BasBQ
Beef en Steak

Varkensworst

 
 

chckstrk

Pitmaster
Berichten
506
Vandaag de varkensworst volgens het recept van Nosmo (http://www.bbqgenootschap.nl/forum/varken/verse-varkensworst/msg56327/#msg56327) gemaakt. Eigenlijk in etappes, want tussen vlees snijden, malen en vullen zat ongeveer een week.

Begonnen met even delen spek en procureur.
3041ede6f1bb0c93b4ffbc98b1b9494c.jpg


Daarmee de nieuwe porkert ingewijd.
6acc022313f031870b053c4c3670a6e2.jpg


Beetje kruiden erbij.
10e7e5c06c39c6525872845d159881a5.jpg


En na een goed kwartier kneden was het deeg klaar om een darm te vullen. Daar was het echter nog even een paar dagen op wachten ivm een leveringsprobleempje, dus maar vacu?m de koeling in.
05e703326307997f5eb117233d649a86.jpg


Vanmiddag de darm, als voorgeweekt binnengekregen, nog ff spoelen voor de vorm
e7a9306fd6aaf2955665fed7289e14cd.jpg


Darm op de nieuwe vulspuit geschoven en aan de gang.
7fec95c192badfad4b674b7e89621f09.jpg


Man wat een klotewerk was dat. Krachtpatsen to the max. Het duwgedeelte, de zuiger, maar op m'n buik gezet en zo met twee handen de cilinder naar achter getrokken. Kostte me twintig minuten en een goeie bak zweet...
04d96c76d03a191bf5649007bb53dc5d.jpg


En het vulresultaat was niet top, veel lucht erbij:
ddb9c4d9f8453ac019d8b008a9a26d74.jpg


Maar goed, toch een paar mooie worstjes van kunnen draaien:
5a00e447804bf8d126cc2f5881143b13.jpg


En dan voor de stokslagen:
6d69c798280489a497813a67fca522be.jpg


En het resultaat
3d2ac360763750a2443e90846be97f48.jpg


Ik vond het mooi om te doen, en lekker om te eten. Op het vullen ga ik waarschijnlijk wel een andere manier zoeken. Misschien toch vulpijpjes op de porkert. Nog eens over denken.
De smaak was heerlijk, maar ik zoek toch een recept wat meer richting de verse worst gaat. Deze worsten worden meer barbecueworsten. Het zit em voor mij in de dichtheid van het deeg. Dat mag van mij wat ruller. De vraag is nu: moet ik dan grover malen, of minder lang kneden?
 
op zich verder wel een mooie worst, was de smaak ook goed?
Jammer dat het vullen zo zwaar ging.

Je vraag kan ik niet beantwoorden, daar zijn de ervaren worstmakers voor  ;)
 
Mooie worst Chuck!
Om grovere worst te krijgen moet je een plaat met grotere gaten nemen. Welke heb je nu gebruikt? Ik draai het vlees meestal 2 keer door plaat 6. De eerste keer om gehakt te maken, dan licht mengen en de kruiden erdoor verdelen. Dan nog een keer door de plaat, mengen,mengen en mengen, terugkoelen en afstoppen
 
Het is denk ik een combinatie van te kleine diameter plaat en te lang bewerken. Probeer eens
een grovere plaat, zoals Bert zegt 8 mm of anders is zes al een groot verschil ten opzichte van
de 4,5 die je nu waarschijnlijk gebruikt.

Voor een verse worst hoef je niet een kwartier te kneden, en ook niet te agressief te kneden, dus niet zoals
je brood kneedt.

Een ander punt is als je echt een luchtigere worst wilt, dan kun je het ook mengen met brood. Dit is wat
typischer voor Engelse worst. voorbeeld video van een Engelse slager, van procureur tot worst:
https://www.youtube.com/watch?v=V4VhV7FTu6k
 
Ziet er goed uit!

Ik heb de laatste keer ook plaat nr 5 gebruikt en 5 minuutjes gekneed en dat gaf bij mij een prima resultaat.
En zorgen dat je de boel goed koud houdt, 30 minuten van te voren het vlees en de gehaktmolen de vriezer in.
 
Combinatie van alle tips gebruik voor een nieuwe lichting. Twee keer door plaatje 6 gedraaid, korter gekneed, en veel meer water gebruikt. Met de slager gesproken, die gaf aan dat het vullen makkelijker wordt door meer water toe te voegen, zo'n 5% voor deeg zonder kruim, en 10% voor deeg met.
Nu het receptuur van Nosmo's cheddar-galapeno worst gemaakt, zonder de kaas en pepers en daar zit wel 10% water in. Gok maar genomen en dat ging dikke prima! Darm was zo gevuld, dus die vulbus hoeft nog niet naar de stort.
830997c22594f25f98e3f45564bd0171.jpg


Nog geen worst geproefd, maar wel wat van het gehakt. Structuur is prima, maar nu was t spul wat zout. Zo maar gelijk bij Ali baba een milligram weegschaaltje bestellen.
 
Mooi Chuck. Een (mili)grammen weegschaaltje is idd noodzaak bij het maken van worst. Ik houd zelf voor verse worst 14-16gr zout aan
 
Ceriel +1

En ik zet mijn tanden zo in jouw worst Chuck! Zien er fabeltastisch uit.
 
Terug
Bovenaan Onderaan