- Berichten
- 290
Ik weet niet of dit de juiste rubriek is, zo niet, dan mag het verplaatst worden. Het is in ieder geval wel "low" gegaan, want het was (relatief) fris en kwam niet boven de 15C uit en "slow", want het duurde een paar uur, maar om nou te zeggen dat het gegaard is...
Gisteren was een perfect weer om kaas koud te roken: waterig zonnetje, temperatuur onder de 15C, relatief weinig wind, en veel wolken. Ik heb m'n rookspiraal gevuld met een mix van rookmot van elzenhout, waar ik een andere rookmot (met kruiden en ui en weet ik veel wat) doorheen had gemengd. Daarna aangemaakt met een brandertje (ik gebruik nooit de waxinelichtjes die erbij geleverd worden want bah, ik wil geen parafine in m'n eten), de luchtinvoer en -afvoer goed geknepen (net genoeg om rook te laten ontstaan en rond te laten gaan) en de kaas (Zaanlander van AH, die was laatst in de aanbieding dus dat kwam mooi uit) een paar uur in de rook laten liggen. Daarna even vacuum getrokken en nu ligt het in de koelkast te rijpen. Over een paar weken gooi ik een paar stukken in m'n koffer op m'n volgende reis. Het is op bestelling gemaakt voor iemand die ik op een conferentie ga zien en ze zeurt er al een jaar om, want sinds ze gerookte kaas van mij op heeft eet ze geen andere rookkaas meer
Gisteren was een perfect weer om kaas koud te roken: waterig zonnetje, temperatuur onder de 15C, relatief weinig wind, en veel wolken. Ik heb m'n rookspiraal gevuld met een mix van rookmot van elzenhout, waar ik een andere rookmot (met kruiden en ui en weet ik veel wat) doorheen had gemengd. Daarna aangemaakt met een brandertje (ik gebruik nooit de waxinelichtjes die erbij geleverd worden want bah, ik wil geen parafine in m'n eten), de luchtinvoer en -afvoer goed geknepen (net genoeg om rook te laten ontstaan en rond te laten gaan) en de kaas (Zaanlander van AH, die was laatst in de aanbieding dus dat kwam mooi uit) een paar uur in de rook laten liggen. Daarna even vacuum getrokken en nu ligt het in de koelkast te rijpen. Over een paar weken gooi ik een paar stukken in m'n koffer op m'n volgende reis. Het is op bestelling gemaakt voor iemand die ik op een conferentie ga zien en ze zeurt er al een jaar om, want sinds ze gerookte kaas van mij op heeft eet ze geen andere rookkaas meer
