Beef en Steak

De grote kamado zoektocht

 

M_grill

Sprokkelaar
Berichten
42
Hey,

Ik ben, zoals velen hier, al een tijd op zoek naar een Kamado maar ik kom er niet uit. Er zijn inmiddels zo veel aanbieders en ik kan eigenlijk door de bomen het bos niet meer zien. Ik ben op zoek naar een degelijk apparaat waar ik zeker niet in wil leveren op kwaliteit en garantie door er een te kopen bij de gemiddelde bouwmarkt. Daarentegen vind ik de stap om meteen 1500 euro uit te geven aan een KJ ook wel erg groot.

De kamado´s die ik tot nu toe heb overwogen;
1. Kamado Joe Classic 1 - Hier begon de zoektocht maar dan ben ik toch weer zo´n persoon die net dat stapje extra wil maken voor de KJ classic 2 voor de airlift en verbeterde air vent
2. Kamado Joe Classic 2 - Eigenlijk precies wat ik zoek maar vind ik eigenlijk te prijzig
3. Masterbuilt kamado - Lijkt een beetje de sweet spot waarnaar ik op zoek ben maar is niet meer leverbaar
4. Grizzly Grill Large - Ik ben niet bekend met dit merk maar heeft veel overeenkomsten met de KJ Classic 2 voor een stuk zachtere prijs

Alvast bedankt voor de reacties en ik ben natuurlijk erg benieuwd of jullie me kunnen helpen :)
 
Hey,

Ik ben, zoals velen hier, al een tijd op zoek naar een Kamado maar ik kom er niet uit. Er zijn inmiddels zo veel aanbieders en ik kan eigenlijk door de bomen het bos niet meer zien. Ik ben op zoek naar een degelijk apparaat waar ik zeker niet in wil leveren op kwaliteit en garantie door er een te kopen bij de gemiddelde bouwmarkt. Daarentegen vind ik de stap om meteen 1500 euro uit te geven aan een KJ ook wel erg groot.

De kamado´s die ik tot nu toe heb overwogen;
1. Kamado Joe Classic 1 - Hier begon de zoektocht maar dan ben ik toch weer zo´n persoon die net dat stapje extra wil maken voor de KJ classic 2 voor de airlift en verbeterde air vent
2. Kamado Joe Classic 2 - Eigenlijk precies wat ik zoek maar vind ik eigenlijk te prijzig
3. Masterbuilt kamado - Lijkt een beetje de sweet spot waarnaar ik op zoek ben maar is niet meer leverbaar
4. Grizzly Grill Large - Ik ben niet bekend met dit merk maar heeft veel overeenkomsten met de KJ Classic 2 voor een stuk zachtere prijs

Alvast bedankt voor de reacties en ik ben natuurlijk erg benieuwd of jullie me kunnen helpen :)
Alle vier zijn goede kamado's. Zelf heb ik een MB voor een zacht prijsje op de kop kunnen tikken. Maar als ik de prijzen van nu zie dan zou ik voor de KJ1 gaan en de MB laten staan.
Ik weet dat er hier tevreden gebruikers met een Grizzly zijn. Deze lijkt de laatste tijd met een flinke opmars bezig. Prijs kwaliteit verhouding is gewoon goed.

Als ik persoonlijk de keuze nogmaals moet maken zou ik wellicht ook voor een Grizzly gaan. Vooral door de positieve verhalen en de goede prijs kwaliteit verhouding.
 
De pijn van de uitgave ben je alweer vergeten als de kamado in je tuin staat. Als je het uit kan geven zou ik voor KJ2 gaan.

Als je het niet ui wil geven is de KJ1 een prima optie. Je kan de vernieuwde topvent ook los kopen en die erop zetten.

Succes met de zoektocht.
 
De KJC1 wil je een stapje verder, maar je overweegt dan wel de MB? De MB is een KJC1 in het zwart met iets minder opties.
 
Als je het kan betalen zou ik inderdaad voor de KJC2 gaan. Anders kun je ook kijken of bijvoorbeeld de Intratuin een showroommodel heeft staan, heb ik ook gedaan vorig jaar rond deze tijd, 1150 euro. Geen moment spijt van gehad.
 
Als je het kan betalen zou ik inderdaad voor de KJC2 gaan. Anders kun je ook kijken of bijvoorbeeld de Intratuin een showroommodel heeft staan, heb ik ook gedaan vorig jaar rond deze tijd, 1150 euro. Geen moment spijt van gehad.
Qua showroommodellen zal het op geluk moeten aankomen ben ik bang, of zijn er websites die showroom modellen verkopen?

Bedankt voor alle reacties! Ik merk dat ik het gewoon lastig vind te beoordelen of de premium kamado het voor mij 'waard' is, wat is precies de meerwaarde tov de goedkopere merken?
 
Qua showroommodellen zal het op geluk moeten aankomen ben ik bang, of zijn er websites die showroom modellen verkopen?

Bedankt voor alle reacties! Ik merk dat ik het gewoon lastig vind te beoordelen of de premium kamado het voor mij 'waard' is, wat is precies de meerwaarde tov de goedkopere merken?

Ze doen allen wat ze moeten doen en denk niet dat je veel verschil in de smaak gaat hebben.
Hetgeen ik ervan al gelezen heb is dat sommige merken andere keramiek maken of ze anders afbakken.

Hetgeen de echte grote verschillen zijn vooral de garantievoorwaarden en de ondersteuning. Goedkopere merken hebben vaak maar 2 tot 5 jaar garantie en de duurdere merken 'levenslange' (lees 25 jaar) garantie.

Wat me zelf betreft, vind ik deze 2 zaken zeer belangrijk, maar ook vond ik de KJ Classic 1 al puik uitgerust ten opzichte van andere. Ik wist niet wat ik eraan wilde geven en was ook het goedkoopste aan het zoeken totdat ik eens werd uitgenodigd door een dealer van KJ en de goede uitleg kreeg.

Ik stond op het punt om een Outr XL te kopen. https://www.outr.be/nl/producten/119/kamado/xl-60
En zie net dat ze zelfs al een XXL hebben voor de prijs waarvoor je normaal een KJC1 hebt.
 
Ze doen allen wat ze moeten doen en denk niet dat je veel verschil in de smaak gaat hebben.
Hetgeen ik ervan al gelezen heb is dat sommige merken andere keramiek maken of ze anders afbakken.

Hetgeen de echte grote verschillen zijn vooral de garantievoorwaarden en de ondersteuning. Goedkopere merken hebben vaak maar 2 tot 5 jaar garantie en de duurdere merken 'levenslange' (lees 25 jaar) garantie.

Wat me zelf betreft, vind ik deze 2 zaken zeer belangrijk, maar ook vond ik de KJ Classic 1 al puik uitgerust ten opzichte van andere. Ik wist niet wat ik eraan wilde geven en was ook het goedkoopste aan het zoeken totdat ik eens werd uitgenodigd door een dealer van KJ en de goede uitleg kreeg.

Ik stond op het punt om een Outr XL te kopen. https://www.outr.be/nl/producten/119/kamado/xl-60
En zie net dat ze zelfs al een XXL hebben voor de prijs waarvoor je normaal een KJC1 hebt.

Ik ben het met je eens dat ik het belangrijke zaken vind. Ik vroeg me wel af of je geen last hebt dat bij het openmaken de airvent bovenin dichtvalt bij de KJ Classic 1?
 
Verschil zit in de keramiek, garantie en de opties. Keramiek is betere kwaliteit bij KJ, BGE en Primo. Het zit hem dan in de thermische eigenschappen. Dat is deels de reden dat ze duurder zijn. Of het veel uitmaakt in het eindresultaat valt te bezien hoor, tot nu toe heb ik er alleen anekdotisch bewijs van gezien. Maar dat kan natuurlijk ook komen door het prijsverschil 😉.

Grizzly grill is een zogenaamde auplex kamado, deze wordt onder verschillende namen aangeboden maar zijn in wezen dezelfde kamado’s (grill guru, keij, outr etc…). Die komen allemaal uit dezelfde chinese fabriek.
 
Ik ben het met je eens dat ik het belangrijke zaken vind. Ik vroeg me wel af of je geen last hebt dat bij het openmaken de airvent bovenin dichtvalt bij de KJ Classic 1?
Deze blog van Noskos heeft een simpele oplossing voor dat verschuiven van de margrietschijf.

 
Hm dan begin ik toch te neigen naar de KJ classic 1 om toch de zekerheid in kwaliteit/garantie te hebben maar niet meteen de hoofdprijs. Ik heb me alleen in de winkel nog laten vertellen dat ik de dichting van de rand van de 1 jaarlijks moet vervangen en dit bij de classic 2 door de fiberglass rand niet nodig is, iemand hier ervaring mee?
 
Ik heb er geen ervaring mee maar als het vilt vervangen moet worden kan je het ook vervangen voor fiberglas.
 
Ik ben het met je eens dat ik het belangrijke zaken vind. Ik vroeg me wel af of je geen last hebt dat bij het openmaken de airvent bovenin dichtvalt bij de KJ Classic 1?

Daar heb ik geen last van omdat dit dichtvallen simpel op te lossen is. De 2 schroeven los, de moeren een beetje buigen en alles terug in mekaar.

Die topvent van de C2 en hoger heeft nog steeds problemen met afbladerende verf. Zodra dat probleem opgelost is, koop ik deze mss erbij.

Enige echte meerwaarde van de C2 vind ik het scharnier. Maar tot nu toe mis ik het niet.
 
Hm dan begin ik toch te neigen naar de KJ classic 1 om toch de zekerheid in kwaliteit/garantie te hebben maar niet meteen de hoofdprijs. Ik heb me alleen in de winkel nog laten vertellen dat ik de dichting van de rand van de 1 jaarlijks moet vervangen en dit bij de classic 2 door de fiberglass rand niet nodig is, iemand hier ervaring mee?
Hangt er vanaf wat sessies je doet. Ik heb mijne nu een jaar ongeveer en bak 1 x per maand pizza’s en het vilt is nog top. Hoe heter de sessies, hoe sneller vervangen. Ik las iets van 3 jaar bij normaal gebruik.
Die fiberglass kost €109 en als mijn vilt versleten is, plaats ik gewoon de upgrade.
 
Goede punten inderdaad om het vilt uiteindelijk te vervangen voor fiberglass & de vent handmatig te maken zodat die niet meer dichtvalt. Ik denk dat de zoektocht kan beginnen naar de KJ classic 1, is er nog enige kans op een leuke deal (bijv. inclusief wat accesoires)?
 
Verschil zit in de keramiek, garantie en de opties. Keramiek is betere kwaliteit bij KJ, BGE en Primo. Het zit hem dan in de thermische eigenschappen. Dat is deels de reden dat ze duurder zijn. Of het veel uitmaakt in het eindresultaat valt te bezien hoor, tot nu toe heb ik er alleen anekdotisch bewijs van gezien. Maar dat kan natuurlijk ook komen door het prijsverschil 😉.

Grizzly grill is een zogenaamde auplex kamado, deze wordt onder verschillende namen aangeboden maar zijn in wezen dezelfde kamado’s (grill guru, keij, outr etc…). Die komen allemaal uit dezelfde chinese fabriek.

Ik zou vooral afgaan op de specificaties die voor jou belangrijk zijn en letten op de garantievoorwaarden.

Er zit aanzienlijk verschil (optisch) tussen de soort keramiek dat KJ en BGE gebruikt. Merken zeggen uiteraard allemaal dat hun keramiek het beste is, maar dat is lastig objectief te beoordelen. Een Kamado waarop een goede garantie wordt gegeven (zoals alle genoemde opties) zou ik aanhouden als maatstaf. Daarnaast verschilt het soort keramiek per merk en bestaat er eigenlijk geen "regulier" keramiek (er zijn veel verschillende samenstellingen van keramiek dus ook hier is het lastig te bepalen wat daadwerkelijk het kwaliteitsverschil is). Wel moet corodiet keramiek een minimaal % corodiet bevatten om zo verkocht te mogen worden. Corodiet keramiek heeft als voordeel dat het stabieler is en daardoor beter bestand tegen temperatuur schokken (snel opwarmen/afkoelen). Garantievoorwaarden geven aan hoeveel vertrouwen een fabrikant daadwerkelijk heeft in zijn product. Als moet je dit wel in verhouding zien tot de prijs uiteraard (50% v.d. prijs en 20 jaar garantie kan nog steeds een prima optie zijn vs levenslang maar veel duurder).

Qua chineese fabrikanten is er overigens niet één fabriek (al neem ik wel aan dat Basterd, Grizzly & Grill Guru uit dezelfde fabriek komen). Ook niet gek want China is veruit de grootste fabrikant van keramisch materiaal (+/-5x meer productie van keramiek producten dan de nr 2). De meeste kamado's komen dan ook uit China. Kamado Joe en MasterBuild worden daar overigens ook gemaakt. Volgens mij wordt alleen het keramiek van BGE in de VS (Mexico??) gemaakt.

Je gaat met geen van de opties een verkeerde keuze maken, allemaal prima producten. Zelf heb ik gekozen voor de Grizzly qua prijs en standaard opties, maar het had net zo goed een masterbuild of KJ kunnen zijn.
 
Laatst bewerkt:
Goede punten inderdaad om het vilt uiteindelijk te vervangen voor fiberglass & de vent handmatig te maken zodat die niet meer dichtvalt. Ik denk dat de zoektocht kan beginnen naar de KJ classic 1, is er nog enige kans op een leuke deal (bijv. inclusief wat accesoires)?

Leuke deal zal moeilijk worden als hij overal uitverkocht is. Net ff zitten zoeken, maar zal muur geluk moeten hebben dan.

Ik heb destijds getwijfeld tussen de 1 en 2, maar vermits ik geen keukenprins was, toch voor de 1 gekozen. Als ik hem dan nauwelijks gebruikte, had ik toch de goedkoopste dan. Maar als ik me nu bezig zie, had ik mss liever de 2 gehad. Maar tot nu toe mis ik niets met de 1. Op termijn komt er mss nog een 2 of een junior erbij.

Al eens gekeken of er 2de hands een mooie te vinden is?
 
Leuke deal zal moeilijk worden als hij overal uitverkocht is. Net ff zitten zoeken, maar zal muur geluk moeten hebben dan.

Ik heb destijds getwijfeld tussen de 1 en 2, maar vermits ik geen keukenprins was, toch voor de 1 gekozen. Als ik hem dan nauwelijks gebruikte, had ik toch de goedkoopste dan. Maar als ik me nu bezig zie, had ik mss liever de 2 gehad. Maar tot nu toe mis ik niets met de 1. Op termijn komt er mss nog een 2 of een junior erbij.

Al eens gekeken of er 2de hands een mooie te vinden is?
Waarbij heb jij het gevoel dat je de 2 mist t.o.v. de 1? Klopt inderdaad dat er bijna niks te vinden valt, als die al op voorraad is heb ik al geluk.

Ook ff marktplaatst gecheckt maar valt bar weinig te vinden en vind het toch soort van riskant i.v.m. garantie overdracht.
 
Waarbij heb jij het gevoel dat je de 2 mist t.o.v. de 1? Klopt inderdaad dat er bijna niks te vinden valt, als die al op voorraad is heb ik al geluk.

Ook ff marktplaatst gecheckt maar valt bar weinig te vinden en vind het toch soort van riskant i.v.m. garantie overdracht.
De enige verschillen tussen de 1 en de 2 zijn:
- andere topvent
- ander scharnier
- ander gasket

Op het scharnier na, kun je de rest upgraden. Dus moet je de vraag stellen of het die €400 extra waard is, want de topvent en gasket kosten €200 samen. Het scharnier van de 2 zorgt ervoor dat hij traploos verstelbaar is, en die van de 1 is open of dicht. Dus moet je een beetje voorzichtiger zijn met hem open te doen zodat jende deksel niet laat dicht vallen. Ik had er wat bang van, maar dat was onterecht.

Er gaat op termijn een 2de komen en dacht echt voor de 2 te gaan, maar ben zo tevreden van de 1 dat ik eerder een Junior overweeg. Klein, maar dapper en ideaal om bv te searen terwijl het vlees voorheen heeft zitten roken op de classic.

Zelfs de classic 2 is bij mijn dealer uitverkocht als set. Enkel de stand alone is wel te krijgen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan