BasBQ
Beef en Steak

Voor de eerste keer koud gerookte zalm.

 
 
 
 

Mike v R

Forum Meubilair
Berichten
10.409
Na de heerlijke zalm van Frits voorbij hebben zien komen,wil ik het ook proberen.
Ik heb 2 stukken zalm gehaald bij de Makro.
koudgerooktezalm007.jpg

koudgerooktezalm008.jpg

En die zet ik in een rub van zout en basterdsuiker.
koudgerooktezalm005.jpg

koudgerooktezalm006.jpg

Ik heb 120g zout,120g zeezout en 160g basterdsuiker gebruikt.
De zalm in stukken gesneden.

koudgerooktezalm010.jpg


En beide stukken ingewreven met de rub.

koudgerooktezalm011.jpg

tweede stuk er bovenop gelegen.
koudgerooktezalm013.jpg

En ingepakt in folie,met een pak appelsap erop voor het gewicht.
koudgerooktezalm014.jpg


De overgebleven stukken ga ik gebruiken voor zalm op een plankje.
Ze liggen nu voor 18 uur in de koeling.

Na 1 uur zag ik al aardig wat vocht.
koudgerooktezalm016.jpg


Na 18uur heb ik de zalm schoongespoeld.
zalm001.jpg

En liggen nu te drogen,in de koeling.
zalm002.jpg


1 van de 2 ga ik bestrijken met whisky.

Vandaag is het rookdag.
De zalm heeft 24uur liggen drogen.

De smoker klaarmaken.
Rookmot van whisky oaks.
zalm1001.jpg
zalm1002.jpg

zalm1003.jpg

En roken maar.
zalm1005.jpg

zalm1007.jpg

Zalm erop.
zalm1008.jpg
zalm1009.jpg

zalm1011.jpg


Ik ga voor 8 uurtjes roken,een volle CSG

Hij rookt lekker.
zalm2001.jpg

En de zalm heeft +_ 8 uur gerookt.
zalm2004.jpg
zalm2009.jpg

zalm2008.jpg
zalm2006.jpg


Zalm verpakt,paar in de koeling en de rest in de vriezer.
zalm2010.jpg


Zo ik na 1,5 dag het eerste stuk zalm aan gesneden,en het was Heerlijk.
Smaak en rook precies goed.
2.5 dag later nog een stuk en die was hetzelfde van smaak,dus met 1,5 dag zijn ze goed eetbaar.
zalm3001.jpg

Met en zonder whisky zijn ze heerlijk.

carnavalluuk2012021.jpg

carnavalluuk2012022.jpg

carnavalluuk2012023.jpg
 
Is het verstandig om het vocht af te gieten?
 
Nee, dat is net als bij bacin hetgeen dat je zalm "cured". Gewoon laten liggen en het zout zijn werk laten doen.
 
mooie stukken zalm Mike, zou ik dat roken ook gewoon op een gewone bbq kunnen doen?
 
Oke bedankt dennis.

Leo dat moet wel kunnen met een cold smoker.
Ze gebruiken ook wel eens een kartonnen doos,of een houten kist.
 
Ziet er goed uit Mike!
Het vocht gewoon laten zitten, je kan de zalm wel af en toe keren.
 
Mike v R zei:
Oke bedankt dennis.

Leo dat moet wel kunnen met een cold smoker.
Ze gebruiken ook wel eens een kartonnen doos,of een houten kist.

oke, dank je wel, lijkt me wel leuk om ook eens mee te gaan experimenteren
 
Heb het idee dat een CSG zelfs beter werk in een ketel dan de WSM omdat er minder inhoud in een ketel zit dan bij een WSM waardoor de rook geconcentreerder is.
 
Na 18uur heb ik de zalm schoongespoeld.
zalm001.jpg

En liggen nu te drogen,in de koeling.
zalm002.jpg


1 van de 2 ga ik bestrijken met whisky.
 
Ziet er nu al lekker uit! Ik ben heel benieuwd..
 
Vandaag is het rookdag.
De zalm heeft 28uur liggen drogen.

De smoker klaar maken.
Rookmot van whisky oaks.
zalm1001.jpg
zalm1002.jpg

zalm1003.jpg

En roken maar.
zalm1005.jpg

zalm1007.jpg

Zalm er op.
zalm1008.jpg
zalm1009.jpg

zalm1011.jpg


Ik ga voor 16uurtjes roken
 
Mooi hoor! Ben benieuwd naar je eindresultaat!
 
Ik had vanmiddag al besloten niet langer te wachten en heb de CSG besteld...
Nu, na deze foto's voel ik me gesterkt in mijn impulsaankoop... En morgen wordt het vast n?g beter..
 
Hoelang blijft zo'n CSG eigenlijk smeulen? 16 uur lijkt me wel erg lang. En geeft dat waxinelichtje geen smaak af aan de vis of haal je het weg zodra de houtmot goed smeult? 

Mooi project trouwens.
 
16 uur ga ik niet redden denk ik,zit nu op de helft.
Dus dat word 12uur denk ik.

Het waxinelichtje haal je weg zo gouw het smeult.
 
Terug
Bovenaan Onderaan