- Berichten
- 10.082
Beste bbq collega's,
Bij de keuze van het onderwerp voor de fotowedstrijd deze maand had ik in eerste instantie curry gekozen. Echter, een aantal bbq maten wezen me erop dat dit onderwerp eerder dit jaar al was geweest. Dus vlug een ander onderwerp gekozen en dat werd herfst.
Het toeval
wil dat voor dit weekend wilde ganzenborstfilet op de planning stond. Dus ja.... herfst --> wild --> ganzenborst --> fotowedstrijd!!!
En iemand moet tenslotte de eerste zijn.
Enige tijd geleden al een paar ganzenborstjes kunnen scoren. Hadden we nog nooit op. En dan wordt het leuk. Iet nieuws. Hoe smaakt dat, wat kan je ermee en wat gaan we er uiteindelijk mee doen?
Uiteraard begint de zoektocht op het www. Veel rook, paté en koekenpanrecepten. Ja, de ganzenborst net als een steak keihard in een skillet bakken is natuurlijk een optie, maar ik wilde graag ook wat rooksmaak toevoegen.
Uiteindelijk een receptje gevonden welke als leidraad gebruikt kan worden. Natuurlijk lekker je eigen draai eraan geven
Hier het recept:
2 ganzenborsten
4 takjes rozemarijn
0,5 theelepel 5-spices poeder
2 theelepels knoflookpoeder
een klein duimpje gember, geraspt
120ml sherry
60ml olijfolie
rookspek om de filets in te wikkelen
Hatseflats alle ingrediënten bij elkaar (behalve de rookspek) Ik doe vaak de marinade een avond ervoor maken zodat de smaken zich kunnen zetten en verdelen.
Daarna de ganzenborsten 4 uur marineren in een ziplock. Haal ze uit de ziplock, niet afspoelen, en omwikkel ze met de spek.
Op het rooster ermee bij een temp van 150-180gr. Eerst indirect met een klein blokje eikenhout gerookt, daarna nog even aangrillen om de spek krokant te maken.
Bij een kern van ca 60gr zijn ze klaar.
Als experiment een paar champignons die ik toevallig tegenkwam in de koelkast eens in te smeren met bbq saus en mee te laten garen. Nou, dat is erg goed bevallen zeg!!
Alvast de leerpunten en aanpak die ik anders zou doen volgende keer:
1 aangezien het erg erg mager en compact vlees is, volgende keer 24 uur marineren
2 gaatjes in de ganzenborst prikken om het doordringen van de marinade te bevorderen
3 meer champignons maken. Man man man, wat is dat lekker en zeer geschikt voor variatie (andere paddenstoelen, andere marinades, leef je uit)
OK. de pic's
De voorbereiding
rozemarijn uit eigen tuin. wat geurt dat lekker zeg.
Kleine stukjes en hier en daar nog een vliesje getrimd. Kijk eens wat een prachtig stukje vlees.
Hopsakee, in de zak
En na 4 uurtjes omwikkelen met spek
Nog even snel de champi's in de bbq saus voor het experiment
En op het rooster
Mooi pluimpje
Bijna klaar
En klaar!!!!
En natuurlijk eerst een bak foto's maken voor de wedstrijd
Uiteraard was de rest van het gezin al de borden aan het volladen
Wat een lekker gerecht is dit zeg!!!!
Het is anders dan wat we ooit geproefd hebben en dat vinden we nu juist zo leuk: ontdekken.
Erg geslaagd en volgende keer nog eens met de aanpassingen die bovenaan dit topic al genoemd zijn.
De champignons zijn ook echt super. Dat gaat vaker gemaakt worden. Denk aan de variaties zoals kastanje champignons, marineren in knoflookolie of srirachasaus met honing
En, niet onbelangrijk: erg makkelijk snel en simpel. Dat is ook prettig.
Hier nog even het bewijs dat het echt wild was:
De "granaten" zaten er nog in
Dank voor het kijken
Rick
Bij de keuze van het onderwerp voor de fotowedstrijd deze maand had ik in eerste instantie curry gekozen. Echter, een aantal bbq maten wezen me erop dat dit onderwerp eerder dit jaar al was geweest. Dus vlug een ander onderwerp gekozen en dat werd herfst.
Het toeval

En iemand moet tenslotte de eerste zijn.
Enige tijd geleden al een paar ganzenborstjes kunnen scoren. Hadden we nog nooit op. En dan wordt het leuk. Iet nieuws. Hoe smaakt dat, wat kan je ermee en wat gaan we er uiteindelijk mee doen?
Uiteraard begint de zoektocht op het www. Veel rook, paté en koekenpanrecepten. Ja, de ganzenborst net als een steak keihard in een skillet bakken is natuurlijk een optie, maar ik wilde graag ook wat rooksmaak toevoegen.
Uiteindelijk een receptje gevonden welke als leidraad gebruikt kan worden. Natuurlijk lekker je eigen draai eraan geven

Hier het recept:
2 ganzenborsten
4 takjes rozemarijn
0,5 theelepel 5-spices poeder
2 theelepels knoflookpoeder
een klein duimpje gember, geraspt
120ml sherry
60ml olijfolie
rookspek om de filets in te wikkelen
Hatseflats alle ingrediënten bij elkaar (behalve de rookspek) Ik doe vaak de marinade een avond ervoor maken zodat de smaken zich kunnen zetten en verdelen.
Daarna de ganzenborsten 4 uur marineren in een ziplock. Haal ze uit de ziplock, niet afspoelen, en omwikkel ze met de spek.
Op het rooster ermee bij een temp van 150-180gr. Eerst indirect met een klein blokje eikenhout gerookt, daarna nog even aangrillen om de spek krokant te maken.
Bij een kern van ca 60gr zijn ze klaar.
Als experiment een paar champignons die ik toevallig tegenkwam in de koelkast eens in te smeren met bbq saus en mee te laten garen. Nou, dat is erg goed bevallen zeg!!
Alvast de leerpunten en aanpak die ik anders zou doen volgende keer:
1 aangezien het erg erg mager en compact vlees is, volgende keer 24 uur marineren
2 gaatjes in de ganzenborst prikken om het doordringen van de marinade te bevorderen
3 meer champignons maken. Man man man, wat is dat lekker en zeer geschikt voor variatie (andere paddenstoelen, andere marinades, leef je uit)
OK. de pic's
De voorbereiding
rozemarijn uit eigen tuin. wat geurt dat lekker zeg.
Kleine stukjes en hier en daar nog een vliesje getrimd. Kijk eens wat een prachtig stukje vlees.

Hopsakee, in de zak
En na 4 uurtjes omwikkelen met spek
Nog even snel de champi's in de bbq saus voor het experiment
En op het rooster
Mooi pluimpje
Bijna klaar

En klaar!!!!
En natuurlijk eerst een bak foto's maken voor de wedstrijd
Uiteraard was de rest van het gezin al de borden aan het volladen

Wat een lekker gerecht is dit zeg!!!!
Het is anders dan wat we ooit geproefd hebben en dat vinden we nu juist zo leuk: ontdekken.
Erg geslaagd en volgende keer nog eens met de aanpassingen die bovenaan dit topic al genoemd zijn.
De champignons zijn ook echt super. Dat gaat vaker gemaakt worden. Denk aan de variaties zoals kastanje champignons, marineren in knoflookolie of srirachasaus met honing

En, niet onbelangrijk: erg makkelijk snel en simpel. Dat is ook prettig.
Hier nog even het bewijs dat het echt wild was:
De "granaten" zaten er nog in

Dank voor het kijken
Rick
Laatst bewerkt: