BasBQ
Beef en Steak

Shortribs aan het spit.

 
 
 
 
 

Bram

Gerijpt
Berichten
4.966
Beste BBQgenoten.
Het werd weer eens tijd voor een draadje. Op het YT kanaal van PitmasteX zag ik zijn sidekick Morris beefribs aan het spit maken. Dat sprak mij direct aan. Mede omdat het spitje hier alweer een tijde niet gebruikt is. En er nog een stel Ierse Shortribs in de vriezer lag. Lekker wat koolsla uit eigen tuin en wat aardappel wedges voor erbij. Dat klinkt iig als een succes. Of dat ook zo uitgepakt is gaan jullie zo zien/lezen šŸ˜Ž

Avond van tevoren de Shortribs in de drybrine gezet. Ook het vet kruislings ingesneden en het membraan aan de achterzijde verwijdert.

A63F7751-4B22-42DB-ACCE-E5A7ED61BDBF.jpeg

8CC4A176-77E8-4432-A4DE-918F0B883EB7.jpeg


Zaterdag ochtend begonnen met de oogst van een paar volgroeide spitskolen. Deze schoon maken en met de nodige ingrediƫnten mixen tot een mooie koolsla. Deze kon lekker samen intrekken voor de avond.

173F9D63-C9F8-4663-8990-B4D039A5D5F4.jpeg

8F56750D-5604-4827-8B41-7E796B14C455.jpeg

452F8EA4-1D95-4009-A80B-3719A759F2FD.jpeg


Nu dit allemaal klaar stond kon ik nog even wat laatste dingen aan de voortuin afronden. Plantjes zijn geplant. En de boomschors verdeeld. Helemaal klaar voor de zomer. @mrooding was benieuwd hoe het geworden was. Dus hierbij de plaatjes van de ā€œvlindertuinā€ volgens de ontwerpster.

A6D05A2C-7DE6-4212-B1EB-BB8D207DFEA1.jpeg

8668F095-05AA-46DE-8C2F-C336D8EFB751.jpeg


Genoeg zweverig gedaan. Op naar de BBQ om mā€™n reputatie te redden. Het was ondertussen half vier. Het vuur in de weber mocht aan. En de Shortribs aan het spit geregen. Vooraf nog wat peper en knoflookpoeder over de ribs gestrooid. Volgens recept zouden ze 2u nodig hebben om op 92gr kern te komen. Ik ben benieuwd. Daar gaan ze.

3365082F-A82F-4FB2-8AF1-A7BC9C437B02.jpeg


Dat ziet er wel heel gaaf uit. Lekker wat blokjes eik er bij voor wat rook. Geen id wat de temp in de Q is. Ik gok ergens rond de 150-170gr.
Na een uurtje even spieken. Kijken hoe de ribs het doen.

300E0FE6-31F4-4DBB-ADDF-AEDFC0D59388.jpeg


Dat ziet er al veelbelovend uit. Het vet bubbelt lekker weg. Het vlees kleurt mooi. Even te temp checken En die zat gemiddeld op de 75gr. Deksel weer dicht. En lekker laten draaien die handel. Na een halfuurtje nog eens kijken. Dit ivm de aardappels. Die hebben ongeveer 30 min nodig. Dat zou nu prima aan kunnen sluiten. Ribs zijn nu tegen de 85gr. Dat gaat redelijk snel. Aardappels kunnen er op. Helaas geen fotoā€™s van. Maar dat hebben jullie geloof ik wel eens vaker gezien.
Na bijna 2u aan het spit was de kern 92-95gr kern. Op een aantal plekken geprikt en het vlees was boter mals. En zag er super uit. de botjes laten al een beetje los zelfs.

3C5854B4-7F9E-426C-8B57-D6EB4934CBCF.jpeg


Ondertussen waren de aardappels klaar. De koolsla is mooi samen gesmolten. Dus konden we aan tafel.

8FB56978-F012-4C21-8991-1A9234634D00.jpeg

172FDF4F-0352-4C19-B320-B7566C4D0CD6.jpeg

0D246735-46AD-404E-8BFE-46FBD5A9E52D.jpeg

0A40C646-7DB7-40B2-A9BE-4CEA9C6AF1FF.jpeg

C408C4BC-DBE2-4683-902D-E14D4D2766FA.jpeg


OMG dit schreeuwt BBQ. Het vlees is vergelijkbaar met de Easterwood ribs van Frits. Mooi mals. Maar toch een bite. Het viel zo van het bot af, maar toch nog dat extra beetje structuur. Heerlijk sappig en vol van smaak. Voor mij de beste Shortribs die ik tot nu toe gehad heb. En hoe mooi is het, binnen 2u Shortribs op tafel. TOP

Gelukkig was er ook nog een ribje over voor de lunch van zondag. Eindelijk een reden om mā€™n mini DO eens uit de verpakking te halen. Lekker smoren met een teentje knoflook en een wat halve uiringen. Klein klontje boter erbij en gaan.

B2EFA0ED-2D2E-452F-A21E-18C27D1C7BBE.jpeg

FB74287E-0A74-4EB8-B8C0-8617DBD50718.jpeg


En dan lekker low en slow op de Q. 120gr indirect. Voor een paar uurtjes.

D6C9A135-2ACF-4160-B8AD-81D16E9A9D0E.jpeg


Tegen de lunch was het vlees helemaal los gesmoord. En viel het zo uit elkaar. Tijd om op het broodje te gaan en nog eens na genieten van een weekend BBQ.

D000872C-706E-4EEF-BAC3-E612450808E8.jpeg

1535A4CA-B6D9-4FAB-8ABA-0BF9591234D5.jpeg


Het was weer een heerlijk weekendje BBQ met een heerlijk paar maaltjes.
Bedankt voor het lezen en kijken.
Bram.
 
Laatst bewerkt:
Morrisson krijgt in de comments van de video een hoop stront over zich heen, duidelijk van puristen die het nog niet hebben geprobeerd.
Deze gaat zeker op de lijst!
 
  • Wow
Waarderingen: Bram
Heerlijk, zelfs ā€œthe day afterā€ er van genoten.
Mooi gedaan weer. šŸ˜‹šŸ˜‹
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Weer zoā€™n mooi verslag waarvan het water me in de mond loopt!
Ziet er inderdaad heerlijk uit, en mooie oplossing voor de day after
De tuin ziet er trouwens ook piekfijn uit zo
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Morrisson krijgt in de comments van de video een hoop stront over zich heen, duidelijk van puristen die het nog niet hebben geprobeerd.
Deze gaat zeker op de lijst!

Dat is triest. Ik vind zijn creaties (geen id of hij ze zelf bedenkt) altijd wel leuk. Nou ben ik zelf ook redelijk purist. Maar niet te beroerd om eens dingen uit te proberen.
 
BrammetjeBaas, wat heerlijk weer wat moois van je te zien en wat fijns van je te lezen. Heerlijk!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Dat ziet er heerlijk uit zeg. Mooi verslag ook weer. Ik heb ook nog shortribs in de vriezer liggen, die ga ik ook zeker aan het spit proberen na het lezen van je verslag.
Ook een mooie creatie zo de day after. Top weekend zo!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Mooi verslag , man.Mooie foto's, ik blijf het jammer vinden dat je op het eind zo weinig vlees overhoudt
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
3 woorden: Fan tas tisch

Ideaal zo deze manier voor short ribs zo te zien!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Mooi verslag! Ziet er erg lekker uit.
(Die tuin ontwerpster had jou goed door, vlinder tuin, er zullen inderdaad nog wel wat bavette's en varkenshazen gevlinderd worden om uiteindelijk gevuld op de Q te belanden)
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Mijn short ribs liggen nu in de koelkast te ontdooien. Ik wou ze eerst op de traditionele manier bereiden. Maar jouw post heeft me over de streep getrokken om het ook op het spit klaar te maken.
Alleen het nachtje dry-brinen gaat 'm niet worden.
Ik ben benieuwd.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Heerlijke bijdrage. Leuk om deze manier van bereiden te zien en helemaal geweldig om te weten dat het dus ook sneller kan.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Terug
Bovenaan Onderaan