- Berichten
- 5.099
Rendang van rund heb ik al vele malen in de oven gemaakt. Gisteren de stoute schoenen aangetrokken en op basis van een aangepast recept de rendang in de DO gemaakt. Helaas zijn diverse foto's onscherp of door mij niet publicatie waardig bevonden. (oa tgv rook, damp en zon)
1,5 kg runderriblappen. Deze vrijdag avond gekruid met een mengsel van gelijke delen knoflookpoeder, gemberpoeder, djintan (komijn) en koenjit (kurkuma) met een 1/2 deel ketoembar (koriander). Vervolgens nog een nachtje afgedekt in de koelkast laten staan.
Gistermorgen de boemboe gemaakt. Dit op basis van een recept wat ik al eerder uit diverse items heb samengesteld, al of niet ivm verkrijgbaarheid.
Rond 11h de W47 klaar gemaakt voor het roken van de riblappen. Dome temp. 140 C. 1h gerookt met snippers hickory. na 30' gedraaid. Q is net te klein
Na 1h de stukken vlees er van afgehaald en in stukken van 3x4 cm gesneden. Harde bindweefseldelen eruit verwijderd.
In de tijd dat het vlees lag te roken de W57 klaar gemaakt om de boemboe te bakken. De DO met wat olie erin verhit tot een temp van 180C. Boemboe erin en goed doorroeren. Bakt snel aan. Geweldige reuk. Heel goed voor een verkoudheid. .
Vervolgens het vlees in porties erin en nog goed doorbakken en doorroeren met de boemboe. Daarna laurier, citroengras, runderbouillonblokje en twee pakjes kokosmelk erbij. Met goed roeren weer aan de kook gebracht. Is intussen al 13.00. Ben al weer wat laat.
Als alles kookt de DO op het boven rooster geplaatst. En dan, poppetje gezien en kastje dicht. Dacht ik....
Helaas een fout gemaakt met het omgaan van de DO tussen kolenrooster en vleesrooster. Om eoa reden zijn de briketten in de kolenmand niet goed in de fik gekomen. Na 45' in moeten grijpen en met een verfbrander eea opnieuw in de hens gezet. Temp in de DO was gezakt naar 65 C. Hele handel weer aan de kook gebracht. Om 14.00 weer terug op spec.
Nu komt de tijd van wat rommel opruimen, nasi kunjit goreng maken, biertje drinken, nog een biertje drinken, en ieder uur ff in de ketel roeren. temp in de ketel schommelt tussen de 90 C en 100 C.
Om 16.30 is het vlees tamelijk mals aan het worden en valt langzaam uit elkaar. Deksel eraf en verder in laten koken.
Onder tussen de andere Q klaar gemaakt voor twee bijgerechtjes.
- sticky kipkluifjes in 5 kruidenpoeder en geglazeerd met gember siroop
- scherpe sambal frietjes (sambal goreng kentang)
Tja en dan is alles om 18.00 gelijktijdig klaar. Helaas geen foto van de rendang in de DO. Deze is onscherp.
Wel een foto van het bordje.
Beoordeling:
- nasi kunjit goreng. Neutrale smaken.
- Rendang stevig van smaak, licht scherp en niet overheersende kruiding. Niet overheersend. Vlees lekker mals. Had nog wat verder in mogen drogen
- De kipkluifjes. lekker zoetig. afwisseling tov de rendang en de frietjes.
- Frietjes. Lekker scherp, maar goed te doen.
Bedankt voor het lezen.
Indien er belangstelling is voor het gevolgde recept dan wil ik dat wel delen.
1,5 kg runderriblappen. Deze vrijdag avond gekruid met een mengsel van gelijke delen knoflookpoeder, gemberpoeder, djintan (komijn) en koenjit (kurkuma) met een 1/2 deel ketoembar (koriander). Vervolgens nog een nachtje afgedekt in de koelkast laten staan.
Gistermorgen de boemboe gemaakt. Dit op basis van een recept wat ik al eerder uit diverse items heb samengesteld, al of niet ivm verkrijgbaarheid.
Rond 11h de W47 klaar gemaakt voor het roken van de riblappen. Dome temp. 140 C. 1h gerookt met snippers hickory. na 30' gedraaid. Q is net te klein

Na 1h de stukken vlees er van afgehaald en in stukken van 3x4 cm gesneden. Harde bindweefseldelen eruit verwijderd.
In de tijd dat het vlees lag te roken de W57 klaar gemaakt om de boemboe te bakken. De DO met wat olie erin verhit tot een temp van 180C. Boemboe erin en goed doorroeren. Bakt snel aan. Geweldige reuk. Heel goed voor een verkoudheid. .

Vervolgens het vlees in porties erin en nog goed doorbakken en doorroeren met de boemboe. Daarna laurier, citroengras, runderbouillonblokje en twee pakjes kokosmelk erbij. Met goed roeren weer aan de kook gebracht. Is intussen al 13.00. Ben al weer wat laat.
Als alles kookt de DO op het boven rooster geplaatst. En dan, poppetje gezien en kastje dicht. Dacht ik....

Helaas een fout gemaakt met het omgaan van de DO tussen kolenrooster en vleesrooster. Om eoa reden zijn de briketten in de kolenmand niet goed in de fik gekomen. Na 45' in moeten grijpen en met een verfbrander eea opnieuw in de hens gezet. Temp in de DO was gezakt naar 65 C. Hele handel weer aan de kook gebracht. Om 14.00 weer terug op spec.
Nu komt de tijd van wat rommel opruimen, nasi kunjit goreng maken, biertje drinken, nog een biertje drinken, en ieder uur ff in de ketel roeren. temp in de ketel schommelt tussen de 90 C en 100 C.
Om 16.30 is het vlees tamelijk mals aan het worden en valt langzaam uit elkaar. Deksel eraf en verder in laten koken.
Onder tussen de andere Q klaar gemaakt voor twee bijgerechtjes.
- sticky kipkluifjes in 5 kruidenpoeder en geglazeerd met gember siroop
- scherpe sambal frietjes (sambal goreng kentang)
Tja en dan is alles om 18.00 gelijktijdig klaar. Helaas geen foto van de rendang in de DO. Deze is onscherp.
Wel een foto van het bordje.
Beoordeling:
- nasi kunjit goreng. Neutrale smaken.
- Rendang stevig van smaak, licht scherp en niet overheersende kruiding. Niet overheersend. Vlees lekker mals. Had nog wat verder in mogen drogen
- De kipkluifjes. lekker zoetig. afwisseling tov de rendang en de frietjes.
- Frietjes. Lekker scherp, maar goed te doen.
Bedankt voor het lezen.
Indien er belangstelling is voor het gevolgde recept dan wil ik dat wel delen.