- Berichten
- 5.300
Naar het recept van Big Bob Gibson's BBQ Boek door Chris Lilly: Pecan Crusted Pork Tenderloin Pinwheels
Het recept van Big Bob Gibson is een echte BBQ klassieker en al jaren hier favoriet.
Wij maken hem altijd met pistache nootjes in plaats van pecan noten.
Tegenwoordig bijna altijd als deze variant.
Ingredienten:
1 flinke varkenshaas
1 pakje 150gr. lange plakken ontbijtspek (zandbergen)
1 zakje (150 gr.) Ongepelde Pistache nootjes
Mosterdsaus (recept, zie hieronder)
De Mosterdsaus:
3 EL. van je favotiete mosterd (in ons geval Dijon)
3 EL. Chinese Rijstazijn of appelazijn of witte wijnazijn (wij vinden Chinese rijstazijn het lekkerst die is heel zacht van smaak)
1 tl. Bruine Basterdsuiker
3 tl. Maple Syrup
1/2 tl. grof Zeezout (Fleur de Sel)
1/2 tl. Gemalen zwarte peper
Bereiding:
Doe de ingredienten voor de saus in een kommetje en meng dit goed en zet apart.
Snijd de varkenshaas 3 tot 4 keer in de lengte in als een boek dus niet helemaal door, zie foto's.
Deel de plakjes ontbijtspek door 2 en maak/weef met de ontbijtspekplakjes een matje (op een een stuk keuken plasticfolie) van 5x5 of 6x6 plakjes zoals op de foto's is aangegeven.
Pel de pistachenootjes en plet/stamp ze met bijvoorbeeld een deegroller, niet te fijn
Vouw de varkenshaas open en smeer in elke snede een tl. mosterdsaus.
strooi vervolgens wat gestampte pistachenootjes in elke snede.
Leg de varkenshaas op het ontbijtspekmatje en rol hem dicht, gebruik makend van de plastic folie, verwijder de folie na het oprollen.
Leg de varkenshaasrol op een nieuw stuk plastic keukenfolie
Smeer de Varkenshaas rol nu in met mosterdsaus en bedek hem met de overgebleven gestampte pistache nootjes.
rol de varkenshaasrol in de plasticfolie druk alles een beetje aan zodat de pistachenootjes goed op de rol blijven plakken en bewaar zo eventueel in de koelkast tot bereiding.
Maak de BBQ gereed voor direct en indirect, temperatuur 180-200 graden Celsius
Leg de Varkenshaas indirect met de pistasche nootjes naar boven op de BBQ en gaar hem tot een kerntemperatuur van 56 graden Celsius, leg hem vervolgens
direct boven de kolen met de pistache nootjes naar boven 2-3 minuten direct boven de kolen (de kerntemperatuur zal nu stijgen naar zo'n 59 graden en dit zorgt ook voor een lekkere grillsmaak)
Van de BBQ af even laten rusten in een losjes omwikkeld aluminumfolie
in plakjes snijden van ongeveer 1 cm breed, de overgebleven mosterdsaus erbij serveren en klein beetje naar smaak over de varkenshaas lepelen en smullen maar.
Laatst bewerkt: