- Berichten
- 5.300
Hierbij het recept van mijn moeders Goulash naar recept van de Oostenrijkse Joodse familie Kellerman
aangepast voor de BBQ
- 100 gr. gerookte plakjes ontbijtspek.
- 25 gr. boter.
- 800-1000 gr. riblappen.
- 250 gr. uien. (gesnipperd gewogen)
- 1 blik ontvelde tomaten, Heinz 400 gr.
- 70 gram tomatenpuree (= 1 klein blikje of uit een tube)
- 2 rode paprika’s
- Zout, peper of ½ - 1 runderbouillonblokje, of 2-3 Maggi blokjes (die vierkantjes)
- 2 eetlepels paprikapoeder (1 tl. Pimenton de la Vera dulce en 5 tl. Gewone Milde Paprikapoeder)
- 1 EL. kummel (karwijzaad)
- 3 laurierblaadjes
- 2 uitgeknepen teentjes knoflook
- 1.1/2 - 2 flesjes (30 cl.)
Heineken Oud Bruin*) / Alfa Donker Bruin of Grimbergen Dubbel bier - 1 - 2 tl. Bruine Basterdsuiker (bij gebruik van Oud bruin/Alfa Donker bruin bier meestal niet nodig)
Steek de BBQ aan voor direct en indirect bereiden. (200 gr. C)
Kruid de riblappen met flink Zout en Peper bestrijk ze eventueel met plantaardige olie
en zet ze apart om straks te grillen.
Blaker de Paprika’s boven direct vuur ongeveer 5 minuten per zijde, dit kan dus totaal 15 tot 20 min duren.
Haal de paprika’s van de BBQ laat een minuutje afkoelen en doe ze in een ziplock zakje.
(Op deze manier is het vel straks makkelijker te verwijderen)
Laat verder afkoelen en ontdoe de paprika’s van vel en zaad. En snijd ze in dunne reepjes en daarna in kleinere stukjes en zet apart.
Leg de plakjes ontbijtspek op een bakplaat met eventueel bakpapier of op een geperforeerde aluminium grilschaal en zet deze indirect op de BBQ bij 200 gr.C. voor 15 – 20 min. tot ze mooi goudbruin zijn, halverwege de tijd eventueel de plakjes keren.
Haal ze van de BBQ snijd ze in kleine stukjes en zet apart.
Gril de Riblappen boven direct vuur op de BBQ tot ze mooi bruin zijn, ongeveer 5 min per kant. Laat afkoelen in alu folie en snijd ze in blokjes, zorg dat je zoveel mogelijk lekvocht opvangt om straks samen met de blokjes vlees aan de saus toe te voegen.
Fruit/sudder de gesnipperde uitjes in de boter op laag vuur in een koekenpan (of stoofpan) knijp er na ongeveer 5 minuten de knoflook bij en sudder verder, voeg na 10 minuten de gesneden paprika toe en het Paprikapoeder en het karwijzaad en de tomatenpuree en sudder nog 5 minuten verder.
(Met deze laatste stap ontzuur je meteen de tomatenpuree)
de suiker toevoegen aan het uien paprikamengsel even doorscheppen/doorwarmen
Doe dit geheel over in een stoofpan en zet apart.
De bliktomaten met een blender of staafmixer pureren, vervolgens de gepureerde bliktomaten, de stukjes ontbijtspek en de laurierblaadjes toevoegen aan het uien paprikamengsel. Voeg de blokjes vlees toe met het lekvocht, het bier langs de rand erbij schenken.
Op smaak brengen met de bouillonblokjes (of zout en Peper).
Temper de BBQ temperatuur tot ongeveer 130 gr. C
Laat de Goulash 4 uur gaar sudderen in de BBQ op ongeveer 130 gr. C. met het deksel op de pan,
totdat het vlees zacht is.
Onze voorkeur heeft het om deze stoof 1 dag van tevoren te maken dan is hij nog lekkerder.
Wij eten hem met gekookte rijst en een flinke pluk rauwe zuurkool (op kamertemp) of met een flinke lik Piccalilly