Beef en Steak

Inbranden gietijzer.

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Frits
  • Startdatum Startdatum
Zure producten zoals tomaat zijn inderdaad funest. Als je plantaardige olie hebt gebruikt dan verdwijnt je mooie laagje als sneeuw voor de zon. Ten minste dat is mijn ervaring met een deBuyer wok. Gewoon na elk gebruik een dun laagje olie aan de binnenzijde en roest krijgt geen kans. Uiteindelijk bouwt zich toch een donkere laag op.

Als je een goede laag hebt opgebouwd tasten zure producten deze slechts beperkt aan hoor en zeker niet funest....... als het als sneeuw voor de zon verdwijnt is of je laag niet goed genoeg of heb je tomatensoep een dag of wat in je wok laten staan ;)

EDIT: Google zegt dat je wok van staal is in plaats van gietijzer waar het hier over ging....... dat zou anders kunnen liggen misschien
 
Ik vermijd voorlopig de zure ingrediënten om zo een goede laag op te bouwen. Ik ben benieuwd of zo, in de loop der tijd, een meer zuurbestendige laag ontstaat.
 
Ik vermijd voorlopig de zure ingrediënten om zo een goede laag op te bouwen. Ik ben benieuwd of zo, in de loop der tijd, een meer zuurbestendige laag ontstaat.
Over het gebruik van gietijzer in combinatie met zure ingrediënten en het afwassen van gietijzer met zeep en nog enkele andere aspecten van gietijzer doen er heel wat mythes de ronde.
Hier vind je nog wat meer info en kan je nagaan of mythes kloppen of niet:

https://www.castironcollector.com/myths.php
 
Ik ben er inmiddels achter gekomen dat het allemaal veel minder spannend is dan men soms wil doen overkomen. Ik gebruik de (stalen) pannen en gietijzeren grillplaat gewoon.
 
Ik heb ook een en ander aan gietijzer en heb "gewoon vet" gebruikt maar ik had geen idee wat Crisco is en nog minder waar je het kan kopen ..
De eerste link die ik tegenkwam op Google is deze .. --- Let op 18+ website ---

**** URL verwijderd door het Beheer ***

Of dit nou de bedoeling is .. lijkt me niet helemaal hoe dit spul hier gebruikt word toch ? :unsure: :ROFLMAO: 😇
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Crisco kan je ook gewoon kopen bij de Hanos (daar heb ik het ook gekocht).
Het is inderdaad een smeermiddel dus je kunt ook een baan plastic in je tuin leggen en daarmee insmeren en buikschuiven, als je dat zou willen...
 
Ik heb ook een en ander aan gietijzer en heb "gewoon vet" gebruikt maar ik had geen idee wat Crisco is en nog minder waar je het kan kopen ..
De eerste link die ik tegenkwam op Google is deze .. --- Let op 18+ website ---

**** URL verwijderd door het Beheer ***

Of dit nou de bedoeling is .. lijkt me niet helemaal hoe dit spul hier gebruikt word toch ? :unsure: :ROFLMAO: 😇
Sommige zweren bij Druivenpit olie. Die heb ik gehaald bij de AH en werkt vooralsnog prima bij mijn nieuwe pan en grillplaat. Maar er zullen nog wel meer middeltjes zijn die goed werken en waar je ook andere hobbies mee kunt uitoefenen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Heb van the Bastard een gietijzeren set gekocht. Ik wilde deze gaan coaten maar kwam onderstaande tekst tegen.

Betekent dit dat ik hem gelijk kan gebruiken door er olie of boter in te doen op te warmen op de.kamado en te bakken of is het altijd aan te raden zelf nog een coating aan te brengen?


6485b4753ab6f4b59282d88350c3d552.jpg
 
Heb van the Bastard een gietijzeren set gekocht. Ik wilde deze gaan coaten maar kwam onderstaande tekst tegen.

Betekent dit dat ik hem gelijk kan gebruiken door er olie of boter in te doen op te warmen op de.kamado en te bakken of is het altijd aan te raden zelf nog een coating aan te brengen?


6485b4753ab6f4b59282d88350c3d552.jpg
Ik zou 'm eerst zelf nog inbranden met crisco. Kleine moeite, groot plezier.

Verstuurd vanaf mijn M2102J20SG met Tapatalk
 
Ik zou 'm eerst zelf nog inbranden met crisco. Kleine moeite, groot plezier.

Verstuurd vanaf mijn M2102J20SG met Tapatalk
Als ik je goed begrijp dan wel met warm water even afwassen. Geen zeep om de coating niet kapot te maken.

Dan stap 1 in de oven overslaan? Maar wel inbranden op de BBQ met Crisco? Crisco had ik al wel gehaald ter voorbereiding.
 
Zou ze ook even reinigen en zelf een coating geven.
Ik heb mijn halve manen van the bastard niet behandeld en gewoon beginnen gebruiken, maar ik merk dat er zich nu een wat plakkerige laag op bevindt.
Denk dat de coating die zij doen toch iets anders is dan echt inbranden.

Ga ze binnenkort dan ook eens goed reinigen en inbranden.
 
Als ik je goed begrijp dan wel met warm water even afwassen. Geen zeep om de coating niet kapot te maken.

Dan stap 1 in de oven overslaan? Maar wel inbranden op de BBQ met Crisco? Crisco had ik al wel gehaald ter voorbereiding.
Idd even goed reinigen en dan inbranden in de bbq. Daarna nog een tweede laag, dan kun je er even tegenaan!

Verstuurd vanaf mijn M2102J20SG met Tapatalk
 
Bedankt voor de tips. Ik begin vanaf 0 en maak schoon met Dreft en warm water en volg de instructies uit de openingspost.

De eerste keer branden ook de buitenkant maar ingesmeerd tegen roest.
 
Laatst bewerkt:
Inbranden kan in de oven of in de BBQ.
In de BBQ scheelt rook en stank in huis. Je huisgenoten zijn je dankbaar!!
 
Ik gebruik hier De pan coating van Sonneveld voor..
1x goed verwarmen dan inspuiten en aflaten koelen.. klaar.
 
Ik gebruikte tot nu toe gewoon arachide-olie en crisco. Voor de DO en plancha geen probleem, maar die roosters tussenin is een heel gedoe. Heb dus vorige week spuitbussen gekocht waarvan ik dacht dat het gewoon sprayen was. Maar blijkbaar spoot ik er een gehele laag schuim op. Stond geen werkwijze op de bus, dus ff wachten tot het schuim zou weg trekken, maar dat deed het niet :) . Maar gewoon met een stuk keukenrol erover en alles is netjes ingesmeerd.
 
Pas een plancha en rooster halve maan aangeschaft. Nu aan het inbranden. Wil dit 2 keer doen.

Moet ik de 2e keer het weer laten afkoelen voor een goed resultaat of kan ik na het uur inbranden er gelijk vlees of vis op leggen?
 
Pas een plancha en rooster halve maan aangeschaft. Nu aan het inbranden. Wil dit 2 keer doen.

Moet ik de 2e keer het weer laten afkoelen voor een goed resultaat of kan ik na het uur inbranden er gelijk vlees of vis op leggen?
Persoonlijk zou ik hem nog een keertje laten afkoelen.. (om het hele gedoe goed af te ronden, heb je later profijt van. Maar goed dat is persoonlijk)
Maar als je haast hebt gewoon doen.
 
Neem Dan inderdaad het zekere voor onzekere. Ligt nu een heerlijk visje op.

Als die klaar is doe ik de roosters een 2e ronde en kunnen ze daarna afkoelen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan