- Berichten
- 12.057
MOINK Balls
Ooit begonnen als een geintje op het BBQ Brethren forum is dit uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Oorspronkelijk mochten voor MOINK Balls alleen maar kant en klare Italiaanse diepvries balletjes gebruikt worden. Ik heb indertijd met Larry Gaian van de BBQ Grail, de bedenker van de MOINK Balls, overlegd of het niet mogelijk was om die balletjes zelf te maken omdat wij die hier niet hebben in Nederland. Larry vond dat prima en zo ontstond de "noskos rule", die zegt dat je je eigen Italiaanse gehaktballetjes mag draaien wanneer er geen kant en klaar alternatief voor handen is
Oh en ja, MOINK schrijf je met hoofdletters!
Ingredi?nten:
voor de balletjes:
750 gram rundergehakt
zakje geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)
1 losgeklopt ei
60 gram gekruid paneermeel
2 eetlepels fijngehakte knoflook
1 theelepel zeezout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
118 ml melk
1 theelepel gedroogde oregano
2 theelepels gedroogde peterselie
300 gram ontbijtspek (2 pakjes AH)
barbecue rub
barbecuesaus (je eigen favoriet, of Larry's recept hieronder)
coctailprikkertjes
Meng de ingredi?nten van de balletjes goed door elkaar en draai er balletjes van die iets kleiner zijn dan een golfbal (ik had ruim 30 balletjes).
Bestrooi de balletjes met barbecue rub.
Wikkel een half plakje ontbijtspek om de balletjes en zet dit vast met een cocktailprikkertje. Zet je MOINK Balls in de koelkast.
Steek je WSM aan en laat hem op temperatuur komen, tussen de 225 F en 250 F (107 C a 121 C). Ik heb voor de MOINK Balls Hickory rookhout gebruikt, maar appel-, of kersenhout is ook erg lekker!
Barbecue de MOINK Balls anderhalf uur en bestrijk ze met barbecuesaus. Laat ze nog een half uur in de smoker en ze zijn klaar!
Je kunt deze ballen natuurlijk ook in een gewone barbecue maken, grill ze dan wel indirect. Omdat je de temperatuur niet zo laag krijgt in een gewone barbecue denk ik dat je dan aan een uurtje tot vijf kwartier wel genoeg hebt.
Larry's Originele Raspberry Balsamic Chipotle Saus
Ingredi?nten:
1 cup frambozen jam, zonder zaadjes
1/4 cup balsamico azijn
3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
chipotles, zaadjes verwijderd en fijngehakt
Bereiding, verwarm alle ingrediënten in een pannetje, zorg dat de jam vloeibaar is.

Ooit begonnen als een geintje op het BBQ Brethren forum is dit uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Oorspronkelijk mochten voor MOINK Balls alleen maar kant en klare Italiaanse diepvries balletjes gebruikt worden. Ik heb indertijd met Larry Gaian van de BBQ Grail, de bedenker van de MOINK Balls, overlegd of het niet mogelijk was om die balletjes zelf te maken omdat wij die hier niet hebben in Nederland. Larry vond dat prima en zo ontstond de "noskos rule", die zegt dat je je eigen Italiaanse gehaktballetjes mag draaien wanneer er geen kant en klaar alternatief voor handen is

Oh en ja, MOINK schrijf je met hoofdletters!
Ingredi?nten:
voor de balletjes:
750 gram rundergehakt
zakje geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)
1 losgeklopt ei
60 gram gekruid paneermeel
2 eetlepels fijngehakte knoflook
1 theelepel zeezout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
118 ml melk
1 theelepel gedroogde oregano
2 theelepels gedroogde peterselie
300 gram ontbijtspek (2 pakjes AH)
barbecue rub
barbecuesaus (je eigen favoriet, of Larry's recept hieronder)
coctailprikkertjes

Meng de ingredi?nten van de balletjes goed door elkaar en draai er balletjes van die iets kleiner zijn dan een golfbal (ik had ruim 30 balletjes).

Bestrooi de balletjes met barbecue rub.

Wikkel een half plakje ontbijtspek om de balletjes en zet dit vast met een cocktailprikkertje. Zet je MOINK Balls in de koelkast.

Steek je WSM aan en laat hem op temperatuur komen, tussen de 225 F en 250 F (107 C a 121 C). Ik heb voor de MOINK Balls Hickory rookhout gebruikt, maar appel-, of kersenhout is ook erg lekker!

Barbecue de MOINK Balls anderhalf uur en bestrijk ze met barbecuesaus. Laat ze nog een half uur in de smoker en ze zijn klaar!
Je kunt deze ballen natuurlijk ook in een gewone barbecue maken, grill ze dan wel indirect. Omdat je de temperatuur niet zo laag krijgt in een gewone barbecue denk ik dat je dan aan een uurtje tot vijf kwartier wel genoeg hebt.
Larry's Originele Raspberry Balsamic Chipotle Saus
Ingredi?nten:
1 cup frambozen jam, zonder zaadjes
1/4 cup balsamico azijn
3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
chipotles, zaadjes verwijderd en fijngehakt
Bereiding, verwarm alle ingrediënten in een pannetje, zorg dat de jam vloeibaar is.