- Berichten
- 7.251
Beste BBQ-vrienden!
Vandaag maakte ik twee heerlijke Chinese klassiekers die prima samen gaan!
Char Siu (zacht gegaard en geroosterd varkensvlees) met Yangzhou gebakken rijst dus daar gaan we!
Nodig voor de Char Siu:
900 g varkensnek of schouder zonder bot
1 el honing
1 el lichte soya saus
2 el donkere soya saus
1 el Chinese rijst wijn (shoax shing)
1,5 el hoisin saus
1 el sesamolie
0,5 tl gemalen witte peper
0,5 tl five spice poeder
4 el bruine suiker of ruwe rietsuiker
2 teentjes knoflook
1 tl geraspte gember wortel
1 tl geraspte laos wortel
1 blokje Nam Yu (rode gefermenteerde soya boon) met wat sap
1 tl rode voedsel kleurstof
Voor de glaze:
3 el honing
1 tl geraspte gemberwortel
Nodig voor de Yangzhou fried rice:
500 g gekookte rijst (ik gebruikte Basmati)
100 g gekookte en gepelde garnaaltjes
100 g ham in een dikke plak
3 lente uitjes in ringetjes
2 teentjes knoflook
75 g diepvries erwtjes
4 eieren
1 el donkere soya saus
1 el sesamolie
snufjes peper en zout
olie om te wokken
Het vlees snijd je in dikke plakken (ca. 5 cm) en laat je marineren in alle genoemde ingredi?nten, liefst een dag tevoren.
De volgende dag ziet het er dan zo uit:
Kluts de eitjes met wat peper en zout:
Ik wilde iets nieuws proberen en gebruikte mijn in honing gefermenteerde knoflookjes:
En geheel in stijl werd er bij het koken en voorbereiden Chinees 'bier' gedronken, leuk voor de foto maar echt campingbocht:
Ondertussen de ham in kleine blokjes (vergelijkbaar met de maat van de erwtjes):
Dit was de première van mijn wok-set-up op de Weber:
Je ziet hier het GBS-rooster met de Joy Stove ring waarin de houtskool gecentreerd blijft:
Ondertussen ook het Groene Ei lekker opgestookt naar 180°C met de conveggtor (hitteschild) ertussen:
Daar mocht het fel rood gekleurde vlees op het rooster:
En lekker los met de wok op de Weber.
Met het knoflookje de wok-olie geurig en aromatisch maken:
Gauw eruit en in de olie het geklutste eitje doen:
Gauw roeren dat eitje... Beetje bij beetje de gekookte rijst erbij.
Daarna de ham, erwtjes en de garnaaltjes erbij.
En met de sesamolie en de soya saus is het helemaal af:
Dat harde werken maakt echt dorstig dus we trokken nog een ècht goeie rakker open:
Dat is echte smaak, heerlijk bittertje.
Dat vlees ging heerlijk, ik heb het al met al zo'n 45 minuutjes op het rooster gehad en af en toe gedraaid en geglaceerd met de glaze:
Toen mocht alles lekker op het bordje en zette ik er een verassend lekker Green Tea infused biertje van IKI naast:
Het was een zalige maaltijd zo al met al.
Enjoy!
Vandaag maakte ik twee heerlijke Chinese klassiekers die prima samen gaan!

Char Siu (zacht gegaard en geroosterd varkensvlees) met Yangzhou gebakken rijst dus daar gaan we!

Nodig voor de Char Siu:
900 g varkensnek of schouder zonder bot
1 el honing
1 el lichte soya saus
2 el donkere soya saus
1 el Chinese rijst wijn (shoax shing)
1,5 el hoisin saus
1 el sesamolie
0,5 tl gemalen witte peper
0,5 tl five spice poeder
4 el bruine suiker of ruwe rietsuiker
2 teentjes knoflook
1 tl geraspte gember wortel
1 tl geraspte laos wortel
1 blokje Nam Yu (rode gefermenteerde soya boon) met wat sap
1 tl rode voedsel kleurstof
Voor de glaze:
3 el honing
1 tl geraspte gemberwortel

Nodig voor de Yangzhou fried rice:
500 g gekookte rijst (ik gebruikte Basmati)
100 g gekookte en gepelde garnaaltjes
100 g ham in een dikke plak
3 lente uitjes in ringetjes
2 teentjes knoflook
75 g diepvries erwtjes
4 eieren
1 el donkere soya saus
1 el sesamolie
snufjes peper en zout
olie om te wokken

Het vlees snijd je in dikke plakken (ca. 5 cm) en laat je marineren in alle genoemde ingredi?nten, liefst een dag tevoren.
De volgende dag ziet het er dan zo uit:

Kluts de eitjes met wat peper en zout:


Ik wilde iets nieuws proberen en gebruikte mijn in honing gefermenteerde knoflookjes:


En geheel in stijl werd er bij het koken en voorbereiden Chinees 'bier' gedronken, leuk voor de foto maar echt campingbocht:

Ondertussen de ham in kleine blokjes (vergelijkbaar met de maat van de erwtjes):

Dit was de première van mijn wok-set-up op de Weber:

Je ziet hier het GBS-rooster met de Joy Stove ring waarin de houtskool gecentreerd blijft:

Ondertussen ook het Groene Ei lekker opgestookt naar 180°C met de conveggtor (hitteschild) ertussen:

Daar mocht het fel rood gekleurde vlees op het rooster:

En lekker los met de wok op de Weber.
Met het knoflookje de wok-olie geurig en aromatisch maken:
Gauw eruit en in de olie het geklutste eitje doen:
Gauw roeren dat eitje... Beetje bij beetje de gekookte rijst erbij.
Daarna de ham, erwtjes en de garnaaltjes erbij.
En met de sesamolie en de soya saus is het helemaal af:

Dat harde werken maakt echt dorstig dus we trokken nog een ècht goeie rakker open:

Dat is echte smaak, heerlijk bittertje.
Dat vlees ging heerlijk, ik heb het al met al zo'n 45 minuutjes op het rooster gehad en af en toe gedraaid en geglaceerd met de glaze:

Toen mocht alles lekker op het bordje en zette ik er een verassend lekker Green Tea infused biertje van IKI naast:

Het was een zalige maaltijd zo al met al.
Enjoy!
Laatst bewerkt: