Beef en Steak

BBQ Moestuin topic

Eindelijk gaan ze het echt doen! De Fresno (opstaande pepers) begint al te kleuren en de (nog niet) gele Spaanse pepers moet opgebonden worden zoveel hangen eraan. Ook voor het eerst Habanero pepers, die deden vorig jaar helemaal niets. De Padron pepers groeien ook lekker, die mogen eerdaags op de bbq. Deze staan echter wel in de kas, de pepers op het buitenterras hebben nog niet eens bloemetjes dus die lopen flink achter. Hopelijk met het mooie weer gaan ze nu ook een spurt maken.

A53BD678-4ABB-4174-9AED-538985129009.jpeg


8F4F72FB-63BF-44F9-9350-586A3092A41B.jpeg
 
Wat een naar jaar. Het slechte weer en de slakken hebben het ook bij mij niet beter gemaakt.
2 van de 6 courgettes hebben het overleefd, en die doen het fantastisch. Al een tiental geoogst, en er zullen er ook nog wel zoiets vanaf gaan komen.
IMG_20240824_094843545.jpg
IMG_20240824_094855338.jpg


De tomaten doen het ronduit slecht. Kan ik misschien 1x soep van maken. 2 van de 8 planten hebben de slakken overleeft.
IMG_20240824_094927753.jpg


Mijn aardbeien gingen goed, maar de rupsen hebben keihard toegeslagen.
IMG_20240824_094936072.jpg


Peper doet het mwah. Een paar pepertjes die wellicht nog geoogst kunnen gaan worden. Moet het wel ff mooi weer worden.
IMG_20240824_094945399.jpg
IMG_20240824_094952292.jpg
IMG_20240824_095005176.jpg
 
Jalapeno's, birdeyes en nog wat chilipepers.
Valt wat tegen, maar beter iets dan niets.


IMG_8155.jpg
 
Van de 20 planten die ik in de kas heb staan komt ongeveer een halve kilo per week, begint nu iets minder te worden. Gemaakt tot nu toe: 12 potten sambal (Spaanse peper), 4 potjes Chili jam (Jalapenos) en er staat nog 1 liter pot met diverse pepers te fermenteren. De oogst bestaat op dit moment vooral uit habanero’s en Aji Limo’s. Dus dat wordt nog een laatste lading sambal voor de hardcore liefhebbers 🥵. De 15 plantjes buiten hebben wel wat pepertjes maar zijn nog niet rijp (gaat ook niet meer gebeuren denk ik). Ik probeer er een aantal over te houden door ze straks op zolder te zetten zodat het volgend seizoen buiten hopelijk beter gaat.

E4F47BF4-E8F8-4B6C-9A8C-71C6F6D49608.jpeg
 
Bij mij was het ook niet veel

15 jalapeno's, een stuk of 20 van een of andere soort (waren best wel pikant). Alleen de peterselie heeft het echt goed gedaan
Kerstomaaten misschien een stuk of 70-80 in totaal. En een stuk of 25-30 mini komkommers (alhoewel ze meestal wel vlug 15 cm en groter waren). En misschien nog zo een 20 san marzano tomaten maximaal

Al bij al niet echt zoveel, money wise = met moeite break even, maar de smaak van alles maakt heel veel goed
 
Pimentos de padron ? Dat lust ik ook wel :)

Ik ga gewoon plantjes kopen, ik weet het, niet 100% hetzelfde, maar accuut tijdsgebrek en ook plaatsgebrek. En dat ik veel op pad ben en mijn vrouw een cactus kan laten sterven om het zo te zeggen helpt ook niet, dus doen we dit best niet als ik "langere" periodes even niet thuis ben


Maar dit komt helemaal goed zo te zien. Kijk er al naar uit om terug verse komkommers en tomaten te hebben, en al de rest is een bonus. Niks zo lekker als pico de gallo met verse san marzano tomaten
 
Lekker bezig Rob!

Ik maak mooi gebruik van de verwarming om ze te laten ontkiemen en dat gaat elk jaar weer goed.

IMG_1225.jpeg
IMG_1226.jpeg
IMG_1227.jpeg

Ik zelf heb jaren pepers gekweek maar heb er dit jaar maar 2. De Jalapeño en Buena Mulata, de laatste heb ik meer uit noodzaak gezaaid omdat mijn voorraad Buena peper bijna op is.
IMG_1230.jpeg

En voor de rest ben ik al jaren fan van het Indigo tomaten ras. Das een blauw tomaten ras die het goed doet in NL klimaat en erg lekker is daar heb ik nu verschillende soorten van en dan nog een paprika en wat peer tomaten en gewone tomaten.
 
Ik heb zelf nog San Marzano tomaten in de planning, en courgettes. De paprika en peper wou ik alvast wat eerder voor groeien, zodat ze straks beter gaan gedijen. Als ik de tomaten en courgette nu ook doe zit ik, zeker als de courgette het zo doet als afgelopen jaar, met een vol huis aan planten :ROFLMAO:

Dit jaar voor het eerst ook een kweekkas(t)je. Kijken of dat nog wat helpt met de pepers.
 
En voor de rest ben ik al jaren fan van het Indigo tomaten ras. Das een blauw tomaten ras die het goed doet in NL klimaat en erg lekker is daar heb ik nu verschillende soorten van en dan nog een paprika en wat peer tomaten en gewone tomaten.

Zijn die wat vaster ? Want dat is de reden dat ik altijd san marzano's neem, gewoon heel gemakkelijk om slices van te maken, wat dikker vlees en minder pulp. Maar net even opgezocht en kunnen we ook wel eens planten buiten, want vorig jaar stonden er hier denk ik van die plantjes om de hoek
 
Ik heb zelf nog San Marzano tomaten in de planning, en courgettes. De paprika en peper wou ik alvast wat eerder voor groeien, zodat ze straks beter gaan gedijen. Als ik de tomaten en courgette nu ook doe zit ik, zeker als de courgette het zo doet als afgelopen jaar, met een vol huis aan planten :ROFLMAO:

Dit jaar voor het eerst ook een kweekkas(t)je. Kijken of dat nog wat helpt met de pepers.
Heb ook vijftal soorten tomaat ,paprika(2) voorgezaaid in kweekkastjes, halfmei uitplanten in de serre, vorig jaar super.
 
Hier 3 soorten pepers, habanero, habnada (het minder scherpe broertje), Fresno en Cherrie tomaatjes. Daarnaast straks nog paar bakken kruiden maar die zet ik vaak wat later. Ik heb een kas om ze in te groeien dus dat gaat vaak wel lekker met de pepers. Ik droog ze en maak er olie of poeder van.

IMG_5648.jpeg
 
Ha, Fresno kon ik nog niet. Staat voor volgend jaar op mijn lijstje, heb nu al zat :ROFLMAO:
 
Kas meestal vol chilipepers. Heerlijk om er een fijne badjak van te maken, mijn favoriet onder de sambals.
 
Zie nu voor het eerst dit topic voorbij komen,leuk!
Veel peper fanaten,net als ik hehe.

Zat er aan te denken om binnenkort al wat te gaan starten en ben niet de eerste zie ik ☺️

Hier gaan de paprika,Chery tomaten, allerlei soorten kruiden, munt soorten en de pepers altijd goed. Vorig jaar door de verhuizing wat minder.

Zelf gekweekte jalapeno is zoveel lekkerder en pittiger dan die uit de supermarkt! Verder vaak de standaard chili en ga dit jaar kleine Thaise pepers kweken (ben de naam kwijt)
 
🤬🤬🤬🤬 mijn pepers willen nog slecht ontkiemen. 😖
 
Zijn die wat vaster ?
Ze zijn kwa stevigheid wat steviger dan een san marzano's, Ik maak aan einde van het tomaten seizoen van de rest indigo’s die ik over heb allemaal tomaten saus voor Op pizza’s en in pasta’s
 
mijn pepers willen nog slecht ontkiemen.
Dat is minder Peter!
De buena mulata pepper die ik dit jaar weer kweek doet er ook altijd lang over om te ontkiemen. Mocht je peper project mislukken kom je je hier maar wat stekjes halen 🍻
 
Terug
Bovenaan Onderaan