- Berichten
- 12.018
Ik denk dat dit het allerbelangrijkste is bij het barbecue?n, het veilig aansteken van je barbecue! Deze instructie is voor het aansteken van een "normale" barbecue zoals de Weber, Outdoorchef, ProQ modellen en kopie?n daarvan, een keramische barbecue steek je anders aan.
Natuurlijk wil je weten hoe je moet grillen en low & slow moet barbecu?n, maar als je na het aansteken van je barbecue daar niet aan toe komt omdat je eerst een tijd moet revalideren in Beverwijk, dan heb je daar natuurlijk bitter weinig aan
Voor het veilig aansteken van je barbecue heb je vijf dingen nodig:
Wat heb je dus niet nodig: spiritus, aanmaakvloeistof etc. Dit spul is levensgevaarlijk in de buurt van vuur, je kunt niet voorspellen wat er gaat gebeuren en het loopt dan ook regelmatig fout af met zeer ernstige brandwonden tot gevolg.
De kolen-, brikettenstarter
Dit is een soort pijp met een handvat aan de zijkant en een roostertje aan de onderkant. De brandstof gaat in het bovenste deel van de pijp, het aanmaakblokje er onder.
Waar moet je op letten bij de aanschaf? Dat er een hitteschild zit tussen de buis en het handvat. en dat de verbindingen, tussen het handvat en de buis zijn gepopnageld of met een boutjes en moertjes vastzit. Hele goedkope modellen zijn vaak gepuntlast en dat wil nog weleens loslaten, gevaarlijk als je net met een volle starter brandende kolen staat.
Waar je verder op moet letten is dat je starter van blank metaal is, zo'n mooie geverfde zwarte ziet er misschien stoer uit in de winkel, maar dat stoere is opeens weg wanneer de verf er met dikke rookwolken afbrandt in je achtertuin.
Weber maakt er ??n die het prima doet, hij is niet echt goedkoop maar gaat jaren mee. Ook de brikettenstarters van Ecobrasa zijn erg goed.
De kleine Ecobrasa starter is prima om kleine hoeveelheden kolen aan te steken voor bijvoorbeeld een smoker of een portable barbecue.
Aanmaakblokjes
Om je kolen aan te steken kun je kranten in de kolenstarter gebruiken, dat werkt prima, maar geeft wel een hoop as en die wil nog weleens op je vlees waaien later als er wind staat. Dus is het beter om aanmaakblokjes te gebruiken. Maar niet alle aanmaakblokjes zijn het zelfde, dus welke kun je het beste gebruiken?
Er zijn witte aanmaakblokjes op petroleumbasis, daar moet je met een grote boog omheen lopen als je ze tegenkomt! Ze walmen enorm en stinken, deze lucht blijft ook in je kolen zitten en je vlees gaat er naar smaken, die wil je dus niet.
Zelf gebruik ik voornamelijk blokjes van geperst naaldhout met parafine. Deze zijn in grote zakken (144 stuks van fire up) te koop bij tuincentra en de Sligro. Ze zijn ook bij de Appie te koop en liggen dan bij de barbecuespulletjes in de zomer of bij de haard-aanmaakspullen in de winter. Dit zijn vrij goedkope blokjes die het prima doen.
Weber verkoopt aanmaakblokjes van parafine, deze zijn wit. Ze wat duurder maar doen hun werk prima.
Lucifers / aansteker
Ondanks dat er altijd wordt gewaarschuwd dat je je barbecue niet moet aansteken met lucifers kan dat bij de aanmaakblokjes helemaal geen kwaad, ze branden niet heel heftig en spontaan, dus een lucifer gaat gewoon goed.
Een lange aansteker werkt ook prima en dat is wat ik gebruik.
Handschoenen
Op een beetje goede kolenstarter zit een goed handvat en een hitteschild, maar ondanks dat is het toch aan te raden om goede handschoenen te gebruiken wanneer je de starter leeggooit in je barbecue.
Goede ovenwanten kun je gebruiken wanneer ze er in je maat zijn. Maar beter is het om even langs de doe-het-zelfwinkel te lopen en een paar lashandschoenen te kopen, deze zijn van ruw leer en beschermen prima tegen de hitte.
Blusmiddelen
Je hoopt ze nooit nodig te hebben, maar mocht het onverhoopt ooit nodig zijn dan ben je blij dat je het klaar hebt staan. Een emmertje water kun je gebruiken om te blussen wanneer je nylon overhemd vlamvat, gooi water echter nooit op je kolen om ze te blussen, water wordt stoom en dat geeft ook ernstige verwondingen.
Je barbecue doven doe je door de deksel er op te doen met alle roosters dicht. Op die manier kan er geen lucht meer bij het vuur en zal het verstikken. Heb je een barbecue zonder deksel (nee toch, zeg dat het niet waar is ) dan kun je de kolen doven met een emmer zand. Door het zand zal het vuur ook weer verstikken. Pas op, het zand wordt erg heet, laat e.e.a. goed afkoelen alvorens er iets mee te doen.
Het aansteken zelf
Je hebt nu de juiste spullen, maar hoe steek je nu je barbecue aan? Zorg allereerst dat je barbecue op een stevige vlakke ondergrond staat, zodat hij niet om kan vallen. Zorg ook dat er niemand zomaar tegenaan kan lopen en dat huisdieren en kleine kinderen geen kwaad kunnen. Hou een veiligheidszone van zo'n twee meter aan.
Leg drie bruine aanmaakblokjes (of twee witte weber blokjes) op het kolenrooster.
Vul de kolenstarter met kolen, de hoeveelheid ligt een beetje aan de maat van je barbecue, wat je gaat doen, direct- of indirect etc. Voor een hoop bereidingen volstaat een 3/4 gevulde starter prima.
Steek de blokjes aan en zet de starter over de brandende blokjes.
Zet, mocht dat nog niet het geval zijn, het ventilatierooster van je barbecue open, zo krijgt het vuur meer lucht en zullen de kolen sneller branden.
Wanneer alle kolen met een laagje as zijn bedekt, trek je je handschoenen aan en schud je de starter leeg op het kolenrooster. Met een barbecuetang kun je de kooltjes eventueel nog verdelen voor de methode van grillen die je gaat gebruiken.
Natuurlijk wil je weten hoe je moet grillen en low & slow moet barbecu?n, maar als je na het aansteken van je barbecue daar niet aan toe komt omdat je eerst een tijd moet revalideren in Beverwijk, dan heb je daar natuurlijk bitter weinig aan
Voor het veilig aansteken van je barbecue heb je vijf dingen nodig:
- kolen-, brikettenstarter
- aanmaakblokjes
- lucifers / aansteker
- handschoenen
- blusmiddelen
Wat heb je dus niet nodig: spiritus, aanmaakvloeistof etc. Dit spul is levensgevaarlijk in de buurt van vuur, je kunt niet voorspellen wat er gaat gebeuren en het loopt dan ook regelmatig fout af met zeer ernstige brandwonden tot gevolg.
De kolen-, brikettenstarter
Dit is een soort pijp met een handvat aan de zijkant en een roostertje aan de onderkant. De brandstof gaat in het bovenste deel van de pijp, het aanmaakblokje er onder.
Waar moet je op letten bij de aanschaf? Dat er een hitteschild zit tussen de buis en het handvat. en dat de verbindingen, tussen het handvat en de buis zijn gepopnageld of met een boutjes en moertjes vastzit. Hele goedkope modellen zijn vaak gepuntlast en dat wil nog weleens loslaten, gevaarlijk als je net met een volle starter brandende kolen staat.
Waar je verder op moet letten is dat je starter van blank metaal is, zo'n mooie geverfde zwarte ziet er misschien stoer uit in de winkel, maar dat stoere is opeens weg wanneer de verf er met dikke rookwolken afbrandt in je achtertuin.
Weber maakt er ??n die het prima doet, hij is niet echt goedkoop maar gaat jaren mee. Ook de brikettenstarters van Ecobrasa zijn erg goed.
De kleine Ecobrasa starter is prima om kleine hoeveelheden kolen aan te steken voor bijvoorbeeld een smoker of een portable barbecue.
Aanmaakblokjes
Om je kolen aan te steken kun je kranten in de kolenstarter gebruiken, dat werkt prima, maar geeft wel een hoop as en die wil nog weleens op je vlees waaien later als er wind staat. Dus is het beter om aanmaakblokjes te gebruiken. Maar niet alle aanmaakblokjes zijn het zelfde, dus welke kun je het beste gebruiken?
Er zijn witte aanmaakblokjes op petroleumbasis, daar moet je met een grote boog omheen lopen als je ze tegenkomt! Ze walmen enorm en stinken, deze lucht blijft ook in je kolen zitten en je vlees gaat er naar smaken, die wil je dus niet.
Zelf gebruik ik voornamelijk blokjes van geperst naaldhout met parafine. Deze zijn in grote zakken (144 stuks van fire up) te koop bij tuincentra en de Sligro. Ze zijn ook bij de Appie te koop en liggen dan bij de barbecuespulletjes in de zomer of bij de haard-aanmaakspullen in de winter. Dit zijn vrij goedkope blokjes die het prima doen.
Weber verkoopt aanmaakblokjes van parafine, deze zijn wit. Ze wat duurder maar doen hun werk prima.
Lucifers / aansteker
Ondanks dat er altijd wordt gewaarschuwd dat je je barbecue niet moet aansteken met lucifers kan dat bij de aanmaakblokjes helemaal geen kwaad, ze branden niet heel heftig en spontaan, dus een lucifer gaat gewoon goed.
Een lange aansteker werkt ook prima en dat is wat ik gebruik.
Handschoenen
Op een beetje goede kolenstarter zit een goed handvat en een hitteschild, maar ondanks dat is het toch aan te raden om goede handschoenen te gebruiken wanneer je de starter leeggooit in je barbecue.
Goede ovenwanten kun je gebruiken wanneer ze er in je maat zijn. Maar beter is het om even langs de doe-het-zelfwinkel te lopen en een paar lashandschoenen te kopen, deze zijn van ruw leer en beschermen prima tegen de hitte.
Blusmiddelen
Je hoopt ze nooit nodig te hebben, maar mocht het onverhoopt ooit nodig zijn dan ben je blij dat je het klaar hebt staan. Een emmertje water kun je gebruiken om te blussen wanneer je nylon overhemd vlamvat, gooi water echter nooit op je kolen om ze te blussen, water wordt stoom en dat geeft ook ernstige verwondingen.
Je barbecue doven doe je door de deksel er op te doen met alle roosters dicht. Op die manier kan er geen lucht meer bij het vuur en zal het verstikken. Heb je een barbecue zonder deksel (nee toch, zeg dat het niet waar is ) dan kun je de kolen doven met een emmer zand. Door het zand zal het vuur ook weer verstikken. Pas op, het zand wordt erg heet, laat e.e.a. goed afkoelen alvorens er iets mee te doen.
Het aansteken zelf
Je hebt nu de juiste spullen, maar hoe steek je nu je barbecue aan? Zorg allereerst dat je barbecue op een stevige vlakke ondergrond staat, zodat hij niet om kan vallen. Zorg ook dat er niemand zomaar tegenaan kan lopen en dat huisdieren en kleine kinderen geen kwaad kunnen. Hou een veiligheidszone van zo'n twee meter aan.
Leg drie bruine aanmaakblokjes (of twee witte weber blokjes) op het kolenrooster.
Vul de kolenstarter met kolen, de hoeveelheid ligt een beetje aan de maat van je barbecue, wat je gaat doen, direct- of indirect etc. Voor een hoop bereidingen volstaat een 3/4 gevulde starter prima.
Steek de blokjes aan en zet de starter over de brandende blokjes.
Zet, mocht dat nog niet het geval zijn, het ventilatierooster van je barbecue open, zo krijgt het vuur meer lucht en zullen de kolen sneller branden.
Wanneer alle kolen met een laagje as zijn bedekt, trek je je handschoenen aan en schud je de starter leeg op het kolenrooster. Met een barbecuetang kun je de kooltjes eventueel nog verdelen voor de methode van grillen die je gaat gebruiken.