kamphuisbert
Kooltjesharker
- Berichten
- 129
Na een half jaar gedoe met een Grizzly Grills is de koop ontbonden en heb ik tijdens black friday een Monolith Classic Pro 2 aangeschaft. Gisteren was het tijd om de kamado inclusief het aangeschafte gietijzeren rooster hun vuurdoop te geven.
Voor een doordeweeks gerechtje heb ik het burgers & bbq bites boek van Jord Althuizen erbij gepakt. De keuze viel op de Mexicaanse burger met guacamole en Pico de Gallo, zij het met een kleine aanpassing. De brisket heb ik vervangen voor bacon (lekker Mexicaans
) en brioche bollen kopen is me nog nergens gelukt helaas.
In de vriezer had ik nog wat ribeye steaks van 180 gram stuk liggen. 2 daarvan heb ik 2x door de gehaktmolen gehaald met de 8mm en 6mm schijf.
Vervolgens heb ik van het gehakt losjes de burgers gevormd.
Vervolgens de BBQ opgestookt (ging razend rap met de topvent van de Monolith die je volledig open kunt zetten) en op een temperatuur van 200 graden gehouden om het gietijzeren rooster op te warmen (eerder op de dag al geseasoned). Ondertussen de picco de gallo en de guacamole gemaakt.
Vlak voor het grillen zijn de burgers simpel gekruid met zout en peper. De burgers heb ik kort op het gietijzer aangezet en vervolgens op het standaard rooster tot een kern van 54 graden laten doorgaren. Had achteraf denk ik prima alleen op het gietijzer gekund als ik het rooster hoger in de SGS had geplaatst.
(Iets zorgvuldiger de spatel hanteren de volgende keer).
De laatste stap was het opmaken van het broodje. Toen herinnerde ik mij opeens de foto challenge van december, perfect fit. Nu vind ik bier & burgers al een perfect fit, maar een Mexicaanse burger met een Mexicaans biertje is een nog betere fit. Ongetwijfeld zal het niet de beste inzending zijn.
Resultaat:
Dit was de 1e keer dat ik een burger van zelfgedraaid gehakt heb gemaakt. Ik kan het iedereen aanraden! De rund smaak komt enorm sterk naar boven, heerlijk! Kruiden met zout en peper was voldoende, al zal ik de volgende keer wel iets royaler zijn.
De combi van de picco de gallo, de ribeye burger en de guacamole was ook geweldig! Nu ben ik sowieso een fan van Mexicaans eten, maar dit recept kan ik iedereen aanraden.
Als laatste nog de ervaring van de 1e sessie op de Monolith. Zoals eerder gezegd was de kamado snel op temperatuur en heel makkelijk te reguleren. T.o.v. de vorige kamado valt de dikte van het keramiek behoorlijk op. De topvent werkt heel prettig en het SGS/SRS systeem is goed doordacht en handig in gebruik. Op naar de vele volgende sessies!
Voor een doordeweeks gerechtje heb ik het burgers & bbq bites boek van Jord Althuizen erbij gepakt. De keuze viel op de Mexicaanse burger met guacamole en Pico de Gallo, zij het met een kleine aanpassing. De brisket heb ik vervangen voor bacon (lekker Mexicaans

In de vriezer had ik nog wat ribeye steaks van 180 gram stuk liggen. 2 daarvan heb ik 2x door de gehaktmolen gehaald met de 8mm en 6mm schijf.
Vervolgens heb ik van het gehakt losjes de burgers gevormd.
Vervolgens de BBQ opgestookt (ging razend rap met de topvent van de Monolith die je volledig open kunt zetten) en op een temperatuur van 200 graden gehouden om het gietijzeren rooster op te warmen (eerder op de dag al geseasoned). Ondertussen de picco de gallo en de guacamole gemaakt.
Vlak voor het grillen zijn de burgers simpel gekruid met zout en peper. De burgers heb ik kort op het gietijzer aangezet en vervolgens op het standaard rooster tot een kern van 54 graden laten doorgaren. Had achteraf denk ik prima alleen op het gietijzer gekund als ik het rooster hoger in de SGS had geplaatst.
(Iets zorgvuldiger de spatel hanteren de volgende keer).
De laatste stap was het opmaken van het broodje. Toen herinnerde ik mij opeens de foto challenge van december, perfect fit. Nu vind ik bier & burgers al een perfect fit, maar een Mexicaanse burger met een Mexicaans biertje is een nog betere fit. Ongetwijfeld zal het niet de beste inzending zijn.
Resultaat:
Dit was de 1e keer dat ik een burger van zelfgedraaid gehakt heb gemaakt. Ik kan het iedereen aanraden! De rund smaak komt enorm sterk naar boven, heerlijk! Kruiden met zout en peper was voldoende, al zal ik de volgende keer wel iets royaler zijn.
De combi van de picco de gallo, de ribeye burger en de guacamole was ook geweldig! Nu ben ik sowieso een fan van Mexicaans eten, maar dit recept kan ik iedereen aanraden.
Als laatste nog de ervaring van de 1e sessie op de Monolith. Zoals eerder gezegd was de kamado snel op temperatuur en heel makkelijk te reguleren. T.o.v. de vorige kamado valt de dikte van het keramiek behoorlijk op. De topvent werkt heel prettig en het SGS/SRS systeem is goed doordacht en handig in gebruik. Op naar de vele volgende sessies!