- Berichten
- 209
Het goddelijke broodje in vol ornaat.
Na de BCC maar meteen door voor de volgende sticker.
Via meatfish een procureur bestelt van 2,3 kilo. Natuurlijk ook meteen wat andere lekkere dingen zoals een paar eendenbouten, wat lamsgehakt, gambas en een mooi stukje tonijn.
Omdat de schoonfamilie kwam eten maar even de kans aangepakt om een mooie stukje vlees klaar te maken.
Het varkentje de avond ervoor vast in de kruiden gezet. Ik heb hiervoor het recept van Ralph de Kok gebruikt. Mede dankzij zijn filmpjes is bij mij het vuur gaan branden voor de barbecue.
Die mag een nachtje rusten. Snel naar mijn nestje toe. De wekker op de normale doordeweekse tijd gezet van 05:00.
5:30 huilende baby. Poep, verslapen. Snel naar buiten om de starter aan te maken
Terwijl de briketten opwarmen alles klaar maken voor de minion methode.
Nu eerst koffie!
Na een kwartier de warme briketten erop gedaan, deksel dicht, schuiven bijna dicht en even op temperatuur laten komen. In de lekbak die onder de procureur staat alvast een liter kokend water gedaan, deze kan mooi als warmte buffer dienen.
Maar ik ben iets te enthousiast geweest. De thermostaat geeft 150 graden aan en ondanks dat de schuif onder dicht staat wil ie niet zakken.
Besloten om er wat warmte uit te halen en 6 briketten weg gehaald.
Maar na een uur nog steeds op 140 graden.
Besloten om de lekbak met een liter koud water bij te vullen en het biggetje erop te leggen. Hopelijk zakt de temperatuur door de koude toevoegingen.
Alles erop en dicht en nu gespannen naar een oplopende thermostaat kijken
80 graden
90 graden
100 graden
110 graden
120 graden
En dan blijft ie hangen. Gelukkig.... om 6:45 ligt ie erop. Als de kerntemperatuur straks tussen de 70 en 75 zit ga ik hem inpakken. Intussen maar vast aan het ontbijt beginnen.
Tussendoor regelmatig even kijken maar de temperatuur blijft mooi tussen de 110 en 120 hangen. De appelchunks geven ondertussen wat mooie rookpluimen af en er verspreid een heerlijk aroma van vlees.
12:40 temperatuur net onder de 120 graden en de kerntemperatuur is 61. Even lunchen en dan bolletjes gaan maken. Ik heb hiervoor het recept uit de broodbijbel gepakt.
Alles door elkaar geprakt en nog even nakneden met wat handenwerk.
Even de broodjes opbollen en voila.
Die kunnen aan het rijzen beginnen.
Om 14:30 merk ik op dat het vlees al een uur op 65 graden staat. Kan het zijn dat de stall al begonnen is? Ik besluit om hem toch maar te gaan inpakken.
De bark voelt stevig aan
Paar lagen folie erover
En hij mag weer terug
Nu weer richting de keuken om aan de koolsla te beginnen. Hier pak ik het recept weer van Ralph de Kok.
Misschien een beetje enthousiast geweest met de hoeveelheden, maar hij smaakt geweldig.
Intussen de broodjes in de oven afgebakken
Bij sommige de lucht er niet helemaal goed uitgewerkt bij het opbollen.
Maar al met al zien de meeste er goed uit
Inmiddels is het 17:30 en is de kern gestegen naar 82 graden. Ik twijfel alleen of dit wel klopt en besluit dan ook om eerdaags maar eens een thermapen erbij te kopen. Mijn herman de blijker thermostaat heeft denk ik gewoon een afwijking.
Intussen de kinderen voorzien van pannekoeken en vla zodat wij dadelijk rustig kunnen eten.
Om 18:00 is kern gestegen naar 86. Besloten om de thermometer er uit te halen en even in kokend water te houden. Even checken of er geen afwijking in zit.
En wat denk je. 97 graden in kokend heet water. Dus een afwijking van 3 procent. Dus 86 graden is dan ongeveer 88,5. Nog even geduld
Om 18:30 met correctie is de kerntemperatuur 91. Ik besluit om hem eraf te halen.
Helaas geen foto's van het moment dat ie er af komt of het pullen. Maar het eind resultaat mag er zijn.
De reacties waren ook geweldig.
Het ongeloof dat het vlees er al bijna 12 uur op lag. Schoonzus die geen grote eter is maar toch nog een extra keer opschepte. Schoonvader die nooit veel van zich laat horen, maar nu toch wel erg enthousiast was. Prachtig.
Dat er nog maar veel knorries mogen volgen.
Laatst bewerkt: