- Berichten
- 20.666
Potten en pannen van gietijzer zijn vaak niet ingebrand als je ze koopt. Inbranden of seasonen is belangrijk zodat de pan niet gaat roesten en een anti aanbaklaag krijgt. Inbranden doe je als volgt.
Gietijzer is vaak behandeld met een soort was om roest te voorkomen.
Stap 1 - was de pan met afwasmiddel (dit is de laatste keer dat je je pan mag afwassen met sop)
Zet de pan in de oven van 160 C voor 30 minuten.
Haal het gietijzer uit de oven (met ovenhandschoenen!) en verwijder met een keukenrol het laatste beetje was.
Stap 2 - De pan insmeren met crisco, gebruik hiervoor een siliconen kwastje.
Smeer de Crisco op het gietijzer als het nog warm is, de crisco wordt dan vloeibaar en kan zo beter in de pori?n van het gietijzer komen.
Stap 3 - Verwijder het teveel aan crisco en leg het gietijzer op een warme barbecue van 170?C.
Laat het gietijzer er een uur op staan met de deksel dicht, verwijder het gietijzer nu en veeg het overgebleven crisco weg.
Even laten afkoelen, opnieuw insmeren met crisco en weer een uur op de bbq van 170?C.
Hierna is het gietijzer goed ingebrand en is het klaar voor gebruik.
Onderhoudstips:
Aangekoekte pan schoonmaken met een plastic schuursponsje en gelijk weer invetten. Bij hardnekkig aangekoekt vet kun je ook grof zeezout gebruiken en dat als een soort schuurmiddel gebruiken.
Maak je pan na gebruik zo snel mogelijk schoon met water, liefst als hij nog wat warm is, niet met sop want dat haalt het beschermende laagje weg en moet je het opnieuw inbranden.
Vet hem de eerste tijd na gebruik weer in. Als je eenmaal een mooie laag hebt opgebouwd dan hoeft dat niet meer.
Gietijzer is vaak behandeld met een soort was om roest te voorkomen.
Stap 1 - was de pan met afwasmiddel (dit is de laatste keer dat je je pan mag afwassen met sop)
Zet de pan in de oven van 160 C voor 30 minuten.
Haal het gietijzer uit de oven (met ovenhandschoenen!) en verwijder met een keukenrol het laatste beetje was.
Stap 2 - De pan insmeren met crisco, gebruik hiervoor een siliconen kwastje.
Smeer de Crisco op het gietijzer als het nog warm is, de crisco wordt dan vloeibaar en kan zo beter in de pori?n van het gietijzer komen.
Stap 3 - Verwijder het teveel aan crisco en leg het gietijzer op een warme barbecue van 170?C.
Laat het gietijzer er een uur op staan met de deksel dicht, verwijder het gietijzer nu en veeg het overgebleven crisco weg.
Even laten afkoelen, opnieuw insmeren met crisco en weer een uur op de bbq van 170?C.
Hierna is het gietijzer goed ingebrand en is het klaar voor gebruik.
Onderhoudstips:
Aangekoekte pan schoonmaken met een plastic schuursponsje en gelijk weer invetten. Bij hardnekkig aangekoekt vet kun je ook grof zeezout gebruiken en dat als een soort schuurmiddel gebruiken.
Maak je pan na gebruik zo snel mogelijk schoon met water, liefst als hij nog wat warm is, niet met sop want dat haalt het beschermende laagje weg en moet je het opnieuw inbranden.
Vet hem de eerste tijd na gebruik weer in. Als je eenmaal een mooie laag hebt opgebouwd dan hoeft dat niet meer.