- Berichten
- 948
Na een week van dubben peinzen denken en inlezen toch maar besloten om een van mijn todo's af te vinken ROOKWORST!
De topics gelezen van Bert en Piet:
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/varken/rookworst-5326/
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/low-slow/rookworst-roken/
Besloten om het recept van piet aan te houden maar dan zonder farce, gewoon door de molen.
Verhouding 50% Procureur, 50%buikspek (had ik nog in de vriezer liggen.
Donderdag begonnen met klein snijden goed terug koelen en malen door 4,5mm plaat.

Kruiden erdoor en in de darm! tot zover eigenlijk niks nieuws... maar dan het knopen der worst... nou dat was nog best een uitdaging haha... Het filmpje van bert is een prima uitleg en het gaat goed totdat je een worst gedaan hebt en een tweede aan dezelfde string wilt maken... verwarrend en ff prutsen maar gewoon even het geduld bewaren en dan komt toch het moment dat het op echte rookworst begint te lijken...... ik kon eigenlijk niet wachten om te beginnen maar eerst een nachtje drogen:

De volgende ochtend aan de slag, we gaan rookworst roken!!!!!!! In de wsm onderin een oud vergiet boven op de kolen gezet met beukenhout bij 80gr de worsten erin en dan begint het direct heerlijk te ruiken!

Leerpunt 1: niet gaan koffie drinken maar ff de temp in de gaten houden
hij schoot door naar de 110gr en was eigenlijk slecht terug te regelen, 90gr vond hij kennelijk ook prima, maar niet getreurd gewoon doorgaan, na 1 uur en 45min mochten ze eruit!!! (als de temp lager was geweest had ik de volle twee uur aan gehouden)
En wat ziet dat er dan heerlijk uit.......

Tja en dan.... proeven, proeven, proeven, roept iedereen.... gewoon heerlijk, het mosterdpoeder geeft de worst een beetje bite en de rooksmaak is heerlijk, velletje knakt lekker en binnen 2 minuten was de 1e worst al weg......
Worst nummer 2 even kwartiertje in warm water laten wellen en die ook maar geserveerd....... (die was nog lekkerder en sappiger dan de 1e)


Leerpunt 2.... volgende keer gewoon gelijk minimaal 4 kilo maken, dit gaat veel te snel........
Nu liggen er nog maar drie worsten in de vriezer
Voor degene die goed geteld hebben mist er nog een worst ........ :-/
In het verhaal van Piet vertelde Bert dat het ook een leuk idee was om ze ipv warm te roken, koud te roken en dan weg te hangen om zo metworst te maken..... nu had ik vorige week bij Martijn ook een CSG meegenomen dus die kreeg gelijk de vuurdoop.
Het waxinelichtje is een drama die stak gelijk het tweede spoor ook aan maar nadat dit ook weer onder controle was heeft de worst zo'n beetje 10 uur staan roken (ook op beukenmot)

Vervolgens opgehangen in de schuur waar hij nog nu een poosje lekker blijft hangen en van rookworst naar boellemetworst wordt omgetoverd.
(iemand een idee hoe lang ik dit zal laten hangen??????)
Als dit project slaagt wil ik volgende keer een grotere batch maken.
Omdat ik eerst wilde proberen of dit project zou slagen heb ik voor achter de hand nog wat andere worstje gemaakt....
- Rode Peper salie worst
- Louisiana worst
- Zoete pittige worst (heb nog geen naam voor maar hij is heerlijk zo voor bij de borrel, zal in een apart draadje even het recept posten)

Al met al en prachtige ervaring, heel luek om te doen en de rook worst is werkelijk waar heerlijk, hier komt zeer snel een vervolg op met een grotere batch.
bedankt voor het kijken!
gr
Boel!
De topics gelezen van Bert en Piet:
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/varken/rookworst-5326/
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/low-slow/rookworst-roken/
Besloten om het recept van piet aan te houden maar dan zonder farce, gewoon door de molen.
Verhouding 50% Procureur, 50%buikspek (had ik nog in de vriezer liggen.
Donderdag begonnen met klein snijden goed terug koelen en malen door 4,5mm plaat.

Kruiden erdoor en in de darm! tot zover eigenlijk niks nieuws... maar dan het knopen der worst... nou dat was nog best een uitdaging haha... Het filmpje van bert is een prima uitleg en het gaat goed totdat je een worst gedaan hebt en een tweede aan dezelfde string wilt maken... verwarrend en ff prutsen maar gewoon even het geduld bewaren en dan komt toch het moment dat het op echte rookworst begint te lijken...... ik kon eigenlijk niet wachten om te beginnen maar eerst een nachtje drogen:

De volgende ochtend aan de slag, we gaan rookworst roken!!!!!!! In de wsm onderin een oud vergiet boven op de kolen gezet met beukenhout bij 80gr de worsten erin en dan begint het direct heerlijk te ruiken!

Leerpunt 1: niet gaan koffie drinken maar ff de temp in de gaten houden

En wat ziet dat er dan heerlijk uit.......

Tja en dan.... proeven, proeven, proeven, roept iedereen.... gewoon heerlijk, het mosterdpoeder geeft de worst een beetje bite en de rooksmaak is heerlijk, velletje knakt lekker en binnen 2 minuten was de 1e worst al weg......
Worst nummer 2 even kwartiertje in warm water laten wellen en die ook maar geserveerd....... (die was nog lekkerder en sappiger dan de 1e)


Leerpunt 2.... volgende keer gewoon gelijk minimaal 4 kilo maken, dit gaat veel te snel........

Nu liggen er nog maar drie worsten in de vriezer
Voor degene die goed geteld hebben mist er nog een worst ........ :-/
In het verhaal van Piet vertelde Bert dat het ook een leuk idee was om ze ipv warm te roken, koud te roken en dan weg te hangen om zo metworst te maken..... nu had ik vorige week bij Martijn ook een CSG meegenomen dus die kreeg gelijk de vuurdoop.
Het waxinelichtje is een drama die stak gelijk het tweede spoor ook aan maar nadat dit ook weer onder controle was heeft de worst zo'n beetje 10 uur staan roken (ook op beukenmot)

Vervolgens opgehangen in de schuur waar hij nog nu een poosje lekker blijft hangen en van rookworst naar boellemetworst wordt omgetoverd.

(iemand een idee hoe lang ik dit zal laten hangen??????)
Als dit project slaagt wil ik volgende keer een grotere batch maken.
Omdat ik eerst wilde proberen of dit project zou slagen heb ik voor achter de hand nog wat andere worstje gemaakt....
- Rode Peper salie worst
- Louisiana worst
- Zoete pittige worst (heb nog geen naam voor maar hij is heerlijk zo voor bij de borrel, zal in een apart draadje even het recept posten)

Al met al en prachtige ervaring, heel luek om te doen en de rook worst is werkelijk waar heerlijk, hier komt zeer snel een vervolg op met een grotere batch.
bedankt voor het kijken!
gr
Boel!