Beef en Steak

Vraag over rooksmaak in Weber

Timmeeh

Vuurmaker
Berichten
54
Onlangs heb ik een Weber Master Touch gekocht, via Marktplaats. Deze heb ik helemaal schoon gemaakt, hij was erg vies.

Het eerste wat ik heb gemaakt (Maminha) had een vrij hevige rooksmaak. Ik dacht dat dit kwam door het walnoot rookhout wat ik had toegevoegd. Alleen valt me nu op dat bijna alles wat ik maak een toch wel behoorlijke rooksmaak meekrijgt. En daar is hier thuis niet iedereen van gecharmeerd. Sinds de Maminha heb ik geen rookhout meer gebruikt.

Ik kon direct na aanschaf merken dat er best gerookt was in de Weber door de vorige eigenaar. De ketel is nu echt mooi schoon, het deksel krijg ik van binnen niet mooi schoon.

Ik gebruik kokosbriketten van de Welkoop.

Alles tot nu toe indirect, dus het kan eigenlijk niet komen door vet op de kolen.

Na de eerste sessie heb ik de barbecue helemaal geleegd, dus er ligt geen overbrand rookhout meer in.

Heeft iemand een idee waar het aan kan liggen? Zijn het de kokosbriketten van de Welkoop, of de resten in het deksel? Kan het überhaupt dat de rooksmaak van vorige sessies ‘blijft hangen’ in een Weber ketel?

Ik denk erover om een doos Ecobrasa aan te schaffen, of een zak Acacia houtskool, omdat beide bekend staan om de neutrale smaak. En het dan nog eens te proberen. Maar voordat ik dat doe, was ik benieuwd of iemand van jullie een idee heeft hierover.

Alvast bedankt!
 
Laatst bewerkt:
Als je 'm flink opstookt zou dat meestal wel weg moeten zijn. Heb je de deksel al eens schoon gemaakt met bijvoorbeeld Dasty?
 
Persoonlijk zou ik al niets kopen wat zo vies is en zelfs niet als het een beetje vies is, en ja, je kan dat zelf proper maken maar ik doe het niet gewoon uit principe, als je iets in zo'n toestand verkoopt dan heb je eigenlijk totaal geen respect voor uw koper.

Als we hier iets tweedehands verkopen dan reinig ik dat zo goed als mogelijk is en verwacht dat dan ook van anderen.
 
Ik zie in je vorige draadje dat de W57 mooi blitz en blanc is.
Zit mi niet in de bbq. Ik heb ook veel welkoop kokos gestookt en dit nooit zo ervaren. Kan ook dat de kwaliteit veranderd is.

Wat Arie ook aangeeft, een keer klink opstoken met houtskool.
Probeer anders eens een sessie op houtskool te doen en en proef dan de smaak.
 
@Arie de Knaller en @Peter64 +1
Na goed heet stoken zou het over moeten zijn.

Maar.......vraag me af of dit de oorzaak is

Een keer andere briketten of goede houtskool gebruiken is mogelijk ook de oplossing.

Let op dat je altijd wat luchtstroom houd om vieze rook te voorkomen.
Veel verbrandend vet kan ook een vieze bittere rooksmaak geven.
Wel eens een batch met gehaktballetjes mee verziekt.......

Ook een nieuwe bbq is na een paar sessies "vies" en heb eigenlijk nooit last gehad van een ongewenste rooksmaak.

Maar een keer schoonbranden kan nooit kwaad.


Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Ga ik dat eens proberen. Zal eens een zakje houtskool halen om te kijken hoe dat gaat, en hem even flink op temperatuur zetten.
 
Koop wel goede houtskool.
Zeker als je geen rook smaak wilt kan je beter een neutrale te houtskool kopen.
Is ook prima te gebruiken voor gewone sessies!

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Eigenlijk zijn er al best wel goede antwoorden gegeven waar je iets mee kan.

Wat ik nog mis is; heb je rookhout gebruikt?

Wellicht heb je in je enthousiasme teveel gebruikt of op de verkeerde manier.

Aan de bbq kan het iig niet liggen.
 
Eigenlijk zijn er al best wel goede antwoorden gegeven waar je iets mee kan.

Wat ik nog mis is; heb je rookhout gebruikt?

Wellicht heb je in je enthousiasme teveel gebruikt of op de verkeerde manier.

Aan de bbq kan het iig niet liggen.
Dank voor je reactie. De eerste sessie wel, maar de sessies daarna 3x niet. En toch zit de rooksmaak erin. Best stevig ook wel. Het kan dus niet dat de rooksmaak blijft ‘hangen’ in de barbecue na een sessie, zodat je het de sessies daarna nog terugproeft? Na de sessie met rookhout heb ik de bbq helemaal geleegd, dus het kan ook geen restje rookhout zijn.
 
Ik ga er even van uit dat jullie niet "overgevoelig zijn" voor rook :D

Is je platesetter schoon? Als daar een vieze koek op zit kan het ook walmen. Zie mijn bericht hierboven.
Maar anders een keer goed heet stoken met goede neutrale houtskool met alles erin dus ook je platesetter. Zal wat roken maar daarmee reinig je hem wel.
Verkeerde briketten / houtskool kan ook écht een oorzaak zijn dus die wisselen en dan met een goedkoop stukje vlees zonder rook hout testen is zeker een optie. Kleine gehaktballetjes of zo?

Met de goede houtskool kan je bij wijze van spreken een appeltaart bakken zonder bijsmaak.
 
Nog een beetje zitten nadenken: misschien zijn de briketten niet heet genoeg, zodat je een incomplete verbranding hebt? Hoe maak je de briketten eigenlijk aan? Laat je er genoeg zuurstof bij?
 
Ik ga er even van uit dat jullie niet "overgevoelig zijn" voor rook :D

Is je platesetter schoon? Als daar een vieze koek op zit kan het ook walmen. Zie mijn bericht hierboven.
Maar anders een keer goed heet stoken met goede neutrale houtskool met alles erin dus ook je platesetter. Zal wat roken maar daarmee reinig je hem wel.
Verkeerde briketten / houtskool kan ook écht een oorzaak zijn dus die wisselen en dan met een goedkoop stukje vlees zonder rook hout testen is zeker een optie. Kleine gehaktballetjes of zo?

Met de goede houtskool kan je bij wijze van spreken een appeltaart bakken zonder bijsmaak.
Haha, nee hoor. We barbecuen al erg lang, en zijn over het algemeen heel blij met de smaak 😊

Ik ga even een zak Pitmaster Acacia kopen en dat proberen.
Een platesetter heb ik in de Weber niet 😉
 
Nog een beetje zitten nadenken: misschien zijn de briketten niet heet genoeg, zodat je een incomplete verbranding hebt? Hoe maak je de briketten eigenlijk aan? Laat je er genoeg zuurstof bij?
Heb ik ook al aan zitten denken.
Ik steek de briketten aan met de starter, 3 aanmaakblokjes (bruin) en de vlammen komen er bovenaan uit als ik ze stort. Maar wie weet zit er nog wat brandstof tussen die niet aanstaat.
 
Bruine blokjes gebruik ik hier enkel voor de houtkachel. Altijd wokkels voor de bbq. Misschien is dat nog net een procentje verschil?
 
Haha, nee hoor. We barbecuen al erg lang, en zijn over het algemeen heel blij met de smaak 😊

Ik ga even een zak Pitmaster Acacia kopen en dat proberen.
Een platesetter heb ik in de Weber niet 😉
Indirect werk je dus op de Weber manier: 1 kant het vuur aan de andere kant het vlees. Hoe vang je dan je vet op ?
 
Terug
Bovenaan Onderaan