BasBQ
Beef en Steak

The Bastard VX - Jullie ervaringen?

Bedankt voor de tip, Rdj.
Had deze video gezien (en de vele reacties eronder).

Verschil zit hem vooral in de opstarttijd, maar geloof dat hij de test daarna nog eens opnieuw gedaan had en de verschillen dan kleiner waren.
Daarnaast vermoed ik dat de VX beter is dan de Urban? Dus opnieuw nog eens kleinere verschillen met BGE?
Weet dat met een bge de temperatuur sneller weer terug kan krijgen dan bij een bastard (weet niet hoe dat bij de Vx is) .
Maar de VX is een prachtige Q , en een prima keuze. Succes
 
Persoonlijk denk ik dat de keramiek van alle kamado’s echt niet veel verschil maakt. Natuurlijk de afwerking kan verschillen maar de werking vind ik niet. Nu is bij de VX een andere manier gebruikt waardoor het geheel zwaarder is. Hoe dit zich in de toekomst houdt moet de tijd leren maar ik denk niet dat het minder goed is of minder lang meegaat.

Wat wel verschillend is hoe een leverancier omgaat met klachten. Als ik dat hier zo lees is hoe duurder hoe beter.

Wat in mijn ogen ook heel belangrijk is. Kan ik over 10 a 15 jaar nog gewoon een nieuw scharnier kopen of een passend rooster, kolenmand noem het maar op.

BGE mag dan niet zo innovatief zijn maar wat ze veranderen past ook op alle oudere modellen, vind ik best fijn. Bij andere merken staat er vaak een jaartal bij en is dat iets minder. Nu denk ik niet dat wanneer je een VX koopt er nog veel vernieuwd gaat worden en zal je over 15 jaar nog steeds een scharnier kunnen kopen.

Dit is ook de reden waarom ik eerder schreef dat je gewoon de Kamado moet kopen die jij het beste vindt.

Stel je koopt er een andere omdat iemand daar helemaal lyrisch over is en je vindt het naderhand toch niet zo fijn dan blijf je je daar altijd aan ergeren en dat sucks.

Een barbecue moet bij jouw passen, voldoen aan de gerechten die je maakt en de hoeveelheid bbq sessies goed aankunnen.
Dat iemand anders een andere keuze maakt is niet belangrijk, jij moet er blij mee zijn.

Een vriendin van mij vindt Basterd een geweldige kamado, maar mist de kracht om de deksel op te tillen. Die heeft dus een kamado Joe omdat die echt vederlicht is. Helemaal blij.
Een vriend van mij vindt het leuk om lekker worstjes en sateetjes te grillen, die heeft een Texas grill, helemaal blij mee.

Het mooie is dat het erom gaat dat jij blij bent met je eigen barbecue, dan gebruik je hem ook en geniet je het meeste. Daar draait het toch om.
 
Persoonlijk denk ik dat de keramiek van alle kamado’s echt niet veel verschil maakt. Natuurlijk de afwerking kan verschillen maar de werking vind ik niet. Nu is bij de VX een andere manier gebruikt waardoor het geheel zwaarder is. Hoe dit zich in de toekomst houdt moet de tijd leren maar ik denk niet dat het minder goed is of minder lang meegaat.

Wat wel verschillend is hoe een leverancier omgaat met klachten. Als ik dat hier zo lees is hoe duurder hoe beter.

Wat in mijn ogen ook heel belangrijk is. Kan ik over 10 a 15 jaar nog gewoon een nieuw scharnier kopen of een passend rooster, kolenmand noem het maar op.

BGE mag dan niet zo innovatief zijn maar wat ze veranderen past ook op alle oudere modellen, vind ik best fijn. Bij andere merken staat er vaak een jaartal bij en is dat iets minder. Nu denk ik niet dat wanneer je een VX koopt er nog veel vernieuwd gaat worden en zal je over 15 jaar nog steeds een scharnier kunnen kopen.

Dit is ook de reden waarom ik eerder schreef dat je gewoon de Kamado moet kopen die jij het beste vindt.

Stel je koopt er een andere omdat iemand daar helemaal lyrisch over is en je vindt het naderhand toch niet zo fijn dan blijf je je daar altijd aan ergeren en dat sucks.

Een barbecue moet bij jouw passen, voldoen aan de gerechten die je maakt en de hoeveelheid bbq sessies goed aankunnen.
Dat iemand anders een andere keuze maakt is niet belangrijk, jij moet er blij mee zijn.

Een vriendin van mij vindt Basterd een geweldige kamado, maar mist de kracht om de deksel op te tillen. Die heeft dus een kamado Joe omdat die echt vederlicht is. Helemaal blij.
Een vriend van mij vindt het leuk om lekker worstjes en sateetjes te grillen, die heeft een Texas grill, helemaal blij mee.

Het mooie is dat het erom gaat dat jij blij bent met je eigen barbecue, dan gebruik je hem ook en geniet je het meeste. Daar draait het toch om.
Zo ist……
En dat jij er blij mee bent , 😄
 
Het zal jullie niet verbazen: mijn VX is besteld! :cool:

Heb met enkele specialisten kunnen spreken die regelmatig workshops geven op de verschillende merken en één had thuis ook de VX.
Zoals Frits al aanhaalde is het verschil in de keramiek zelf erg klein. BGE heeft het allerdunste keramiek, waardoor de reactietijden wat sneller zijn. Ook het bakproces zou bij BGE wat degelijker (en langzamer) gebeuren.

Bij de VX is de vuur-basket onderin net héél dik. Dat heeft ook voordelen, zei men: eens op temperatuur blijft hij heel erg stabiel en de kans op breken is erg klein door de 5 componenten-opstelling (zoals bij KJ).

Of hij trager terug te brengen is van hoog naar laag, dat weet ik nog niet. Ik denk dat je dit scenario ook het minste zal volgen in de praktijk, maar goed, ik ben wel erg benieuwd....

Maar de opstarttijd is top (20min en dus vergelijkbaar met andere merken) op voorwaarde dat je het deksel bij het aansteken even open laat zodat er extra veel zuurstof bij het vuur kan, deze techniek zag ik al eerder op YouTube. Kunnen jullie dit bevestigen of is dit snel opstoken net schadelijk voor je keramiek? Ook van low (100 graden) naar afgrillen (200-250 graden) is een kwestie van enkele minuten, verzekerde men me.

Klinkt dit geloofwaardig en bekend voor de andere VX-eigenaars hier? Vul gerust aan met jullie bevindingen.

Binnenkort hand-on ervaringen. Kijk er naar uit!
Bedankt alvast voor jullie reacties en vurig enthousiasme ;)
 
Gefeliciteerd met je mooie aankoop 👍🏻.
 
Maar de opstarttijd is top (20min en dus vergelijkbaar met andere merken) op voorwaarde dat je het deksel bij het aansteken even open laat zodat er extra veel zuurstof bij het vuur kan, deze techniek zag ik al eerder op YouTube. Kunnen jullie dit bevestigen of is dit snel opstoken net schadelijk voor je keramiek? Ook van low (100 graden) naar afgrillen (200-250 graden) is een kwestie van enkele minuten, verzekerde men me.
Snel opstoken is geen probleem. In ieder geval niet met mijn KJBJ. Snel opstoken voor afgrillen is meer afhankelijk van je brandstof hoe snel dat gaat. Natuurlijk ook zuurstof toevoer. En de temperatuur van het keramiek maakt ook niet uit voor afgrillen, wel de temperatuur van het eventuele gietijzer/speksteen waar het vlees op komt natuurlijk.
 
Gefeliciteerd met je aankoop!
Ik heb je draadje eens gevolgd en jij kunt ondertussen je master in bbq,s wel gaan halen.
Echter ben je uiteindelijk zelf de sterkste of zwakste schakel in t geheel.
Je zult uiteindelijk zelf moet beoordelen of je vlees of kip of wat dan ook naar je zin is.
Heb hier vele mensen gezien die met een “simpele Q”de lekkerste gerechten maken.
Kortom laat de theorie ook een beetje liggen en ga gewoon lekker aan de gang en ontdek👍
 
Gefeliciteerd met je aankoop. Ben erg benieuwd naar je ervaringen. Je hebt goeie research gedaan en een weloverwogen keuze gemaakt. Dat is het belangrijkste. Uiteindelijk moet je zelf met de barbecue leren werken.

Wat betreft opwarmen. Ik, met een Bastard Large, start altijd op met het deksel dicht en de topvent er helemaal af. Zo gaat de warmte ook gelijk in het keramiek zitten. Heel veel langer dan met het deksel open duurt dat niet. Ook vind ik dit fijn wanneer ik bijvoorbeeld mijn speksteen mee wil opwarmen, want die heeft dan minder kans op scheuren.

Ik steek de houtskool trouwens aan met een one minute lighter. Op een of meerdere plekken, afhankelijk van hoe heet ik hem wil hebben.
 
Bedankt voor jullie ervaringen en tips!

Het marktonderzoek (opzoeken, vergelijken, wikken en wegen) kan nu inderdaad plaatsruimen voor de praktijk en de ontdekkingsfase. Het vuur leren temmen, lekkere vleesstukken uitproberen met tal van rubs en bereidingen... Kan niet wachten! 😁

PS: over die speksteen heb ik al veel positiefs gehoord, maar welke gebruik je precies op je Bastard Large? Ik weet dat KJ dit accessoire heeft (in halve maan), maar dacht dat het niet compatibel was met andere merken...
 
PS: over die speksteen heb ik al veel positiefs gehoord, maar welke gebruik je precies op je Bastard Large? Ik weet dat KJ dit accessoire heeft (in halve maan), maar dacht dat het niet compatibel was met andere merken...
De speksteen kun je gewoon op je rooster leggen.
 
Ik gebruik de halve maan. Die past gewoon op het accessoire rek op de hoogste en laagste stand. Al is het net aan en moet je dan een beetje voorzichtig werken.

Je kunt er, zoals eerder genoemd, ook gewoon een half rvs rooster onder leggen als je wat meer stabiliteit wilt.

Voordeel van de speksteen vind ik vooral dat de warmte zeer goed wordt vastgehouden (beter dan gietijzer) en je hebt er vrijwel geen onderhoud aan.

Nadeel is dat het een stuk langer duurt voor de hitte er goed in zit. Maar gebruik hem bij een reverse sear gewoon als deflected steen, 2 vliegen in één klap.
 
Goed om weten dat die halve maan speksteen van KJ compatibel is, daar gaan we later eens mee aan de slag.

Eerste ervaringen met de VX zijn alvast positief, al raden ze op de site van The Bastard aan om tijdens het inbranden de eerste 3x langzaam op te bouwen en niet boven de 200 graden te gaan, wat ik probeer te respecteren. Kan me inbeelden dat niet iedereen dit geduld kan opbrengen :) De temperatuur laat zich overigens erg goed regelen, ben een tevreden klant tot nog toe.

Stel dat je je kamado in de winter tijdens koude en vochtige periodes gebruikt, moet je dan (extra) opletten om niet te snel van 0 naar 300 graden te stoken? Verwarm je dan best in trapjes om de keramiek te sparen of valt dat allemaal best mee eens hij ingebrand is?

Eén klein dingetje: het onderste deel van de top vent draait sinds de 2e sessie soms mee met het bovenste deel. Wellicht door vetaanslag ofzo. Is daar een handige oplossing voor? Moet je de top vent eigenlijk ook "seasonen" met olie tegen roesten?
 
Nee die topvent heeft al een season laagje. En heb je die topvent dan wel goed aangedrukt? De mijne zit wat dat betreft muurvast. Zelfs als ik het bovenste gedeelte vol met vettige toestand probeer te draaien.
 
Stel dat je je kamado in de winter tijdens koude en vochtige periodes gebruikt, moet je dan (extra) opletten om niet te snel van 0 naar 300 graden te stoken? Verwarm je dan best in trapjes om de keramiek te sparen of valt dat allemaal best mee eens hij ingebrand is?
Ik stook m'n bastard altijd gewoon op dezelfde manier op. Ongeacht het weer.
Het duurt toch altijd wel een half uurtje voordat de warmte echt goed in het keramiek begint te trekken.

Ik kan me voorstellen dat als je een starter vol withete kolen in een koude bbq gooit, dat het wat gevaarlijker is voor je keramiek. Maar die gebruik ik niet ;)
 
Bij mij is de keuze gevallen op een bastard large en dan mischien de urban omdat ik dat kleurtje erg mooi vind.
Hoe groot is de kans dat gaandeweg de herfst/winter de prijzen nog zouden dalen?
Of zou dat stabiel blijven?zonde als je nu besteld en over twee maanden de prijzen nog wat verder omlaag gaan
 
Bij mij is de keuze gevallen op een bastard large en dan mischien de urban omdat ik dat kleurtje erg mooi vind.
Hoe groot is de kans dat gaandeweg de herfst/winter de prijzen nog zouden dalen?
Of zou dat stabiel blijven?zonde als je nu besteld en over twee maanden de prijzen nog wat verder omlaag gaan
Ik kan je uiteraard geen garanties geven, maar over het algemeen zijn de aanbiedingen bij de tuincentra alleen in deze periode. Om ruimte te maken voor de kerstspullen.
Alles aan bbq spullen wat over blijft wordt volgens mij opgeslagen en volgend seizoen weer voor de volle pond verkocht.
 
Bij mij is de keuze gevallen op een bastard large en dan mischien de urban omdat ik dat kleurtje erg mooi vind.
Hoe groot is de kans dat gaandeweg de herfst/winter de prijzen nog zouden dalen?
Of zou dat stabiel blijven?zonde als je nu besteld en over twee maanden de prijzen nog wat verder omlaag gaan
Ik heb het idee dat de prijzen allemaal marktconform zijn, en wat dit jaar niet weggaat. Dat verkoopt men volgend jaar wel weer. Ik zou wel gewoon diverse verkooppunten in de gaten blijven houden, heel soms tref je wel eens een gelukje!
 
Laatst bewerkt:
En Black Friday is ook een kans om mooie kortingen te scoren.
 
Terug
Bovenaan Onderaan