- Berichten
- 7.284
Beste BBQ Vrienden,
Het onderwerp van de maandelijkse fotowedstrijd Signature Dish... in maart 2016 was dat ook al het onderwerp en had ik de eer die maandelijkse titel in de wacht te slepen. Destijds deed ik dat met een gerecht wat eigenlijk nog steeds wel één van de favorieten is gebleven: Staartstuk van rund, ofwel de picaña, lekker met chimmichurri en een tomatensalade met feta en kalamata. Dat blijft smullen!
Maar de laatste maanden taan ik meer en meer naar langzaam gegaarde varkensbuik. Ik vind buikspek erg lekker. Toch heb ik er aanvankelijk een beetje een haat-liefde verhouding mee gehad. Ik vind het erg vet (dat blijft) maar heb ontdekt dat ik dat nu smakelijker vindt dan vroeger. Misschien omdat ik nu mooiere stukken koop, maar zeker ook omdat ik graag minimaal een week pekel met coloroso en smaakmakers zodat dat vetje ook veel meer smaak krijgt.
En daarbij zijn twee smaakmakers samen echt een Top Duo gebleken: Whisky (of Bourbon) en esdoornsiroop, ofwel Maple Syrup.
Om het zout wat minder effect te laten hebben gebruik je ook wat rietsuiker of bruine basterd suiker en natuurlijk zwarte peper, maar de whisky en de ahornsiroop zijn de echte tonen die je proeft, vooral in combinatie met rook is dat voor mij onovertroffen.
Ik gebruik graag het recept van Ceriel en vindt een mooie zachte whisky erg smaakvol (al beeld ik mij in dat zelfs een Grants of nòg goedkopere Glen Talloch een mooie whisky smaak meegeeft en je wellicht het verschil niet proeft) dus als je wat moois open hebt staan, waarom niet?!
En mooi vlees natuurlijk. Zeker als je er zoveel tijd in steekt is een mooi basis product de moeite waard. Ik koos voor BrasVar, een biologische gehouden Duroc varken waarvan je het vlees bij Kaldenberg slagerijen (Sligro) kunt kopen. Dat deed ik ruim een week voordat ik ervan wilde snoepen. Dan kunnen de smaken goed doortrekken en blijft je vlees mooi door en door op kleur.
We gingen dus met de mannen op pad... en die lusten dit wel dacht ik zo!
Hoewel je Signature Dish impliceert dat je dat veel vaker maakt en de bereiding daarmee routine is, leek het mij wel leuk en avontuurlijk om daarmee te spelen en het varkensbuikje onderdeel te laten zijn van onze Asado-Zaterdag.
Met een paar sappige close-ups van de hoofdrolspeler:
Lekker rustig rondjes draaien en een balans vinden tussen mooie kleuren en geuren en de perfecte garing (tenminste >72ºC maar verder is voor mij lekkerder) zonder dat de boel van je spitje afdruipt... het smeltende vet geeft weer vlammetjes en da's ook weer smaak. Leuk!
En dat vuurtje geeft je alle tijd voor mooie plaatjes tussendoor!
Toen het vleesje klaar was en we aan tafel konden merkte ik bij het aansnijden een klein nadeeltje aan deze bereiding... een groot zwart gat dwars door dat mooie varkensbuikje. Dus de volgden keer de spitstang even afnemen met een doekje om die zwarte roetdeeltjes ervan te verwijderen voordat je het vlees aansnijdt... maar dat gat blijft. Ik hoop dat het geen DQ oplevert bij deze wedstrijd!
Wat een heerlijk gerecht. Ik ben blij dat ik hier mijn handtekening onder mag zetten!
Sander
Het onderwerp van de maandelijkse fotowedstrijd Signature Dish... in maart 2016 was dat ook al het onderwerp en had ik de eer die maandelijkse titel in de wacht te slepen. Destijds deed ik dat met een gerecht wat eigenlijk nog steeds wel één van de favorieten is gebleven: Staartstuk van rund, ofwel de picaña, lekker met chimmichurri en een tomatensalade met feta en kalamata. Dat blijft smullen!
Maar de laatste maanden taan ik meer en meer naar langzaam gegaarde varkensbuik. Ik vind buikspek erg lekker. Toch heb ik er aanvankelijk een beetje een haat-liefde verhouding mee gehad. Ik vind het erg vet (dat blijft) maar heb ontdekt dat ik dat nu smakelijker vindt dan vroeger. Misschien omdat ik nu mooiere stukken koop, maar zeker ook omdat ik graag minimaal een week pekel met coloroso en smaakmakers zodat dat vetje ook veel meer smaak krijgt.
En daarbij zijn twee smaakmakers samen echt een Top Duo gebleken: Whisky (of Bourbon) en esdoornsiroop, ofwel Maple Syrup.
Om het zout wat minder effect te laten hebben gebruik je ook wat rietsuiker of bruine basterd suiker en natuurlijk zwarte peper, maar de whisky en de ahornsiroop zijn de echte tonen die je proeft, vooral in combinatie met rook is dat voor mij onovertroffen.
Ik gebruik graag het recept van Ceriel en vindt een mooie zachte whisky erg smaakvol (al beeld ik mij in dat zelfs een Grants of nòg goedkopere Glen Talloch een mooie whisky smaak meegeeft en je wellicht het verschil niet proeft) dus als je wat moois open hebt staan, waarom niet?!
En mooi vlees natuurlijk. Zeker als je er zoveel tijd in steekt is een mooi basis product de moeite waard. Ik koos voor BrasVar, een biologische gehouden Duroc varken waarvan je het vlees bij Kaldenberg slagerijen (Sligro) kunt kopen. Dat deed ik ruim een week voordat ik ervan wilde snoepen. Dan kunnen de smaken goed doortrekken en blijft je vlees mooi door en door op kleur.
We gingen dus met de mannen op pad... en die lusten dit wel dacht ik zo!
Hoewel je Signature Dish impliceert dat je dat veel vaker maakt en de bereiding daarmee routine is, leek het mij wel leuk en avontuurlijk om daarmee te spelen en het varkensbuikje onderdeel te laten zijn van onze Asado-Zaterdag.
Met een paar sappige close-ups van de hoofdrolspeler:
Lekker rustig rondjes draaien en een balans vinden tussen mooie kleuren en geuren en de perfecte garing (tenminste >72ºC maar verder is voor mij lekkerder) zonder dat de boel van je spitje afdruipt... het smeltende vet geeft weer vlammetjes en da's ook weer smaak. Leuk!
En dat vuurtje geeft je alle tijd voor mooie plaatjes tussendoor!
Toen het vleesje klaar was en we aan tafel konden merkte ik bij het aansnijden een klein nadeeltje aan deze bereiding... een groot zwart gat dwars door dat mooie varkensbuikje. Dus de volgden keer de spitstang even afnemen met een doekje om die zwarte roetdeeltjes ervan te verwijderen voordat je het vlees aansnijdt... maar dat gat blijft. Ik hoop dat het geen DQ oplevert bij deze wedstrijd!

Wat een heerlijk gerecht. Ik ben blij dat ik hier mijn handtekening onder mag zetten!
Sander