ik had nog lekker wat tijd.
Is het geen plaatje (-:
Nu kon ik met een gerust hart verder met de bereiding van het eten. Vlees mocht uitgepakt worden. De mise en place voor de gebakken rijst kon gemaakt worden. En de glaze voor over de ham als de kern zowat bereikt is.
Het vlees had ik even afgespoeld en droog gedept. Kon het nog even terug de koelkast in. Mooi tijd om de WSM aan te gaan jagen.
Weer een nieuw stukje speelgoed gebruikt. Waterpan gevuld met kokend water. Boel in elkaar gezet. En even op temp laten komen. gaat lekker snel op zān ding. Dus het vlees kon in de WSM gehangen worden. Ik ga voor het eerste uur ergens in de 100-120gr zitten. Zodat er mooi wat rook het vlees is kan.
Kijk eens hoe mooi die rook naar het vlees toe wil trekken. Hangend roken geeft zān mooi effect. Gaaf gewoon.
Na iets meer dan een uur zat het vlees op 58gr kern. Tijd om de WSM iets te verbouwen. Het laatste deel wou ik boven direct vuur doen. Maar dan wel lekker hoog boven het vuur. Zodat de glaze niet gaat verbranden. Maar er toch een soort korstje op het vlees komen. Hiervoor moest de waterpas er uit. Viel niet tegen. Al moet je wel opletten dan je niet op je bek gaat als je maar het putje loopt. (Heb ik van een vriend). De temp in de Q steeg naar iets boven de 160gr op de dome meter.
Het werd tijd om even een tandje bij te zetten. De W57 mocht aan. Zodat daar de wok op kon. De glaze en voorbereide ingrediƫnten konden naar buiten. En het kokkerellen kon beginnen.
Het hammetje heb ik elke 5 Ć” 10 ingesmeerd met de glaze. Deze bestond uit Ketjap manis, gember, knoflook, sesamolie, honing en zwarte peper.
Dat ziet er niet allen erg lekker uit. Het ruikt ook nog eens heerlijk. Fantastisch om je vlees zo hangend boven open vuur te kunnen bereiden.
Tussendoor aangevangen met wokken. Blijft gewoon leuk om op de Q te kunnen doen. Er zijn allerhande restjes aan groenten uit de koelkast in gegaan. Paprika, worteltjes, sjalotjes, knoflook en wat geklutst ei.
Na lekker Wat wokken en tussendoor mān kwast eens lekker langs de ham gehaald te hebben was alles klaar en kon het van de Q en op tafel.
Mijn vrouw had ondertussen nog wat boontjes gemaakt met ui, knoflook, sesamolie, sojasaus en ketjap. Dat kon er lekker bij.
Het vlees was netjes getrancheerd en alles kon mooi op het bordje.
We hebben weer heerlijk gegeten. Hammetje smaakte heerlijk. De 5 spice proef je goed terug. En samen met de zoete glaze is er een fijne balans tussen zoet en zout. Helemaal TOP
Sander nog bedankt dat je afstand wou doen van deze mooie WSM. En aan een ieder die het draadje gelezen en bekeken heeft.
Groetjes Bram.
Laatst bewerkt: