- Berichten
- 67
Dag BBQ toppers,
Omdat ik zelf heel erg zoekende was naar de do's en don't's als het gaat om de eerste keer je kamado aansteken en alles wat er bij komt leek het me leuk om een draadje te maken dat dit allemaal samenvat.
Als nieuweling de voor mij meest relevante vragen beantwoord:
Moet je eerst onderdelen voorbereiden voordat je een Kamado aansteekt?
Waar let je op bij de eerste keer aansteken?
Doe het veilig. Zorg ervoor dat er genoeg houtskool in zit en dat er genoeg lucht doorheen kan (airflow). Wees niet bang dat je nieuwe hagelwitte kamado vies wordt. Na 2-3 sessies is hij zwart als roet, daar zul je mee moeten leren leven.
Met of zonder vlees?
Beide kan prima. Let wel even op dat sommige stukken vlees wat meer vaardigheid vereisen. Het zou zonde zijn om bijvoorbeeld een Brisket (c.a. 20 euro de kilo) omzeep te helpen op je BBQ omdat je er nog niet het fijne van weet. Sommige mensen doen eerst een virgin of maiden run om de bbq te leren kennen en de temperatuur onder de knie te krijgen.
Maximum temperatuur eerste keren?
Bij kamado’s wordt gezegd dat je het keramiek moet laten inkomen. De eerste paar sessies niet boven de 250 graden. Anderen betwisten dit echter weer. Baat het niet dan schaad het niet, en low en slow is natuurlijk het lekkerst dus begin daar gewoon mee.
Hoeveel houtskool doe je er in?
De bedoeling is dat je airvents (dat zijn die gaatjes in je firepit) onder de houtskool komen zodat de lucht naar boven kan. Kijk in je bbq om te bepalen hoe hoog de laag tenminste moet zijn. Voor een low & slow sessie kun je met minder houtskool ook prima uit.
Wat heb je minimaal nodig?
Handig zijn houtskool, wokkels, een bbq tang, een lekbakje en een bbq cleaner. Wil je low & slow dan schaf je rookhout aan. Hier een handig lijstje voor rooksoorten bij welk vlees en vis. Voor het preciezere werk kun je gebruik maken van een thermopen
Hoe steek je een kamado aan
vul je houtskool tot boven de luchtgaten van je firepit. plaats 3 aanmaakwokkels verdeeld tussen het houtskool en steek deze aan. Zorg dat je de topvent en je ondervent volledig open hebt staan. Laat de houtskool eerst aanzetten en sluit dan pas de dome. Tutorial met plaatjes hier:
Video hier:
en hier
Recepten
Kun je beter beginnen met vlees of vis?
Afhankelijk van wat je lekker vindt en in huis hebt. In principe kun je beide direct maken. Een speklapje of een kipfilet aan een spiesje is natuurlijk vrij eenvoudig. Wil je 'echt' BBQ-en dan heb je specifieke producten nodig voor specifieke dishes. Zo wil je bij een Pulled Pork bijvoorbeeld een rub hebben, mogelijk een marinade injector, een glace/baste en een thermopen om de kerntemperatuur in de gaten te houden. Zalm daarentegen is het lekkerst van een cederhouten plank. Dergelijke producten moet je dan wel in huis hebben.
Waar vind ik lekkere BBQ recepten?
Er zijn tal van boeken beschikbaar. Ben je meer visueel ingesteld, kijk dan eens op Youtube. Veel BBQ experts hebben hier diverse tutorials met recepten staan. De meest bekende op dit forum is Noskos.
Waar vind ik goede producten
Je vind online en offline een brede verscheidenheid aan boeken. Hoe ze scoren qua populariteit kun je vaak online wel vinden. Belangrijkste bij het uitzoeken van een boek is dat je jezelf een doel formuleert: zoek je een boek voor recepten? Wil je technieken leren? Of wil je gewoon meer over de wereld van bbq leren. Vaak is het het een of het ander. Koop bijvoorbeeld geen Smokey Goodness als je een receptenboek zoekt of een boek van Julius Jaspers als je over BBQ-techniek wilt leren.
Als anderen nog goeie tips & trips voor de ontmaagding van iemand's eerste kamado hebben is dat natuurlijk ook welkom.
Affin, laten we er samen wat moois van maken.
Omdat ik zelf heel erg zoekende was naar de do's en don't's als het gaat om de eerste keer je kamado aansteken en alles wat er bij komt leek het me leuk om een draadje te maken dat dit allemaal samenvat.
Als nieuweling de voor mij meest relevante vragen beantwoord:
Moet je eerst onderdelen voorbereiden voordat je een Kamado aansteekt?
- Gietijzeren topvent / firepit bodem?
- thermometer
- Keramische onderdelen afstoffen
Waar let je op bij de eerste keer aansteken?
Doe het veilig. Zorg ervoor dat er genoeg houtskool in zit en dat er genoeg lucht doorheen kan (airflow). Wees niet bang dat je nieuwe hagelwitte kamado vies wordt. Na 2-3 sessies is hij zwart als roet, daar zul je mee moeten leren leven.
Met of zonder vlees?
Beide kan prima. Let wel even op dat sommige stukken vlees wat meer vaardigheid vereisen. Het zou zonde zijn om bijvoorbeeld een Brisket (c.a. 20 euro de kilo) omzeep te helpen op je BBQ omdat je er nog niet het fijne van weet. Sommige mensen doen eerst een virgin of maiden run om de bbq te leren kennen en de temperatuur onder de knie te krijgen.
Maximum temperatuur eerste keren?
Bij kamado’s wordt gezegd dat je het keramiek moet laten inkomen. De eerste paar sessies niet boven de 250 graden. Anderen betwisten dit echter weer. Baat het niet dan schaad het niet, en low en slow is natuurlijk het lekkerst dus begin daar gewoon mee.
Hoeveel houtskool doe je er in?
De bedoeling is dat je airvents (dat zijn die gaatjes in je firepit) onder de houtskool komen zodat de lucht naar boven kan. Kijk in je bbq om te bepalen hoe hoog de laag tenminste moet zijn. Voor een low & slow sessie kun je met minder houtskool ook prima uit.
Wat heb je minimaal nodig?
Handig zijn houtskool, wokkels, een bbq tang, een lekbakje en een bbq cleaner. Wil je low & slow dan schaf je rookhout aan. Hier een handig lijstje voor rooksoorten bij welk vlees en vis. Voor het preciezere werk kun je gebruik maken van een thermopen
Hoe steek je een kamado aan
vul je houtskool tot boven de luchtgaten van je firepit. plaats 3 aanmaakwokkels verdeeld tussen het houtskool en steek deze aan. Zorg dat je de topvent en je ondervent volledig open hebt staan. Laat de houtskool eerst aanzetten en sluit dan pas de dome. Tutorial met plaatjes hier:
Keramische barbecues: het aansteken
In het eerste artikel in deze serie beginnen we met de eerste stap: het aansteken van de keramische barbecue. Allereerst wordt een keramische barbecue altijd gestookt op houtskool, bij voorkeur grote brokken houtskool; zgn "lump charcoal". Het is belangerijk dat je grote stukken houtskool en...
www.bbqgenootschap.nl
Recepten
Kun je beter beginnen met vlees of vis?
Afhankelijk van wat je lekker vindt en in huis hebt. In principe kun je beide direct maken. Een speklapje of een kipfilet aan een spiesje is natuurlijk vrij eenvoudig. Wil je 'echt' BBQ-en dan heb je specifieke producten nodig voor specifieke dishes. Zo wil je bij een Pulled Pork bijvoorbeeld een rub hebben, mogelijk een marinade injector, een glace/baste en een thermopen om de kerntemperatuur in de gaten te houden. Zalm daarentegen is het lekkerst van een cederhouten plank. Dergelijke producten moet je dan wel in huis hebben.
Waar vind ik lekkere BBQ recepten?
Er zijn tal van boeken beschikbaar. Ben je meer visueel ingesteld, kijk dan eens op Youtube. Veel BBQ experts hebben hier diverse tutorials met recepten staan. De meest bekende op dit forum is Noskos.
Waar vind ik goede producten
- Rubs
- Vlees
- Materiaal
- Digitale thermometer (ikea)
- Ribrack *eigenlijk een pannenhouder maar werkt perfect (ikea)
- Tang voor kolen (ikea)
- Tang voor vlees (ikea)
- Vleesspiezen (ikea)
- Marinadespuit (welkoop)
- Rookhout (Welkoop)
- Lekschaal
- Boeken
Je vind online en offline een brede verscheidenheid aan boeken. Hoe ze scoren qua populariteit kun je vaak online wel vinden. Belangrijkste bij het uitzoeken van een boek is dat je jezelf een doel formuleert: zoek je een boek voor recepten? Wil je technieken leren? Of wil je gewoon meer over de wereld van bbq leren. Vaak is het het een of het ander. Koop bijvoorbeeld geen Smokey Goodness als je een receptenboek zoekt of een boek van Julius Jaspers als je over BBQ-techniek wilt leren.
Als anderen nog goeie tips & trips voor de ontmaagding van iemand's eerste kamado hebben is dat natuurlijk ook welkom.
doe het veilig?
Affin, laten we er samen wat moois van maken.
Laatst bewerkt: