BasBQ
Beef en Steak

BBQ Moestuin topic

Mijn mini snackkomkommers hebben het opgegeven, en groeit niet meer verder, nochthans geen enkele laten geel worden ofzo. Spijtig waren best wel lekker. De kerstomaten zijn een pak minder als vorig jaar, af en toe wel eens een paar plukken.
Heb hier nog 5 san marzano tomaten die uitkomen. De puntpaprika staan er nu 7 op, 1ntje krijgt wat kleur. De snack paprika helemaal niks
Al bij al valt het nog wel mee hier
 
Was dit topic helemaal vergeten maar door dit topic wel geïnspireerd om ook eens aan de slag te gaan. Dus een kleine update.
wat heb ik geplant:
- snoeptomaten (3stuks)
- komkommer (3stuks)
- wortels
- aardbeien
- rode uien
- boontjes
- bramen
- wat kruiden

staat allemaal achter in de tuin onder een grote boom maar wel goed in de zon.
Zo zijn we begonnen in mei:
20230524_185635.jpg

De aardbeien vielen wat tegen, met 5 planten heb ik wel 3 aardbeien gehad o_O.
De bramen zijn verzet dus zijn pas voor volgend jaar en de uien hebben het op 2 na niet overleeft.

De rest doet het uitstekend, van de bonen hebben we al een aantal keer gegeten, elke week hebben we één of twee komkommers (25-30cm) en de snoeptomaten krijgen nu ook kleur, kan er elke week zo'n 15 plukken nu.
De wortels hebben niet de diepte in gedurft :p dus hebben creatieve vormen maar zijn wel erg lekker.

Gisteren terug gekomen van vakantie en eens een blik geworpen op de "moestuin" zie de oogst van een week:
20230813_105516.jpg

Volgend jaar wil ik ook pepers proberen.

Nu op zoek wat ik nu nog kan planten in de vrijgekomen stukken.
 
Was dit topic helemaal vergeten maar door dit topic wel geïnspireerd om ook eens aan de slag te gaan. Dus een kleine update.
wat heb ik geplant:
- snoeptomaten (3stuks)
- komkommer (3stuks)
- wortels
- aardbeien
- rode uien
- boontjes
- bramen
- wat kruiden

staat allemaal achter in de tuin onder een grote boom maar wel goed in de zon.
Zo zijn we begonnen in mei:
Bekijk bijlage 56633
De aardbeien vielen wat tegen, met 5 planten heb ik wel 3 aardbeien gehad o_O.
De bramen zijn verzet dus zijn pas voor volgend jaar en de uien hebben het op 2 na niet overleeft.

De rest doet het uitstekend, van de bonen hebben we al een aantal keer gegeten, elke week hebben we één of twee komkommers (25-30cm) en de snoeptomaten krijgen nu ook kleur, kan er elke week zo'n 15 plukken nu.
De wortels hebben niet de diepte in gedurft :p dus hebben creatieve vormen maar zijn wel erg lekker.

Gisteren terug gekomen van vakantie en eens een blik geworpen op de "moestuin" zie de oogst van een week:
Bekijk bijlage 56634
Volgend jaar wil ik ook pepers proberen.

Nu op zoek wat ik nu nog kan planten in de vrijgekomen stukken.
Dat is een leuk hoekje wat je daar hebt!

En je hebt gelijk wat te snacken bij thuiskomst 👌🏻

Wat betreft je aardbeienplanten die kun je terug snoeien en laten staan. Die overwinteren wel en springen in het voorjaar weer uit. Waar je wel op moet letten is dat ze je niet gaan woekeren. Dat heeft een aardbeienplant wel aan zich.

Je kunt eventueel op de stukken die open zijn wintergroenten plaatsen, Broccoli,Wortels,Spruiten,Bloemkool,Knoflook,
Boerenkool zijn een paar soorten groenten die je kunt planten in het najaar voor de wintermaanden.
 
Heb vandaag mijn Habanero Red F1 geoogst en begonnen met fermenteren voor de test: Sambal Habanero Oelek
2,5% zoutgehalte, dat wordt na fermenteren aangevuld tot 9%.
Niet in 1 keer 9% zout want melkzuurbacteriën voelen zich schijnbaar het lekkerst bij een zoutgehalte van 2% tot 3%
minder zout wordt het gevoeliger voor andere ongewenste bacteriën en meer vinden de melkzuurbacteriën minder prettig.
Als de Ph waarde 4,6 is dan zijn ze goed, bij kamertemperatuur zal dat over 2 tot 3 weken zijn.

DSC_3201.JPG
DSC_3205.JPG
DSC_3207.JPG
DSC_3212.JPG
 
@Ewald waarom voeg je na het fermenteren nog extra zout toe?
Voor conservering is die lage pH goed genoeg toch? Is dat zout toch voor conservering of doe je het voor de smaak?
 
Heb vandaag mijn Habanero Red F1 geoogst en begonnen met fermenteren voor de test: Sambal Habanero Oelek
2,5% zoutgehalte, dat wordt na fermenteren aangevuld tot 9%.
Niet in 1 keer 9% zout want melkzuurbacteriën voelen zich schijnbaar het lekkerst bij een zoutgehalte van 2% tot 3%
minder zout wordt het gevoeliger voor andere ongewenste bacteriën en meer vinden de melkzuurbacteriën minder prettig.
Als de Ph waarde 4,6 is dan zijn ze goed, bij kamertemperatuur zal dat over 2 tot 3 weken zijn.

Bekijk bijlage 58101Bekijk bijlage 58102Bekijk bijlage 58103Bekijk bijlage 58104
Wat een mooie plantjes blijven het ook al ze volgroeid zijn! Ben benieuwd hoe de sambal zal gaan smaken Ewald. Er zal denk ik een behoorlijk pitje aan zitten 🔥
 
@Ewald waarom voeg je na het fermenteren nog extra zout toe?
Voor conservering is die lage pH goed genoeg toch? Is dat zout toch voor conservering of doe je het voor de smaak?
Conservering en smaak.
Sambal oelek bevat ongeveer 7 tot11 % zout
Zeker de commerciele zitten hoog in zout.
Maar je gebruikt het in kleine hoeveelheden.dus daar maak ik mij niet druk om.
 
Voornamelijk kruiden en aromaten; sariette, bourrache, bieslook, rozemarijn (2 soorten), thijm, basilicum ( 3 soorten), peterselie, salie, origano, munt, laurier, verder aardbeien, tomaten, courgettes en rabarber, oh ja , en een druif, volgend jaar wat meer van plan, paprikas en courgettes in ieder geval en groene boontjes ook graag, maar dit jaar een beetje te laat aan de slag gegaan...
 
Ik heb 9 puntpaprika's van mijn plant gehaald. Alleen deze waren bijna allemaal gelijktijdig klaar.
De snack paprika's zijn niks geworden, alsook de pepers

Kerstomaten was een heel pak minder als vorig jaar, wel lekker van smaak, maar 60-70% minder volume dan afgelopen 2 jaren.
San marzano tomaten: maar een stuk of 10

Volgend jaar zet ik minstens 2 snackkomkommers, Deze waren echt lekker, maar half Juli ongeveer was het gedaan met die planten, spijtig genoeg.
Basilicum was ook een ramp dit jaar. 1 plantje was ok, normaliter neem ik gewoon een paar takjes van een plant en zet die gewoon in een pot en dat zijn altijd de beste. Dit jaar 1 plantje dat ik gekocht hebt dat wat geworden is, de rest was gewoon niks. Zelfs de munt was een complete ramp
Die slechte periode in Juli (zeg maar de hele maand) heeft denk ik veel planten de nek omgedaan.


Volgend jaar:
2 kerstomaten
2 peper (sugar candy en habaneros ofzo) en misschien nog een jalapeno ofzo
1 puntpaprika
2 san marzano platen

En ga volgend jaar eens courgette in een grote kuip proberen, heb hier nog een metserskuip van 60l staan wie weet.

En qua kruiden 2-3 basilicum (gebruiken we veel, 2x pasta per week en 1x pizza normaliter), oregano, tijm (die is niet kapot te krijgen), bieslook, pijpajuin, munt.
 
Er zitten al wat pepers ingemaakt in de koelkast en heb wat zaden te drogen gelegd.
De Mexicaanse laffe pepers zijn eindelijk voorzichtig aan het rijpen. Van de hetere gele pepers is elke dag iets te oogsten. Volgend jaar ga ik eerder beginnen en ga ik met meer soorten aan de gang.

Bekijk bijlage 58939
Wanneer begin je met het kweken van je pepers ? Ik zelf begin altijd met zaaien eind januari begin februari. Het klinkt raar om zo vroeg te beginnen met zaaien van pepers. Maar ik doe dit met een reden en dat is dat wij geen lange zomers hebben waar de pepers goed kunnen rijpen. Ik doe dit al jaren op deze manier met mijn peperplanten en ik heb altijd rond einde van september de oosttijd van de pepers.
 
Nieuw jaar, nieuwe poging.
Vorig jaar wegens grote verbouwing het gezaaide spul allemaal wat verwaarloosd. Nu pro bezig met een warmtemat op de extra verkregen dakbouw waar wel genoeg licht binnenkomt. Kijken of het beter gaat dit jaar

IMG_20240213_174059_HDR.jpg
 
Nieuw jaar, nieuwe poging.
Vorig jaar wegens grote verbouwing het gezaaide spul allemaal wat verwaarloosd. Nu pro bezig met een warmtemat op de extra verkregen dakbouw waar wel genoeg licht binnenkomt. Kijken of het beter gaat dit jaar

Bekijk bijlage 62078
Lekker bezig zo vroeg in het seizoen!

Ik zelf ben ook volop bezig met de kweek:

D4C1666A-9EFE-4F77-9068-EBA26C170A5C.jpeg

7 verschillende tomaten rassen en een paar peper plantjes
 
IMG_1144.jpeg
Heey leuk jullie zijn ook al bezig! Ik had twee weken terug de eerste zaadjes in de zaaitray gezet. Afgelopen weekend mij weer vreselijk moeten beheersen bij Vreeken Zaad in Dordrecht 😁 Die zaadjes zitten ook al weer in een tray. Alles staat nu happy in de vensterbank onder een groeilamp. De plantjes links zijn niet eetbaar ;)

IMG_1145.jpeg
 
Mooie LED groeilamp. Zo gekocht?

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Handig ding idd.

Een wietplantage is toch geen punt meer vandaag?
Rood licht achter een raam kan tot veel vervelender misverstanden leiden

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Terug
Bovenaan Onderaan