BasBQ
Beef en Steak

BBQ Festival share plate en voor het 🐮

 
 
 

Bart95

Sprokkelaar
Berichten
26
Nou waar ga ik beginnen.. het was best wel een pittige 24 uur zoals de titel al zegt: BBQ festival share plate dat is voor mij veel vlees, vrienden, muziek, een biertje en veel gezelligheid!
Dit keer was dat bij mij in de achter tuin. 🏡

Wat staat er op het menu?
- Brisket flat
- Brisket point (burn end)
- Shortribs
- Pulledpork
- Spareribs

Allen bijgerechten komen uit het boek: BBQ magic. Ik ga hier nu niet op in van wegen de grote, wel laat ik de foto’s zien. Mochten er vragen over zijn, hoor ik dat uiteraard graag.

Bijgerechten:

- Mac and chees
- BBQ bonen
- Geroosterde tomaat en knoflook
- BBQ aardappel
- Kool salade

- BBQ saus
- Salade saus ook te gebruiken voor het vlees

Ja, dat is een best menu dus dat wordt ook een lang verhaal, als ik je nu nog niet kwijt ben… Veel plezier met het lezen van mijn geweldige bbq weekend!

Alles in dit verhaal is gedaan in een op Eikenhout gestookte houtoven en op een temperatuur van 110-120 graden tenzij anders is aan gegeven.

We starten bij de Brisket.
Dit is de 2de welke ik maak en de eerste op dit forum. Gewicht ruim 5.5kg voor het trimmen
gekocht bij de Makro.

188B253C-229C-4139-AC5B-6CC115FD058C.jpeg


Ik heb hem gekocht en daarna direct ingevroren, wachtend om op het goede moment om hem te breiden. Dat was dit weekend! Drie dagen van te voren uit de vriezer gehaald om te ontdooien, zaterdag om 16.00 uur heb ik de Brisket getrimd en weer terug in de koelkast gedaan. Om 23.00 uur kreeg die een rub van peper en zout 2:1 en als binder yellow mosterd.


D2E76A92-B78D-4469-A555-4051E9BB4761.jpeg


Ook heb ik om 23.00 uur ze houtoven aangestoken, om 00.00 uur is de Brisket erin gegaan

5A5F9F6B-C799-46BF-AC98-C47EEB9904B6.jpeg


En nu eerst maar is 5 uur het vuur onder controle houden en die rook smaak er in brengen.
Tussendoor als de korst te droog werd na 4 uur in smeren met een mix van:

- 100 ml appel azijn
- 100 ml water
- eetlepel worcestershire saus

28F27F29-E945-43D8-AB47-8F4C279ED1C9.jpeg


Na 5 uur heb ik hem ingepakt in slagers papier. Nogmaals nat gemaakt, dichtgevouwen thermopen erin en door naar de 94 graden.


9CAC9296-079F-4CEB-944C-BADD5E4F69A5.jpeg


Toen de Brisket (zoals op de bovenstaande foto’s) de 94 graden had aangetikt, heb ik hem eruit gehaald en opnieuw ingepakt met slagerspapier. Het sap heb ik er opnieuw overheen gedaan.

C22ABBA8-45AD-4E33-82F4-4C76C5B5FD0A.jpeg


Zo is die een elektrische oven in gegaan met een temperatuur van 55 tot 70 graden. De elektrische oven schommelde nogal qua temperatuur om daar de rust periode van 4 uur uit te zitten.

Daarna heb ik de Brisket gesneden. Daarmee bwsowlpoint scheiden van de flat, dit opdat we een burnt end maken.

7DF5FAD2-047D-470F-8627-9779F1EC3A47.jpeg

27779A9E-D573-4A0F-AAA8-68245BE527E0.jpeg


Bovenstaande foto is de point die snijden we in blokjes van 1/1,5 cm.

04E1B5E1-9B62-4BDA-8930-071649827895.jpeg


Hier gaat de bbq saus bij in samen met het onderstaand:
- 4x eetlepel rietsuiker
- 2x eetlepel honing

De volledige bovenkant word bedekt met de bbq saus, hoe die is gemaakt kom ik later op terug.

F76012E1-1995-4469-ACAF-FE4B4DE4E22D.jpeg


Dit roeren we goed door elkaar zodat elke kant bedekt is met een mooie laag saus. Vervolgens gaat dit de oven in op 200 graden voor 15 min om roeren en nogmaals 15 min.

De flat gaan we tegen de draad in snijden

55AF122B-B70C-4D6D-A219-87129E9F262C.jpeg


Even een buik en trek test

4854D344-1C53-4355-9712-F05DDFE332ED.jpeg


Van de trek test heb ik helaas geen foto.
Omdat het onderdeel is van een plate, komt het resultaat op de eindfoto.

De Shortrib

657765DA-B564-4359-BED2-5DC3BEA34A2F.jpeg


Na het uit pakken, het vlies zo veel mogelijk verwijderd en op de onderkant ruitjes in gesneden. De rub is het zelfde als van de brisket
peper zout 2:1 en weer een binder, yellow mosterd.

841CB079-4F30-41F2-80B6-10FA4C731D51.jpeg


De short ribs 3 uur gerookt vervolgens in gepakt met slagersfolie

757BDB73-C32A-43F6-9702-DE0C34CCD66C.jpeg


CDEF6184-A9AB-465A-847F-0D1E61B009C3.jpeg


Laten door garen tot 92 graden, ook de shortribs gaan in de elektrische oven.

Pulledpork

Heb ik hier al eens gemaakt en komt veel overeen met de vorige, maar ik haal het toch even aan

69BBC707-46F8-470A-A7F4-DC34DBF3D566.jpeg


Heb hem om 1600 geïnjecteerd, Ingrediënten:
- 100 ml appelsap
- 40 ml appel azijn
- 20 ml witte azijn
- 40 ml honing
- 30ml worchestershire saus
- 1 eetlepel zout
- 1 eet lepel uienpoeder

Om 23.00 uur de rub erop:
- 6 eetlepels bruine basterd suiker
- 3 eetlepels paprika poeder
- 2 eetlepels zout
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 2 eetlepels uienpoeder
- 1 eetlepels paprikapoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 eetlepel gemalen peper

A1E44D01-3F93-4F0E-B5F9-DEB52FF0D650.jpeg


Om 00:00 uur de oven in.
14764AEB-DEA1-4B52-B39D-ACF9695B7D7B.jpeg


Om 04:00 uur ingesmeerd met BBQ saus
Recept kom ik later op terug
(Geen foto van het in smeren)

En om 05:00 uur inpakken met aluminium folie.

42D21E5A-E7AC-4ADB-B83A-E71FE164A214.jpeg


Laten garen tot een kern temperatuur van 88 graden. De Pulledpork gaat na behalen van de kern temperatuur oo de elektrische oven in om te rusten en om gelijk te serveren met de rest van de plate.

De iberico spareribs kruiden

- 2 stuks met peper en zout 2:1 deel
- 1 stuk met pulled pork kruiden

EA35AED5-3651-4C67-8C05-C7F24FF59008.jpeg


Vervolgend de BBQ in voor 3 uur roken.
En voelen waarneer je er mooi tussen kan prikken met je thermopen.

E7AA94DF-1DBD-4C92-8039-A83AA3CF267E.jpeg

8963241B-5B79-437E-A43B-D992C24CC03C.jpeg


Mac & Chees
(Uit het boek, foto bij eindresultaat)
02A149F2-3504-43BF-BAEA-2815F81C87A9.jpeg

BBQ bonen
(
Uit het boek, foto bij eindresultaat)

AAC91DDA-A959-46DC-BA61-F4B203534AE8.jpeg


Geroosterde tomaat en knoflook

1F1ECC62-A3BF-4ABD-82F6-7408BD309490.jpeg


BBQ aardappel in gesneden

7B382C6F-0DA3-4329-94D2-D4A4390BC407.jpeg


Kool salade
(Uit het boek, foto bij eindresultaat)

BBQ saus
(Helaas foto van de saus)
- 2 eetlepels olie
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel Worcestershiresaus
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel cayennepeper
- 6 eetlepels riet suiker
- 2 eetlepels appelstroop
- 500 ml ketchup
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- Halve ui gesnipperd
- 75 ml appelazijn
- 50 ml chilisaus

Mix alles in een pan op laag vuur, 10 min laten koken. Daarna laten afkoelen goed doorroeren.

Eindresultaat
Wederom heel erg bedankt voor het lezen!
Mochten er vragen zijn, hoor ik dat graag!

191E352E-F467-43A8-9164-3FFD23EFC347.jpeg

5EFFED4D-6606-4979-9795-4191B7FD4039.jpeg


92635550-3A17-485A-A7B1-5A31100D0028.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Dat is een flinke run geweest, goed bezig zeg mooie plate!
 
Ziet eruit als een festival waar ik graag de toegangskaartjes van wil scoren, ook die van 2022 wel ;)
 
Da is een mooie run en ziet er super lekker uit.
Maar na zoon run zullen het niet heel veel biertjes meer zijn geweest

Verstuurd vanaf mijn SM-A705FN met Tapatalk
 
Wow! Dat is een mooi bbq-weekend geweest! Wat veel werk. Lekker hoor!
 
Best festival eten 😆. Kijk steeds meer uit naar festivals...
 
Dat ziet er toch fantastisch uit. Zal wel wat planning aan vooraf gegaan zijn ;). Heel indrukwekkend
 
Halleluja wat een gigantische hoeveelheid eten 😂 Daar kan je menig festival van voeren. Top gedaan!

Mag ik vragen welke stenen oven jij hebt?
 
Zo dan! Dat is een best festival, ik bezoek ze graag, maar dit ben ik helaas nog nooit tegengekomen... 👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻
 
Halleluja wat een gigantische hoeveelheid eten 😂 Daar kan je menig festival van voeren. Top gedaan!

Mag ik vragen welke stenen oven jij hebt?
Zeker mag dat! Ik heb de oven zelf gebouwd, eigenlijk is het een pizza oven gemixt met een brood oven. Het vuur verwarmd de bodem plaat waarnaar de hitte en rook via een gat achterin de oven door de koepel trekt en vervolgens naar voren door de schoorsteen. De bodem plaat word behoorlijk heet, dat is goed voor brood en pizza maar voor vlees niet. Daarom doe ik er rekjes onder (van de Ikea) zodat de hitte van de steen niet direct het vlees verhit en de rook er nog onderdoor kan.

DC2B1C93-9353-4D2C-A24C-3CC87A9B9815.jpeg
 
Ziet er geweldig uit. Veel werk en gedaan met een mooi resultaat.
Neem aan dat eea voldoende was...😋
 
goeiemorgen zeg !!!!
das een beste platter. je heb jezelf niet ingehouden
ziet er werkelijk fantastisch uit
had graag op dat festival willen zijn
 
Terug
Bovenaan Onderaan