- Berichten
- 1.184
Het is al een tijdje stil geweest van mijn kant uit. De afgelopen 2 maanden waren een gekkenhuis op het werk. En als je (zoals ik) van je werk je hobby hebt gemaakt en altijd voor de volle 100% voor iets gaat.... Dan is het 'thuiskantoor' - wat al 7 maanden lang duurt - een dodelijke combinatie als het gaat om een goede "work/life balance". Die balans was ff zoek... Dus heb ik mezelf voorgenomen om het iets rustiger aan te gaan doen: Meer ritme, meer rust en meer tijd voor de andere hobbies waar ik enorm van geniet. Het is natuurlijk geen verrassing dat koken hier één van is! Dus niet alleen koken om mezelf en mijn gezin in leven te houden
Maar lekker experimenteren. Soms is het gezin daar wat minder blij mee... Maar dit experiment was gelukkig goed geslaagd; Een goede comeback! ;-)
Dit weekend dus dat groene monster en die kolen afgestoft voor de nieuwe opdracht. Het onderwerp van @knubbe vond ik vanaf het begin erg interessant. Gelukkig bevinden wij ons in de luxe positie dat wij ons nooit zorgen hoeven te maken over ons eten op tafel. En als ik heel eerlijk kijk naar onze maandelijkse boodschappenkosten en de gemiddelde prijs per maaltijd, klonk voor mij 2.50 EURO als een gigantische uitdaging. En laat juist een gigantische uitdaging net zijn waar ik van hou!
Ik kwam al snel op een idee: een soepje van de Q met een kaas-uienbrood van de Ooni pizza-oven! Beiden compleet nieuwe ervaringen. Pizza's uit de Ooni heb ik inmiddels onder de knie. Brood zou de eerste keer worden. Vroeger, toen ik nog bij mijn ouders woonde, heb ik een periode gehad dat ik enorm veel bakte. Kaas-uienbrood passeerde daar regelmatig de revue. Het exacte recept kende ik niet meer dus met wat zoeken kwam ik uit op dit recept.
Het bakken van brood in de Ooni leverde wel een hoop vragen op. Het recept vroeg om 30 minuten baktijd en normaliter maak ik de pizza's in 60 seconden klaar op enorm hoge temperatuur. Krijg ik de temperatuur wel gematigd onder controle? Zorgt de enorme vlammenzee niet voor een pikzwarte buitenkant voordat de binnenkant überhaupt gaar is? etc. Om wat antwoorden voor mezelf te krijgen, bakte ik gisteren eerst een testbroodje. Ik had de steen op ~280 graden gekregen en probeerde de vlammen te bedwingen door de schoorsteen toe te knijpen. Het brood kreeg ik natuurlijk met geen mogelijkheid op de schep dus besloot ik om hem te bakken met het velletje bakpapier waar hij op lag. In mijn achterhoofd bleef de vraag of het bakpapier niet ontzettend hard zou verbranden maar ik had geen andere keus. Dat 'plak'brood kwam er met geen mogelijkheid af.
Na een 2-tal minuten kon ik het bakpapiertje er tussenuit halen en kon ik hem verder bakken. Ik durfde het brood niet te ver naar het midden van de oven te leggen omdat ik bang was dat de vlammen dan nog meer impact zouden hebben.
Na een kleine 20 minunten was het brood klaar. Helaas wel met de 2 lange zijdes zwartgeblakend.
Als eerste poging was ik zeker niet ontevreden maar er was genoeg ruimte voor verbetering! Het brood zelf was verrukkelijk dus het was een kwestie van het vuur de baas worden. Op de website van Ooni las ik dat je het vuur moet proberen te minimaliseren en toch het brood in het midden van de oven moet leggen omdat de vlam dan over het brood heen zou gaan. Bij poging 2 gingen we dat dus zeker proberen!
Tijdens het experimenteren met het brood begon ik ook aan de soep. Ik besloot om het recept voor Knolselderijsoep met walnoten te proberen van @noskos. Knolselderij is heerlijk en nog eens goedkoop ook. Aangezien mijn dutch oven redelijk van formaat is besloot ik de soep maar meteen voor 12 personen te maken.
De Q kwam uit zijn herfstslaapje en tegelijkertijd begon ik aan de 2 knollen
Toen de Q op temperatuur was gingen er 2 stukjes eikenhout op en heb ik indirect de knolselderij plakken op het rooster gelegd. Helaas was de Q net te klein en moest ik de plakjes een beetje creatief stapelen.
Terwijl de plakken lagen te roken begon ik aan de rest van de voorbereiding die, vergeleken met sommige recepten die ik maak, heerlijk simpel was. 3 sjalotten en 6 teentjes knoflook enigszins fijn snijden, 1.8l groentenbouillon, 600ml room en dan ben je er wel!
Na 20-25 minuten waren de plakjes mooi gekleurd en kon de dutch oven er op om alvast op te warmen.
Terwijl de uien en knoflook lagen te stoven in 60g boter begon ik aan het snijden van de knolselderij blokjes.
Tot slot mochten alle blokjes in de pan, samen met de bouillon en room. De schuifjes van de Q even toeknijpen en nu hoppa even lekker laten pruttelen.
Toen de knolselderij helemaal gaar was, heb ik de soep op smaak gemaakt met mierikswortel, citroensap en de kruiden die vermeld staan in het recept van Dennis. Alles even goed blenden en klaar is kees. Natuurlijk een kopje voorgeproefd en we waren allemaal aangenaam verrast door de subtiliteit van de rooksmaak in combinatie met de pittige bite van de mierikswortel. Een erg geslaagde combinatie!
Na een nachtje rusten in de koelkast vond ik het vandaag tijd voor brood poging 2. Een nieuw deegje gemaakt en rijzen maar!
Na de eerste rijs, heb ik een lange rol van het deeg gemaakt dat nogmaals 30 minuten mocht rijzen.
In de tussentijd sneed ik 2 uitjes die ik een aantal minuten in een pannetje liet fruiten. Toen het deeg nogmaals had gerezen, sneed ik het deeg volgens recept in en vormde ik het tot een plat brood. Tijd om te beleggen! Bij de 1e poging vonden we (mijn vriendin en ik) het brood een beetje flauw smaken, dus i.p.v. 5g zout ging er deze keer 8g in. Daarnaast heb ik de tijdens het fruiten van de uien een beetje zout en tijm toegevoegd. Tot slot gingen er chili flakes overheen om ook het brood een beetje pittigheid mee te geven.
Dit belegde lekkernijtje mocht nog een laatste keer 30 minuten rijzen. Tijd voor mij om de Ooni aan te steken. Een half uurtje later was de steen mooi rond de 280 graden en had ik de vlammenzee onder controle. Tijd om te bakken! Wederom het overtollige bakpapier weggesneden en met behulp van de pizzaschep, heb ik het brood in de oven gelegd.
Actiefoto's heb ik helaas niet genomen. Ik was te gefocust om te zorgen dat ik niet dezelfde fouten maakte als gisteren. Ik checkte regelmatig en hoopte dat het niet weer veel te hard zou gaan. Toen ik na een 6-7 minuten het brood omdraaide zag het er al erg mooi uit. Geen zwart randje te bekennen! Na een kleine 20 minuten was het brood overal mooi gekleurd. YES! Missie geslaagd en eindelijk tijd om te smullen.
En dan nu.. de kosten:
Uitgaande van de soep voor 12 personen en het brood voor 4 personen komt de totaalprijs per persoon (uitgaande van 4 personen) op 0.67 euro. Als ik brood voor 12 personen zou maken (wat we nooit van ons leven op krijgen zonder een gigantische afkeer van kaas-uienbrood te ontwikkelen
) zou ik nog steeds maar uitkomen op 1.42 euro per persoon:
Van alle ingredienten is de geraspte kaas verreweg het ingredient wat de prijs snel omhoog jaagt.
De volgende zaken had ik al thuis liggen en heb ik niet berekend: 60g roomboter, 5g gist, 1 teen knoflook, 100ml olijfolie, 2 groentenbouillonblokjes, kraanwater (1.94l), zout, gedroogde tijm en chiliflakes.
Als je alle ingrediënten zou moeten kopen, dan ben je nog best wat kwijt, en dan heb je natuurlijk hoeveelheden die je voor veel meer gerechten kunt gebruiken. Als je puur de hoeveelheden berekent die je gebruikt voor dit recept (zoals in de bovenstaande tabel), dan blijf ik, zelfs met de ingrediënten die ik al thuis had liggen, ruim onder de 2.50 EURO per persoon.
@knubbe: ontzettend bedankt voor deze leuke uitdaging! Ik heb er ontzettend van genoten en tegelijkertijd weer wat leuke nieuwe technieken geleerd.

Dit weekend dus dat groene monster en die kolen afgestoft voor de nieuwe opdracht. Het onderwerp van @knubbe vond ik vanaf het begin erg interessant. Gelukkig bevinden wij ons in de luxe positie dat wij ons nooit zorgen hoeven te maken over ons eten op tafel. En als ik heel eerlijk kijk naar onze maandelijkse boodschappenkosten en de gemiddelde prijs per maaltijd, klonk voor mij 2.50 EURO als een gigantische uitdaging. En laat juist een gigantische uitdaging net zijn waar ik van hou!
Ik kwam al snel op een idee: een soepje van de Q met een kaas-uienbrood van de Ooni pizza-oven! Beiden compleet nieuwe ervaringen. Pizza's uit de Ooni heb ik inmiddels onder de knie. Brood zou de eerste keer worden. Vroeger, toen ik nog bij mijn ouders woonde, heb ik een periode gehad dat ik enorm veel bakte. Kaas-uienbrood passeerde daar regelmatig de revue. Het exacte recept kende ik niet meer dus met wat zoeken kwam ik uit op dit recept.
Het bakken van brood in de Ooni leverde wel een hoop vragen op. Het recept vroeg om 30 minuten baktijd en normaliter maak ik de pizza's in 60 seconden klaar op enorm hoge temperatuur. Krijg ik de temperatuur wel gematigd onder controle? Zorgt de enorme vlammenzee niet voor een pikzwarte buitenkant voordat de binnenkant überhaupt gaar is? etc. Om wat antwoorden voor mezelf te krijgen, bakte ik gisteren eerst een testbroodje. Ik had de steen op ~280 graden gekregen en probeerde de vlammen te bedwingen door de schoorsteen toe te knijpen. Het brood kreeg ik natuurlijk met geen mogelijkheid op de schep dus besloot ik om hem te bakken met het velletje bakpapier waar hij op lag. In mijn achterhoofd bleef de vraag of het bakpapier niet ontzettend hard zou verbranden maar ik had geen andere keus. Dat 'plak'brood kwam er met geen mogelijkheid af.
Na een 2-tal minuten kon ik het bakpapiertje er tussenuit halen en kon ik hem verder bakken. Ik durfde het brood niet te ver naar het midden van de oven te leggen omdat ik bang was dat de vlammen dan nog meer impact zouden hebben.
Na een kleine 20 minunten was het brood klaar. Helaas wel met de 2 lange zijdes zwartgeblakend.
Als eerste poging was ik zeker niet ontevreden maar er was genoeg ruimte voor verbetering! Het brood zelf was verrukkelijk dus het was een kwestie van het vuur de baas worden. Op de website van Ooni las ik dat je het vuur moet proberen te minimaliseren en toch het brood in het midden van de oven moet leggen omdat de vlam dan over het brood heen zou gaan. Bij poging 2 gingen we dat dus zeker proberen!
Tijdens het experimenteren met het brood begon ik ook aan de soep. Ik besloot om het recept voor Knolselderijsoep met walnoten te proberen van @noskos. Knolselderij is heerlijk en nog eens goedkoop ook. Aangezien mijn dutch oven redelijk van formaat is besloot ik de soep maar meteen voor 12 personen te maken.
De Q kwam uit zijn herfstslaapje en tegelijkertijd begon ik aan de 2 knollen
Toen de Q op temperatuur was gingen er 2 stukjes eikenhout op en heb ik indirect de knolselderij plakken op het rooster gelegd. Helaas was de Q net te klein en moest ik de plakjes een beetje creatief stapelen.
Terwijl de plakken lagen te roken begon ik aan de rest van de voorbereiding die, vergeleken met sommige recepten die ik maak, heerlijk simpel was. 3 sjalotten en 6 teentjes knoflook enigszins fijn snijden, 1.8l groentenbouillon, 600ml room en dan ben je er wel!
Na 20-25 minuten waren de plakjes mooi gekleurd en kon de dutch oven er op om alvast op te warmen.
Terwijl de uien en knoflook lagen te stoven in 60g boter begon ik aan het snijden van de knolselderij blokjes.
Tot slot mochten alle blokjes in de pan, samen met de bouillon en room. De schuifjes van de Q even toeknijpen en nu hoppa even lekker laten pruttelen.
Toen de knolselderij helemaal gaar was, heb ik de soep op smaak gemaakt met mierikswortel, citroensap en de kruiden die vermeld staan in het recept van Dennis. Alles even goed blenden en klaar is kees. Natuurlijk een kopje voorgeproefd en we waren allemaal aangenaam verrast door de subtiliteit van de rooksmaak in combinatie met de pittige bite van de mierikswortel. Een erg geslaagde combinatie!
Na een nachtje rusten in de koelkast vond ik het vandaag tijd voor brood poging 2. Een nieuw deegje gemaakt en rijzen maar!
Na de eerste rijs, heb ik een lange rol van het deeg gemaakt dat nogmaals 30 minuten mocht rijzen.
In de tussentijd sneed ik 2 uitjes die ik een aantal minuten in een pannetje liet fruiten. Toen het deeg nogmaals had gerezen, sneed ik het deeg volgens recept in en vormde ik het tot een plat brood. Tijd om te beleggen! Bij de 1e poging vonden we (mijn vriendin en ik) het brood een beetje flauw smaken, dus i.p.v. 5g zout ging er deze keer 8g in. Daarnaast heb ik de tijdens het fruiten van de uien een beetje zout en tijm toegevoegd. Tot slot gingen er chili flakes overheen om ook het brood een beetje pittigheid mee te geven.
Dit belegde lekkernijtje mocht nog een laatste keer 30 minuten rijzen. Tijd voor mij om de Ooni aan te steken. Een half uurtje later was de steen mooi rond de 280 graden en had ik de vlammenzee onder controle. Tijd om te bakken! Wederom het overtollige bakpapier weggesneden en met behulp van de pizzaschep, heb ik het brood in de oven gelegd.
Actiefoto's heb ik helaas niet genomen. Ik was te gefocust om te zorgen dat ik niet dezelfde fouten maakte als gisteren. Ik checkte regelmatig en hoopte dat het niet weer veel te hard zou gaan. Toen ik na een 6-7 minuten het brood omdraaide zag het er al erg mooi uit. Geen zwart randje te bekennen! Na een kleine 20 minuten was het brood overal mooi gekleurd. YES! Missie geslaagd en eindelijk tijd om te smullen.
En dan nu.. de kosten:
Uitgaande van de soep voor 12 personen en het brood voor 4 personen komt de totaalprijs per persoon (uitgaande van 4 personen) op 0.67 euro. Als ik brood voor 12 personen zou maken (wat we nooit van ons leven op krijgen zonder een gigantische afkeer van kaas-uienbrood te ontwikkelen

Van alle ingredienten is de geraspte kaas verreweg het ingredient wat de prijs snel omhoog jaagt.
De volgende zaken had ik al thuis liggen en heb ik niet berekend: 60g roomboter, 5g gist, 1 teen knoflook, 100ml olijfolie, 2 groentenbouillonblokjes, kraanwater (1.94l), zout, gedroogde tijm en chiliflakes.
Als je alle ingrediënten zou moeten kopen, dan ben je nog best wat kwijt, en dan heb je natuurlijk hoeveelheden die je voor veel meer gerechten kunt gebruiken. Als je puur de hoeveelheden berekent die je gebruikt voor dit recept (zoals in de bovenstaande tabel), dan blijf ik, zelfs met de ingrediënten die ik al thuis had liggen, ruim onder de 2.50 EURO per persoon.
@knubbe: ontzettend bedankt voor deze leuke uitdaging! Ik heb er ontzettend van genoten en tegelijkertijd weer wat leuke nieuwe technieken geleerd.
Laatst bewerkt: